Jót mosolyogsz a papírlapon?
1 db higiénikus alj 6000/db 1db A4-es 8ft/db
100 családnál az egyik 600000ft a másiknál 800 ft x 5 alkalommal max,ha mindenhová raksz , de nem kell midig.
4000 ft /év a papírból, ha 100 évig méhészkednék akkor is spórolnánk 200000 ft-ot.
Ennyit azért már nem tervezek,lehet az már büntetés lenne.
Nem kell lustának lenni,néha-néha végig kell papír lapozni mindet.
Igen, jót mosolygok, de ha figyelmesen olvastál volna nem azon mosolyogtam, hanem azon, hogy valaki tesz minden harmadik, negyedik, vagy akárhányadik család alá. És a többivel mi van? Egy ismerősnél pl. volt olyan, hogy minden családban hullott 200, és volt 6 olyan családja ahol pedig 1400.
A 6000/higiénikusra ugyanazt tudom mondani mint bármilyen méhészeti felszerelésre. Én azt is magam csinálom, nekem pl. annak idején az egész kaptáram darabja mindenestől nem került 6000Ft-ba. Ha én úgy kezdtem volna méhészkedni hogy mindent megveszek, akkor az első pár évben bevételem sem lett volna, hanem a megvett árukkal kellett volna előbb nullszaldóra kerülni. Idehozta az MTZ az udvarba 4500Ft-ért köbméterét az éger rönknek, és abból készültek a kaptárak, keretek.
Persze most lehet azt mondani, hogy a munkám is pénz. Elvileg az, a gyakorlatban meg mégsem, mert a szabadidőmben csináltam, munka után, hétvégeken, amikor egyébként sem kerestem volna egy fillért sem. Pergetőre, furettóra stb. ez ugyanúgy igaz, természetesen azok nem fából készültek.
A papírlapra még annyit tudok mondani, hogy próbáltad volna meg bedugdosni nálam a kaptárak fenekére, ami tele volt építve rengeteg viaszpúppal. Legjobb esetben is kb. 5-10 centit lehetett a kaptárfenékre betolni a papírból. Vagy minden ősszel leemelgetem az etetéssel teli fiókot, utána a fészek fiókot, és lekaparom az aljdeszkát, hogy be tudjam tolni a papírlapot? Hát persze...
Néztem ilyen mutatványt, ami még szép benne, hogy a csávó sima A4-es lapot tett be, a fiók meg másfélszer olyan széles, tehát ami atka nem a lapra pottyant az mellé...