Teljesen jól látja linen a kérdést, amihez még hozzájön az az aprócsak tény is, hogy a nyugat európai nép már hozzászokott az olcsó mézhez, sőt, egyenesen azt keresi. Szóval a védjük a hazait meg az eu-st dolog már veszett fejsze nyele, ez a vonat már elment...
És igazából nem is értem. A kereskedők egy része időben és jól vette észre, hogy az olcsóbb a kelendőbb, mivel a kutyult méz is méz, meg a rizsszirupos méz is méz, és ha olcsó akkor azt veszik, nem a minőségit. A méz nem napi fogyasztási cikk, nem olyan élelmiszer mint a kenyér vagy a többi. Természetesen olyan is van aki a minőségi mézet keresi, csak ők vannak kisebbségben, azaz az olcsó mézből jóval többet el lehet adni, mint a minőségiből, és a haszon is több rajta. Na nem a méhész haszna, mert az nem változik.
Azt gondolná az ember, hogy pl. a német a minőséget keresi. Nem, nem azt keresi, hanem az olcsót.
Hogy lehet akkor a minőségit jó áron eladni? Sehogy, illetve annak a szűk vevőkörnek lehet csak, aki konkrétan azt keresi. Meg úgy, hogy kutyuljuk.
A jó mézet egyféleképpen lehetne eladni. Tudatosítani a vásárlóban, hogy amit a boltok polcairól vesz le, az már nem méz. Legalábbis számomra nem az. A méz az az, ami kijön a pörgető csapján. Ami a bolti üvegben van, az már sem biológiailag, sem kémiailag nem az, még akkor se, ha be lett tartva (de nem lett) az a bizonyos 44 fok a melegítésekor. A legjobb példát a repcemézzel lehet prezentálni. Fog az ember 2 üveget, beletölti, 2 hét múlva mindkettő olyan lesz mint a disznózsír, színre is meg állagra is. Aztán az egyiket felmelegíti, hogy oldódjon fel az összes kristály, majd visszatölti az üvegbe. Ez is vissza fog majd kristályosodni, de sokkal lassabban, és nem lesz már fehér, és ami lényeges, hogy az íze is teljesen más lesz, pedig ugyanaz a méz! Az akácnál van a legkisebb ízi eltérés, de ott is van. A boltba meg eleve úgy kerül, hogy keverve vannak a tételek, melegítve vannak a csövekben történő szivattyúzhatóság miatt és egyebek.
Szóval amelyik vásárló tényleg természetes élelmiszert keres, és megérti (és megízleli) hogy mi a bolti meg a termelői között a különbség, na egyedül az fogja megvenni jó áron a jó mézet. Ez pont ugyanolyan, mint a kertben termett, pirosan leszedett ízletes, illatos paradicsom, meg a teszkós paradicsom esete, amit elgázosítással "érleltek", aztán se illata, se zamata, se semmi...