ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611376 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1410 Dátum: 2016. Szeptember 04. 12:54 »
Kiskakas!A tejsavas furettózásról tudsz mesélni egy kicsit bővebben?Tejsavat még nem használtunk,de már egy pár éve fenem rá a fogam. ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1411 Dátum: 2016. Szeptember 04. 17:36 »
QUQURIQ !!!

lindzzy!

Én így alkalmazom a tejsavas kezelést.
Denaturált szesz mint vivőanyag, és 20 % tejsav (gyógyszertárból)
Tavasszal amikor a hőmérséklet a 15 C tartja, hetente 3x kezelés. Ezek után havonta egyszer kell, a gyérítéshez és a szinten tartáshoz. A legjobb, ha nincsen fiasítás a kaptárban. (késő őszi felvillázás után)
Hozzá teszem, hogy az idei hideg tavasz miatt a tavaszi kezelés nem történt meg.
Az utolsó kezelés után csak a denaturált szesszel fújjuk át a rendszert.
A tejsav mellé még pár csepp levendula olajat is lehet cseppenteni, hogy az atkák tájékozódását megzavarjuk, késleltessük.
Egyéb illó olajokkal is próbálkozunk, az még egyelőre nem publikus, de amikor már biztosat tudunk mondani, mindenki megtudja.

Kiskakas

« Válasz #1412 Dátum: 2016. Szeptember 04. 17:55 »
Köszönöm!
A furetto hogy bírja a gyűrődést,nem hibásodik meg gyakrabban?Mi eddig csak petróval használtuk.Azt hallottam,hogy a szesz eléggé eszi a bőrtömítést,vagy már azt a szilikonosat használjátok?
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1413 Dátum: 2016. Szeptember 04. 18:21 »
QUQURIQ !!!

Még nem tapasztaltam problémát. Így, hogy mondod, minden tömítőből veszek 2-3 garnitúrát.
Vannak olyan "paraszt" szublimoxok is, aminek állítható a hőfoka, így alkalmas a tejsavas oldat kijuttatására is.
OMME hirdetés (eszközök) 50.000 ft. Van gázzal üzemelő is, szerintem a mobilitása miatt ez jobb.

Kiskakas

*

barger

• 173
« Válasz #1414 Dátum: 2016. Szeptember 08. 20:24 »
Sziaszok!
Augusztusban BVHC-val kezeltem. Most varratrazzal füstölök. Második füstölés után 0-30 között hullottak, de volt pár családnál több is. Az 50, 70, 150 mennyire kiugró? Fias 4-6 1/2 kereten van még fedett, meg 2-3 álcás/petés.

« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 08. 20:28 írta barger »
Baranyi Gergely

« Válasz #1415 Dátum: 2016. Szeptember 08. 21:06 »
Azt sem tudom hol kezdjem hozzászólásom.
Tegnap és ma több profi méhész és egy szaktanácsadó is felhívott, hogy óriási gondok vannak "atkaügyileg".
Sétálás ezerrel, csonka, szárnyatlan méhek, családösszeomlások állomány szinten.
A méhészek nagy részét aki eddig mertek nyilatkozni, ismerem.
A dombóvári hívás elgondolkodtató.
Az ottani csapat arról számot be, hogy többszöri sorozatfüstölés után egyáltalán nem nyugodtak.
Különösen most kezdtek el aggódni, mert egy másik szerrel (amely a Nemzeti Programban támogatott) kontrollként kezeltek.
Döbbenet, és csend amikor az amitráz hatóanyag tartalmú szer többszöri alkalmazása után, a másik szertől, százával potyogtak az atkák.
A következő kérdés fogalmazódott meg, aminek egyelőre semmi tudományos, és gyakorlati bizonyítéka nincs.
Lehet, hogy a küszöbön van az amirtráz rezisztencia?
Lehet, hogy hiába füstölünk?
Itt a lehetőség, hogy megírjátok a véleményeteket.
Én a két napban el sem tudom mondani mennyi panaszos méhésszel beszéltem.
Nagy részük "Furettózott", és mindent úgy csinált mint máskor, sőt többször kezelt, és mégis gondjai vannak.
Hát itt tartunk.
Sokszor beszéltünk, és javasoltuk a szerrotációt, tehát, hogy ne egy hatóanyagra bízzátok a méhek életét, és az atkák létét.
Olyan nincs, hogy ebben az időszakban füstölés után nem potyog az atka!
Ne legyetek nyugodtak, van bőven.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1416 Dátum: 2016. Szeptember 08. 21:55 »
Ne legyetek nyugodtak, van bőven.

