ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598795 megtekintés
*

Dozer

• *
  • 32
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1665 Dátum: 2016. Október 18. 13:46 »
Szia! Kevanaar!
Eszemben sincs etetni senkit.
Olvass te is figyelmesen :) Én füstöltem 7-es sorozatot+ tartós hordozó. Nem rólad írtam.
Nem takarok még.
A teli fias az túlzás, de van. Jobban örülnék ha már nem lenne.

*

barger

• 173
« Válasz #1666 Dátum: 2016. Október 18. 13:58 »
Nem értem másnál hogy lehet ennyi fias. Nálam tavaly szeptember első hetében leálltak az anyák, idén szeptember végén, még az idei anyák is. Most a napokban kelnek ki az utolsó fiasok, de a legtöbbnél már 2-3 hete nem folt fedett fias sem. A különbség véleményem szerint a takarásban lehet. Nálam is volt hordás szeptemberben és még most hétvégén is láttam virágporos méheket, de a nagy részük ül a valagán. Augusztusban és szeptemberben csak a rostaszövet volt fenn. Októberben tettem fel hőtükör fóliát de ezt is úgy, hogy nem takartam telibe, a fiók végén hagytam egy 1cm-es rést.. Nem tudom a takarás és a hordás milyen százalékban befolyásolja az anyák leállását, érdemes lenne ezzel kapcsolatban egy kutatást végezni. Sokan biztos ami biztos alapon takargatnak, meg hogy akkor télen kevesebbet fogyasztanak. Aha... Ősszel tovább fiasítanak, tehát több fogy, a méhek kopnak. Tavasszal korábban megindul a fiasítás tehát többet fogyasztanak és szintén csak kopnak a méhek. Esetleg át is fiasítanak. Marad egy kevés fias mentes idő amikor valóban kevesebbet fogyasztanak(ha marad). Összességében szerintem többet. Február közepén viszont én is telibe takarok amikor már kiterjedtebb a fiasítás. Vannak olasz fertőzöttségű anyáim. Én nem tapasztaltam átfiasítást, de késői fiasítást sem, szerintem ez csak legenda. Viszont ezeket sem takargattam augusztus/szeptemberben. Aztán én csak egy lelkes amatőr vagyok lehet rosszul gondolom.
Baranyi Gergely

« Válasz #1667 Dátum: 2016. Október 18. 19:36 »
Dozer!
Ezt írod:
"Pár gyenge család van, ezeket október - nem október össze fogom rakni."
Most voltunk Szlovákiában kirándulni, és ott láttam 3 léputcás Hunorokat, ezeket tartalék családoknak teleltették be.
A házigazda állította, hogy simán áttelelnek.
Valamikor Hunoros koromban és is teleltettem kis családokat, és soha nem veszett el egy sem!
Ha az 1/2 NB-ben egy fiókon, tökig mézes kereteken 3-4 léputcás EGÉSZSÉGES tartalékaid vannak, vétek összerakni őket.
Bocsánat amit most írok!
A sok kis sz@rból egy nagy lesz.
Tehát, ha a fenti "méretet" megütik, ne maceráld őket.
Kovács Lajos bácsi vajszlói méhész úgy teletette a Hunorokat (kaptárhiány miatt), hogy a nagy törzscsaládok tetején, kölyökcsaládok voltak!!
Néha a picik erősebbek lettek akácig.
Arról pedig nem beszélve, hogy tavasszal jól jöhetnek ezek a kicsik, ha valahol anyagondod van.
Ha életképtelenek, vagy atkaszívottak, akkor sem mész előrébb, ha összerakod őket.
Ahogy olvastam írásod, az atkával elég szépen elbánsz.
üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #1668 Dátum: 2016. Október 19. 09:57 »
Bocs Dozer a figyelmetlenségemért!

barger, a takarás vagy nem takarás szerintem megint egyéni, de én is a nem takarók pártjában vagyok.
Volt, hogy full takartam ősszel, télen, és a családok ugyanúgy leálltak mint most, mikor nem takarok. :)
De pl. idén tavasszal már minden anya a nem takarás ellenére elkezdett petézni január derekán. Ugyanúgy mint mikor takartam. :)
Ki érti ezt?
Szerintem nem sok köze lehet a családoknak a takaráshoz, inkább magunkat nyugtatjuk, illetve ha nem takarok akkor a keretek nem lesznek penészesek.
Az öregek szokták mondani, majd ők eldöntik mit akarnak, persze én mindig beleszólok.

Egyébként a sokáig elhúzódó fiasítás utalhat gyenge családra, illetve atkásra is.

