Köszöntő

• 321 válasz
  • 192658 megtekintés
Re:Köszöntő
« Válasz #210 Dátum: 2015. Október 23. 12:22 »
János

Köszönöm és köszönöm :)
Mari

« Válasz #211 Dátum: 2015. December 21. 15:58 »
Sziasztok!

Először is örülök, hogy rátaláltam a klubra, már csak azt remélem, hogy aktív :)
Segítséget, véleményeket, vagy akár tapasztalatokat szeretnék kérni Tőletek, attól aki úgy érzi van mit megosztani és szívesen teszi
Mindig is szerettem volna méhészkedni, ez talán még kiskoromból maradt meg - sokat láttam édesapám ahogy méhészkedik és figyeltem én is beöltözve, sajnos ő már nem él, így másoktól kell tanácsot kérnem az elinduláshoz, eddig inkább kevesebb sikerrel:).

Próbálom azért rövidre is fogni, hogy ne untassak senkit, a lényeg dióhéjban, hogy jelenleg diák vagyok, de mindenképp szeretném elkezdeni a méhészkedést, de igen csak nagy a kínálat a méhésztanfolyam között és egy diáknak az áruk is igen borsos.
Tudtok esetleg ajánlani olyan tanfolyamot, ami valós tudás megszerzési lehetőségét kínálja?
Esetleg államilag támogatott lehetőségek.
Mire számítsak, mi a menete a méhésszé válásnak.
Van köztetek olyan aktív méhész aki szívesen fogadna, mint gyakornok, esetleg már a tanfolyam előtt is, hogy némi tudást szerezzek a gyakorlatban is.
Nem tudom mennyire zárt közösség a méhész közösség...  :) remélem örömmel fogadja a fiatal érdeklődőket.
Szóval leginkább egy, vagy akár több "mentorra lenne szükségem, akinek nem megterhelő az hogy kiváncsiskodok és mesél nekem a szakmáról a fogásokról:)
Lehetőségekről, hogy mint kezdő, milyen pályázatokra érdemes figyelnem ami megkönnyíti az előbbre jutásom a szakmában.
Jelenleg a tudásom minimális a szakmáról, ellenben az érdeklődésem nagy :D Már folyamatban a könyvek keresgélése és beszerzése, hogy javíthassam a felállást.

Én szentendrei vagyok, helyben nem találtam hasonló szervezetet, remélem jó helyre írtam azért.

Remélem átjött a lényeg, írhattok privátban is, vagy akár itt is a lényeg, hogy figyeljetek rá, hogy kezdő vagyok és innen szeretnék eljutni egy saját méhészethez, először piciben és később majd alakul:P

Előre is köszönöm a válaszokat, vagy privát maileket.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #212 Dátum: 2015. December 24. 19:23 »
Boldog karácsonyt mindenkinek!

