ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598677 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1200 Dátum: 2015. Október 27. 17:56 »
Ez nagyon jó! :) Egyébként az az Örösi Pál Zoltán, aki nálunk méltán nagy tiszteletnek örvend, a nemzetközi tudományos életben jószerivel csak azért jegyzett, mert Ő alkalmazta először a méhanya keltető „hő kamra” páratartalmának szabályozására a sót-sóoldatot.

« Válasz #1201 Dátum: 2015. Október 28. 12:04 »
Szóval lassan eljutok a topikban az 50.-oldalig, így kezdek képbe jönni a "csurgatásos" módszerekkel. Rengeteget tanultam Geddekas és Irido tavalyi eszmefuttatásaiból! Idén csurgatni a Perizint választom, bár nagy valószínűséggel az Oxálsav is beválna, de ennek most egyszerűbb a beszerzése. Szép napot! P     Kitartás a tüntetőknek!

« Válasz #1202 Dátum: 2015. Október 29. 12:51 »
Az oxálsavról néhány gondolat.
Jó.
Hatásfokát én valahol 40-50 % közé tenném. Hozott is atkát, hagyott is. 6 füst után ahol 3 már biztos hogy fiasmentes állapotban érte a családot volt ahonnan 35 hullott a kontroll amitráztól. Olyan család nem volt ahonnan az amitráz nem hozott le semmit.
Gyorsan hozzá is teszem hogy ez nem laboratóriumi mérés, ezért ezt is fenntartásokkal kell kezelni. De azért elgondolkodtató. Jó lenne ha más is aki használja -netán csurgatva is- és netalántán ráellenőriz írna valamit a tapasztalatairól.

« Válasz #1203 Dátum: 2015. Október 29. 15:04 »
Tegnap kora délután végeztem el az oxálsavas csurgatást, teljesen fiasítás mentes állapotban. Hat családhoz tettem be papírlapot, az atkahullást az imént ellenőriztem: 2, 2, 6, 8, 20, 73. Az eddigi évekhez hasonló az eredmény, úgyhogy további kezelést nem tervezek, nem gyötröm vele a méheket.

*

ata67

• 525
« Válasz #1204 Dátum: 2015. Október 29. 15:10 »
A 73-ast sem kezeled tovább?
2 hét után megcsorgatnám tejsavval.

« Válasz #1205 Dátum: 2015. Október 29. 16:05 »
Nem olyan kiugró érték ez. Ráadásul az oxálsavas kezelés 10-14 napig is képes atkát lehozni, és mivel fiasítás már nincs, így folyamatosan elérheti a szer az atkát. Ha nem jön hirtelen olyan idő, hogy az anyák beinduljanak, akkor nincs mitől tartani, és ahogy nézem az időjárás előrejelzést, a hétvégétől fagypont közelébe süllyed a hajnali hőmérséklet. A téli napforduló is odébb van még, úgyhogy egyhamar nem várható a fiasítás megindulása. Nem terhelem tovább a méheket.

*

ata67

• 525
« Válasz #1206 Dátum: 2015. Október 29. 18:00 »
Én sem tartom soknak ezt a 73-at.
Ha olyan időpontban érte őket a szer, amikor már kikeltek a fiasok, akkor éppenséggel a kezelés- sorozat végén is előfordulhat ilyen érték.
Azt is fontos tudni, hol volt kései váltású anya. Azzal szerintem bármit csinálhatsz, fiasít október végéig...
Engem egy-két család megviccelt..., az augusztusi párzású anyák sokáig fiasítottak. Ott több atkát lehet találni, és szerintem ez nem rendellenes.
Csak amiatt vallatnám meg még egyszer tejsavval, hátha volt ott még néhány fias, ahol megbújhattak az atkák.
Mondjuk nekem majdnem az összes alatt (17 család) higienikus alj van, tehát kis méhesben elvileg látom az összképet. Ahol fogyóban az atka, azokat a családokat nem piszkálom, csak azt, ahol több potyog. Aztán a tél folyamán, még lehet, hogy egyszer-kétszer megcsorgatom őket tejsavval még oxál után. Csak úgy kíváncsiságból, hogy lássam mi a helyzet.

« Válasz #1207 Dátum: 2015. Október 31. 22:07 »
Üdv! Ki szublimál oxált illetve ilyenkor még lehet? Ha igen esetleg írhatna többet róla mert nekem Mite gun-om van de még csak 2x használtam. Köszönöm!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1208 Dátum: 2015. November 01. 08:50 »
QUQURIQ !!!