Dozer, a kis családokat szerintem se bántsd, ha lehet vidd zárt helyre vagy fedél alá. Persze mint ahogy Attila írta, ha atkaszúrottak akkor mindegy.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1669 Dátum: 2016. Október 19. 10:12 »
Nálam az elhúzódó fiasítás, inkább kitűnő idei anyás családokra jellemző.
Én inkább takarok rendesen felűről, a kijárót szoktam inkább nagyobbra venni télire, és nincs penész meg lucsok.
Érdemesebb takarni, jöhet keményebb tél is, aztán könnyen "csecsre szalad" a méhész, főleg ha még a keretekben sem úgy áll a kaja, ahogy kéne.
Üdv:robi

*

Dozer

• *
  • 32
« Válasz #1670 Dátum: 2016. Október 19. 13:47 »
Attila, Kevanaar.
Van 5 olyan "kiscsalád" ami nyári szaporítás eredménye, természetesen ezeket szűkítem és mennek a télbe.
Sajnos viszont akad pár olyan ami termelőből "robbant le" szerintem ezeket egyesítem úgy talán van esélyük.

Ami érdekes, hogy az állomány nagyobb részével vándoroltunk (3x is) egy része viszont állóméhészetként működött egész évben.
Atka fronton viszont nem tudok különbséget tenni közöttük. Az az elmélet miszerint az állóméhészetben kevesebb az atka, szerintem nem állja meg a helyét. Átfertőződés nem lehet, hiszen mikor hazaértünk napraforgóról, 2 nap múlva elkezdtük a kezeléseket, természetesen ellenőriztünk is. az eredmény, hogy mindkét csoportban hasonló számban hullott az atka.

Ahol különbséget tudok tenni, az mézengúz meglátását igazolja. Azoknál a családoknál ahol most az átlagosnál nagyobb kiterjedésű a fiasítás, több atkát számoltam (október).

Még egy észrevétel, van néhány családom hunor fészken próbából. Akácon megrajozott belőle kettő, akarom mondani csak akartak, mert vágtam az anyák szárnyát. volt egy kis keveredés, a lényeg kb 2 hétig nem volt anya náluk.  Mindkettőnél néztem az atkát. Tizede hullott az átlagnak. Lehetséges, hogy a nyár eleji rövid fiasítás mentes időszak ekkora törést okozzon az atka szaporodásában?

« Válasz #1671 Dátum: 2016. Október 19. 14:38 »
"A sorozat után (7-es sorozat 3 naponta levitte 5 körülre) az idén még tartós hordozón is kaptak amitrázt, az eredmény október 15 körül 100-130!! atka hullik"

Mikor volt a 7-es sorozat utolsó kezelése? Lényegében mennyi idő telt, azt követőleg október 15.ig ? Mert lehet hogy nem is olyan sok az a 100-130 atka ha közben eltelt akár egy hónap, vagy több is. Szaporodhatott is, és migráns atkára is volt esélyük.
Az sem jelent semmit hogy te nem vándoroltattad az állományod egy bizonyos részét, nyilván volt más, aki ezt megtette, a röpkörzetetdben.
Írtál család összeesésről, ez most történhetett, augusztusban, vagy szeptemberben még jók voltak? Ha az utóbbi, akkor,  nem raknám össze ezeket, minek. De ezt már Attila leírta, esetleg kiegészítésként még talán annyit hogy ezek fertőzöttek is lehetnek vírusokkal, vagy nosema  ceranae-val, így egy erősebb családdal sem volna ésszerű egyesíteni őket.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1672 Dátum: 2016. Október 19. 22:19 »
Nálam a kritikus hónap a szeptember, az idén is 13-án indítani kellett a második sorozatot, nem volt mese de résen voltam. Ha ezt októberben veszem észre akkor késő. A kb augusztus közepére befejezett sorozatnál szinte alig volt atka hullás, de ez nem lep meg, mert akác után is elkenem a szájukat(és nem kettőt pöffentek!).
De naprára szépen körbevesznek a haza szálingozó, amúgy helyi vándorok, Az enyémhez képest némelyiknek olyan az állománya, mint a Sztálingrádnál szétvert német-magyar-román-olasz hadseregek.
Na ez sem lep meg, be van kalkulálva, augusztusban még nem szokott jelentkezni a baj, de a szeptember elejei részletes családvizsgálatnál, a fedelező villa a zseben van, és nincs olyan fias keret amiből legalább egy szúrásnyi mintát ne vennék,(közben az eüsöm is elvégezte a maga dolgát).
És bizony a legnagyobb igyekezetem ellenére is volt atka, a konti keleti oldalán, amik közös legelőre voltak tájolva a bajosakkal, a többi nyugatra járt ezt távcsővel is szépen lehetett látni, úgyhogy ez sem ért váratlanul, indult a szeptemberi sorozat. Ami október harmadikán vagy negyedikén ért véget, már nem tudom. Rá egy hétre kb megint átnézés, ahol még volt fias oda szúrtam a villát, de atka már nem volt sehol sem, a kontroll sem hozott le semmit sem.
Úgyhogy már itthon vannak és teljes nyugalomba telelnek, a hunorok 10, a nagybocik 8 kereten, már záró kezeléssel sem zargatom őket, nehogy nekem karácsonyra összefossanak mindent.