Hú ezt nem jó helyre tettem, bocsánat.
« Utoljára szerkesztve: 2015. December 24. 20:30 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #213 Dátum: 2015. December 25. 10:12 »
Peter0001!
Véleményem szerint most nagyon nehéz elkezdeni méhészkedni, úgy hogy sikeres legyél.
Ezt kérdezed:
"Nem tudom mennyire zárt közösség a méhész közösség...  :) remélem örömmel fogadja a fiatal érdeklődőket."
Az utóbbi időben tendencia, hogy a méhészek nagy része ellenségesen fogadja kezdőket, de nem reménytelen a helyzeted.
Ennek oka, hogy azonnal konkurenciát lát mindenki, és erre meg is van az oka.
Többször kielemeztük, és én is írtam róla, hogy rengeteg méhésznek segítettem, aztán jókorát alám rúgott némelyik. (Rám pakolt, árban alám ment stb)
Mivel nem tudom ki vagy ezt nem feltételezem rólad, de a méhészek ellenállása részben ebből fakad.
Tehát, volt olyan kezdő kolléga aki előtte nem látott méheket sem, elvittem egy 600 családos méhészetbe, ahol válogathatott a méhcsaládok között, hogy melyiket vegye, és rengeteget kérdezett.
Tavaly, vándorláskor kikelt magából, feljelentéssel fenyegetőzött, mert napraforgóra állítólag túl közel pakoltam hozzá.
A másik igaz, hogy nem kezdő, de a méhészek stílusára igencsak jellemező.
Amikor még szaktanácsadó voltam megkerestek, hogy vállaljam el a leendő méhész szakmunkások oktatását, viszont nem lett volna részemről etikus, de ezt nem részletezem.
Mindent megszerveztem, (a mai napig működik) egy csomó lóvét lekaszálnak sokan ebből (amit nem sajnálok!!!), csak a következmény fáj.
Karácsony révén megfogadtam tűzszünet lesz, csak azért nem folytatom milyen szánalmas emberek vannak.
A méhészekhez alázattal közelíts, és soha ne azt kérdezd  mennyit lehet ezzel a gyönyörű tevékenységgel keresni.
Akkor elkapáltad magad, legalább is sokunk előtt.
Akik verejtékes munkával váltak méhésszé, az "új hullám" a fiatal gazdák 40.000 EURO-s támogatása irritálja, és komoly ellenállásra számíthatsz.
Próbálj megmaradni szerény, és akkor szívesen válaszolunk,rám biztosan számíthatsz.
Az idén 3 hétig a méhészetemben volt 2 borsodi fiú.
Megfiatalodtam mellettük, kérdeztek, nevettek, csípőseket beszóltak, rengeteget segítettek, de tök eredeti gyerekek voltak.
Néhány év alatt a magyar méhészek száma megduplázódott!
A torta (mézpiac) viszont egyre kisebb.
Ezért nehéz az újaknak az ünnepi asztalhoz ülni, és a régebb óta méhészkedőkkel együtt falatozni.
A Méhészklub nem szervezet, hanem egy olyan honlap, amit vannak akik nagyon szeretnek, és vannak akik azonnal megszüntetnének.
Ha elmúlnak az ünnepek és van rá igényed, szívesen folytatom, addig is nézd meg Bross Péter idén Szekszárdon elhangzott előadását.
Itt a Méhészklubon megtalálhatod.
Kritikus, de valós dolgokat feszeget, melynek nagy része már most bejött.
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

