ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1610296 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #615 Dátum: 2014. December 24. 21:22 »
Ezt mondom én is!  ;)

*

irido

• 488
« Válasz #616 Dátum: 2014. December 25. 08:01 »
a 3. és 5. füstölés alkalmával, füstölés után 2 órával számolom tüzetesen az állományban az atkát
Szabolcs!
A  2 óra kevés. Másnap kell ellenőrizni a hullást. Sokszor a többszörösét lehet találni annak, amit két órával utána számolsz.   A hatékonyságot akkor tudod igazán mérni, ha két ciklus összes potyogását veted össze. A 3. és 5. közötti potyogás összehasonlítása csalóka lehet, mert pl. a hordások kiválthatnak olyan ciklusosságot, hogy a kelő fias helyére behordott fiasból kiszorul az atka, és a pergetés után beinduló fiasításba tud csak bemenni. Még egy javaslat: a kezelés hatékonyságát évente egy-két alkalommal most már elengedhetetlen ellenőrizni más szerrel. Nagyon csalóka lehet az, hogy jónak tűnik a potyogás, és mégiscsak a fele annak, ami a méheken van. Még Furettoval is.

« Válasz #617 Dátum: 2014. December 25. 09:52 »
Rendben van hogy 5*3 -as kezelést végzek , vagy még tőbbet . Ha a szer nem igazán alkalmas, akkor van értelme ? Pl a tac-tic ami nem hozta a megfelelő hatását . De mint hallom a tőbbi is alulmaradt . Evvel nem azt mondom hogy a méhészek hibálya ,de talán  jóbb atka írtok kellenének . A kezelések kőzben -utána a méhek jőnnek -mennek ,érintkeznek más méhekel . Szerintem igazán az atkát nem tudjuk teljessen ki irtani, inkább csak szinten tartjúk őket . Nem kőtőszkődni akartam most .  Űdv .  Antal

« Válasz #618 Dátum: 2014. December 26. 20:17 »
Értem a problémádat! De minden szernek csak akkor van értelme, ha az előírtaknak megfelelően van alkalmazva, és a megfelelő ideig használva! Én csupán az általad említett 2x2 alkalomra reagáltam! Természetes, hogy nem hozta rendesen az atkát nálad, hiszen csupán 4-5 napot volt a szer használatban! a méhek hátán lovagló, vagy éppen fias sejtet kereső atkát profin leszedted vele! DE!! Minden fiasban megbúvó atka csak nevetett tovább... Te megnyugodtál, hogy védekeztél, aztán napraforgó körül, mikorra a kezelésedet megúszó atkák felszaporodtak, és brutális számú hullást tapasztaltál rögtön az első fújásnál, nem a technológiában kerestél hibát, azonnal jött az, hogy a szer a hibás!!!

« Válasz #619 Dátum: 2014. December 27. 14:33 »
Végűl is elértem a célt ,nem? Gyéritettem az akát !

*

zümi

• 1382
« Válasz #620 Dátum: 2014. December 27. 15:37 »
Idézet
Végűl is elértem a célt ,nem? Gyéritettem az akát !

Igen csak gyérítetted ::) Ezért van szükség a záró kezelésre, amit idén elvégeztél....
O közeli állapot lenne a legjobb :-\
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #621 Dátum: 2014. December 27. 17:37 »
Megemlítem két súlyos szakmai tévédést.
1.
Kedves méhésztárs a szeptemberi első összejövetelen mondta, hogy nála nem lesz atka, hiszen rendszeresen furettózott amitrázzal, nyolcszor is kezelt.
Gyanút fogtam. Mi ez a 8 kezelés? Nem szoktunk ennyit javasolni.
Kérdem - Hány naponként történt.
Válasz - Hetente.
No ebből baj lesz. -  Mondom.
úgy is lett. Több méhcsalád októberre eltünt.
Végülis mavrikos és oxálsavas csurgatás mentette meg a méheket.
2.
Másik történet egyszerűbb.
Elkéri tőlem a méhész az oxálsavas oldat receptjét, elolvassa, majd szól. Hogy cukrot elvből nem tesz az oldatba.
Te döntesz! - mondom. - De, ha nem adsz hozzá cukrot és úgy csurgatsz, nem lesz tartós a hatás. Viszont nem tudom, hogy mennyire csökken a hatás.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #622 Dátum: 2014. December 27. 21:07 »
Sziasztok !  Félre értés  elkerűlése végett , az akác utáni kezelésről volt szó . Nem pedig a szeptemberi atka írtásról . 

