ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598632 megtekintés
*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1185 Dátum: 2015. Október 20. 10:21 »
Talán nem lehet eléggé hangsúlyozni, minden vegyszer ez különösen igaz az oxálsavra csak a szükséges egészséget védő felszerelés mellett használható. Amit sokan elfelejtenek. Nem elég a légzőszervek védelme, gondot kell fordítani a bőr és különös tekintettel a szem védelmére.

« Válasz #1186 Dátum: 2015. Október 20. 21:04 »
Bekesm!
Több hatékonynak mondott oxálsav szublimáló működik ventilátor nélkül. Izzítógyertyás, szublimox, valamint amit én koppintottam, ennek nincs neve. A füstöléskör levett tető elárulja hogy az bizony befüstöli a kaptár zegzugait. A problémát én nem az én eredménytelenségében látom, hisz ha megismerem a hatékonyságát és a hiányosságait akkor tudom legjobban beemelni a rendszerembe.
Egyre jobban hiszem hogy az én "eredménytelenségem" egyenlő a mások ellenőrizetlen "sikerével". Hasonló az éreztem mint a nozéma elleni csodaszerekkel. Egy jó reklám, néhány legenda és ha hinni kezd benne a méhész (és nem kontrollál) kész a hitt eredmény. Az az érdekes hogy hozza lefele az atkát mint az őrült. De mennyit hagy fent? Remélem hamarosan válaszom is lesz a kérdésre.
 Persze remélem hogy én tévedek és tényleg igaz a 90 % feletti hatékonyság. Ha el lehet érni valahogy akkor én is el fogom. És ehhez szívesen fogadom és köszönöm a válaszaidat. Még lehet hogy ventilátoros szublimálót is csinálok.

« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 20. 21:11 írta Kamikaze »

« Válasz #1187 Dátum: 2015. Október 22. 10:04 »
Sziasztok!
Augusztus 28.-án kezdtem meg az őszi atkairtást, Amitrázos rajzlap lapkákkal.  A kezelés 5 hétig tartott, heti lapka cserével, egy család ekkor még ~10 NB keretet foglalt, az időszaknak megfelelő fiasítással. 1 család 2 lapkát kapott, a fészekbe lógatva. Az atka lehullás a kontroll családnál, ~70 db atkával kezdődött, ez tartott  a 2. kezelésig, majd a 3.-tól 10 alá csökkent. Az utolsó kezelés után, 16-ot számoltam. A receptet a 2009-es OMME monitoring vizsgálatból vettem.
Kérdésem a következő. Vasárnap a négyből két családnál még fedett fiasítást tapasztaltam, talán 2-3 kereten , tenyérnyi-fél tenyérnyi.Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az utolsó kezelésem óta, eltelt nagyjából egy hónap alatt folyamatosan volt fiasítás és kelés, így az atka is újra felszaporodhatott, belógathatok-e még a már hidegebbre fordult idő ellenére 1 hétig újabb 2 lapkát, vagy ez ilyenkor már nem kívánatos? Tegnap egyébként még nagyban hordták a virágport...Nálunk az időkép szerint, holnaptól egy hétig 15-16 fok, felhős, ködös, esetleg szeles idő várható mérsékelt napsütéssel. Szép napot! P

*

zümi

• 1382
« Válasz #1188 Dátum: 2015. Október 22. 10:42 »
Én nem lennék annyira nyugodt! :o
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1189 Dátum: 2015. Október 22. 10:45 »
Semmiképpen nem hagyatkoznék kizárólagosan a papírlapos módszerre, a következő napokra jósolt 15-16 fok már sokat nem ér, mert ha lesz is ennyi az csak napi néhány órácska erejéig. Ha közvetlen kárt nem is okozol a méheknek az áztatott papírlapokkal de haszna is alig, mivel kontaktba kellene a méhek töbségének kerülnie vele.
Lassan a "csorgatásos" kezelések időszerint a reálisak.

