TUDOMANY
EGÉSZSÉG
Gyomirtót találtak a legnépszerűbb német sörökben
Bolcsó Dániel BOLCSÓ DÁNIEL
KÖVETÉS
2016.02.26. 12:15
Potenciálisan rákkeltő gyomirtót talált népszerű német sörökben egy kutatás. A müncheni Környezetvédelmi Intézet megvizsgálta azt a 14 német sörmárkákat, amelyekből a legtöbbet adtak el 2015 decemberében és 2016 januárjában Németországban, és megállapította, hogy a glifozát nevű anyag az összesben megtalálható.
000 742ZV
Fotó: Tobias Schwarz
Az intézet szerint a sörök alapanyagául szolgáló gabonával jutott be az anyag az italokba, mert Németországban rutinszerűen használják a mezőgazdaságban. A legtöbbet, literenként 29,74 mikrogrammot a Hasseröder nevű gyár sörében találták. A legalacsonyabb értéket a Bavarian Augustiner söreinél mérték, ezekben csak 0,46 mikrogramm volt. Viszont még ez a csekélynek tűnő mennyiség is több mint négyszerese annak a 0,1 mikrogrammnak, ami az ivóvízben a törvény szerint megengedett. (Bár ezek a főzdék nálunk pont kevésbé ismertek, magában a jelentésben bőven találni a magyar áruházak polcairól is ismerős márkákat.)
A Német Sörfőzők Szövetsége (BfR) ugyanakkor tagadta, hogy ezek az értékek bármilyen kárt okoznának az emberi szervezetben. A közleményük szerint még ha valóban ennyi glifozát is lenne a sörökben, akkor is napi ezer liter sört kéne meginnia valakinek, hogy bármi baja legyen a gyomirtótól. (A mi tippünk az, hogy magától a sörtől már napi 990 liternél is lennének gondjai az illetőnek.)
Valójában erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire és milyen mértékben káros a glifozát az emberre:
2015-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimondta, hogy az anyag potenciálisan rákkeltő.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság viszont kimondta, hogy ez szerintünk igen valószínűtlen.
Egyes kutatók pedig azt mondták ki, hogy az európai hatóság konklúziója "tudományosan elfogadhatatlan".
Lassan pedig dűlőre kell jutnia a hatóságoknak, mert a gyomirtót áruló Monsanto európai licensze idén nyáron lejár, és az Európai Bizottságnak el kell majd döntenie, hogy meghosszabbítja-e. Addig is, ha az emberi szervezetre nem is, a sörfőző szervezetekre könnyen lehet nagyon káros hatása az ügynek.
Vigyázzatok a sörrel,de mindenképpen a Monsanto termékkel.
Katasztrófális az egészségúgyi helyzetünk.
Csányi Antal