Méhésztársak!
Valahol olvastam a porcukros atka mennyiség ellenőrzésről, de nem emlékszem hogy hol, ha valakinek meglenne és elküldené, nagyon megköszönném.
Az a szitú, hogy "csak" 2-3, egynél tíz atka hullt az első mitakos füstölésre, második alkalommal kölcsönkért taktira váltottam (nehogy hatástalan szerrel nyomassam), ugyan úgy csak néhány potyogott, "borzasztó" persze az lenne a tuti ha tényleg csak ennyi atkám lenne, de mi van ha van egy csomó (mint tavaly, de akkor potyogott rendesen, de az egy külön rémtörténet) csak nem potyog. Na akkor lenne csak nemulass -tavasszal.
Ma este csinálok kínomban egy oxálsavas locsolást 10 kiválasztott családnál.
Tavasszal nem nagyon volt atkám, mivel beküldtem az intézetbe egy csomó bogarat, mert iszonyú sok mászkált,(hipp hopp egy fiókkal kevesebb bogaram lett akácra

kétségbe is voltam esve rendesen) és megvizsgálták atkára is, s atkát nem találtak, viszont súlyos nosema fertőzést állapítottak meg. Akác utánra simán elmúlt a mászkálás, de finoman fogalmazva nem duzzadtak az erőtől a családok. Szorgalmasan tördeltem a herefiast (egyébként abban sem nagyon találtam atkát, s azt gondoltam, ennek a technológiának sincs sok értelme) meg minden kaptárbontáskor locsoltam NAF -al, napraforgó előtt 3 héttel betettem egy mitakos rajzlapot, de nem láttam értelmét a folytatásnak mert az állományom 70% nak hig alja van és az erősebbek egy nap alatt eltüntették, azaz szétrágták, s így kihullott a kaptárból.
Azért aggódok egy kicsit, mert a környékről 30-50, több száz hullásról hallok.
Szép napot!
tsá