ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598512 megtekintés
*

izso60

• 573
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1155 Dátum: 2015. Október 14. 17:43 »
Üdv. W. Zoli!    Tanácsolom hogy igazán komoly témában kérdezz szakembereket! Tóth György,Békési László,Csaba György,Hegedűs Dénes,Cserényi Péter, bocs.a Dr minden név elől elmaradt.

« Válasz #1156 Dátum: 2015. Október 14. 19:03 »
Valami megütötte a fülemet az OV-n!
Többször is elhangzott, hogy nem rég jártak az OMME vezetők a Bayer cégnél atka ügyben.
Ahogy kivettem a szavukból Németországban lehettek.
Mivel titkolódznak ezt csak kikövetkeztetni tudom.
Kérem aki ott volt az OV-n jelezze, hogy jól hallottam e.
Annyi biztos, hogy az OMME vezetők szájából elhangzott, hogy az amitráz hatóanyag tartalmú készítményeké a jövő.
Remélem nem csak erre az egy szerre alapozhatjuk a méheink egészségét, és az oxálsav, hangyasav sem kerül ki a palettából.
Szerencsés lenne egy kicsit jobban a bio felé kacsingatni, mert a méhcsaládnak is van egy tűrőkepéssége.
Ezek a kemény szerek stresszt okoznak, és mint tudjuk, a nem megfelelő hőmérséklet mellett nozema tüneteket is.
Jó lenne, ha nem zárt kapus meccseket játszanának vezetőink, és nem tiltanák el előlünk az ilyen hasznos információkat.
Így hát marad a találgatás, de én úgy emlékszem ez ott elhangzott.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1157 Dátum: 2015. Október 14. 19:30 »
Cserényi Úr mit keresett kinn? Nyelvet nem beszél de komoly arccal bólogatni nem esett nehezére.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1158 Dátum: 2015. Október 14. 21:13 »
Hát persze, hogy kint jártak. Miért is ne mentek volna? Korrekten jártak el biztos. Csak az se mindegy, hogy a Bayer neve és a neonikotinoidok nagyon összecseng. Cserényi úr megint majd elkezd hablatyolni a nagy télről, forrónyárról stb. meg arról, hogy az atkairtást hogyan kell komolyan venni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1159 Dátum: 2015. Október 15. 10:42 »
izso60: kérdeztem a témában OMME-szakembert, de sajnos nem tudott egyértelmű választ adni, hogy füstölés után mennyi idő elteltével lehet, vagy egyáltalán lehet-e a keretlécekről lakapart propoliszt felhasználni. Nyilván elétérő lehet, mert attól is függ, hogy ki hogyan füstöl, mit kever össze, de azért jó lenne egy olyan vizsgálat, ami azt mutatja, hogy az előírásoknak megfelelően alkalmazott amitráz tartalmú szerek mennyire épülnek be a propoliszba, a szermaradvány mennyisége határértékhez képest hol áll stb. Elég jó kis mennyiséget kapirgáltam össze, csak sajnos füstölés utáni propolisz. Félre teszem, hátha napvilágot lát valami vizsgálat, kedvező eredménnyel. De addig lehet, hogy a propolisz is lebomlik a benne lévő szermaradvánnyal együtt  ::)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1160 Dátum: 2015. Október 15. 14:20 »
QUQURIQ !!!

W.zoli!

Először is a propolisz a füstölés, ködölés és szublimálás előtt kell lekaparni.
Igaz, hogy én sem tudom, hogy mennyire épül be a propoliszba a vegyszer maradék!
Szerintem nagyon hasonló lehet mint a viasz.
A propolisz is viasz tartalmú. Igaz, hogy maga a propolisz alkohol származékban oldódik ki.
Láttam olyan külföldi videót, ahol a nagy méhészetből, szedőráccsal  gyűjtött propoliszt nagy hordókban rövid áztatás után megmosták. (pedig nem kapart ) propolisz volt!
Lehet, hogy talán a vegyszerektől, ha vízben oldódó, így mentesítették a propoliszt?
Ezután szétterítették és szárították!
Nekem az idén napraforgó után atkássabbak voltak a családjaim, ezért nem tettem fel a szedőrácsokat! Vagy atkát írtok, vagy propoliszt szedek!
Ebbe bele kell nyugodni, csak így lehet a termékünk kifogástalan, és hatásos!

