ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611653 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2025 Dátum: 2017. Augusztus 18. 08:02 »
A fustolessel az a baj, hogy nincs hozza keszulekem, es keszulek nelkul meg sose csinaltam. Nb18 om van felso kijaroval es nincs alul semmilyen nyilas es vagni se szeretnek ra.

« Válasz #2026 Dátum: 2017. Augusztus 18. 08:03 »
Nb18 ban hogy ellenorizzem az atka hullast?

« Válasz #2027 Dátum: 2017. Augusztus 18. 12:30 »
Felső kijáró nem lenne gond, úgyis  be kell csukni a kezelés idejére, viszont az atkahullást ellenőrzése macerás, fészeklépek kivétele, parrafinos vagy étolajos lap be, füstölés, fészeklépek ki, lap ki, fészeklépek be. Én nem tudok egyszerűbbet.

« Válasz #2028 Dátum: 2017. Augusztus 18. 12:48 »
Az NB18-asnál nem lehetséges az, hogy az atka elleni kezelés időtartamára (is) kivenni a méztéri kereteket (saccolom, 9 keret amúgy is elég volna teleléshez), szélről-oldalról "becsukni" egy vakkerettel vagy egyéb elválasztó lemezzel a fészket, kezelés előtt odébbtolni a keretsort, le a papírt, vissza a keretsort, kezelés, ellenőrzéskor meg ugyanez? Akkor nem kell kivennie mindig a kereteket, de a télire való etetésnél is jobb, ha eleve kevesebb keretre vannak "szorítva", nem?
Vagy eleve oldalról becsúsztatni a lapot, a kiszedett méztéri keretek helyén lenyúlva...
Hozzátenném, nem fekvőim vannak, szóval a partvonal mellől szól a kérdésem :)
« Utoljára szerkesztve: 2017. Augusztus 18. 13:23 írta Jam Clerk »
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

« Válasz #2029 Dátum: 2017. Augusztus 18. 15:36 »
Nálam a fekvőkben fix anyarácsos elválasztóval volt elkülönítve a fészek, tehát ott nem lehetett volna oldalról betolni a lapot. Ha nem fix, vagy nincs elválasztó, akkor be lehet tolni a lapot. De legjobb a higiénikus alj ☺

« Válasz #2030 Dátum: 2017. Augusztus 18. 20:22 »
Az NB kaptár alsó kijáróval is ugyanolyan jól működik, mint felső kijáróval, viszont sokkal több az előnye az alsó kijárónak.

A felső kijárót az alábbi okok miatt szokták ajánlani:

1. A család jobban védi a kijárót, mert az közelebb van a fürthöz.

Erős család minden gond nélkül megvédi az alsó kijárót, gyenge családot meg nem kellene tartani.

2. Télen kevésbé jelent gondot a páralecsapódás.

Ez igaz, de milyen áron? Szerintem méz kg-okban mérhető a felső kijárón elszökő meleg kompenzálása (főleg kora tavasszal). A páralecsapódás alsó kijáró esetén csak akkor jelent gondot, ha a fészket nem szűkítették le a takart léputcák számának megfelelő mértékben.

3. A fészket jobban a kijáróhoz köti.

Én ezt nem tudom értelmezni, de szoktak ezzel érvelni.

4. A felső kijáró a talaj szintjétől magasabban van.

Valóban elég cikis dolog a kaptárak előtt kaszálni, de így is úgy is meg kell tenni, ez van.

Lássuk a hátrányokat:

1. A méhek tavasszal nem tudják kitakarítani a kaptárt.

A penészedésnek indult kaptárhulladék rossz klímát teremt, és melegágya a gombás betegségeknek, illetve a viaszmolynak. A méhésznek kell kitakarítania a kaptárt, és ez március táján túlságosan "költséges" beavatkozás. Egyrészt a méheknek sok munkába és mézbe kerül visszafűteni a fészket, másrészt a méhész szempontjából egy felesleges munka, amit az ilyenkor még viszonylag rövid munkára alkalmas időben kell elvégezni.

