ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1610275 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #675 Dátum: 2015. Január 31. 21:50 »
QUQURIQ!!!

Nem a fiasítás mentes időre gondoltam, hanem a fiókok közötti rostára...

Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #676 Dátum: 2015. Január 31. 22:24 »
Válaszdeszka is lehet rosta. Szerintem ebben az esetben is kőleves ez a sztori.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #677 Dátum: 2015. Február 01. 07:37 »
Az atkairtószerekre is kellene az eddiginél szigorúbb vizsgálati kötelezettség a hatékonyságra és a mellékhatásra. Senkinek nem tünt fel hatékonysági probléma a tavalyi kezelések kapcsán?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #678 Dátum: 2015. Február 05. 07:39 »
Valaki próbált már söpört rajokat pincézés alatt az oxálsavval (például ApiOx) csurgatni? Ha igen, milyen eredménnyel? Az adag itt is 5ml/léputca (2kg méh = ~7 NB léputca * 5 = 35 ml)?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #679 Dátum: 2015. Február 05. 10:26 »
Nem próbáltam még. A számított arányt jónak tartom, de csak szabadban élő családra alkalmaztam eddig.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #680 Dátum: 2015. Február 05. 14:20 »
QUQURIQ!!!

Minek?
Az atkák maguktól elhullanak táplálék hiányában.
Az új anya csak még ezután kezd el petézni.

Kiskakas!

« Válasz #681 Dátum: 2015. Február 05. 14:36 »
Ha így lenne, akkor télen minden atka elpusztulna.

« Válasz #682 Dátum: 2015. Február 21. 16:31 »
Sziasztok,
Egy kezdő ismerősöm hívott az imént Somogyból, hogy elpusztult mind a 3 családja, amit nyáron vásárolt. Elmondása szerint a családok jó erőben voltak, nem volt élelem gondjuk, mert ahhoz szinte hozzá sem nyúltak. A dolog érdekessége az, hogy eltűntek a kaptárból a méhek. Az állítja, hogy csak 1 marék méh van az aljdeszkákon. Az anyát egyiknél sem találta köztük. Egyik család már pótbölcsőket is húzott... Az elhullt méheken szerinte szemmel láthatóan nincs változás sem a méretükön sem a szárnyukon... Nyáron Biowart használt atka ellen és decemberben perizinnel locsolt.
Mivel tőlem elég messze lakik, nem tudom megnézni a helyzetet. Ráadásul velem még sohasem történt ilyen probléma, úgyhogy nem is tudtam neki mit mondani. Annyit ajánlottam, hogy keresse fel a méhegészségügyi felelőst és mutassa meg neki a dolgot. Azt mondja, hogy a környéken rengeteg darázs is volt az ősszel... Dehát egy erős családot ugye a darazsak környékezhetnek...
Valaki esetleg tapasztalt már hasonlót ill. van véleménye a dologról? Atka, nosema lehetséges, hova tűnhetek a méhek?

« Válasz #683 Dátum: 2015. Február 21. 17:42 »
Belphegor!
A  kaptársöpredéket,és a méhhullákat tegye be dunsztos üvegbe.
Öntsön rájuk langyos vizet, kb.az üveg feléig.
Rázogassa 4-5 percig.
Ez egy egyszerű vizsgálat arra, hogy meglássa mennyi atka van a tetemeken.
Amikor jól összerázta, öntse át egy szűrőn egy tiszta edénybe.
Természetesen nem olyan szűrőt használjon,amivel utána a halászlétésztát szűrik át.
Egy rostaszövet darab erre a célra nagyon megteszi.
Az atkák nagy része kipotyog (kimosódik) a vízzel, és akkor számoljon.
Én kapásból azt mondom atka, de szeretném ha az egész évi védekezési technológiáját, szerek felsorolásával leírná.
Még ekkor sem 100%, hogy mi okozta.
Az atkák által terjesztett vírusok is csinálnak ilyen problémát.
Amennyiben a barátod elkötelezett a méhészkedés iránt, ez jó volt tanuló pénznek.
Az ő példája legyen minden kezdő szeme előtt.
Ha 50 méhcsaláddal indul akkor azok járnak így.
A méhcsaládok ára a csillagos egekig jutott.
Remélem sok vásárolni szándékozó olvassa, hogy milyen problémák vannak.
Természetesen az OMME szerint nincs méhegészségügyi probléma, az egyedi esetekből nem szabad hosszútávú következtetéseket levonni.
Bross Péter és Dr. Hegedűs Dénes szerint,ha 30%-os országos méhpusztulással kijövünk a télből, akkor jól teleltünk.
És nem is volt igazán tél!
Akkor mi a gáz?
A2014-es év atkaháborúja!
Megmondták nagyjaink, hogy vigyázzatok!
Ez a szakmai iránymutatás?
Nagyernyei Attila

« Válasz #684 Dátum: 2015. Február 21. 17:58 »
Köszönöm a módszert, értekezem vele.
A rejtélyes kérdés csak az, hogy hova tűntek a méhek (hullák) a kaptárból?

« Válasz #685 Dátum: 2015. Február 21. 19:02 »
Nekem volt ilyen esetem , de csak egy családot pusztitott ki a lódarázs . Egyedűl csak az anya maradt a fészekben , Ő volt a túlélő , de minden méhecske eltűnt, és a viaszokon is maradt a dúlás nyoma .  Rőgtőn csapdásztam és rengeteget , vagy az egészet meg is fogtam . Óktober vagy novemberben tőrtént a dolog . Űdv .  Antal

« Válasz #686 Dátum: 2015. Február 21. 19:19 »
Talán fény derül a dologra. Az illető teljesen kezdő, úgyhogy sok minden kérdés... Nyilván nem egyformán látunk dolgokat.

*

nata

• 176
« Válasz #687 Dátum: 2015. Február 21. 19:44 »
Szerencsétlenek szerintem már a decemberi perizinezéskor nem voltak a kaptárban.

« Válasz #688 Dátum: 2015. Február 21. 20:29 »
Előfordulat ez is...

« Válasz #689 Dátum: 2015. Február 22. 07:32 »
De azért az mégis csak látszik , hogy nincsenek, ill. kevesebben vannak ?