ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611604 megtekintés
*

sztyopa

• 116
  • Attila
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1365 Dátum: 2016. Augusztus 03. 18:05 »
Api ox vagy más oxálsavas készitményel?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1366 Dátum: 2016. Augusztus 03. 18:52 »
Az apiox receptje szerintivel kezelem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #1367 Dátum: 2016. Augusztus 04. 15:43 »
Tisztelt Méhésztársak! :)

Mite-Gun2 készülékkel kapcsolatban kinek milyen tapasztalata van?  ::)Hétvégén kezdem a szublimálást 7-8 naponta 3x. Majd ?szeptember? végén 2x-3x, végül novemberen Api Ox csurgatás. Jövő tavasszal repcevirágzás előtt, és akác után is gyérítenék. Környezetemben mindenki amitráz hatóanyagú szert használ, így marad a bioméhészetekbe telefonálás, szombati méhészvásárban informálódás.  ???
Kérem ebben a témában tapasztalt méhészek véleményét milyen hatásfokkal lehet gyérítni a készülékkel? Mi módon hat a betelelni készülő családra az augusztusi 3x, illetve ?szeptember-októberben? 3x majd novemberi zárókezlés? Végül a tavaszi szublimálás mennyire zavarja meg a család fejlődését? A teljes védőfelszerelést már beszereztem.

Köszönettel!

« Válasz #1368 Dátum: 2016. Augusztus 05. 07:11 »
Ha oxálsavval szublimálsz, akkor zárónak más hatóanyagú szert használj. Érdemes rotálni is. A záró időpontja pedig karácsony körül van manapság...

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1369 Dátum: 2016. Augusztus 05. 11:51 »
T 30x40
Ha jól értem 9x akarsz szublimálni oxálsavval (de ha hatszor akkor is igaz amit írtam)és záróként Api ox csorgatás. Javaslom olvass utána, illetve úgy tudom van eladó családja Kíváncsi11-nek illetve nekem is. Tavasszal majd jelentkezel, ha nem olvasol utána. Érdemes Német Zoltán Méhésztársunk ezzel kapcsolatos (méhész újságban) írását értékelni.

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #1370 Dátum: 2016. Augusztus 05. 14:13 »
Kedves bekesm!

Nincs nagy állományom, de tavasszal pár családtól megválnék ha érdekel az egységes technológiája. Kíváncsi11 is tehet minden 100. közé 1-1 egységest, fő a változatosság :)

Nincs tapasztalatom, hangosan gondolkoztam. Nem szeretnék túlkezelni. Melyik számban találom Német Zoltán írásait?

Kedves szeremej!

Rotáláson mit értesz? Oxal szublimálás majd oxal csurgatás kárt tesz az anyákban? Idén csak szerves savakkal védekezem.

Köszönöm az eddigi válaszokat!

« Válasz #1371 Dátum: 2016. Augusztus 05. 21:03 »
Rotáláson a különböző hatóanyagú szerek váltogatását értem. Pl. Amitráz és oxálsav.

« Válasz #1372 Dátum: 2016. Augusztus 06. 09:19 »
Üdvözöllek 30x40!
 Tégy meg egy szivességet magadnak és a méheidnek! Figyeld az atkahullást, majd mikor azt gondolod hogy most már jó vagy furettózd le őket és számolj utána is atkát. Csak zárójelben kérlek meg hogy oszd meg a tapasztalataidat velünk, mindenki beljebb lenne vele. Ha az amitráz már nem hoz akkor megnyugodhatsz hogy jól szublimáltál, ha hoz akkor tanul belőle az ember.

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1373 Dátum: 2016. Augusztus 06. 17:42 »
Varatraz mia véleményetek ?

*

tsá

• *
  • 31
« Válasz #1374 Dátum: 2016. Augusztus 07. 10:27 »
Méhésztársak!

