ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598383 megtekintés
*

robi 75

• 1010
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1650 Dátum: 2016. Október 11. 14:59 »
Én fordítva gondolom a család pusztulások okait, na de nincs két egyforma méhészet, ha neked még sok potyog most is, akkor csinálnod kell nincs mese.
A környékemen meg azt tapasztalom hogy akiknél még most is sok az atka van, annak nagyjából hurka, azok nemigen szoktak repcét pergetni, ez minden évben így van.
Megint csak azt írom amit látok, nem rád vonatkozik, azoknál a kollégáknál akik most lekvárban vannak, náluk nincs akác után tisztességes atka irtás, sem napra után augusztusban, sem szeptemberben, csak szövegelés van.
Nekifognak ők mindig, de általában abbamarad, sosem csinálják végig, hogy mért azt nem tom :-\.

Üdv:robi

« Válasz #1651 Dátum: 2016. Október 11. 18:35 »
Belenéztem pár családba van ahol már leállt a fiasítás de a többségnél még mindig van 1-2 kereten tenyérnyi fiasítás. Fedett és álca is van naposat már nem találtam. Két hét és nem lesz hová elbújjon az atka.

« Válasz #1652 Dátum: 2016. Október 13. 13:05 »
Méhésztársak!

Mi a teendő most ha még van fias de amitrázt nem merek használni.
BeeVital csorgatás most és majd záróként oxál csorgatás működhet?
Tapasztalatokat szivesen halgatom,
Köszönöm!

*

főnix

• 104
« Válasz #1653 Dátum: 2016. Október 13. 15:34 »
Puska6!

Oxál után oxál? A BVHC jó, fokozza a takarító hajlamot. Záróra pedig javasolható a kumafosz.

*

nata

• 176
« Válasz #1654 Dátum: 2016. Október 13. 18:27 »
Én is ma csorgattam BVHC-t és azzal is terveztem a zárókezelést(bár már ez is az volt lényegében), de nem maradt annyi szer, hogy mégegyszer végigérjek vele. Arra gondoltam, hogy Mavrikos csorgatást csinálok majd. Bár ennek még utánajárok egy kicsit.

« Válasz #1655 Dátum: 2016. Október 13. 20:16 »
Jó ötlet!

Olvasgatom a hozzászólásokat, itt-ott.
Belenézett a kaptárba és petét látott. Valaki már egeret is talált bent.
Nem számít, hogy tél van. Családok fürtben, másfél hete éjszakánként 2, nappal 10 fok van, de méhészkedtek.
Nem baj, majd ráfogjátok az atkára, a rendetlen szomszédra, meg az amitrázra :) ha elkezdenek fosni a méhek.
Szerintem nem a zárókezelés fontosságát kellene hangsúlyozni, hanem az idejében történő és megfelelő ideig tartó beavatkozást. Majd novemberben zárni oszt jónapot.

puska6! Tán az idő relatív, de az atkairtás is az.
Talán már írtam, hogy konkrét tanácsot nem lehet adni, amíg a tanácsadó nem tudja az előzményeket, és a család jelenlegi állapotát.
Viszonylagos, mert nézni kell az időképet, az előzményeket, a család jelenlegi állapotát stb.
Tehát sok mindentől függ.
Meg azt sem érteni, hogy megvolt a zárókezelés, de még csorgat.
Január végi időjárás van és várjátok BVHC-tól a tisztító hajlam javulását.
Már megbocsássatok, de én hamarabb hiszek Gyurcsok József úrnak.
Aki nem ismerné, vagy már elfelejtette az kérem nézze végig. 

http://rtl.hu/rtlklub/fokusz/a-tavgyogyitas-nagymestere-ismet-kamerak-elott

üdv: Kevanaar

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1656 Dátum: 2016. Október 18. 08:05 »
Mostmár nincs dajkaméh. A folyamatos hideg lehűti a kedélyeket, ha a család egészséges. Ha petézik is az anya, sebaj! A méhek nem dajkálják. Én úgy látom itt az ideje a zárókezelésnek.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #1657 Dátum: 2016. Október 18. 09:09 »
https://www.youtube.com/watch?v=D7U0-dD-LPk#t=175

Coca-Cola atka gyérítésre :o :)

Mi a véleményetek?
"Reszkessetek" gyógyszeripar ;D 
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1658 Dátum: 2016. Október 18. 10:02 »
Arról már hallottam, hogy Amerikában a baleseti helyszínelő kocsikban mindig van pár gallon Coca-cola, mert azzal lehet a legkönnyebben lepucolni az aszfaltról a vérnyomot, meg olyat is, hogy WC-takarításhoz is ideális, mert a foszforsav lemarja a vízkövet... riogatnak azzal is, hogy több tíz darab kockacukornyi a cukortartalma literenként (vajon a méhek fölszívják-e emiatt? Ha már fölszívják, a koffeintartalma mit okoz nekik?), de hogy gyérítésre jó-e... Személy szerint évtizedek óta nem ittam ilyesmit (nem mérgezném magam vele), pont emiatt én inkább kétkedő vagyok... mármint hogy az atka ellen lehet, hogy van hatása, de akkor a méheknek sem feltétlenül jó, főleg, ha van rá esély, hogy bekerüljön a szervezetükbe.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Október 18. 10:11 írta Jam Clerk »
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

*

Nb18

• 797
« Válasz #1659 Dátum: 2016. Október 18. 11:24 »
Sziasztok!

