Peter0001!
Véleményem szerint most nagyon nehéz elkezdeni méhészkedni, úgy hogy sikeres legyél.
Ezt kérdezed:
"Nem tudom mennyire zárt közösség a méhész közösség...

remélem örömmel fogadja a fiatal érdeklődőket."
Az utóbbi időben tendencia, hogy a méhészek nagy része ellenségesen fogadja kezdőket, de nem reménytelen a helyzeted.
Ennek oka, hogy azonnal konkurenciát lát mindenki, és erre meg is van az oka.
Többször kielemeztük, és én is írtam róla, hogy rengeteg méhésznek segítettem, aztán jókorát alám rúgott némelyik. (Rám pakolt, árban alám ment stb)
Mivel nem tudom ki vagy ezt nem feltételezem rólad, de a méhészek ellenállása részben ebből fakad.
Tehát, volt olyan kezdő kolléga aki előtte nem látott méheket sem, elvittem egy 600 családos méhészetbe, ahol válogathatott a méhcsaládok között, hogy melyiket vegye, és rengeteget kérdezett.
Tavaly, vándorláskor kikelt magából, feljelentéssel fenyegetőzött, mert napraforgóra állítólag túl közel pakoltam hozzá.
A másik igaz, hogy nem kezdő, de a méhészek stílusára igencsak jellemező.
Amikor még szaktanácsadó voltam megkerestek, hogy vállaljam el a leendő méhész szakmunkások oktatását, viszont nem lett volna részemről etikus, de ezt nem részletezem.
Mindent megszerveztem, (a mai napig működik) egy csomó lóvét lekaszálnak sokan ebből (amit nem sajnálok!!!), csak a következmény fáj.
Karácsony révén megfogadtam tűzszünet lesz, csak azért nem folytatom milyen szánalmas emberek vannak.
A méhészekhez alázattal közelíts, és soha ne azt kérdezd mennyit lehet ezzel a gyönyörű tevékenységgel keresni.
Akkor elkapáltad magad, legalább is sokunk előtt.
Akik verejtékes munkával váltak méhésszé, az "új hullám" a fiatal gazdák 40.000 EURO-s támogatása irritálja, és komoly ellenállásra számíthatsz.
Próbálj megmaradni szerény, és akkor szívesen válaszolunk,rám biztosan számíthatsz.
Az idén 3 hétig a méhészetemben volt 2 borsodi fiú.
Megfiatalodtam mellettük, kérdeztek, nevettek, csípőseket beszóltak, rengeteget segítettek, de tök eredeti gyerekek voltak.
Néhány év alatt a magyar méhészek száma megduplázódott!
A torta (mézpiac) viszont egyre kisebb.
Ezért nehéz az újaknak az ünnepi asztalhoz ülni, és a régebb óta méhészkedőkkel együtt falatozni.
A Méhészklub nem szervezet, hanem egy olyan honlap, amit vannak akik nagyon szeretnek, és vannak akik azonnal megszüntetnének.
Ha elmúlnak az ünnepek és van rá igényed, szívesen folytatom, addig is nézd meg Bross Péter idén Szekszárdon elhangzott előadását.
Itt a Méhészklubon megtalálhatod.
Kritikus, de valós dolgokat feszeget, melynek nagy része már most bejött.
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila