ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611532 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #420 Dátum: 2014. Október 27. 20:36 »
Sziasztok Lenne egy kérdésem.Három napja máról holnapra hirtelen hasmenést észleletem sok családnál.Mi lehet az oka,mit csináljak?Annyit füznék hozzá,hogy Mitak cseppeket használtam a varroa elleni füstöléshez,7 kezelést kaptak összesen 4 cseppel családonként.Varroa most már kiirtva mert az aljdeszkán kb egy-öt varroa volt a 7. kezelés után.Tegnapra pedig egy közepes vagy inkább gyenge családom ok nélkül kiveszett oly értelemben hogy az anya meg kb 2o méhe maradt a fiókban a többi mind lehullva meghalva az aljdeszkán.Semmi elözetes rendelleneséget elötte nem észleltem náluk ( biztos nem rablás történt mert a méz és nagyon pici fias volt a kereteken,csak hasmenéses foltokat találtam nálluk is ahogy kinyitottam).
Furcsálom még hogy sok család bejáró nyilásán - deszkán,fiók külsején sok méhe van, még a füben is, a kaptár elött is élve de megdermedve a hidegtöl vagy nem tudom mitöl?Olyan mintha nem lett volna idejük visszatérni a fiókba és a hidegtöl lebénultak...Mondjatok valami okosat sürgösen mert kezdö vagyok.

Bemásoltam nektek egy tanulságos atkaírtási módszert!
Hol van ilyenkor a tapasztalt mentor a kezdő méhész mellől?
A családoknak annyi..............

Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #421 Dátum: 2014. Október 27. 20:47 »
Zümi!

Telefonon kerestelek közben.
Sima amitráz mérgezés.
Nem jó hírem van számodra. Ma már Te vagy a második aki erről számol be.
                       TILOS ilyenkor füstölni!!!!!!!
A hajnalok hidegek a méhek nem tudnak fürtbe húzódni.
Sajnállak, de vagy három hete leírtam már.
Dr. Hegedűs Dénes minden előadásában elmondja.
Nagyernyei Attila

*

lygo67

• 144
« Válasz #422 Dátum: 2014. Október 27. 20:50 »
Zümi!

Egyértelmű mérgezés(amitráz). Ilyenkor már Tilos füstölni !!!

*

lygo67

• 144
« Válasz #423 Dátum: 2014. Október 27. 20:51 »
ja látom közben már kaptál választ

*

Nb18

• 797
« Válasz #424 Dátum: 2014. Október 27. 21:00 »
Sziasztok!

Zümi csak bemásolta a szöveget, nem nála történt a sajnálatos eset! Ő sokkal nagyobb szaki, minthogy ilyen hibát vétsen!

Nb18

*

Nb18

• 797
« Válasz #425 Dátum: 2014. Október 27. 21:02 »
Egyébként nem ez az első eset, hogy a szívbajt hozza a méhekért aggódó ismerőseire! ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

« Válasz #426 Dátum: 2014. Október 27. 21:03 »
Lygo67!
Teljesen együtt gondolkodtunk!
Nagyon tetszik  a Méhészklub szakmai része, mert egymástól függetlenül szinte ugyan azt írtuk.
Visszanéztem írásaimat, és október 2-án már megkongattam a vészharangot, hogy a füstöléssel ácsi.

Nagyernyei Attila

« Válasz #427 Dátum: 2014. Október 27. 21:07 »
 Zümi!
Ezt nem vártam tőled!
Egy sör az ára!
Ezért nem vetted fel a telefont? ;)
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #428 Dátum: 2014. Október 27. 21:08 »
Szia Attila!
Nálam semmi gáz(vagy is a méheknél :D)
Most látom csak a nem fogadott hívásod....

Van ilyen eset is, ezért másoltam be hozzánK!!!!!!!!!!!!
Nálam a méhek már az oxálsav záróra várakoznak ;)

NB18!
közben megelőztél az írással!
Köszi, hogy reagáltál.......

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

lygo67

• 144
« Válasz #429 Dátum: 2014. Október 27. 21:11 »
huppsz megelőztél, én nem ismerlek Téged de felénk is tudok ilyen esetről

*

zümi

• 1382
« Válasz #430 Dátum: 2014. Október 27. 21:18 »
Attila kell egy kis izgalom így estére....................... :) :D ;D
Viszont majd a sör mehet :P

lygo67!
Sajnos nem eléggé figyelmessek a méhészek egy része ::)
Nekik tavasszal igen csak zsebbe kell nyúlni méhcsalád vásárlás szempontjából!