Üdvözlettel: Kiskakas!

« Válasz #1161 Dátum: 2015. Október 15. 14:30 »
Előtte kellene, csak épp akkor termeltek sok propoliszt, mikor füstöltem. Nyár végén takarom le nejlonnal a keretlécek tetejét, mert nyáron anyarács van. Rakodó kaptárak. Természetesen nem fogom felhasználni az ilyenkor gyűjtött propoliszt, mert így éppen nem gyógyír lenne, hanem ellenkezőleg.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 15. 17:02 írta W. Zoli »

*

izso60

• 573
« Válasz #1162 Dátum: 2015. Október 15. 18:40 »
Üdv. Uraim!                                                                                                                                                                     Kiskakas! Neked igazad van a vegyszeres kezelés előtti propolisz gyüjtéssel kapcsolatban de,szerintem és az általam alkalmazott technológia szerint ez MINDEN méhészeti termékre igaz még a MÉZre is. Kizárólag a termelési szezonon kívül alkalmazzunk vegyszereket minden kár és kórokozó ellen. Én a mai kornak megfelelően NEM EGYENLŐ lépes kaptárban méhészkedek és termelek a MÉHEIM és nem utolsó sorban a magam javára,így a legkevesebb vegyszer és cukor juthat a fogyasztásra termelt méhészeti termékekbe. A fészek nem az enyém az ÉN fészkem máshol van. A méztér csak termeléskor használható,nem keverhető bele cukorral,szermaradvánnyal szennyezett keret.                                                                                                                                                        W. Zoli! TE döntesz! Jól vagy rosszul!

« Válasz #1163 Dátum: 2015. Október 15. 19:48 »
Üdv. Tapasztalatcserére lenne szükségem oxálsav szublimálás ügyben. A jelenlevők közül használja valaki?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1164 Dátum: 2015. Október 15. 20:51 »
Mongya, mi a gongya? ;D
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

atya

• 1043
« Válasz #1165 Dátum: 2015. Október 16. 06:54 »
MÉHÉSZET   2015/9      20. oldal   címe;  Oxálsav-szublimálás
MÉHÉSZET   2015/10     20. oldal   címe;  Oxálsav-szublimálás 2.

A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #1166 Dátum: 2015. Október 16. 06:56 »
Geddekas!
Végeztél már valami tesztet hogy a szublimálás mennyi atkát hagy fent fiasításmentes időben? Mert a tesztcsaládjaim egyikénél a fiasítás megszűnése után a harmadik kezelésre is intenzíven potyog az atka.
 Kicsit konkrétabban 25 atka, 5 napra rá füstölve 35 atka, 5 napra rá füstölve 5 hullott de még hullik. Az igazsághoz hozzátartozik hogy az adatok csak tájékoztató jellegűek, emlékezetből. A jegyzetem dátumokkal és pontos hullással kint van a méheknél. Két grammot szublimálok családonként és kijárót nem zárok. Talán kisebb mennyiség is elég lenne mivel a füst a kaptárak minden résén jön kifelé a szublimáció befejezése előtt.
Adódik is a következő kérdésem. Zárjam-e a kijárót és mennyi ideig?
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 16. 07:09 írta Kamikaze »

« Válasz #1167 Dátum: 2015. Október 16. 07:06 »
Köszönöm Atya, bevallom a cikkeket nem olvastam. Pótolom. De a kérdésem akkor is adott, mivel elméletileg a szublimálás hatásfoka 90 százalék körüli és ehhez még elég messze vagyok. Szerintem más is. Gyakorlati tapasztalatcserére lenne szükségem mindenki előnyére.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1168 Dátum: 2015. Október 16. 08:47 »
Nem egyszerű olyan vizsgálatot végezni, ami a teljes hatékonyságot pontosan kimutatja. Most akar valaki rábeszélni egy ilyen vizsgálatra. Még nem döntöttem el, hogy megcsinálom. Ha csinálom, akkor se biztos, hogy sok családnál.

« Válasz #1169 Dátum: 2015. Október 16. 17:21 »
És hogyan csinálnád?
Szerintem én már csinálom. Ha abbamarad a hullás egy óvatlan pillanatban odaverek az amitrázzal. Az majd megmutatja hol az oxálsav helye.