« Válasz #623 Dátum: 2014. December 28. 13:53 »
Szevasz!
Senki nem értette félre szerintem! Az akác utáni kezelésed mikéntje, és sikeressége az alapja a szeptemberinek is, sőt, a záró kezelésnek is. Az áttelelő állományod atka-szívottsági szintjének is. A virusok, egyéb fertőzések, nosema terheltséged szintjének is! Nincs már lehetőség csupán csak "gyérítésre"! Minden kezelés időpontját, használt szerét, technológiáját úgy kell megválasztani, hogy a szinte lehetetlen tökéletes atka mentesítésre kell törekedni! Teljesen felesleges a szereket hibáztatni, persze ilyen is volt, és van is! Teljesen felesleges kergetni a vándoratkákat, de természetesen ilyen is van!!!
Igazából az a problémánk, hogy a méhekről már elég sokat tudunk, egész jól tudunk a segítségükre lenni a termelésben a saját érdekünket figyelembe véve. Azzal viszont nagyon nem vagyunk tisztában, hogy a megváltozott időjárási tényezők mellett, az enyhe telek alkalmával szinte le sem állt anyák mellett mit várhatunk az atkáktól. Az eltolódott évszakok mellett mire hogy reagál az atka, ha lehetősége adatott! És a legnagyobb problémánk az, hogy az atkáról még mindig nem vagyunk hajlandóak tudatosan gondolkodni! Még mindig az "eddig is ezt csináltam 20 éve, eddig is jó volt" módszerrel kezelnek sokan!!! A kaptárfenékre hullott atka-számolása, a higiénikus alj használata még mindig idegen rengeteg méhésznek! Nálam 5 éve lassan külön sor van a kaptárlapon, amin a családnál számolt atka van felírva, dátummal.... Ugyan olyan fontos adat, mint az anya kora, fias száma, vagy az általános erőssége a családnak. Sőt!
El kell végre jutni odáig, hogy igenis át kell tervezni a technológiánkat! Igenis tanulni kell az atkáról, meg kell ismerni, és nem csak ide-oda puffogtatni a furettóval. Figyelni kell a hullást, időzíteni a kezeléseket lehetőleg a környező méhészekkel együtt! Igenis kell találni szert tavaszra is, igenis kell kezelni akác után is közvetlenül. Hárs, vagy napraforgó utáni kezelés elhagyása maga az öngyilkosság, erre az utóbbi pár évben rájöttek sokan. És már olyan sincs, hogy "nem jutottam ki a méhesbe megcsinálni a zárókezelés, most meg már havazik..." (ezt ma mondta egy kolléga...)
Meg kell tanulni raj állapotba hozni a családokat, szaporítani, here fiast tördelni, de ezek nagyon nem elegek, kellenek a vegyszerek is, bármennyire is idegenkedünk tőlük.
Viszont ha már használnunk kell, akkor csak úgy, ahogy kell. Csak addig, amig kell. Figyelve, számolva a hullást, ellenőrizve a hatásosságát, és rotálni a szereket.
Tehát igen, tömören összefoglalva: mindenki, ahogy Te is, az akác utáni kezelésekről beszéltünk. csak annyi volt amit többen is szóvá tettünk, hogy ha nem ellenőrzött a hullás, nem nyugodhatsz meg 2x2 füsttel, mert magadat megnyugtatva inkább ártasz, mint használsz vele. A gyérítés az nem elég! Jóval nagyobb hullámban üti fel a fejét az atka így sacc napraforgó idején, vagy kicsit utána. Akkor jön a "vándoratka-teória". Pedig csupán azon múlott a dolog, hogy az akác utáni védekezési technológiába be kellett volna még iktatni egy-két számolást, és még minimum 3 füstölési alkalmat. Nem egy nagy dolog még 3x elsétálni azzal a furettóval a kaptársor előtt! És ez nem azt jelenti, hogy   "ennyire erősen védekezni csak szotyi után szoktam" ahogy mondod. Hanem a megfelelő időben, hiszen a legkevesebb a fedett fias a méhesben, a megfelelő szerrel, hiszen az amitrázzal ilyenkor tarolni lehet, a megfelelő ideig alkalmazva a szert, hiszen azon kevés fedett fias is kikel az 5 alkalom végéig, amibe még megbújhatott az atka, nem csak gyérítettél, hanem minimálisra csökkentetted a családok atka számát. Így lehet elérni azt, hogy ne lepődj meg szeptemberben, ne sokkolódj le esetleg októberben egy ellenőrzés alkalmával. És hogy egyáltalán átteleljen az állomány. Szerintem, persze ez csak az én véleményem, a 2x2 mellé már csak egyszer kell hibázni az év hátralévő részén, és kész a baj! Lehet keresni a hibát a szerekben! No meg a vándorló atkákban is! Mindkettőre van példa, értem! De csak akkor kezdjünk másokban okokat keresni, ha mi magunk tényleg megtettünk mindent amit lehetett!!

