ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597210 megtekintés
*

sztyopa

• 116
  • Attila
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1380 Dátum: 2016. Augusztus 09. 22:39 »
Dwv virusok szaporodnak atkában ezért átvihetik a egéséges  fiasitásra is  .A Dwv  az első virus volt amelyet herék  spermájából is sikerült  azonositani.

« Válasz #1381 Dátum: 2016. Augusztus 10. 21:27 »
Egy kis olvasnivaló a témához:

Nem "vegzálásnak" szánom, de magyar nyelven aránylag kevés a tudományos igényű cikk... 

http://www.beeculture.com/catch-the-buzz-varroa-honey-bees-and-deformed-wing-virus-a-parasite-pathogen-partnership/

Az eredeti cikk:
http://www.pnas.org/content/113/12/3203.full

http://www.exeter.ac.uk/news/featurednews/title_494890_en.html
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160204150617.htm

"Bulváros" már alkalmasint magyarul is található, de azzal meg úgy vagyok, hogy nem szívesen idézem, nehogy Geddekasunk vegzálásnak vegye a cikk hangzatos címét: az emberek, a méhészek okozhatják leginkább a méhek kihalását...
http://www.origo.hu/tudomany/20160205-mehek-mehpopulacio-hazimeh-deformaltszarny-virus-dwv-varroa-atka-varroatozis.html

No, de az legalább kiderült, hogy talán nem csak a neonikotinoidok és a mezőgazdasági kemizálás az egyedüli felelősök a méhek pusztulásáért. Lassan ideje lesz paradigmát váltani, s komplexen kezelni a méhek egészségügyi problémáit, nem csak egy-egy kiragadott momentum mentén kifelé támadni. Ahogy elnézem, s ahogy Nagyernyei klubvezető is kihangsúlyozta, a problémák között bőven van mit keresgélni a méhésznek a saját háza táján is.

S ami a legkínosabb: gyakorlatilag a méhészek okozhatják sok vadonélő beporzó kipusztulását is. A DWV-t már poszméheken is megtalálták, de a kutatók biztosan állítják, hogy a globális terjedésért a méhek kereskedelme, azaz a méhész a felelős.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1382 Dátum: 2016. Augusztus 11. 01:42 »
Egy mikulás bácsi kertésznek (Tomipapa) a méhészek beszélgetése nem igazán érthető, ezért nem jön rá, hogy a méhészek pontosan tudják, hogy a méhek nem örökéletűek, tehát meghalnak. Meghalhatnak természetes halállal, betegség miatt és mérgezés miatt. A mérgezések közül egyik változat a neonikotinoidos mérgezés.

Ha meg nincs tisztába szerencsétlenségére. hogy a méhészek mit tudnak és mit nem tudnak, akkor meg mi a jó fenének kotyog bele olyanba, amihez halevány fingja nincsen, hiszen nem méhész. Mi se próbáljuk megmagyarázni a különböző gombabetegségek okait a fóliasátorban. Jobb lenne ha ő se szólna bele a mi dolgunkba tisztelt moderátorok.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1383 Dátum: 2016. Augusztus 11. 07:38 »
Geddekas!
Lousicide a bukott OMME vezetők szócsöve.
Ennyire okos nem lehet egy ember, hogy minden témakörben, szakmapolitikában és a szakmában is csúcs okosságokat kreáljon.
Természetesen tanulni mindenkitől jó, viszont írásaiból tükröződik a rosszindulat, hogy csókosai nehezen tűrik
a buktát.
Tehát Tomipapa az OMME leváltott vezetőinek hangja.
Ebből leszűrhető az elkeseredettségük.
Sok megszívlelendő dolgot ír, ha nem ragadtatja el magát.
Az atkakérdésben is olvastam már tőle hasznos dolgot.
Most azért úgy veszem észre gondolatai egyre szelídebbek, lassan a paradigmaváltás őt is megérinti.

Nagyernyei Attila

« Válasz #1384 Dátum: 2016. Augusztus 11. 09:12 »
 ;D

Azért kérdezz utána, mert nem mindenkit ért utol a változás utáni vágy......

Van amelyik meg kifejezetten menekül előle.  ;D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #1385 Dátum: 2016. Augusztus 17. 20:12 »
Egy kis szakma a sok civakodásra. Tavasszal nem védekeztem atka ellen, akác után szublimáltam oxálsavat. Ekkor atka szinte nem is hullott. Most furettóklón-taktikkal fújások után 5-50 atka. Az átlag 20 lehet, a legtöbb amit láttam az 50 körüli, néhány családnál. Nálam ez van.

« Válasz #1386 Dátum: 2016. Augusztus 18. 08:52 »
http://www.immelieb.de/?page_id=1668
Ismét csak németül.
"Méh szaunát" alkalmaztak kora tavasszal kétszer.Lényegében nem nagyon vannak kibékülve az eredménnyel...
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1387 Dátum: 2016. Augusztus 20. 08:41 »
Tisztelt Kollégák!

Alsó röpnyílású NB kaptáraknál szerintetek honnan célszerűbb füstölni? Fölülről vagy esetleg a röpnyíláson keresztül?

Nem eget rengető kérdés, csináltam már mindkettőt, csak érdeklődnék, hogy másnak milyen tapasztalata van ezen a téren.

Üdv:
Tibi

« Válasz #1388 Dátum: 2016. Augusztus 21. 10:38 »
nem eget rengető kérdésedre kérdéssel felelek,
ha csináltad mindkettőt, akkor melyik volt számodra a célszerűbb?    ::)

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1389 Dátum: 2016. Augusztus 21. 10:44 »
A legg hatékonyabat !

« Válasz #1390 Dátum: 2016. Augusztus 21. 20:55 »
Sziasztok!
Néhány apró javaslatom van a "Furetto" elven működő füstölők(ködölők) karbantartásához.
A szerb ködölő hibáiról, amik simán orvosolhatók, már írtam.
Az elejéről le kell venni a fojtást, mert károsodnak a méhek, valamint az égéstermék (szutyok) könnyebben felrakódik a spirálban, de ez a Furettora is igaz.
Emiatt a kezelések után át kell öblíteni a készüléket.
Erre megfelel az étolaj, vagy műszerolaj.
Előtte sima vízzel nem árt átmosni, esetleg egy kis mosogató szert is tehettek bele.
Ha nem tisztítjátok ki a csőspirál belsejét, hamar eldugul és a csere költséges.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #1391 Dátum: 2016. Augusztus 21. 21:33 »
Attila! Szerintem az étolaj nem felel meg a célra. Szerintem ragacsos trutyit hagy hátra amit aztán még nyílt helyről is elég levakarni. Régen nagyapám kente napraolajjal a menetfúrót, menetmetszőt. Hogy miért ezzel máig nem tudom, innen az emlék.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1392 Dátum: 2016. Augusztus 21. 21:45 »
Hát mert ez volt a "tanyába" :), a kocsikeréknek meg "desznyó zsír".
Üdv:robi

« Válasz #1393 Dátum: 2016. Augusztus 21. 22:07 »
Valószínű hozzájárultak az kenő anyagválasztáshoz az anyagiak is.  :D

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1394 Dátum: 2016. Augusztus 22. 01:19 »
Jó északát azt szeretném meg kérdezni hogy vat -1 hideg ködölöt ki használ  vagy mi a véleményetek ..t ::)