« Válasz #214 Dátum: 2015. December 25. 21:32 »
Peter0001,

Attila jól összefoglalta a dolgot.
Én annyival egészíteném ki az írását, hogy nem csupán a vélt konkurencia az oka annak, hogy a méhészek "ellenségesen fogadják a kezdőket". Tehát nem csupán az értékesítési piacféltés (mi méhészek egyébként sem vagyunk egyformák sem méhészként, sem pedig emberileg).... Hanem a méheknek vannak betegségeik és parazitáik, amik különböző módon terjednek. Lehet egy méhész bármennyire alapos és lelkiismeretes ha a környezetében vannak hanyag "méhtartók" is. Nem lesz mindenkiből méhész. Sokan vannak abban a tévhitben, hogy "majd valamikor kimegyünk pörgetni és már tele is a zseb", hiszen az ismerősnek is milyen jól megy.  Meg ha "annak" megy, akkor majd én is nekiállok. Meg "majd nyerek pályázaton -főleg ha van hátszél is- aztán lesz itt pénz dögivel". Aztán mikor nem jönnek a kívánt eredmények, megunja, nem törődik a családokkal és másokkal sem, zárlat alatt levő területről oda- ill. elvándorol, nem vizsgálja rendszeren a családjait, nem áldoz sem időt sem pénzt az atka elleni védelemre és még lehetne sorolni.
A méhészet alapja a méhek szeretete. A méhész sohasem hagyja cserben a családjait hanem ha szükséges akkor azonnal siet a segítségükre az ínséges időkben. Mert bizony azok is vannak. Aztán fontos még, hogy szorgalmas legyen valaki. A méhészetben nagyon sok munka van, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a pörgetésből áll. (Különben meg sokan azt sem tudják, hogy mi az.) A pörgetés leegyszerűsítve egyébként mondjuk egy álló méhészetben olyan, mint a disznóvágás. Rá kell előtte rendesen készülni edényekkel, eszközökkel, mosogatással. Amikor pedig megtörtént, akkor meg rendezni kell a terepet. Na de amíg a malacból disznó lett, na az volt vele a munka, és közben a disznóval is történhet bármi (bár ez sokkal kiszámíthatóbb mint a méhészet)... :-) Van olyan munka, amit csak este vagy éjjel lehet (kell) csinálni és az mindegy, hogy éppen mi megy akkor a tv-ben vagy éppen ha hétvégi party-ról maradunk le. Fontos, hogy legyen az embernek jó értelmi képessége, hogy tanuljon, következtetéseket tudjon levonni mert a méhészethez sokkal több szaktudás kell, mint az általában gondolják. Nem árt ha jó valakinek a stressz- és kudarctűrő képessége mert azok is előfordulhatnak. Senki sem garantál sikert a méhészetben. Nem lehet itt számológéppel vagy excel táblázatban a profitot kiszámolni. Pl. azt, hogy van száz családom, akkor akácon azok hoznak majd családonként 30kg-t, akkor az 3 tonna, azt megszorozzuk majd egy jól hangzó árral aztán 6 millió lesz a nyereség. És természetesen az sem árt, ha van valakinek pénze. Ne az utolsó 70 ezer forintjából akarjon 2 családot venni, hogy aztán majd abból felfejleszti az állományt. Jó ha akad tartalék is. Összefoglalva tehát, ami a méhészethez szerintem szükséges: szeretet, szorgalom, értelem, elhívatottság, "tisztesség" és rengeteg idő és pénz. Ha ezek úgy nagyjából megvannak, akkor rendben is van a dolog. Mármint az egyén részéről. Mert ott van még az időjárás szeszélyessége, kiszámíthatatlansága, a méhlegelő-méhsűrűség-méhegészségügy problémája, a növényvédelmi gondok, a lopás-rongálás aggályai és a mézpiaci helyzet...
No, remélem nem vettem el teljesen a kedved a méhészkedés gondolatától... ;) :D

« Válasz #215 Dátum: 2015. December 27. 19:37 »
Peter0001

Ne hidd el azt a mondatot amit már többen leírtak itt a fórumon is, hogy: "a méhészetből meggazdagodni lehet, megélni nem", mert ez nem igaz!!!

A helyes mondat igy szól:
"A méhészetből szépen lehet élni , de meggazdagodni nem"
Na ezért gondolják azt nagyon sokan, hogy a méhésznek "kurva jól megy" mert látják, hogy jó nagy házban él!

Üdv, közöttünk: Bercsényi János

*

robi 75

• 1017
« Válasz #216 Dátum: 2015. December 27. 20:06 »
Az a bizonyos mondat a gengszter váltás előtti évtizekben még igaz is lehetett, mert hát nálunk zsiga kombija, a "szokásosakon kívül tsz elnök meg bla bla bla" legfeljebb a méhészeknek volt. A kisebb méhésznek varcsa, trabi de a nép java vonattal járt.
Üdv:robi

« Válasz #217 Dátum: 2015. December 31. 16:27 »
Tisztelt Fekete-Fehér Méhészklub Tagok és Olvasók!
Mindannyitoknak  jó egészséget, sok örömöt és boldogságot kívánok!
A "Nagyerdei" fantázia nevű italból sok megmaradt, ott porosodik az OMME pincéjében.
Valahogy nem ízlik nekik?
Már egy könyvet is kiadtak sutyiban rólam, Csuja erről készített egy titkos fotót.
Boldog Új Évet Kívánok!
Nagyernyei Attila
Klubvezető