Kellemes napot!
Szabolcs

« Válasz #624 Dátum: 2014. December 28. 14:58 »
SzabyPDA!
Ezt írod, véleményem szerint nagyon helyesen:
"Pedig csupán azon múlott a dolog, hogy az akác utáni védekezési technológiába be kellett volna még iktatni egy-két számolást, és még minimum 3 füstölési alkalmat."
Én is ezt tapasztaltam, hogy nagyon sok méhész egyáltalán nem védekezett akác után az atkák ellen.
Valóban, mert sokan 20 sőt 30 évig úgy méhészkedtek, hogy elég volt napraforgó után tisztességesen kezelni, és egy évig nem volt atka gond.
Akkor mi történt az idén? Sokan megfogalmazták a teóriájukat, viszont én az egész "atkamizériát" nagyrészt az elmaradt bőséges akáctermésnek tulajdonítom. Az enyhe 2013-as tél akácon fejtette ki áldásos hatását.
Emlékezzetek csak!!!!!! Kórusban mondták akác előtt a méhészek, hogy sétafikál az egész méhészetük.
Miért pont akkor? Mert abban az időben van tömeges kelés, különösen azoknál akik korlátozzák a méhanyát, hogy akácra minél több kijáró méh legyen.
Menjünk csak tovább. Jött Ivett, és vele az elmaradt reményünk. Akik nem korlátozták az anyákat, ott a kevéske mézkoszorú mellett, kiterjedt nagyfelületű fiasok voltak. Mi kell a "drága jó" atkának?
Folyamatos, minden korú fiasítás, és gondatlan méhész aki nem kezel.
Sokan örömködtek, hogy milyen szépek a méhek, mennyi rengeteg fiasuk van, és szaporítottak.
Így nekifutottak a napraforgónak. Azután ismét sétáltak a méhek, na itt sokan beparáztak, valamint illett már a védekezés.
Távirati stílusban ez játszódott le az idén.
Nagyon jól látod, hogy át kell az egész védekezési technológiánkat alakítanunk.
Az OMME is megmondta! Sok az atka, védekezzetek!
Hogy én mindig őket ostorozom? Ki a jó fészkes fenének kéne a méhészeknek gyakorlati tanácsokat, szakmai irányt mutatni? Majd a terepjáróval nyomoznak atka ügyben.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. December 28. 15:04 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #625 Dátum: 2014. December 28. 15:12 »
Hát igen! Nem csak az adott kaptár mögött állva kell döntéseket hozni már. jóval előre, és bőven vissza is kell gondolkodnunk már! (bár ez eddig is igaz volt, de mostanra alap tétellé vált) Nem csak a medve nem játék innentől, de az atka sem vicc... Én pár hete tanultam meg Csányi Antitól, hogy októberben igenis ki kell villázni a fiast. Innentől a technológiám része lesz, ez már biztos, bármilyen macera is 150-200 családnál ezt beiktatnom. (ha az Antinak sikerül megoldani az igencsak nem pici állományában, akkor nekem erre pár nap elég kell legyen... :)  )
Az akác utáni kezelés létjogosultsága pedig már nem lehet kérdéses! Kötelező, mint a zárókezelés is!
Tavaszra kellene egy szer, amivel legalább repce előtt, amikor toljuk felfelé a családokat, lehetne egy szermaradvány mentes, anyára és petézésére ártalmatlan, biztonságosan használható okosság. Legalább ellenőrzésre! Felkészülésre!  Oxálsav? Timol?

