ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597369 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1425 Dátum: 2016. Szeptember 09. 23:04 »
Emberek figyelem leégett az erdőnk , de azért mindenki foglyon egy vödör vizet és öntse a már nem létező erdőre !!!!!!

« Válasz #1426 Dátum: 2016. Szeptember 09. 23:08 »
MA este volt klubgyűlés nálunk , a helyzet katasztrofális atka szinten !!!! Egy méheü.felelős ma volt 6 méhészetben abból 5 atka helyzete lesújtó !!!!!!!

« Válasz #1427 Dátum: 2016. Szeptember 10. 01:06 »
KÓS PÉTER jóslata beteljesedni látszik / ennyi volt itt a vég / !!!!!! Sajnos a méhegészségügyi katasztrófa bekövetkezik !!!!!!!!

« Válasz #1428 Dátum: 2016. Szeptember 10. 06:21 »
Innen szép nyerni!
Virágzik még valami felétek?Meg kellene keresni a gócokat,ha azoknál javulás van,akkor még lehet minimalizálni a veszteségeket.

Elég sok facebookos fórumot nézegetek és azt kell mondanom,hogy egyeseknél bizony igen nagy a káosz atkairtás terén.(belógatós papírcsík a keretek tetejére fektetve,össze-vissza keverési arányok,400 családhoz szükséges keverékbe 50-60 csík beáztatva,a 3.füstölés után megkérdezi,hogy folytassa-e,stb.stb)A másik tudja,hogy rabol az egész állománya,azt is hogy honnan,de csak fent nyavalyog,ahelyett,hogy lépne valamit...
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1429 Dátum: 2016. Szeptember 10. 07:06 »
Mézengúz!
Miért nem írom le a szer nevét?
A többi gyógyszergyártó azonnal nekem esik.
Kicsit körbeírom.
Támogatott, eseti engedéllyel rendelkező készítmény.
Egy csomagban 10 csík van, ez 5 család kezelésére elegendő.
Hatóanyaga kumafosz.
Na de nézzük a tényeket.
Tegnap Baranya megyében a méhegészségügyi felelős már egy házipatikai recepttel járta a méhészeteket.
Arról beszélt, hogy vége az amitráznak.
Amikor a "gépész eszemmel" kijelentettem, hogy azon a napon amikor tartós hordozókba tették az amitrázt, eldördült a startpisztoly.
Doktor Úr, és még ma is sokan azt vallják, ez baromság, ezer év múlva lesz rezisztencia.
Most akkor miért hajtogatja mindenki a pappírzsepiket, és itatja 10 milliliter mavrikkal?
Én is a méhészek között járok, és rengetegen keresnek.
Ki merem jelenteni, hogy vészhelyzet van!
Csak nehogy a pappírzsepit másra használjuk, arra amire való.
Tegnap a szekszárdi egészségügyi felelőssel hosszan beszélgettem a városban.
Sokan rakják össze az állományukat, a rablás általános.
A nagy méhsűrűség, és amiről Bross Péter Szekszárdi előadásában beszélt, szóról szóra bejött.
Egy bibi van.
A sebesség.
Senki nem gondolt arra, hogy ez már az idén bekövetkezik.
Váltsatok szert, és ellenőrizzétek az atkahullást.
Még valami.
Van egy olyan irány akik azt hangoztatják, baromság, hogy nem hat az amitráz.
A mértéke aggályos.
Este folytatom, most megyek szüretelni. (nem atkát, szőlőt.)
Nagyernyei Attila

« Válasz #1430 Dátum: 2016. Szeptember 10. 07:59 »
Amit leírsz azért kétségbeejtő mert ha a méhészek hatóanyagot váltanak (ez úgy fest szükségszerű) még több méreg lesz a viaszban. Félő hogy ha az atkát túléljük később elvisz a nozéma. Nem túl jó kilátások.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1431 Dátum: 2016. Szeptember 10. 12:58 »
Hogyan is zajlik a nyár végi átfertőződés?
A kijáró méhek 20-30%-a egyik családtól a másikig kóborol.
A csendes rablás nyár végén szinte általános.
Elég egy helytelen kaptárbontás, túl hosszú kezelés és elkezdik csendesen rabolni őket, ha valami ok miatt gyengék.