Alsó kijárós kaptárt egy jól fejlett méhcsalád március folyamán önerőből, minden gond nélkül kitakarít. De. Ha legalább 30 cm széles alsó kijáró van a kaptáron (lentebb még írok erről), akkor a beteleléskor egy A4-es félfamentes rajzlap becsúsztatásával, tavasszal egy mozdulattal ki lehet takarítani a fészek alatti terület 2/3-ad részét. Ezzel sokat segítünk a családnak, a fészek kihűtése nélkül.

2. A méheknek sokkal több munkába kerül tisztán tartani a kaptárt

Ez látszólag az első ponthoz tartozik, de mégsem teljesen. Tavasszal nagyon káros ebből a szempontból a felső kijáró. Nyáron már tisztán tudják tartani, de sokkal több erőfeszítésbe kerül, ami más tevékenységtől vonja el a család erőforrásait.

3. Atka elleni füstölésre, szublimálásra, ködölésre szinte alkalmatlan a kaptár.

4. Atka fertőzöttség ellenőrzésére szinte alkalmatlan a kaptár.

Bár az előnyök és a hátrányok száma pont ugyanannyi, a hátrányok mégis sokkal hangsúlyosabbak az előnyökhöz képest. Tehát egyértelmű, hogy a mai atkás viszonyok között, a kaptárra alsó kijáró kell. Boczonádi idejében nem volt atka, de ha lett volna, akkor biztos Ő is így gondolná.

Milyen a jó alsó kijáró? (Szerintem)

A fészek közepére esik, és 30 cm széles. Ekkora résen már be lehet tolni egy A4-es méretű ellenőrző lapot, és ez már megfelelő méret az atkafertőzöttség objektív megállapítására. Ennél kisebb kijáró erre a célra nem alkalmas. Megfelelő szűkítő használatával bármekkorára leszűkíthető.

Atkalapnak nagyon bevált a fehér színű farost lemez, étolajjal vastagon bekenve. Ebbe az atka beleragad, de a méh nem. A méhek nehezen tudják letakarítani, de a kiváló tisztogató hajlamú családok bizony hamar lepucolják. Amitrázos füstölés esetén 6 óra elteltével érdemes elvégezni az atkahullás ellenőrzését. Lehet 5 vagy 7 óra is, a lényeg, hogy mindig ugyanannyi legyen. Csak ekkor kapunk reális képet. Nem az a cél, hogy minden lehullott atkát megszámoljunk, hanem az, hogy lássuk a tendenciát és a nagyságrendet. Ehhez bőven elég 6 órát várni. A 24 órás várakozás túl sok, addigra általában már megkezdik a lap letisztítását a méhek.

A családok 10-20%-a alá célszerű atkalapot tenni a sorozatkezelés idejére. Érdemes olyan családokat kiválasztani, ahol az adott idényben nem volt fiasítás megszakítás (nem rajzott le, nem volt anyacsere, stb.). Olyan családot is érdemes vizsgálni, ahol esetleg vírusfertőzés nyomai látszanak, vagy méhen atka volt látható a családvizsgálat során.

A higiénikus alj fekvő kaptár alá nem való. A tálca és a rostaszövet közötti távolság túl kevés, a lehullott kaptárszemétből kikelő viaszmolyok hamar ellepik a családot. Hiába takarítja a méhész akár minden nap (bár ki az, akinek erre van ideje?), a tálca melletti holt térbe lehulló, kitakaríthatatlan kaptárszemétből is képes rengeteg viaszmoly kifejlődni. Mivel az alj össze van építve a kaptárral, így a teljes kitakarítása csak a keretek eltávolításával lenne lehetséges, ami valószerűtlen egy méhészetben. Ezen kívül jelentősen megnöveli a kaptár árát, többlet súlyt eredményez, és az ilyen kaptár magasabb a többitől, ami szállításnál gondot okozhat.

A fentiek a saját tapasztalataimat tükrözik, és minden amit leírtam a gyakorlatban is kipróbált. Lehet, hogy mások másképp csinálják, és nekik is működik a dolog, de nekem ezek váltak be.

