ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597308 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1935 Dátum: 2017. Május 05. 17:12 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:36 írta kivancsi111 »

« Válasz #1936 Dátum: 2017. Május 05. 17:16 »
Szia Ata 67. Olyan mintha azt szeretnéd hogy hazudjanak neked ;). Milyen a komoly szublimáló? Biztos tudod hogy én is csináltam már valamennyit, meg fogok is úgy néz ki. Viszont én nem hazudok mellé, sokaknak ez nem is tetszik. Az oxálsav szublimálás gyérít. Mindenkinek aki az enyémmel dolgozik ezt elmondtam. Ez szerencse, mert olyan vásárol csak aki ezt megérti, így illeszti bele a stratégiájába, így nincs reklamáció meg beégés az atka rágott családok miatt.  Az elektromos készülékek gyártói szerint az a baj hogy a gázosom bontja az oxálsavat (260-270 fok a kazán legmelegebb része), az övéké na az nem 250 fokon.
Valaki leírná nekem mik az oxálsav hőbomlásakor keletkező anyagok?
Én tudok olyan állományt ahol a szublimálás volt a fő csapás, meg napra után egy sorozat amitráz és kitelelt. Nade itt 2 kg oxálsavat kapott a 80 család tavasztól őszig.
Úgyhogy hidd el a nevetlen senkinek hogy óvatosan a szublimálással is. Szublimálj, de csak folyamatos preciz kontroll mellett. Szerintem az hogy csak gyérít nem úgy irt mint a furettó nem olyan nagy baj ha megérted hogy működik. Nem lehet mindig amitrázozni. Ez akkor is alkalmazható amikor más nem.

Amúgy ha figyeltek itt is leírták a fiúk amit én írok elbujtatva a sorok közé. Neveket nem írok, nem is akarok a hozzászólások között keresgélni. Egyikük azt írta talán márciusban hogy csak oxálsavval védekezett és a tavaszon tíz körül hullott az atka. Basszus akkor mennyi van?
Másikuk véleményt kérdezett hogy a télen havonta egyszer ha szublimálna vajon jó lenne-e? Ha tényleg olyan hatékony akkor a fiasítás mentes állapotban max 2 kezelés után nem maradna atka. Minek akkor a többi kezelés? Mindegy amúgy majd az idő igazol vagy megcáfol. Addig is nem elhinni senkinek semmit, ha érdekel valami ne higgy még a cikkeknek sem próbálj, majd kontrollálj. És lőn csodálkozás.

« Válasz #1937 Dátum: 2017. Május 05. 17:27 »
Kamikaze véleményét meg tudom erősíteni.
1,5 kg oxalsavat szublimaltattam el tavaly ősszel 43 családra, 5-6naponta amíg 10 alatti nem lett a heti hullás.
+1 perizin locsolás télen.
43 ból 43 áttelelt, 1 lett anyátlan.
A kontroll a titkok titka, addig kell kezelni amíg hullik..........
Ha nem látod mennyi hullott akkor b****hatod.....
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 05. 22:11 írta Bicska »

*

zümi

• 1382
« Válasz #1938 Dátum: 2017. Május 05. 17:57 »
Várom Jenő :)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1939 Dátum: 2017. Május 05. 18:15 »
Én is szeretném elkérni.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1940 Dátum: 2017. Május 05. 20:58 »
É
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:15 írta oszkár »

*

izso60

• 573
« Válasz #1941 Dátum: 2017. Május 05. 22:01 »
Üdv. Uraim!
Írjatok a Jenőnek privátban!
Megtudtok ezt,azt!
Tisztelettel izso60!

