ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598304 megtekintés
*

izso60

• 573
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #960 Dátum: 2015. Szeptember 13. 20:09 »
Tisztelt Kollégák!  Úgy látom azért e-komoly témában picit kezdenek közelíteni az álláspontok egymáshoz.Az atka irtásban is és egyébként is ha szeretnénk eredményesek lenni netán előre haladni akkor elösször is felejtsük el a szót "lehetetlen". Sajnos vannak nagyon nehezen kivihető feladatok aminek a megoldásai ránk és tanulabb kutatómunkát végző kollégákra várnak.De ehhez kitartásra precizen elvégzett feladatokra és nem utolsó sorban következetes őszinteségre is szükség van!Én már irtam és most olvasom ami engem igazol hogy a füstölőcsík a köd  az "étolajos matyi-ként emlegetett tartós hordozó mind megfelelő hatékonyságú lehet hozzá értő kezekben.Az amitráz ma még tökéletes de el lehet ezt is rontani a fiatalabbak még láthatják ha igy folytatódik a dolog.Korábban elhangzott itt már olyan tanács is hogy" jó az csak verjétek szét a csövét" most ugyanaz a jótanácsos írja hogy csak preciz készülékkel mert a méheken nem illik spórolni,mások meg tizenvalahány kezelésekről számolnak be meg százával hullik stb.Én már erről is irtam, higgyétek el nem mai gyerek vágyok már, láttam egyet s mást.Az ilyen embernek vagy a technológiája rossz vagy nem mond igazat esetleg mindkettő.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 13. 20:23 írta izso60 »

« Válasz #961 Dátum: 2015. Szeptember 13. 20:12 »
Ma ezt a darázscsaládot szüntettem meg.

« Válasz #962 Dátum: 2015. Szeptember 13. 22:00 »
Gratula, jó munka lehetett!

Üdv. jani bátya

*

irido

• 488
« Válasz #963 Dátum: 2015. Szeptember 14. 10:33 »
Kaptam két kérdést.
Geddekas!
Szerintem fias jelenlétében kétnaponta helyes a Furettózás. Hozzáteszem, hogy a jelenlegi ismereteink szerint, amikor is legalább ennyi ideig tart a foretikus szakasz. A lényeg ezen lenne: pontosan megtudni, hogy ez hogyan alakul. Abban a magam részéről biztos vagyok, hogy átlagosan kora tavasszal a legrövidebb ez az idő, és szeptembertől kezdődően lényegesen meghosszabbodik ( a táguló fias esetén hamar talál az atka alkalmas sejtet, csökkenő esetén egyre nehezebben. Kiváltképpen akkor igaz ez, ha az atka méhcsaládon belüli helyzetét a méh határozza meg, nem az atka saját mozgása a lép felületén.
Jani bátya: a füstölés kontra ködölés esetén volt olyan felvetés, hogy a ködölés azért jobb, mert másnap is érezhető az amitráz szaga. Erre írtam azt, hogy a füstben szilárd részecskék vannak, így a szublimáció hiányában annak a szaga nem érezhető, tehát attól még képes hatni. Köd: folyadék, ezáltal párolog, így a szaga érezhető.

« Válasz #964 Dátum: 2015. Szeptember 14. 12:37 »
Jani bátya.
Nem volt egy kellemes munka. Valamilyen légzésvédelmi álarcot viselhettem volna, a chemotox és a por miatt. Két diszperzites vödörnyi lett a maradvány, de ezek legalább már méheket nem zargatnak.
Amúgy bocsánat, hogy rossz témakörbe tettem.

« Válasz #965 Dátum: 2015. Szeptember 14. 15:55 »
Irido!

Vajon, ezt a kétnaponta kezelést a méhek hogyan viselnék? Az amitráz a méhekre is mérgező, csak az atkához képest, nagyobb testtömegük miatt ússzák meg.

« Válasz #966 Dátum: 2015. Szeptember 14. 16:54 »
Szerintem kétnaponta brutális!

*

irido

• 488
« Válasz #967 Dátum: 2015. Szeptember 14. 18:05 »
Ez relatív. pl. Hétszer adni kétnaponta, vagy ötször 3 naponta és még egy sorozat, azaz összesen tízszer, mert volt idő bemenni.

« Válasz #968 Dátum: 2015. Szeptember 14. 20:51 »
Sziasztok ! Pedig én is 3x 2 -vel kezdtem a sorozat kezelést  , majd egy hét pihi . Majd újra kezdem . A záró kezelést pedig oxál -al végzem . De nem is tudom de amit most vettem , tac-ticot mindha jóbb lenne . Űdv . Antal

« Válasz #969 Dátum: 2015. Szeptember 15. 08:10 »
 Szerintem nem mindegy. Mert például, ha az emberfia csak jeles ünnepeken issza magát az asztal alá, másnap regenerálódik. utánna kutyabaja. De ha minden másnap, vagy naponta teszi, akkor meg lehet hogy a funerátort gazdagítja.

