ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598104 megtekintés
*

ata67

• 525
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1785 Dátum: 2017. Január 12. 04:37 »
Évek alatt végig próbálta a teljes kínálatot. A legújabb típust, amit Berke Sándorék, és Igi nevű fórumozók készítenek, dicsérte, úgy emlékszem, azt használja. Itt is láttam már hirdetve Sublimoxot.
szublimalo@gmail.com
Igit a Zöld fórumon el lehet érni.
Ata
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 12. 04:48 írta ata67 »

*

igi

• *
  • 26
« Válasz #1786 Dátum: 2017. Január 12. 09:46 »
Németh Zoli tőlem vett tavaly ősszel,meg volt vele elégedve. Az utóbbi időben nem hirdettem mert elvoltam foglalva a gép szabványosításával.  A gépet számlásan gyártom ami elszámolható a gyógyszer-cukor támogatásban. 2 év garanciát vállalok rá, a garancián túli javítását is vállalom. Eddig pár apróságon kívül nem volt gond velük amiket a többi gyártásánál kiküszöböltem. Az ára: 83000ft áfás számlával! Tel: 06709446069

Videó a gép működéséről: https://www.youtube.com/watch?v=yYl63Akou3E
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 12. 10:40 írta igi »

« Válasz #1787 Dátum: 2017. Január 12. 19:02 »
Évek alatt végig próbálta a teljes kínálatot.

Egy kicsit pontosítsunk! Azt nem kétlem, hogy az oxálsav szublimáló eszközök széles skáláját kipróbálta a Zoltán az elmúlt tizenegynéhány év során –ezeket be is mutatta-, de az olasz(szicíliai) gyártmányú Sublimox készülék felépítését másoló újabb készülékekhez csak az elmúlt két-három hónapban lehetett szerencséje. Azért merem ezt mondani, mert a mögöttünk álló év októberének elején volt alkalmam egy beszélgetés során apró részletekbe menően végigkérdezni a technológiájáról, akkor viszont, még csak a néhány éve piacon lévő Sublimoxról volt szó.

Napjainkban a Sublimox felépítése alapján készít még készüléket az előttem szóló Igi, valamint egy, ezen a klubon már szintén bemutatott villamos mérnök csapat is, akiknek tudtommal az egyik tagja a Berkes Andor nevű méhésztárs. Ezeken a készülékeken kívül létezik még egy negyedik ilyen típusú gyártmány is, amelyet a Citovar Kft. fog forgalmazni, de úgy látom, jelenleg még nem léptek vele piacra, azt viszont bizton állíthatom, hogy létezik, mert a múlt ősszel volt szerencsém kézbe venni. Úgyhogy lesz választék és vélhetően árverseny is ezen a területen.

*

Attila

• 285
« Válasz #1788 Dátum: 2017. Január 17. 19:07 »
Sziasztok!

Atkairtási módszerek után kutakodva bukkantam egy osztrák méhész honlapján (bienenschmid.at) egy módszerre,
csak nagyjából írom le, az elv érdekes:
Zander keretekkel, rakodóban, alsókijárós, májusban - 3-4 fiókos családméretnél külön szedi anyával a nyitott fiasítást egy fiókba, alájuk műlépes fiókot tesz, hogy legyen helye a méznek. Az anyás fiók felé egy keretet, mely pár centi magas, alján atkagátló (atka nem fér át) rostaszövet tetején méhgátló (az atka átfér, a méh nem). Az e fölötti fiókba teszi a fedett fiasokat rajta ülő méhekkel. Külön kapott kijárójukat erősen szűkíti, kapnak mézeslépet is élelemnek.
Kijáró méhek az alsó részbe repülnek vissza. Fent 12 nap múlva egy komplett kis család lesz, lehet anyásítani.

Lényeg: fent kikelő fiasból az atkák a nyílt fias illatára igyekeznek, azaz bemásznak a két rostaszövet közé. Itt éhenhalásig keresgélnek.

Elvileg a hőgazdálkodással nincs gond.

Még egy párszor át fogom olvasni a leírást.
Hallottatok már ilyenről?

Üdv.: Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1789 Dátum: 2017. Január 17. 19:53 »
Kicsit bonyolult, de működhet. Lehet ezt egyszerűbben is csinálni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Attila

• 285
« Válasz #1790 Dátum: 2017. Január 18. 11:20 »
Megírod röviden, hogyan csinálnád egyszerűbben?
Ha a fentiből indulunk ki, elvileg rosta nélküli leválasztással be lehet tenni nekik egy petés lépet (már a fedettek közé).
Ameddig nyitott, gyűjti az atkát és még anyát is nevelnek, tenyészanyag kora is ekkor a legjobb lesz. Csak akkor virágporos lép is kell, mivel kintről nem érkezik virágpor egyelőre. Lefedés után el lehet venni az atkagyűjtőt.
Kíváncsi vagyok, te mit javasolsz.

Köszönöm!
Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1791 Dátum: 2017. Január 18. 18:28 »
Jó István elmondta előadásában Gödöllőn. Hívjátok meg, el fogja mondani nektek is.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1792 Dátum: 2017. Január 19. 11:59 »
@Attila
Azt esetleg lehet tudni, hogy milyen sűrűségű az a rostaszövet, amin az atka már nem fér át?Elképzelhető, hogy egy fém szúnyogháló is megteszi?