Én idén nem is számolom már a hullást, csak úgy, hogy egy kupac atka, két kupac atka...
Viccet félretéve, valóban katasztrofális a helyzet. Júliusban, napra után kaptak egy oxálsavas csurgatást, de számolás helyett szó szerint kupacba kapartam össze a lehullott atkákat. Augusztusban furettóztam és nem egész egy hónapra az oxálsavas kezelés után 900 fölötti volt a hullás összességében. És a hét füstölés kevés. Úgy hullott utána is mintha muszáj lett volna.
Most még nincs nagy gatya, mert meg lettek gyérítve rendesen, de ha elhúzódik megint a jó idő és sokáig, vagy egyáltalán nem lesz fiasításmentes időszak, akkor lesz a baj. Itt az eredménye annak, hogy tavaly volt olyan család, amelyik le sem állt a fiasítással december végéig és semmit nem ért a zárókezelés.

« Válasz #1417 Dátum: 2016. Szeptember 09. 08:04 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:53 írta kivancsi111 »

*

barger

• 173
« Válasz #1418 Dátum: 2016. Szeptember 09. 12:15 »
Baranyi Gergely

« Válasz #1419 Dátum: 2016. Szeptember 09. 14:51 »
Hasonló a helyzet Zala egyes térségeiben is. A jelenlegi nagy atkafertőzöttségnek biztos hogy köze van az áthúzódó téli fiasításnak, illetve ezen a részen már tavaly is voltak jelentősebb méhpusztulások, ebből adódóan biztosított volt a visszafertőződés, ami a fiasításban tovább szapaorodott, és az október-novemberi és akár decemberi kezelések ebből adódan nem voltak valami hatékonyak.
A másik probléma hogy a régóta működő amitrázos sorozatfüstölés idén csak az atkák egy részét hozza le. Nem biztos hogy ez már rezisztencia, de mindenképp nőtt egyes atka voanalaknál az amitráz tolarencia. A kezelések az oldószeres vivőanyagű 15-20 % amitráztartalmú készítményekkel történtek ( Varatraz, Antivar, Mitac ) kálium-nitrátos papírcsíkkal, 20 mg hatóanyaggal fél-1 órára bezárva.  Az olajos vivőanyagú 12,5 %-os Taktic, és a vele megegyező Varidol  nem volt használva, de ezek régebben mindig gyengébben szoktak szerepelni.( Gondolom a most forgalomba hozott T i k--t a k   is olajos vivőanyagű, lényegében Taktic extra profittal,méhészeti felhasználásra engedélyezve, csak most nem a cseh kutatóintézet a kiszerelő Varidol néven :)  Bár a többinél is hasonlóképpen zajlik, pár ezer ft-ért szerzik be kínából a kristályos amitráz kg-ját ). Júliusi 3 naponkénti  6-os sorozatfüst után is volt augusztusban olyan család, ami kezdett már összeomlani. A július végén végetért első. sorozatfüstölés után a másik augusztus 20-án lett elkezdve. 15 mg amitráz családonként 50-200 db atkát hozott le az első füstölés alkalmával. Itt már látszódott hogy nem valami hatékony az amitrázos kezelés. Pár család kapott gyorspróbára 6 mg tau-fluvalinátot 50 ml vízzel. Az amitrázhoz viszonyítva a lehullás mértéke átlagosan duplájára emelkedett. A 30-50-es amitrázos hullású családoknál a 4-5-szeresére ! Még az 1 g párologtatott oxálsav is többet hozott le 3 nap alatt, mint az amitráz. ( Amitráz 200, oxálsav 300 ). Ezen a telephelyen a családok fele átlépte az 1000-es lehullást augusztus 20-tól.  A rablásból adódó jelenlegi  ( szeptemberi ) visszafertőződés nincs kizárva, mivel vannak már a környéken összeomlott állományok.

Persze még ott vannak az atkával terjesztett vírusok. Nem is igazán a deformált szárny, valószínűleg heveny mébénulás.  A 2014-15-ös monitoring vizsgálat eredményeiben is látható, hogy egyre jobban teret hódít a heveny méhbénulás vírus. 4 jellegzetes tünetet figyeltem meg pár családon, ami erős volt tavaly ősszel,  sokat járt rabolni, és még csak most kezdenek  kilábalni, hónapokkal az atkamentesítés után. ( ezek akác alatt anyátlanított, majd utána fiasmentesen többször füstölt családok,  érdekes hogy ezek a kaptárak egymás mellett vannak)  Láthatóan sokkal több a szőrtelen, fekete méh a családban, szinte állandóan mászkálnak kisebb-nagyobb intenzítással a kaptár előtt, nem hordanak szinte semmit( 1 külföldi tanulmány szerint folyadékkal telített a mézhólyag ), és nem tud népesség növekedést elérni a család. Ezek a családok kisebb-nagyobb mértékben nosemasak is.  Lényegében akár mi is ez, az atkának a következménye.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 09. 16:53 írta DeliSzilveszter »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1420 Dátum: 2016. Szeptember 09. 16:41 »
QUQURIQ !!!