« Válasz #970 Dátum: 2015. Szeptember 15. 17:03 »
 ;D ;D ;D A "józan" paraszti ész mindig megállja a helyét!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #971 Dátum: 2015. Szeptember 15. 20:44 »
KÉTNAPONTA VAGY HÁROMNAPONTA FÜSTÖLJÜNK, KÖDÖLJÜNK?

A 80-as években mi Debrecenben kétnaponta füstöltünk és egymás után hét alakalommal vagyis 14 nap alatt lezavartuk a kezelést.

Meglepődve tapasztaltam, hogy most a háromnaponta való kezelés a divat.

Mit csinál az atka amikor kijön a frissen kelt méhecskével a sejtből és mikor megy vissza? Van-e erre egy fix időtartam?
Fix időtartam nincs, de arra tudunk válaszolni, hogy mit csinál az atka amikor kijön a sejtből. Először is átugrik egy másik méhecskére. Következő feladata, hogy a potroh gyűrűk közé befurakodva szúrja meg a méhecske kutukuláját és lakjon jól hemolimfával. Nem tudjuk, hogy hányszor, de ennie kell mielőtt visszamegy egy újabb sejtbe. A megfigyelések azt mutatják, hogy 50-60 óra után megy vissza. Ha ez igaz, akkor bizony nem szabad két napot kihagyni két kezelés között, mert ha ennyi időt kihagyunk, akkor amikorra kezelünk, az atkák egy része már bent lesz a sejtben.

Sokan panaszkodnak, hogy ők precízek voltak és a sorozatkezelés ellenére vannak atkái. Nem biztos, hogy a hatóanyaggal volt baj, sőt lehet, hogy az adagolás is tökéletes volt, viszont a fenti ok miatt simán megmarad az atkák 10-20 %-a ha csak háromnaponként kezelünk.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 15. 20:59 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #972 Dátum: 2015. Szeptember 15. 21:57 »
Akkor azt mondod hogy , egy napmúlva újra fűstőlni ?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #973 Dátum: 2015. Szeptember 15. 22:30 »
Azt mondtam, hogy 14 nap alatt 7 kezelés. Számold ki, hogy kell akkor csinálnod.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

irido

• 488
« Válasz #974 Dátum: 2015. Szeptember 16. 05:39 »
Geddekas!
Pont azt mondom, hogy ez az idő egy nagy talány. Szerintem alapvetően befolyásolja az, hogy mennyi fiasítás van. Minél több, annál hamarabb tud bemenni, minél kevesebb, annál később talál magának alkalmas sejtet. Az egy plusz adalék, amit ugye csak én hangoztatok, hogy igazából a méh egyedek számának és a fias sejtek számának aránya a perdöntő. Én nem vagyok abban holtbiztos, hogy bebújás előtt szüksége van felnőtt méh vérére. Miért? Szerintem a foretikus lét csak kényszer neki, amikor nincs fias. Sokkal inkább úgy gondolom, hogy ennyi idő kell neki a fias megtalálásához. Pl. a hezitálás. Alapvetően herefiasba akar bújni, ezért ha munkást talál, akkor oda nem megy be. Csak mondjuk a tizedik-huszadik munkás után. Amikor van herefias akkor nagyon rövid ez az idő. Akár a két napnál is rövidebb. Szerintem ez inkább egy átlag lehet, tehát semmiképpen nem jelenti azt, hogy ne lennének olyanok, amelyek egy nap múlva visszamennek. Nekem egyre erősebb az a meggyőződésem, hogy nagyon közel van az az idő, amikor a nyári atkairtás már csak olyan kis hatékonysággal lesz végezhető, hogy aki télen nem viszi le olyan drasztikusan az állományának az atka létszámát, annak nem sok esélye lesz túlélni a nyarat. Itt nem csak a szerek elleni rezisztenciáról van szó. Az atkának igazából nem is kellene egy-egy gyógyszer ellen megtanulnia védekezni. Elég ha azt megoldja, hogy hamarabb kerüljön vissza a fiasításba. A Varroa jacobsoniból így lett Varroa destruktor. Megoldotta azt, hogy ne csak herefiasban szaporodjon. Most már csak azt kell megoldania, hogy kevésbé ragaszkodjon a herefiashoz. A méhészek pont ezt a szelekciót végzik a nyári kezelések alkalmával. A három naponkénti kezeléssel azok maradnak életben, amelyek 1-2 nap alatt visszamennek, a tartós hatású szerekkel is azokat szelektáljuk, amelyek hamarabb  visszabújnak, mert amelyik rövidebb ideig van kinn, az kevesebb hatóanyaggal találkozik, ezért nagyobb esélye van arra, hogy a szer még éppen ne ölje meg.