*

irido

• 488
« Válasz #626 Dátum: 2014. December 28. 15:53 »
Nekem soha nem volt még ennyi atkám, mint idén.  Minden novemberben le szoktam ellenőrizni az amitrázt Perizinnel, nehogy elnézzek valamit.Tavaly kimaradt. Januárban mindig megnézem mennyi atka hullik le természetes módon a kontroll családoknál. Soha ilyen kevés nem volt: csak egynél hullott 3-4 db. A többinél nulla. Ezek azok az öreg atkák, melyek az első fiasból kikelve elhullanak. Az atka addig él, amíg nem, hagy utódot. (Ez az én elméletem, de szerintem tényleg így van). Szerintem évekkel ezelőtt bekerült néhány családhoz amitráz toleráns atka. A déli határszél közeléből jöttek akkor vándorok a közelembe. Idén miért nem jöttek, noha éveken át itt voltak.Szerintem tavaly a családok kb. 20 százalékánál lehetett már jelen ez az atkatörzs.  Ezektől indulhatott ki a robbanás. Miből gondolom ezt ? Nem működött napraforgó után a papírlap. A Perizin feketén-fehéren kimutatta. Ezzel azonban nem volt vége. Vettem egy Furettót , vitte szépen az atkát. Az csak novemberben derült ki, hogy helyben járás volt az egész: az atkaszám jottányit sem csökkent 14 Furetto után (szigorúan Mitaccal). Mi történhetett? Nem létezik az, hogy állandóan újrafertőződtem. Az atka már egy nagyon nagy adag amitrázt képes elviselni. Megvan az esélye, hogy minden egyes kezeléssel egyre többet. Gyakorlatilag szelektáljuk vele azokat az atkákat, amelyek a legellenállóbbak vele szemben. Ez ahhoz vezet, hogy hagyományosan kezelve nem tudjuk csökkenteni az atkaszámot. Naponta füstölve talán. Szerencsés esetben kétszer-háromszor annyi füstöléssel elviselhető mértékűre csökken a szint. De ez is lehet optikai csalódás. A csökkenő fiasítás miatt sikerül lecsökkenteni az atkát. Nincs a szaporulatból pótlás, így a kezelések számának növelésével még eredményt tudunk elérni. Ősszel. De akác után herefias jelenlétében már nem. Meg augusztusban sem. A 2015-ös induló atkaszám is magasabb lesz, mert a zárókezelés is nagyobb számról indult. Sok helyen van fias is. Erősebben indul az évnek az atka, és a fegyvereink ereje hanyatlóban.
Szabolcs!
Írsz a tavaszi kezelésről. Éveken át csináltam. Abból indultam ki, ha beteszek egy amitrázos lapot  a legelsőnek bepetézett keret mellé, akkor el tudom csípni az atkát. Sokszor kezeltem vele egy hónapon  keresztül is, amikor enyhe volt a tél (pl. 2008-ban azt hiszem). Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a hatékonyság csak kb. 50 %-os. Ugyanez a következő őszön 90 százalék volt. Írtam a zöldre a fiasítás atkafelvevő képességéről. Ha az atkalétszám és a nyitott fias (5 napos álca) aránya kicsi, akkor nagyon kevés az esélyünk arra, hogy elcsípjük az atkát. Ez van tavasszal. Amikor az arány fordított (téli fiasítás) akkor nagy az esélyünk. Teljesen igazad van, amikor azt írod, hogy a téli  szinte atkamentes állapot adhat csak védelmet. Hiszen az elkövetkező években lesz vándoratka bőven. Elég lesz azt irtani, a sajátunkkal már ne kelljen bajlódni. Ha pedig azt is sikerül túlélni, akkor is át kell tudni vészelni majd egy évet, hogy ismét legyen esélyünk a gyengülő szereinkkel szembe szállni az atka ellen ősszel. Egyszerűen az őszi-téli időszakban tűzzel-vassal kell irtani az atkát, és vissza kell térni az akác utáni védekezésre is.

