ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1610290 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #630 Dátum: 2014. December 28. 17:44 »
Kőszőnőm !!   Űdv . Antal

*

irido

• 488
« Válasz #631 Dátum: 2014. December 28. 19:00 »
Szabolcs!
Az már a negyedik Perizin lenne. Csak akkor van értelme, ha most lesz egy három hetes fias szünet. Vagy két hét szünet, és utána a hetedik nap körül adni a Perizint. De lehet, hogy most már inkább fluvanilátot adnék. Irtózatosan büdös a Perizin, anyagondok lehetnek. Azonban én úgy látom, hogy a leghatékonyabb.

*

Nb18

• 797
« Válasz #632 Dátum: 2014. December 28. 19:13 »
Sziasztok!

Régebben én tavasszal Bayvarolt használtam. Az első kaptárbontásnál tettem be a csíkot, így mire érdemleges elvehető mézem volt, addigra már kiszedtem régen a csíkokat! Jónéhány éve viszont leszoktam erről a módszerről és áttértem az építő keretre! Szerintem tavasszal ez több okból is nagyon jól működik: elégségesen gyéríti az atkaállományt a herefias kitördelése (akácig kétszer), nem csúfítják el a műlépes kereteket, sok szép viaszt nyerek, az idén anyakorlátozáskor a családok több mint a felénél az építőkereten találtam meg az anyát, tehát tudtam céltudatosan mindjárt azon keresni és nem kellet túrni a kaptárt. A véleményem az, hogy ha sikeres volt az őszi gyérítés (amitráz-furettó) és jó időben volt a záró (oxálsav csurgatva), akkor ez bőven elég arra, hogy olyan szinten tartsuk az atkapopulációt, amit egy akác utáni 5x3-as furettózással a padlóra tudunk vinni és rendszeresen  ellenőrizve keresztbe váltott atkaölőkkel kezelve alacsony szinten is tudunk tartani még akkor is, ha mindenféle vándoratkák kerülnek a családjainkba!
 Mi a véleményetek?

Nb18

« Válasz #633 Dátum: 2014. December 28. 19:42 »
NB 18!
Az ÉK-ről ne áll le.
Nagyon jónak tartom.
Akkor döbbentem meg amikor Bross előadásán Kalocsán hallottam, hogy a profik több mint fele használja.
Sokkal több az előnye, mint hátránya, de ezt nem neked kell magyaráznom, hanem annak aki nem használja.
Kíváncsi 111 állítja, hogy kevés atka megy bele.
Én meg úgy tapasztalom, hogy pont annyi, amennyi ahhoz szükséges, hogy ne okozzon nagy kárt az atka.
Csak erre bízni a család életét nem szabad, viszont ha időben (lefedés után) rendre kitörjük, és korán tavasszal rakjuk be, bizony sokat segít az atkák ellen vívott háborúban.
Azt nagyon jól írod, hogy használatakor nem, vagy alig rontják el a beadott műlépeket.
Szegény herék, ha tudnák mit tervezünk ellenük már télen.
Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #634 Dátum: 2014. December 28. 19:57 »
Bizonyára van olyan akinek más a véleménye, de a kételkedőknek csak azt tudom mondani, hogy nekem nagyon régen nem volt gondom az atkával. Az is igaz, hogy az elmúlt tíz évben háromszor változott meg teljesen az atka elleni stratégiám! Pl.: évekig működött a Ta..... furettó párosítás, az idén gyakorlatilag hatástalan volt. Többek között e fórumnak is köszönhetően még időben váltottam a fent említett szer büdösebb változatára és így megúsztam az atka feldúsulást! Eddig az összes családom üzemel! Kopp-kopp.....

Nb18

« Válasz #635 Dátum: 2014. December 28. 20:19 »
A here ki villázását már évek óta csinálom , és a ki tőrdelést is . Azt mondták végűl is ott van a legtőbb atka ,és célszerűbb igy megszabaditani tőlűk a parazitát . Szóval  egy fiókon van az anya a főlsőben pedig az ősszes here fias ami ki van villázva ,és a méhek rendbe tudják tenni akác hordásra .  Űdv .  Antal

« Válasz #636 Dátum: 2014. December 28. 21:20 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:15 írta kivancsi111 »

*

Nb18

• 797
« Válasz #637 Dátum: 2014. December 28. 21:51 »
kiváncsi111!

Minden elismerésem az általad levezetett számolás előtt, minden bizonnyal sok éves tapasztalatodon nyugszik, de egy dolgot szeretnék tisztázni! Semmiféle következtetést nem vonok le a heresejtekben található atkákról, sőt nem is számolom, figyelem azt! Engem inkább az foglalkoztat, hogy (amit Te is leírtál) ha kitörök egy keretre való herelépet, akkor a Te számolásod alapján 200 atkával lesz kevesebb a kaptárban és 200 atkának nem lesz szaporulata a kolóniában. A nálam sokkal inkább hozzáértők azt szokták mondani, hogy a tavaszi robbanásszerű fejlődési versenyben az atkák úgyis lemaradnak egy körrel és számuk normális esetben nem lesz számottevő hatással a főhordásra való felkészülésre. Akác után pedig jön az általad és általam is alkalmazott atkaírtás és onnantól már nincs akkora jelentősége a herelépnek, mert már nincs akkora igény a "fiúkra".

Nb18

« Válasz #638 Dátum: 2014. December 29. 08:56 »
Sziasztok !  Ma láttam egy kisfilmet , a cime : Miért pusztulnak ki a méhek . A méh atkáról volt szó , és a vegyszerek /neonikotin / hatásairól.   Fel tenni sajnos nem tudom , de talán másnak sikerűl . Űdv .  Antal

« Válasz #639 Dátum: 2015. Január 05. 20:19 »
Tiszteletem Mindenkinek! Antal hol láttad ezt a filmet.?

« Válasz #640 Dátum: 2015. Január 05. 21:47 »
Szia krajnai !  A Digi Animal World -őn . Előző este adták , fő időben . Én csak az ismétlését láttam. Űdv.  Antal

*

kas62

• 146
« Válasz #641 Dátum: 2015. Január 05. 22:21 »
Irido!

Kutatásaidhoz érdekes, illetve értékes lehet,ha ismered akkor bocs.
http://www.apicolturangrisani.it/malattie/571-varroasi-nuove-deduzioni-nuove-idee-una-teoria.html

*

irido

• 488
« Válasz #642 Dátum: 2015. Január 06. 06:11 »
Kas!
Egyáltalán nem ismerem. Át fogom tanulmányozni. Nagyon köszönöm!

*

irido

• 488
« Válasz #643 Dátum: 2015. Január 06. 11:56 »
Kas!
Olvasgatom, olvasgatom a guglis fordítást, de egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy jól is értem. Te erre hogyan akadtál rá, talán tudsz olaszul? Megkérhetnélek arra, hogy egy rövid összefoglalót írj róla ?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #644 Dátum: 2015. Január 06. 14:36 »
Én is nehezen értelmezem. Annyit kivettem belőle, hogy a méhcsalád pempőtermelő képessége és az atkák szaporodási rátája között összefüggést látnak és ennek bizonyításáról szól a cikk. Érdekes felvetés és érdemes megvizsgálni, mert vezethet még jó gyakorlatban használható következtetésre is.

Soha nem korlátozom a család herenevelési ösztönét  a rakodókasokban és soha nem érzékeltem ennek hátrányát. Nem láttam több atkát a rakodókasos méhcsaládokban, az NB műlépeken tartott, tehát korlátozott herenevelési képességgel rendelkező családokhoz képest.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.