Valahol olvastam a porcukros atka mennyiség ellenőrzésről, de nem emlékszem hogy hol, ha valakinek meglenne és elküldené, nagyon megköszönném.
Az a szitú, hogy "csak" 2-3, egynél tíz atka hullt az első mitakos füstölésre, második alkalommal kölcsönkért taktira váltottam (nehogy hatástalan szerrel nyomassam), ugyan úgy csak néhány potyogott, "borzasztó" persze az lenne a tuti ha tényleg csak ennyi atkám lenne, de mi van ha van egy csomó (mint tavaly, de akkor potyogott rendesen, de az egy külön rémtörténet) csak nem potyog. Na akkor lenne csak nemulass -tavasszal.
Ma este csinálok kínomban egy oxálsavas locsolást 10 kiválasztott családnál.
Tavasszal nem nagyon volt atkám, mivel beküldtem az intézetbe egy csomó bogarat, mert iszonyú sok mászkált,(hipp hopp egy fiókkal kevesebb bogaram lett akácra :( kétségbe is voltam esve rendesen) és megvizsgálták atkára is, s atkát nem találtak, viszont súlyos nosema fertőzést állapítottak meg. Akác utánra simán elmúlt a mászkálás, de finoman fogalmazva nem duzzadtak az erőtől a családok. Szorgalmasan tördeltem a herefiast (egyébként abban sem nagyon találtam atkát, s azt gondoltam, ennek a technológiának sincs sok  értelme) meg minden kaptárbontáskor locsoltam NAF -al, napraforgó előtt 3 héttel betettem egy mitakos rajzlapot, de nem láttam értelmét a folytatásnak mert az állományom 70% nak hig alja van és az erősebbek egy nap alatt eltüntették, azaz szétrágták, s így kihullott a kaptárból.
Azért aggódok egy kicsit, mert a környékről 30-50, több száz hullásról hallok.

Szép napot!
tsá

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1375 Dátum: 2016. Augusztus 07. 10:43 »
Porcukor teszt mézes üveg vagy befötes üveg aminek a teteje csavaros  a tetöt szögel belüröl kikel lyukasztani  bentröl kifele  malyd az üvegbe méheket teszünk , majd porcukrot rájuk  rá  a tetöt és párszor meg kell rázni  majd egy fehér papira önteni .
De én fedelezö vilával szoktam fedet fiast is meg nézni több hejen  is  porcukor száraz legyen.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1376 Dátum: 2016. Augusztus 08. 00:31 »
Az egy héttel ezelőtt elvégzett oxálsavas csurgatás eredményes volt. Ma ellenőriztem, hogy egy hét alatt a vazelines lapokra mennyi halott atka gyűlt össze: 10-200 db atka/méhcsalád. Anyák mind élnek és terjesztik ki a fiasítást a serkentés hatására.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1377 Dátum: 2016. Augusztus 08. 15:42 »
Varatraz mia véleményetek ?

Viszi az atkát. 18-20 keretes fekvő kaptárban jelenleg 15-16 keretre vannak szűkítve a méhek, a fiasítás átlag 6 kereten. Három naponta füstölök, összesen hat alkalommal. Az adag négy csepp/család a saját pipettájával. Eddig két kezelésen vagyok túl. A legkevesebb lehulló atka eddig 32 volt, a legtöbb 185.

« Válasz #1378 Dátum: 2016. Augusztus 09. 22:11 »
Ma az atka volt a sláger.
Akkor kezdem.
Felhívott egy méhésztársnő, hogy "pödörödött szárny vírusban" szenved az állományuk.
Kérdezem mit tapasztalt?
Hát rengeteg csonka szárnyú méh mászkál a kaptárak előtt, de van amelyiknek szárnya sincs.
Azt kérdeztem tőle, ezeknél, hogy látod a "pödöröttséget"?
Na üsse kő, elmentem az asszonyka méhészetébe.
Valóban szörnyű látvány fogadott.
Kértem gyújtson füstölőt, és hozzon egy fedelező villát.
Igazából nem is kellett hozzá, mert a lépeken szaladgáltak az atkák.
Ezt tudtam anélkül is, hogy kimentem volna.
Szerintem ebből a méhészetből nem sok fog betelelni.
Ma este hívott egy másik méhész, hasonló szaktudással.
Eltűnnek a méhei, mi ez?
Kérdeztem tőle mikor védekeztél atka ellen?
Most akartam.
Így már nem is kell.
Sajnálom a környékbeli méhészeket, holnap riadóztatom őket, de szerintem tudják már a problémát.
A harmadik hívásom sem volt gyenge.
Hány milliliter petróleumot tegyen a (kakukkos órahang fordítva) nevű szerbe?
Mondom neki, hogy valami rossz recept van a kezében, mert a petróba kell kevéske a szerből.
Ja, akkor ezt csesztem el, mert kimásztak a családok.
Hajrá magyar méhészek!
Itt tartunk, és ez egy nap csemegéje csupán.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #1379 Dátum: 2016. Augusztus 09. 22:36 »
Ilyen helyen jártam én is a napra elején, nem tudtam hogy :'(-ak vagy :)-ssek.
Üdv:robi