Jómagam is részt veszek az On-farmos kísérletben.
Idáig csak részben hittem a "migráns" atkák túlzott megszerzéséről.
Pár mondat a kerekség kedvéért.
Akác előtt meganyátlanítottam a családokat, így is mézeltettem akácon. Majd amikor az utolsó here fiasok is kikeltek minden családot lekezeltem 20% Mitakkal, 1 dl. petro, 4 ml Mitac. (furettózás)
500-550 atka hullott.
Elméletileg ez volt az igazi záró kezelés!!! Nincsen semmi fias!
Másnap hársra vándorlás. 150 családos méhészet volt a közelemben.
Innen napraforgóra vándoroltam, a legközelebbi méhészet kb. 900 m volt az állományomtól, Nb kaptárak kb. 60 család.
Napraforgó végén, amitrázos kezelésre 800-900 atka hullott.
Aztán elkezdődött az On-farmos sorozat kezelés 15 családnál.
A kísérlet első napja: 2016. 08. 02.
Az utolsó nap: 2016. 09. 07.
(több mint egy hónap)
Nem írom le a szerek nevét, mert nincsen rá felhatalmazásom, csak az aránypárokat figyeljétek!!!
A két végletet írom le.
Ez a minimum atkaszám!
7 nap alatt természetesen lehullott atkaszám: 33 db.
Az összes megszámolt atkaszám a kísérlet alatt: 246 db

Maximum atkaszám!
7 nap alatt egy másik családnál természetesen lehullott atkaszám: 56 db.
Az összes megszámolt atkaszám a kísérlet alatt: 4710 db.
A 15 család összes atkaszámolással töltött idő: 45 óra körül mozog.
Az egyik családnál a méhek le tudtak valami miatt járni a taposórács alá. Itt bele ragadtak a vazelinbe és elpusztultak. A egy-egy halott méhen 2-3 atka szívogatta a hemlinfát. Szinte úgy tűnt, mintha mágnesként vonzaná az atkákat az elpusztult méhek.
(egy atkás vírusos lerabolt család így ezen elpusztult méheken keresztül könnyen át"vándorolgat" egyik állományból a másikba.
Hozzá teszem, az egész állomány mindig együtt vándorolt, ugyanazon tartási körülmények között voltak.
Hatalmas jelentőségét látom a visszafertőzésnek!
Az állategészségügy, ha nem lép hathatósan a méhegészségügyi felelősök lejelentésén alapulva, méhpusztulási katasztrófa előtt állhatunk!
Kb. 10 éve hajtom a közgyűléseken is, hogy "lehetőleg" mindenki egy vezényszóra kezdjük az atka irtást!!!
Tudom, mindig lesznek trehányak, vagy valami fontos elfoglaltságuk! De!
-ha csak a fél ország méhészei védekeznének egyszerre, már szebbek lennének az eredmények!

Hova tovább kutatás!!! Nem On- farmosknak kellene felvállalnia társadalmi munkában ezeket a kutatási célokat!
Nem terepjárót kellett volna venni, valakinek az eszement gondolata miatt, hanem gyakorló méhészeket bevonni a kutatásba!

Kiskakas

*

nata

• 176
« Válasz #1421 Dátum: 2016. Szeptember 09. 19:38 »
Az szerintem mindent elmond a jelenlegi helyzetről, hogy amitrázos(furettónál és füstölőcsíknál is) kezelés után, másik szerrel végzett kontrollra többszörös atkahullás volt. Ezt több helyről is lehet hallani.

« Válasz #1422 Dátum: 2016. Szeptember 09. 21:26 »
Nagyon gondolatébresztő amit mondatok. Azonban én azt gondolom hogy az amitráz még mindig jó, de ezen véleményemért ne kövezzetek meg. Végigment egy sorozatkezelés, és csak egyes családoknál potyog az atka, igaz ott rendesen. Ha rezisztencia kezdene kialakulni akkor miért csak ezeknél az egyébként erős családoknál?

*

robi 75

• 1014
« Válasz #1423 Dátum: 2016. Szeptember 09. 22:22 »
Nem kövezlek meg :D, nálam is jó még az amitráz, a "tanyán", más a helyzet a szolidágóról lassan hazatérő kollégáknál, ott még ebola is szokott lenni.
Üdv:robi

« Válasz #1424 Dátum: 2016. Szeptember 09. 22:59 »
ATTILA ! Nem értem mért nem írod le a támogatott-engedélyezett atkaölőszer nevét ??????