Üdv:robi

« Válasz #1673 Dátum: 2016. Október 20. 09:23 »
Igen Dozer jól látod, hogy a nyár eleji fiasmentes időszak, ekkora különbséget jelent. Az idén csinált, kölyökcsaládoknál lényegesen kevesebb az atka. Viszont az idei termelőknél az utolsó 2 kezelés mutatta az atka csökkenését, előtte változó volt és nagy eltéréseket mutatott a poryogás. A takarásról meg annyit, én takartam már novemberben, meg februárban is de őszinte leszek nem láttam különbséget. Viszont a véleményem az ,hogy az anyák jobban tudják ezt nálunk mikor kell leállni a fiasítással nem a takarástól függ. Ahogy sokan elmondták nyáron eljön az a pont amikor az anyák kevesebbet petézbek pedig jó az idő és még hordás is van. Ha meg év elején korán indul a fias mert ugye erre sincs sok ráhatásunk, takarás nélkül fűteni kell rendesen, talán kevesebb petét rak le. Talán Kíváncsi111 írhatna egy hosszabb leírást erről( ha még nincs ilyen).

« Válasz #1674 Dátum: 2016. Október 20. 09:53 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:44 írta kivancsi111 »

*

Dozer

• *
  • 32
« Válasz #1675 Dátum: 2016. Október 20. 11:24 »
Sajnos a takarás - nem takarás témában nincs tapasztalat útján szerzett információm. éső ősszel takarok, általában csak felülről.

Egyetlen tapasztalat: A gyengébb családokat szűkítem oldalról gyékénypárnával. Tavasszal a szélső keret közvetlenül párna melletti oldala táblás fias szokott lenni. 
Ebből arra következtetek, hogy a meleg takarás - szűkítés tetszik a családoknak és szívesebben terjesztik ki a fiasítást. Sajnos azt nem ellenőriztem le, hogy szűkített vagy nem szűkített család kezd előbb petézni.

Robotur, augusztus végén volt a sorozat utolsó kezelése. 6-8 nap "pihenés" után tartós hordozó volt benn 2x kb szeptember 25 körül telt le a második. (itt nem számoltam atkát mert nincs higiénikus aljam, a papírlapot meg egy éjszaka alatt is szétrágják ha jó idő van.)
Október elején még jó idő volt, kontrollként gondoltam 1 kör füst, 15 papírlap és majd kiderül hogy sikerült védekezni.
Nah hát kiderült... :S  volt ahol 100 felett hullott.

« Válasz #1676 Dátum: 2016. Október 20. 11:44 »
A papírlappan már nem nagyon bízok, a mitac-kal még talán. Augusztus végi utolsó füstös kezelés esetén, még nagy szerencséd is volt hogy "csak" 100 hullott október elején.

*

Dozer

• *
  • 32
« Válasz #1677 Dátum: 2016. Október 20. 12:19 »
A fehér papírlapot az aljdeszkára teszem, mert csak így tudok számolni. :)
A védekezés meg így jött ki, napraforgóról hazaköltözés után kezdtük, 7 kör kellett, hogy 5 alá menjen a lehullott atkák száma.

« Válasz #1678 Dátum: 2016. Október 20. 13:27 »
A papírlapot félreérettem,  az "áztatott" lapokra gondoltam. Mi volt a tartós hordozó? Szeptemberben is nyomni kellett volna egy sorozatot, és még akkor sem lehet hátradőlni, most a szeptember extra meleg volt, jobb idő volt mint augusztusban, fiasítottak, hordtak, az atka szaporodhatott, és persze hozhatják is. Nekem nem rágják szét az ellenőrző papírlapot.

*

Dozer

• *
  • 32
« Válasz #1679 Dátum: 2016. Október 20. 14:16 »
Lámpabél. A papírt az aljdeszkán ha este füstölök másnap korán ki kell vennem, az erősebb családok délre már kihordják.