*

ata67

• 525
« Válasz #1942 Dátum: 2017. Május 05. 22:22 »
Szia Ata 67. Olyan mintha azt szeretnéd hogy hazudjanak neked ;). Milyen a komoly szublimáló?
Biztos tudod hogy én is csináltam már valamennyit, meg fogok is úgy néz ki. Viszont én nem hazudok mellé, sokaknak ez nem is tetszik. Az oxálsav szublimálás gyérít.
Szia! Nem szeretném, hogy hazudjanak, csak mindig igyekszem megvizsgálni, hogy én mit csináltam rosszul, hátha azzal volt a baj, nem a leírt módszerrel. Ezért kérdezek vissza, mert nem szeretek vagdalkozni. "Az oxálsav szublimálás gyérít." - köszönöm, hogy ezt elmondod. Ez egy fontos információ. (A tejsavas is gyérített, de nyáron nem működött.) A pipaszenes említésre sem méltó. Mielőtt fanyalognátok, nálam jóval nagyobb méhészek is kipróbálták. Elmentettem azt az írást, de nem hivatkozok rá, nem lenne elegáns. Meg aztán, ebben a szakmában, mindenki elsősorban a saját felelősségére kísérletezik, másodsorban a környezete terhére. Ebből a szempontból megnyugtatok mindenkit, a szomszéd méhész tőlem 50 méterre maradéktalanul megvédte az állományát amitárzos füstöléssel. A zárókezelést egyik évben oxálsavas csorgatással, másik évben Perizinnel csinálta. Nekem is ezt ajánlotta 5 éve, de nem hallgattam rá sem az Amitráz, sem a Perzin tekintetében. Az utolsó évben használtam záróra a "---ktort", de az tényleg "záróra" volt, nem sokkal előbb leírtam. Utóbbi vagy az én hibám, vagy nem, vagy részben...
Ez lenne itt egy fontos kérdés, amit Mézengúz említett: "Több méhész aki szublimálásra alapozta az atka irtás stratégiáját , állománya tönkre ment vagy legyengült vagy most jelenleg is az atkák ellen hadakozik !!!!!!!!"
Csak a barkácsolóknak, vagy a komoly készüléket, rendeltetésszerűen használóknak is tönkrement- e az állománya? A szer, a módszer, vagy mindkettő elvetendő? Ezt csak úgy lehetne megtudni, hogy a méhészek összeadnák a tapasztalataikat. A negatívat is.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 06. 00:10 írta ata67 »

*

ata67

• 525
« Válasz #1943 Dátum: 2017. Május 05. 23:28 »
Sokat kerestem Jenő Klartános írását. Nekem megvan elmentve, de ha az elmentett linkre kattintok, úgy félrevisz..., legalábbis ugyanúgy lapozgatva kell keresni. Először azt hittem, törölte az írásait Jenő... Az elmentett írásban levő szókapcsolatokra keresve viszont rátaláltam. Itt van mindkettő a fórumon:

http://meheszklub.hu/index.php/topic,612.msg7239.html#msg7239
http://meheszklub.hu/index.php/topic,612.msg8010.html#msg8010

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1944 Dátum: 2017. Május 24. 08:39 »
QUQURIQ !!!

Aki kipörgette az akácmézet, és nem megy tovább Nógrádba, megkezdheti az atkák elleni harcot!
Ne essetek túlzásba, először győződjetek meg a papír lapos módszerrel az atkák mennyiségéről!
Aztán hajrá!
Akiknél a hordás megállt, serkentsétek az anyákat, hogy ne álljanak le a petézéssel!

Kiskakas

« Válasz #1945 Dátum: 2017. Május 24. 12:29 »
Üdv, klartánt hol lehet beszerezni?

*

Nb18

• 797
« Válasz #1946 Dátum: 2017. Május 24. 13:33 »
Sziasztok!

Annyival kiegészíteném kiskakas jótanácsait, hogy aki ködölővel vagy égetős csíkal használja azt a bizonyost..... szert, ne felejtse azokon a napokon szüneteltetni a serkentést amikor atkairtást tervez.

Nb18

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1947 Dátum: 2017. Május 24. 14:55 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:17 írta oszkár »

*

ata67

• 525
« Válasz #1948 Dátum: 2017. Május 24. 18:50 »
A mezőgazdasági boltokban lehet Mavrikot venni.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1949 Dátum: 2017. Május 27. 23:25 »
Az oxálsav hatékony szer a varroa atka ellen, de lehet számos módon hibázni a használat során.

Mivel a magyar méhállomány döntő többsége nem oxálsavval volt kezelve, ezért az oxálsav kezeléssel magyarázni az őszi, téli, tavaszi óriási mértékű méhpusztulást óriási hiba.

Az amitráz hatékony szer a varroa atka ellen, de lehet számos módon hibázni a használat során.

A taufluvalinát hatékony szer a varroa atka ellen, de lehet számos módon hibázni a használat során.

A kumafosz hatékony szer a varroa atka ellen, de lehet számos módon hibázni a használat során.

Szóval azt javasolom, hogy sokkal átfogóbban kellene elemezni a pusztulás okait.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.