Az imént említett termék valóban nagyon sokoldalú anyag...
Tapasztalat: jobb híján csavarlazítónak is tökéletes..... Vajon mit csinálhat hosszú távon az emberi szervezettel?

http://youtu.be/OBzvN9FLx4Q

https://youtu.be/LZp29Qeu8_U

Nb18

*

Dozer

• *
  • 32
« Válasz #1660 Dátum: 2016. Október 18. 11:31 »
Sokfélét lehet ebben a topicban olvasni, én pedig jó nebuló módjára legtöbbször olvasok.
Amiért most mégis írok, az az, hogy bizony a hétvégén én is végignéztem a családokat. (tessék megkövezni érte)
Egyszerű oka van, meleg volt (18 fok) és van atka.... aki azt hiszi, hogy nincs az nézze meg és meglepődik.

Ebben az évben az a hozzáállás miszerint augusztusban sorozatfüstölök, 10 alá viszem majd novemberben záró oszt' ennyi ... hogy is fogalmazzak, enyhén hibás.
A sorozat után (7-es sorozat 3 naponta levitte 5 körülre) az idén még tartós hordozón is kaptak amitrázt, az eredmény október 15 körül 100-130!! atka hullik. (ha összeszámolnám augusztus elejétől a lehullottakat mostanáig, 1000 feletti számot kapnék)
A környéken hallani itt is, ott is, hogy már most ősszel becsukják a kaptárakat. (nem nyeretlen kétévesek)

Szóval belenéztem mert aggódtam. A családok 2 db 1/2 NB fiókon vannak, átlag 6-9 léputcában. Pár gyenge család van, ezeket október - nem október össze fogom rakni.
Fiasítás a legtöbb családnál van. Kiterjedése tenyérnyi, 1-3 keretben. Minden féle korú fias megtalálható, a kikelt fedett helyét bepetézi az anya. Mindezt ahogy Kevanaar már írta éjjel 2 nappal 10 fokban.
Zöldtrágyának vetett mustárról és kolduskrizantémról 10 fok felett virágport hordanak.

Szóval zárókezelés most? - Ne álltassa magát senki. 
Geddekas, légyszives közöld az én méheimmel is, hogy hiába petézik az anya ne gondozzák.
15 év alatt még ilyen őszt ennyi atkával nem láttam.

A sok elméleti teória helyett ha valaki (ugyanúgy mint én balga tanuló méhész) kaptárt bontott na adj isten kezelt atka ellen és számolta, ossza meg velünk a tapasztalatokat.

Jah, majdnem elfelejtettem... az idei atkák nagyon ügyesek vírushordozásban is... látni itt - ott deformált szárnyú méhecskét.

« Válasz #1661 Dátum: 2016. Október 18. 11:44 »
Augusztusban sorozatkezelés, szeptemberben szintén, októberben 3 fújás volt a következő eredményekkel, 400, 170, és utoljára 20.  Pont az ellenkezőjét tapasztalom a vírusok kapcsán, idén 1-2 darab méhet láttam szárnydeformáltat mászkálni. Az is szeptember elején volt. De nyilván körzetenként változó. Van aki most úgy jellemezte a lehullott atkaszámot hogy vastagon volt a kaptárja  alján, az mennyi lehet db-ban?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1662 Dátum: 2016. Október 18. 12:09 »
Milyen szert használsz?
Üdv:robi

« Válasz #1663 Dátum: 2016. Október 18. 12:16 »
Nálam a családok 96 %-nál nincs nyitott fias , kevés fedett vagy semmi !!!!!! Ahol petézik az anya ott sajnos az atkák is dorbézolnak !!!!!!

« Válasz #1664 Dátum: 2016. Október 18. 13:35 »
Kedves Dozer ne etess már meg senkit.
Azért mert nálad még hullik az atka. Jó amit írtam, de olvasd el, nemcsak 7* kapnak, de mindegy.
Az meg, hogy méhészkedtél szombaton 18 fokban Te dolgod. Bekukkantottam volna én is, de menni kellett ruhát vásároltunk az árkádban, de Te jól tetted, legalább kiderült idejében, hogy atkásak a méheid, meg teli vagy fiassal.

Figyi csak egy kérdés, takarsz telibe?