*

Attila

• 285
« Válasz #1793 Dátum: 2017. Január 19. 13:07 »
Egymás felett két rostaszövet 25mm távolságra.
A fenti olyan lehet mint pl. a taposórács, vagy mint a rakodónán menekülő tér rostaszövete - a méh biztosan nem fér át.
Az alsó rács 0,2mm-es lyukbőségű, azaz az atka ne férjen át. A levegőnek át kell jönnie, hogy érezze az illatot alulról.
Hogy ilyet honnan lehetne szerezni, nem tudom. Biztos lehet valahonnan.
Talán egy kísérletet megér a dolog.
De biztos meg lehet ezt az egészet egyszerűbben is oldani:)
Ha tudok újat, megírom.

Attila

« Válasz #1794 Dátum: 2017. Január 25. 06:00 »
Üdvözlet mindenkinek!
A tegnap este beszéltem egy dunántúli méhészkollégával és elmesélte az egyik oxálsavas baleset történetét, így az már sajnos nem városi legenda.
A kollégánk a méhesházban belülről szublimálóval kezelte a családokat annak rendje módja szerint megfelelő légzésvédelmi eszközben, baj nélkül.
Másnap viszont légzésvédelem nélkül lépett be az épületbe ahol rosszul lett, később meghalt.
Nyugodjon békében!
Azért írom le az esetét hogy közösen tanuljunk belőle, hátha valakinek segít elkerülni a bajt.

*

igi

• *
  • 26
« Válasz #1795 Dátum: 2017. Január 25. 14:00 »
Isten nyugosztalja! Milyen betegségben halt meg?

« Válasz #1796 Dátum: 2017. Január 25. 20:35 »
Azt nem tudta megmondani.

Véleményem szerint ez a fajta veszély a gyalogkaptáras méhészt nem fenyegeti, mivel a fölösleg a szabadba távozik, ami a kaptárban marad az meg szerintem néhány órával a kezelés után a páratartalomból vesz magába annyit hogy megkösse. Én legalábbis másnap már bontottam kaptárat és semmit nem vettem észre. Persze ez lehet hogy semmit sem jelent. Furettózás után másnap még jól érzem az amitráz szagát, zavar is rendesen.

« Válasz #1797 Dátum: 2017. Február 20. 07:02 »
Sziasztok!
Sorra kapják a méhészek az értesítőt, hogy az X-Y sorozatszámú Destruktort, ha visszaviszik a TolnAgróhoz, visszaadják az árát.
Olyan érdekes indok van a vizsgálati jegyzőkönyvben, hogy komoly fejtörést okozhatott a jogászoknak a megfogalmazás.
Gyakorlatilag formai "problémák" vannak csupán.
Címkézés, és valami pipettás kijuttatás.
Most kit akarnak hasba akasztani?
Ettől pusztultak el kezelés után a méhek?
Sajnos úgy értékelem a történetet, hogy a méhészek is hibáztak.
Nem ellenőrizék, és nem dokumentálták a kezelés előtti állapotot. (Megszokásból, én sem csinálok ilyent.)
Így simán rá lehet fogni,hogy......nem is ettől volt a méhpusztulás.
Sajnos mindenkinek meg kell tanulnia, hogy amit nem tud bizonyítani, (még ha igaza is van) az csupán vádaskodás, rágalmazás.
Azért kell óvatosan bánni ezzel a témával, mert egy ilyen multinacionális állatgyógyszer forgalmazó úgy körbebástyázza magát sztár ügyvédekkel, hogy mi "mezei méhészek" csak lesünk.
Majd felteszem ide a cég által kiadott levelet.
Ha azt mondom nevetséges, nem vagyok messze az igazságtól.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1798 Dátum: 2017. Február 20. 09:18 »
Égnek a vonalak, hogy miket állítok!
Már megint Szekszárdról indulnak a balhék?
Íme, a mellékletben láthatjátok amire előző írásomban utaltam.
Három dokumentumot csatoltam, ez volt egy levélben kipostázva.
Elmentem egy méhészhez, aki kapott egy ilyen levelet, (kisatíroztam a nevét)de ettől függetlenül hiteles dokumentumot közlök veletek.
Aki folyton azzal támad, hogy mellébeszélek, valótlanságot állítok, kérem hívjon fel, egy "bocsit" azért elvárnék tőle.
Miért lenne a célom, hogy a Fekete-Fehér Méhészklub olvasóit átvágjam?
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila
Klubvezető

*

Dozer

• *
  • 32
« Válasz #1799 Dátum: 2017. Február 20. 10:18 »
Most nézem, hogy nincs a fórumon bioméhészet topic.
Kíváncsi lennék, hogy olyan területeken ahol nagy veszteségek voltak amitráz használata mellett, sikerült-e oxálsavval meg illóolajokkal megvédeni a méheket.
Nagyon boldog lennék, ha kihagyhatnám ezt a szert a repertoárból, de eddig úgy látom, hogy ez a lehetetlennel határos.
Bioméhészek! Mit használtok kontrollnak, hogy lássátok hányadán is álltok a szerves savakkal?