DE!

Az atkairtást nagyon kevesen csinálják szakszerűen. Mik a tipikus hibák?
1.
Vagy túl sok vagy túl kevés hatóanyagot kap a méhcsalád.
2.
Zsebkendő, falap, rajzlap stb féle pancsolások rezisztenciát, túladagolást okoz, tehát minden szakelőadónak, minden méhegészségügyi felelősnek tiltania kellene. Szóval a belógatós "lófaszocskákat" el kell felejteni.
3.
A sorozatkezeléseket nem megfelelően csinálja, tehát nem fedi le a fedett fias (12-14 nap) időszakát.
3./a.
Három naponként csinálják.
3./b.
Nem teljes sorozatot csinálnak.

Mi lenne a helyes?
1.
Amitráz esetén elsődlegesen sikeres módszer a füstölés. Oxálsavnál viszont a csurgatás.
2.
Sorozatkezeléseket
2./a.
48 óránként kell csinálni.
2./b.
14 nap alatt hétszer kell kezelni.
3.
Pontosan kell adagolni, mert a kevés méreg nem öli az atkát, a sok pedig mérgezi a méhcsaládot.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1432 Dátum: 2016. Szeptember 10. 13:12 »
 A nagy méhsűrűség relatív fogalom, ez a kritikus helyeken hány méhcsaládot jelenthet röpkörzeten belül? Igaz én sem tudnám pontosan megmondani, hogy pillanannyilag nállam ez mennyi, csak becslés alapján olyan 250 család család lehet úgy 1-2 kilométer sugarú körben, amiről tudok. Ez is  6-7 méhészetet takar.  Ez szerintem nem igazán számít soknak. Bár én még ezt is sokallom, mert nem túl nagy a méhlegelőnk eltartó képessége.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 10. 14:53 írta Robotur »

« Válasz #1433 Dátum: 2016. Szeptember 10. 19:21 »
Geddekas maga egyik héten ezt mondja a másik héten mást a facebokon még évi 2szeri oxál kezelést javasolt ha lesz idöm visszakeresem .

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1434 Dátum: 2016. Szeptember 10. 19:45 »
Nem kell keresned. Így mondtam. Oxálsavat csurgatni nem is szabad kétnaponként, meg értelme sincs. Elég is volt azokban az években. Két ok miatt volt elég.
1.
Aszályos évek voltak, tehát volt nyári fiasítás szünet.
2.
Intenzíven szaporítottam eladásra, tehát a törzscsaládjaim 3-4 szaporulatot adtak. Volt egy olyan fiasítászünet is, ami a szaporítás miatt alakult ki.

Ezt a két fiasításszünetet használtam ki és a kétszeri oxálsavas csurgatást.

Ebben az évben nem szaporítottam eladásra, és eddig háromszor (június eleje, július eleje és augusztus közepe) csurgattam oxálsavat a családokra. Lehet, hogy fogom őket még egyszer októberben atka ellen kezelni, de nem biztos.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

barger

• 173
« Válasz #1435 Dátum: 2016. Szeptember 10. 20:41 »
2 naponta füstölni. Aha...
Szépen ki is költöznek a fára a 2-3-ik alkalommal :)
Mindez azért vicces mert mondjuk a Varatraz leírásában 7-10 naponként javasolt a kezelés. Varidolnál ezzel már nem is foglalkoznak.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 10. 20:48 írta barger »
Baranyi Gergely