« Válasz #1190 Dátum: 2015. Október 22. 12:24 »
Köszi az eddigi segítséget, szerintem is hasznos lenne min. 2-féle eljárással védekezni.Akkor az eddigiek alapján, Te hogyan folytatnád a helyemben, az ésszerűség határain belül.Tehát nem szeretném feleslegesen túlterhelni a családokat,sem vegyszerrel, sem atkával. :) Illetve nem írtam még, de van otthon egy fél literes BeeVital Hive Clean, még a költésmeszesedéses család miatt vettem, de nem került felhasználásra, mert a kaptár aljának kitakarításával megoldódott ez a probléma. Ha kell veszek egy Furettót is, ezen nem múlik, csak kissé idegenkedem tőle, mert túl drasztikusnak tűnik. Péter

*

nata

• 176
« Válasz #1191 Dátum: 2015. Október 22. 12:31 »
Pont ilyenkor a leghatásosabb a BVHC, mert könnyebben átadják egymásnak a hatóanyagot a méhek.

« Válasz #1192 Dátum: 2015. Október 22. 12:46 »
Idén már lehetőleg ne furettóz, de a következő szezonban jó ha a bevethető fegyverek közzé sorolod. Bár nem használnám először hamarabb, mint az akác utáni atkagyérítés.

« Válasz #1193 Dátum: 2015. Október 22. 18:54 »
Péter!
Hallgass Roboturra.
Vehetsz Furettót, tedd a karácsonyfa alá, de az idén már ne használd!
Nem csupán a kezelés alatti hőmérsékletet kell figyelni, hanem a másnap hajnalit is.
Nyolc és fél évi szaktanácsadói tevékenységem alatt sok könnyező méhésszel találkoztam.
Legnagyobb fájdalom amikor magunk okozunk saját állományunknak kárt.
A hőmérséklet a füstöléshez biztosan meg lesz délután 1-kor!
Utána már nagyon rövid az idő, hogy a méhcsalád ki tudja szellőztetni a füsttől a kaptárt mert a hőmérő higanyszála meredeken lefelé zuhan.
Most este fél hétkor az ország nagy részén már csak 5-7 fok van!
És itt a bibi!
A méhek nem tudnak szorosan összebújni, és ledermedve kihullanak a fészekből.
Számtalan példával tudnék szolgálni, ha van igény rá leírok néhányat, de már közzé is tettem jó párat.
Legérdekesebb az volt amikor a konténerek elejére kimásztak a méhanyák, és a színük alapján láthattuk milyen az évjáratuk.
Méhcsalád vásárlás lett a látvány vége!
Fájdalmas, és ehhez semmi más nem kell csak egy rossz időben való füstölés.
A fiasítás mentes időszakot kell megvárni, ami hamarosan bekövetkezik, és akkor egy zárókezeléssel le lehet vinni
az atkákat annyira, hogy jövő akác utánig nem rúgnak labdába.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1194 Dátum: 2015. Október 22. 19:25 »
Robotur, Nata, Attila!
Köszönöm az eddigi segítséget!
Attila! Természetesen fenntartás nélkül elfogadom az eddigi tanácsokat példák nélkül is, biztos vagyok benne, hogy Ti, illetve még sokan mások is innen a fórumról kijártátok már ezt az utat. Már csak annyi a kérdéses számomra, hogy záró kezelésnek mi az ideális szerinted esetemben az eddigiek alapján? Mivel azt már tudom, hogy a megfelelő  tavaszi fejlődés egyik alapja, az őszi atkairtás... Péter

« Válasz #1195 Dátum: 2015. Október 25. 18:36 »
Ma folytattam az oxálsavval való csorgatást. Végeztem az állománnyal.
A tegnapi csapatból 2 családot ellenőriztem kb 20 óra után. Az eredmény 0 és 1. Úgy néz ki most több méhet vitt a csorgatás mint atkát. Mindkét családnál 5-6db méh hullát is találtam.
Délután gyönyörűen reptettek a méhek, jó volt hallani a hangjukat. A családok jónak tűnnek 7-től 10 keretig szűkítettem őket. Az egérrácsok a helyén vannak, a páraelszívókat is bepakoltam.Most hogy alaposan átnétem őket egy kicsit megnyugodtam.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1196 Dátum: 2015. Október 26. 14:17 »
Szia Jani Bátya! Ez volt az utolsó kezelés idén?

« Válasz #1197 Dátum: 2015. Október 26. 17:25 »
Holnap leellenőrzöm az atka hullást, ha nem potyog akkor az utolsó, nem háborgatom őket. Ha jön az atka akkor egy perizint kapnak még. Ezt terveztem.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1198 Dátum: 2015. Október 27. 16:43 »
Jani bátya, milyen páraelszívót használsz?
Üdv: Feri.

« Válasz #1199 Dátum: 2015. Október 27. 17:04 »
Kockacukrot! ;)

Üdv. jani bátya