« Válasz #218 Dátum: 2016. Január 01. 00:51 »
búék

« Válasz #219 Dátum: 2016. Január 01. 01:29 »
Noha ebben a rovatban általában csak a Klubvezető szokott kampányolni, most példáján felbátorodva én is elvetemülten belévetem magam a kampányolásba az újévi jókívánságok elrebegésének ürügyén. Bár az idézett költő "végzetesen személyeskedő" köszöntő verset írt, mégis ezt választottam, annyira a jelen szituációhoz igazodik. Arannyal és Hollóékkal együtt kívánom hát a jóakaratú embereknek: Adjon Isten, ami nincs!

Békés Újesztendőt!

Arany János
Alkalmi vers

Az uj évet (ócska tárgy!)
Kell megénekelnem,
Hálálkodva, ahogy illik,
Poharat emelnem.
Mit van mit kivánni még
Ily áldott időben? -
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

Olcsó legyen a kenyér,
A gabona áros;
Jól fizesse a tinót
S nyerjen a Mészáros,
Mérje pedig szöszön-boron,
Font kijárja bőven.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

Senkinek a nyakára
Ne vigyenek kontót;
Valaki csak ráteszen,
Nyerje meg a lottót;
Annyi pénzünk legyen, hogy!
Még pedig pengőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

Szegény ember malacának
Egy híja se essék;
Messze járjon dög, halál,
Burgonya-betegség;
Orvos, bakó a díját
Kapja heverőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

Tücski-hajcski baromnak
Sokasuljon lába;
Boci járjon mezőre,
Gyermek iskolába;
Gyarapodjék a magyar
Számra, mint erőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

Kívül, belül maradjon
Békében az ország;
A vásárra menőket
Sehol ki ne fosszák.
Béke legyen a háznál
És a szívredőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

A biró is, mint eddig,
Tisztét jól betöltse:
Víz kedviért a babát
Soha ki ne öntse;
Emberiség, igazság
Egyik serpenyőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

Zenebona, babona,
Huzavona vesszen!
Visszavonás, levonás
Minket ne epesszen.
Legyen egység, türelem,
Hit a jövendőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

Nagyuraink (ha élnek)
Nőjenek nagyobbra;
Áldozzanak, legyen is mit,
Mégse üssék dobra;
Nemzetiségünk mellett
Buzogjanak hően.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

Író pedig írónak
Szemét ki ne ássa, -
Ne is legyen az idén
Napfogyatkozása
Jó erkölcs-, eszme-, hírnév-,
S előfizetőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.

Mire üssek még pohárt?
Asszonyi hűségre?
Barátság-, polgár-erény-,
Vagy mi más egyébre?
Hiszen ezek közöttünk
Vannak kelendőben.
Tudj' Isten, mi minden nincs
Ez uj esztendőben!
1853

https://www.youtube.com/watch?v=4MLaMCTWLHw
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 01. 02:02 írta Petronius arbiter »

*

atya

• 1043
« Válasz #220 Dátum: 2016. Január 01. 09:28 »
Szeretetben, egészségben, legyen részed egész évben.
Légy szerencsés, vidám, boldog, felejtsd el a bút, és gondot.
Kezdődjön hát egy új élet: legyen békés boldog éved.