*

lygo67

• 144
« Válasz #431 Dátum: 2014. Október 27. 21:33 »
szerintem ez nem figyelmetlenség hanem soknál a "tudatlanság" nem törödömség és ez sajnos párosul azzal, hogy sok ilyen "méhész" észre sem veszi a legyengült elpusztult családokat és ezáltál ezen családokat rabolják a normál módon kezelt, beteleltetett állományok.
Tehát valahol mi is fogunk küzdeni az Ő általunk generált problémákkal.

« Válasz #432 Dátum: 2014. Október 28. 18:12 »
Lehet, hogy nem illeszkedik a mostani divatos használati utasításokba, de felhívom a figyelmeteket, hogy 10-15 C fok alatt nem jó semmilyen gyógyszerrel kezelni a méheket. Az amitráz, a kumafosz, a taufluvalinát, szerves savak, stb mind-mind nagyon megterhelik a méhek anyagcseréjét. Éppen ezért nem javaslom senkinek se, hogy olyan időpontban kezelje a méheket atkaölőszerekkel, amikor azok nem tudnak utána kirepülni kitisztulni.

A méheknek nincs májuk, ők csak akkor tudnak a mérgektől megszabadulni, ha repülhetnek, ha az izommozgással és az intenzív légvétellel fel tudják gyorsítani az anyagcseréjüket. Direkt nem írok hőfokot, mert tavaszi napsütésben már 10-12 C fokban is kirepülnek, de most a borongós csepergős őszi időben talán még 15 C foknál se.

Ne csodálkozzatok, ha bármelyik szertől, akár oxálsavtól, akár más szertől elhullást tapasztaltok, ha nem jól választjátok meg a kezelés időpontját vagyis nem alkalmazkodtok az időjárási viszonyokhoz és nem keresitek azt az időszakot, amikor a méhek méregteleníteni tudnak.

Geddekas!

Ezt találtam a 2010-es Méheü ismeretek 154. oldalán /Dr Gerhard Liebig írása/:

Idézet
Az oxálsavat közvetlen testkontaktuson keresztül adják tovább. Minél szorosabb a fürt, annál jobban és gyorsabban terjed el az oxálsav a családban. Ezért jobb -5C-nál kezelni, mint +5c-nál.. Szorosan ülő méhek esetében egy kezelés eredményessége 95% feletti. A "nyári fürt" esetében az eredmény jóval 50% alatti is lehet, még akkor is, ha nincs fiasítás, és az atkák csak a felnőtt méheken találhatók. A méhek ez esetben nincsenek elég közel egymáshoz. Ezért a csepegtető módszer csak telelőfürtnél javasolt. Fagy esetén a fürt egyszeri megnyitása nem okoz károkat.

Ez mondjuk válasz lehet arra is, hogy miért hatástalan nyáron atka ellen a BeeVital, amit most sokan említenek.
Számomra az is kérdéses, hogy a +10C-ban megejtett locsolás, amit javasolsz, eléri-e a kívánt hatást.

*

ata67

• 526
« Válasz #433 Dátum: 2014. Október 28. 20:37 »
Pink Panther!
Érdekes amit írsz.
Feltételezem, hogy a szublimálás hatására viszont a kaptár minden szegletébe eljut az oxálsav, és ezzel a módszerrel magas a hatékonysága meleg időben is.
Ebből a szempontból nézve meleg időben szublimálni, hidegben csurgatni lenne célszerű.
Német területen elterjedt a hidegben való szublimálás... (A zöldön olvastam.) Ez viszont ellentmond a fenti logikának.
Most csak hangosan gondolkodtam, saját tapasztalatom nincs erről.
Üdv: Attila

« Válasz #434 Dátum: 2014. Október 28. 21:32 »
Pink panther!

Még anno az emlékeztetőben írtam, hogy aki mínusz 5 fokon nézegeti vagy piszkálja a méheket, annak a kezére rá kell ütni. Most is ezt tartom!
Dr Gerhard Liebig tanácsát próbáld ki csak egy családon.
Magyarországon az a tuti tipp, amit messziről jött ember mond.
Én ismerek itthon is olyan "szakelőadót" akinek Dr. van a neve előtt, mégis marhaságokat terjeszt.
Nem mondom, hogy Gerhardt Úré az, de senkinek nem ajánlanám jó szívvel.
Szerintem sima pusztulás a kezelés vége. Mínusz 5 fokban langyos oldat a méhekre? Ezt nem gondolhatjátok komolyan?
Nagyernyei Attila