« Válasz #1436 Dátum: 2016. Szeptember 10. 20:49 »
A "rovarászokat" vagy biológusokat kérdezném.
Állítólag az atkanőstények pont kétszer annyi petét tojnak mint 30 évvel ezelőtt?
Én ezt már többször feltettem laikusként kérdésnek, de válasz soha nem érkezett.
Most egy prominens gyakorlatilag ki (vagy be) jelentette, hogy nagy gáz van, mert az atkanőstények is belehúztak.
Az a szaporodási ráta, amit eddig tudtunk (Molnár Jenő szépen levezette) megdőlni látszik, mert sokkal több atka kel ki azonos idő alatt mint 30 éve.
És ez nem csak kacsa, tegnap hallottam.
Na de amitráz rezisztenciáról cseverésztünk eddig.
Nehogy az jöjjön le valakinek, hogy az Attila ezt már kész tényként kezeli.
Egyszerűen arról van szó, hogy megbízható méhészbarátaim sorra azt állítják, hogy a sorozatfüstölések után, más szerrel kezelve, a családokról százával potyog ez a dög.
Akkor mire lehet következtetni?
Tavaly már feszegettük (én is), hogy az egyik közismert amitráz tartalmú szer nem úgy szuperál mint az ős Mi...ak.
Már az OMME honlapján is olvasható, hogy helyzet van.
Véleményem szerint kísérletezgetésre már nincs idő.
Ki kell próbálni, hogy füstölés után egy másik hatóanyaggal mennyi atka hullik.
Ha a félelmünk beigazolódik a szaktanácsadókon, az OMME honlapján és ahol csak lehet, egy ajánlást kéne közzétenni.
Ez arról szólna, hogy mi a frászt tegyünk.
A végén gallyra megy a mézünk, vagy mi pusztulunk bele, az atkák meg röhögnek rajtunk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1437 Dátum: 2016. Szeptember 10. 21:13 »
Az atkával háborúban állunk, és ezt komolyan kell vennünk mert ezt a háborút nekünk kell megnyernünk. Van némi ellenszél is mivel nem csak közvetlenül a saját állományuk atkái felett kell győzelmet aratnunk. És ez "többfrontos" háború mert  nem csupán a sajátunkra kell figyelnünk. A rezisztencia és egyéb, a magam számára megnyugtató okok miatt én 3 különböző hatóanyaggal bíró szert használok. Nyáron ill. ebben az időszakban amitrázt. Ez egy nagyon hatékony atkaölő szer, sokan eltérő véleményen vannak de szerintem hiba lenne hanyagolni a használatát a fiasításos időszakban. Aztán majd novemberben kumafosz hatóanyagú készítménnyel csurgatom az állományt. Lehetséges ugyan, hogy van még némi fiasítás a családoknál de az atkák számát ekkor is minimalizálni kell. Majd decemberben, alkalmas időben kapnak egy oxálsavas csurgatást is. Nagyon nagy méhsűrűségű telephelyen méhészkedem (nem lehet itt szórakozni), de nekem atkától pusztulásom -pusztulásom sem igazán van- eddig még nem volt. Gyengülés persze biztosan, mint mindenki másnál. És ezt most le kell, hogy kopogjam ugyanis bármi előfordulhat ami még nem volt. És hogy megviseli-e ez a 3 féle hatóanyag ill. kezelés a méheket? Igen, nagyon megviseli őket.

« Válasz #1438 Dátum: 2016. Szeptember 10. 21:30 »
 Belphegor!
Abban az időszakban amiről írtál, és megnevezted a hatóanyagot is (kumafosz) csak a "Destruktor" jöhet számításba, ezt nem nehéz kikövetkeztetni.
Annyit azért szeretnék kikotyogni, hogy az elnökségi ülésen szó volt arról, nem valami tökéletes szerről van szó.
Nem is tudom melyikük vetette fel a témát, de arról beszéltek, hogy nagyobb méhpusztulást okoz mint a társa, a perizin okozott.
Ezt csak azért említem meg, hogy aki még nem használta vigyázzon vele.
Minden új szer bevezetésekor néhány családon próbáljátok ki a hatását, és figyeljétek mit okoz.
Bocs, hogy belekotyogtam.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1439 Dátum: 2016. Szeptember 10. 21:33 »
Idézet
2 naponta füstölni. Aha...
Szépen ki is költöznek a fára a 2-3-ik alkalommal
Mivel azóta ismerem az atkát, amióta megjelent Magyarországon, ezért sokat láttam, tapasztaltam. Kezdetben magam készítettem az füstölőcsíkokat és használat előtt csöppentettem rá 3 csepp Mitac 20 EC-t. Működött!
És kétnaponként füstöltünk.
Miért?
Mert az atkanőstényt átlagosan 60 órát tölt a méheken. Vagyis, ha 3 naponként (72 óránként) füstöl bárki, akkor az előző füstölés után kikelt atkák 1/4-ét biztosan nem érik utol, mert már visszamentek a fedett fiasba.

Nem tudom, hogy ki és milyen alapon találta ki a 3 naponkénti füstölést?