MAVRIKOS KEZELÉS!!!

JÓ HIDEGBEN ADJUK 80-90 % HATÁSFOKÚ.

5 C éjjel
10 C nappal

sima csapvíz hidegen CUKOR NÉLKÜL!!!
keverés: 10 l hideg víz, 1 ml Mavrik.
ebből 50 ml oldatot csurgatunk a méhekre a jó családra.
gyengébb családra kevesebbet arányosan!
3x alkalommal pontosan hetente!
Hétfőn ideális a kezdet, hosszú távon ideális az idő.

Ha magasabb a hőmérséklet, úgy 2 ml Mavrik kell a 10 l vízhez!
Ez a keverési arány az idén már nem fog bekövetkezni!

Jó munkát Kiskakas!

« Válasz #1209 Dátum: 2015. November 01. 20:39 »
Üdvözletem Mindenkinek !

Api Ox csurgatás  után még kezelhető az állomány tejsavval ... ?

Köszönettel.
üdv.: lali

*

barger

• 173
« Válasz #1210 Dátum: 2015. November 02. 12:15 »
Sziasztok!

Ne haragudjatok, ha már valaki leírta. Valószínűleg geddakas. De meg szeretném kérdezni, hogy Api Ox csurgatást hogy kell végezni. 1/2 NB rakodóm van, 2 fiókon vannak a családok. Két család kivételével fel vannak húzódva a felső fiókra, igaz itt sem teljesen. Az említett kettő körülbelül a felső fiók alsó harmadáig takar. A leírásban azt írják hogy méztérben nem lehet használni. Ezt elég nehezen kivitelezhetőnek tartom. Nálam viszonylag hamar leálltak az anyák a petézéssel(nem korlátoztam, húst termeltem, ez az első évem), szeptember elején közepén és a fiasítás helyét még gyorsan telehordták. Alsó fiókon 5-6 mézes virágporos keret van felső fiókon 8(10 keretesek a fiókjaim). Egy család kivételével 6-7 léputcát takarnak.
Segítséget előre is köszönöm.
Baranyi Gergely

*

ata67

• 525
« Válasz #1211 Dátum: 2015. November 02. 12:22 »
Szia!
Én a pontosabb csorgatást miatt szét szoktam szedni a fiókokat. Az alsó fiók kapja a szer nagyobb részét, de egy kicsit a felső résznek is juttatok. Vannak, akik azt mondják ez felesleges, engem az nyugtat meg, ha látom, hova megy a szer. Termelésen kívül nem árt az, ha a méztérbe megy. Egyébként is az oxálsav bio szer.
Üdv: Ata

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1212 Dátum: 2015. November 02. 12:51 »
Akár kumafoszos, akár taufluvalinátos, akár oxálsavas csurgatást végzünk, mindig csak a fészket kezeljük. Tehát rakodókaptár esetén a méztéri fiókokat le kell szedni. A csurgatni mindig a méheket szoktuk. Tehát a méhekkel sűrűn ellepett léputcákra csurgatjuk az oldatot. Nem árt cukorszirupba tenni a hatóanyagot. Ennek kettős hatása van. Könnyebben megtapad a méhek testfelületén, másrészt lenyalogatják és így belsőleg is hatásosabb.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

barger

• 173
« Válasz #1213 Dátum: 2015. November 02. 15:30 »
Azért ódzkodom kicsit a felső fiók leemelésétől mert a múltkor amikor feltettem az egérrácsot leemeltem az egyiket és szépen szét is szedtem a fürtöt. Rátettem 2 üres fiókra a bogárkák meg szépen lepotyogtak a fűre. Szerencsére nem volt hideg, délutánra felment 16 fokra aztán szépen visszaszállingóztak. Remélem az anya nem maradt kinn. Direkt úgy rendeztem a fias kereteket még szeptemberben hogy középen fenn is és az alsó fiókon is legyen, hogy a fürt két fiókon alakuljon ki. Tapasztaltabb kollégák mondták hogy télen a nagy hidegben ha csak az alsó fiókon alakul ki a fürt akkor éhen halhatnak annak ellenére hogy ott van felettük egy egész fiók méz, mert nem lépik át azt a két centimétert ami a két fiók között van.
Baranyi Gergely

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1214 Dátum: 2015. November 02. 16:21 »
Ezek szerint neked félboconádi kereten vannak a családjaid?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.