« Válasz #627 Dátum: 2014. December 28. 16:21 »
Nekem sem volt soha ennyi atkám, mint idén, bármekkora erőfeszítéssel harcoltam is ellenük. Már magamat is kinevettem néha, amikor bármelyik kollégával találkozáskor a köszönés utáni első kérdésem az volt, hogy "nálad mennyi atka hullot?". Sacc szeptember végéig én voltam a károgó vészmadár.... Aztán csend lett... Aztán kezdtek vissza kérdezni. Majd csörgött a telefonom, hogy kölcsönbe kaphatják e az oxálsav-szublimálómat, és persze van e még hozzá oxálsavam is... Volt aki elkérte, volt olyan is, aki megkért hogy menjek ki vele, és csináljuk meg. Igen, én év közben is túrtam a kaptár fenekén a törmeléket.... Viszont az még mindig érdekes, hogy én vagyok az, aki továbbra sem vagyok nyugodt az atkáimmal kapcsolatban. Lehet a tudatlanság megnyugtat mindenkit, de a következő körtelefonálások majd tavasszal lesznek. Csak itt arról szól majd, hogy kinél hány százalék a téli veszteség.
irido!
Olvastam a zöldön is az írásod. Tanulságos volt, és elgondolkodtató. A tavaszi irtással kapcsolatban nem az a probléma, hogy nem tudjuk annyira korán elkezdeni az időjárás enyhesége miatt ahogy kellene?? Amikorra mi merünk már kaptárat bontani, addigra már van akár fedett fias is bőven! Mit javasolsz akkor?? Akácig nincs értelme kezelni? Idén rengeteg lesz az áttelelő atka. Ha nem is a saját állományunkban, de a röpkörzetben biztos! Már a repce alatt kezdődik majd a vándoratka-fertőzés! Én erre számítok! Ezért agyalok egy tavaszi kezelésen! (én akác pörgetés utáni napig eddigi 22 tavaszom óta soha nem védekeztem atka ellen...)

*

irido

• 488
« Válasz #628 Dátum: 2014. December 28. 16:48 »
Én azt gondolom, hogy tavasszal nem nagyon lesz vándoratka. Ahol nagyon durva a helyzet ott kipusztul a télen. Ahol  jobb, ott a saját állomány fiasában lesz. Az igazi felfutás a heresejtek kelésekor várható. Ezek akác alatt jelennek meg szerintem más méhészetekben. De ez csak elmélet. Néhány kontroll családnál figyelni kell az atkaszám alakulást, egy-egy kezeléssel. Az alapján kell dönteni. Reményeim szerint nálam most 0 és 5 között lehet az atkaszám családonként. Ha kellően hosszú lesz a lehűlés, akkor inkább januárban kezelek még egyszer. Nem szabad elfelejteni : ezekből augusztusra legkevesebb 200 és 1000 közötti atka lesz. Inkább elpusztítom őket  most tizedannyi energiával.

« Válasz #629 Dátum: 2014. December 28. 17:10 »
Nagyon remélem, hogy nálam sincs sehol több atka 5-nél. Legalábbis az ellenőrzések alapján idáig le tudtam vinni.  De én a 0-ban nem bízom sajnos. Nagyon sokáig volt fiasítás, decemberben is hordtak vizet és virágport is.
A januári kezelést hogy gondolod? Csorgatsz egyet perizinnel? Azaz gondolom a másodikat csorgatod perizinnel.