« Válasz #2031 Dátum: 2017. Augusztus 19. 16:17 »
Inkább füstölj papírcsíkkal egyet, ellenőrízd a potyogást, aztán lehet nem is kell hàborgatni ezirányban egy darabig őket.

Remélem ezzel te magad sem értesz egyet, nemhogy másnak ezt tanácsolni! 1 füstölés, abból te milyen következtetést vonsz le?

A saját tapasztalatom a felső kijáróval kapcsolatban, idén tavasszal kipróbáltam én is mert már régóta foglalkoztatta a fantáziám. A kaptárjaim nem alkalmasak rá, mivel az összes higénikus aljal van(huzatot szokták ilyenkor emlegetni), ezért 3 család volt a tesztalany, és ápr. elején nyitottam csak, tehát a méhek alsó kijáróra tájoltak. 1 hét múlva a család nagy része a felső kijárón közlekedett, összevetve a többi családdal semmiben nem tapasztaltam lemaradást (kaja, fias mennyisége), a kijárót sem takarták jobban. De nem állítom, hogy ha tavasztól is így indul a család akkor is ugyan ez lett volna a helyzet.

"A higiénikus alj fekvő kaptár alá nem való. A tálca és a rostaszövet közötti távolság túl kevés" szerintem gyártás kérdése.

« Válasz #2032 Dátum: 2017. Augusztus 19. 17:53 »
Akkor füstöljetek tovább, ha jó szerrel jó kezelési móddal 2 db atka potyog le.
Nálam ez a helyzet, méheken, herefiasban atkát nem látok.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Augusztus 19. 18:00 írta Mortimer »

« Válasz #2033 Dátum: 2017. Augusztus 19. 19:14 »
Nincs ezzel semmi gond csak akkor ezt írd, hogy ez a te tapasztalatod, ne tévessz meg egy kezdőt, hogy füstölj egyet ha nem hullik, elég is. Pontosabban fogalmazz! Minden év más, és te már tudod mit nézz mennyit kezelj, hogy lásd abba is hagyhatod őő nem fogja ezt tudni, nem megsértődni kell, hanem leírni amit gondolsz és mondani akarsz, helyesen!

« Válasz #2034 Dátum: 2017. Augusztus 19. 20:56 »
Oké, bocsánat. Amúgy ilyenkor ilyen kevés atkahullás nálam sem volt még soha. Amúgy én oxálsavat csurgattam akác után, szublimáltam 2-szer augusztus elején és közepén. Legtöbb hullás egy családnál 7 db, legtöbb családnál 0 db.

« Válasz #2035 Dátum: 2017. Augusztus 23. 16:20 »
Az ApiOx leírása szerint "más akaricid hatású készítménnyel egyidejűleg nem használható". Ez pontosan mit jelent? Ha az ember használ valamilyen atkairtó készítményt (például tartós hordozós, amitrázos csíkot), akkor amíg az bent van a kaptárban, nem lehet csurgatni?
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2036 Dátum: 2017. Augusztus 25. 07:01 »
Garanciális okok miatt írják rá a gyártók, hhogy más atkaölőt ne használj.

A szerves savak másként támadják az atkát, mint az amitráz, ezért én merném a kettőt együtt alkalmazni, de munkaidő igébyes mind a kettő, ezért nem teszem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2037 Dátum: 2017. Augusztus 25. 07:06 »
Tegnap kaptam egy fotót amin az méhanyát ellepte a méhtetű. Tankönyvbe illő fotó volt.

Mi a teendő?

Sürgős atkairtás. Miért? Ha ilyen mértékben fel tudott szaporodni a méhtetű, akkor ott bőven van atka is. De ez figyelmeztetés mindenkinek, hogy ez évben is van atkaveszély.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2038 Dátum: 2017. Augusztus 25. 11:57 »
Sziasztok!
Van olyan keszulek amivel oxalsavat es amitrazt is be lehet juttatni a kaptarba?

« Válasz #2039 Dátum: 2017. Augusztus 25. 20:07 »
Van. De praktikusabb ha két készüléked van, mivel ezek általában oxálsavszublimálók felturbózva egy plusz egységgel. Ezeknél én jobban szeretem a furettó elvén működő eszközöket ha amitrázt használok.