Idézet
A biró is, mint eddig,
Tisztét jól betöltse:
Víz kedviért a babát
Soha ki ne öntse;
Emberiség, igazság
Egyik serpenyőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 01. 09:49 írta atya »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #221 Dátum: 2016. Január 01. 09:51 »
Tiszta őszinte gondolatokkal teljes Boldog Új Évet Kívánok minden méhész társnak. mindannyian egy hajóban utazunk, és legyen egy az érdekünk. A méhészek és a méhek legyenek egészségesek a vásárlók legyenek tudatosak, a természet meg próbálja helyre hozni amit az emberiség el rontott.Ezt kívánom ez új esztendőben. és józanodjatok ki. ;)
 Albert

« Válasz #222 Dátum: 2016. Január 01. 09:52 »
Kedves Petronius!
A Holló együttes vezetőjét Ritter Pétert (Csuszit) gyerekkorom óta ismerem, évjáratunk is azonos.
Nagyon tetszik a szívet melengető köszöntőd, különösen azért mert Szekszárdról szól.
Gondolom tudod, hogy Szekszárd úgy vonult be a történelembe, hogy "Az ellenzék fővárosa"?
Ezért nem gondolom, hogy a megzenésített Arany vers második versszakának ezen sora illik Szekszárd hírnevéhez:
".....S nyerjen a Mészáros,..."
Lehet, hogy ezt kívánnád sok magyar méhésznek 2016. január 1-én, de arra kérlek a trauma elkerülése miatt készítsd fel a csapatodat, hogy
"Szekszárdon még soha nem nyert Mészáros, és 2016-ban sem fog!
Ezt üzenem mindenkinek Tolna megyéből!
"Senki sem lehet próféta a saját hazájában.", elnökünk ugyanis Szekszárd szülötte.
Azért, hogy Mészáros korszaknak hamarosan vége, ne "Brossankodjatok"!
Nagyernyei Attila
Boldog Új Évet Kívánok!

« Válasz #223 Dátum: 2016. Január 01. 21:14 »
Kedves Attila, Belhegor és Bercsényi

Köszönöm a válaszokat.

Igen van rá igény!!! :) szívesen olvasom a tapasztalatokat és iránymutatásokat.
(megtaláltam a videót :)

Üdv Peti
BUÉK

*

barger

• 173
« Válasz #224 Dátum: 2016. Január 01. 22:53 »
Szia Péter!

Én is kezdő vagyok. NAGYON sok hasznos információ van itt, olyasmik amiket könyvekben nem találsz meg úgyhogy olvasgass csak szorgalmasan. Persze minden itteni információ csak a könyvekben elolvasottakkal együtt hasznos. Az atkairtás különösen érdekes téma :) Ott aztán ember legyen a talpán aki el tudja dönteni a sok érv és ellenérv között hogy melyik is a jó vagy melyik neki/méheknek/technológiájának megfelelő. Nem tudom eldöntötted e már hogy milyen rendszerben(kaptártípusban) akarsz méhészkedni de járt alaposan körül a témát. Attilának lesz is erről egy előadása 23-án Nagykanizsán. A méhészetet több szempontból is a gombászathoz tudnám hasonlítani. Egyrészt ahogy korábban is írták, itt ha menni kell akkor menni kell, akár éjjel is. Gombát is csak akkor tud szedni az ember ha van, ha nincs akkor ugye nem. Valamint a méhészek közül is sokan féltik a praktikáikat és titkolóznak mint a CIA ügynökök ugyanúgy mint a gombászok a titkos vargánya lelőhelyeikkel kapcsolatban. Itt Zalában apáról fiúra szállnak a gombász helyek, apukám alföldi... így jártam. Kollégám elvitt gombászni mint amatőrt, aztán volt egy telefonhívásom és megálltam, de közbe kiszúrtam
20m-re a lábánál egy vargányát. Többet nem vitt gombászni.
Én is azt javaslom ahogy írtad is, hogy szegődj el egy méhész mellé segédnek, én is így tettem. Könyvek közül elsősorban Örösi Pál Méhek közt könyvét ajánlom. Vaterán kapható sok régi változat, valamint a Tamási méhészboltban lehet rendelni új némileg bővített kiadást.
Fehérváron február végén lesz méhész vásár azt érdemes megnézni. Egyébként meg kérdezz bátran. Ez olyan fórum, hogy válaszolni fognak.
Baranyi Gergely