Hír-les

• 5601 válasz
  • 2287764 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:Hír-les
« Válasz #2040 Dátum: 2015. November 05. 13:24 »
János!
Célirányosan az volt a Lilahagyma kijelentése, hogy nem fogja megnyerni a kontroll csoport a választást :-X           
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #2041 Dátum: 2015. November 05. 14:07 »
Nem is kell megnyernie, a feladata a demokratikus játékszabályok betartatása.

*

zümi

• 1382
« Válasz #2042 Dátum: 2015. November 05. 14:40 »
Ez igaz Péter! Csak akadozva működik a "gépezet" szerintem süket fülekre talál(szemekre) ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Nb18

• 797
« Válasz #2043 Dátum: 2015. November 05. 18:08 »
Zümi!

Én inkább azt mondanám, hogy sok a bekötött sem!!!!

Nb18

« Válasz #2044 Dátum: 2015. November 05. 18:24 »
Egy győztese  biztosan van ennek a harcnak!
A méhésztársadalom!
Ha nincs OMME Kontroll Csoport mit műveltek volna azok akik ekkora figyelés alatt meg merik azt tenni, hogy eltitkolnak előlünk milliókat!
Eltitkolták a Kft. veszteségét, a 8,3 milliócskát, és most módosítani akarják a költségvetést.
Trükkök sokaságával próbálkoznak, de nem fog menni.
Az elnök jogtalanul felvett milliói tovább növelik a feszültséget.
Most 14-én fogunk először szavazni az elnök tiszteletdíjáról, ami eddig a könyvelésben munkabérként szerepelt!
Tovább nem kotyogok, bízzatok az OMME Kontroll Csoportban.
A méhészek érdekében vannak a bírósági ügyek is, de remélem, hogy ezt már nem kell bizonygatnom.
A vezetés azzal védekezik, hogy "csupán" apró hiányosságok voltak a működési szabályokban, de ez nem igaz!
Örüljenek, hogy a bíróságok érdemben nem is vizsgálták a tavalyi gödöllői rendkívüli küldöttértekezletet!
Azt ejnye bejnyével nem úszták volna meg!
Ott sérült a szólásszabadság, nem tudtuk véleményünket demokratikus úton kinyilvánítani.
Örüljenek annak, hogy ilyen visszafogattak voltunk, mert amit ott műveltek igazán veszélyeztette az OMME létét!
Ezt egyébként az EB jelentésében is megtalálhatjátok, de végére megpuhultak, mint a csiperke gomba a fazékban.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2045 Dátum: 2015. November 05. 21:36 »
Lilahagyma!
Ezt írod:

"Az OMME Kontroll Csoport látom teszi a munkáját. Remélem még jó néhány évig tenni fogja ezt."
Íme a munkánk egyik gyümölcse.
Ma Baldavári László ezt a javaslatunkat tette le az OMME "Hivatalban".
Mi nem csak a levegőbe beszélünk!
Íme:

"Baldavári László
Kelt: Budapest, 2015 november 4.
OMME
Dr. Mészáros László úr
Elnök részére
Tárgy: Napirendi javaslat az OMME 2015  nov. 14-i Küldöttgyűlésére.
Támogatom Fáskerti László EB elnök összes napirendi javaslatát és kérem azok napirendre vételét, továbbá a következő napirendi javaslatokat teszem.
1.   Melyik alapszabály érvényes a 2015 november 14-én? – címmel kérem első napiredi pontként megtárgyalni azt, hogy mi alapján hozhatunk döntéseket.
2.   Kérem a könyvvizsgálói jelentés tartalmának részletes ismertetését, hogy az OMME vezetését ellátó Küldöttgyűlés átlássa az OMME vállalkozási tevékenységének minőségét.
3.   Az OMME vállalkozási tevékenységének ellenőrzésére tegyen határozatban javaslatot a küldöttgyűlés, akár egy ezzel a feladattal megbízott ellenőrző bizottság megválasztásával.
4.   A tudományos kutatási tevékenységek vitelét vitassuk meg, különös tekintettel az OMME méhészetére.
Kérem, hogy javaslataimat az OMME vezetése tárgyalja meg, támogassa és egészítse ki vele a napirendet. Ha mégsem a napirendre vétel mellett dönt, úgy kérem erről a küldöttgyűlést tájékoztassa és a napirendi szavazás keretében terjessze be döntésre.
Üdvözlettel
Baldavári László
OMME tag"

Ugye micsoda ínycsiklandozó?
Mint a lilahagymás csiperke gomba!
Holnap "EB-dre" lehet ez lesz a menü.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2046 Dátum: 2015. November 06. 09:24 »
Lilahagyma csiperkegombával: jó párosítás, jó ízlésre vall.

Lilahagyma még mindig nem válaszolt.

Attila!
A napirend kiegészítő javaslatok nagyon pikánsak. Csak gratulálni tudok B.L.-ek

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2047 Dátum: 2015. November 06. 15:38 »
QUQURIQ !!!

Lila hagyma barátunk, kicsírázott a hírtől, vagy befülled, vagy magszárba megy egyenest...

A kiskertész Kiskakas!

ui. vagy meglocsolták neonikotinoiddal?

« Válasz #2048 Dátum: 2015. November 08. 13:10 »

Készítettem egy filmet a brüsszeli nemzetközi méhész demonstrációról!
https://www.youtube.com/watch?v=7HTlfd4Gc3w
Közzététel: 2015. nov. 4-e
Csak ott elhangzott nyilatkozatok is vannak benne!
Érdemes végig nézni! 18 perc.

(A két vezető méhész fórumon egyszerre szerettem volna publikálni, de a zöld színűn még nem aktiválódott a név szerinti profilom. Amint tehetem, ott is felteszem!)

« Utoljára szerkesztve: 2015. November 08. 13:35 írta Bajusz Péter »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2049 Dátum: 2015. November 08. 16:47 »
QUQURIQ !!!

Köszönjük Bajusz Péternek ezt az átfogó tudósítást a 2015. 10. 30. brüsszeli tüntetésről!
Javaslom, hogy a szolgálati közleményben legyen külön megtekinthető, hogy sokan és gyorsan el tudják érni később is!
Fiatal méhészek nézzék meg többször ezt a filmet, és éljék magukat bele abba, hogy egyszer Ők lesznek az OMME vezetői, és akkor Nekik kell helyt állniuk a magyar méz hírnevének!!!

"Mert a hírnév kötelez"!!!

Köszönjük!

Egy Kiskakas az OMME-ból!

« Válasz #2050 Dátum: 2015. November 08. 19:48 »
Méhpusztulások elkerülése,  a ki-be járó méhek számlálásával

A 2014-ben, 77 méhész, tömeges méhpusztulási károkat  jelentett be az országos méhészszervezetnél.

Azóta, feltehetően több száz méhész is hasonló sorsra jutott . Pontosabb, számadatokról nincs hol

olvasni,  de a  jelenség  csökkenéséről sem.  Lehet-e ilyen helyzetből  arra következtetni, hogy

magasabb,  szervezeti, vezetőségi  helyeken a méhpusztulási jelenség,  mint olyan, nem probléma, 

elvégre is nem az ő dolguk, nem azért kapnak fizetést? Ugyancsak nem sok ajánlat, szinte semmi hír,  milyen intézkedések,  eljárások, védekező módszerek a napirenden a károk elkerülésére. No meg aztán,  ha van is méhpusztulás,  legyen az,  minden méhésznek, mint egyénnek  a maga gondja! Míg a méhészek közösségének, semmiféle szervezetnek, semmi köze hozzá. Hát akkor honnan legyen köze,  egy nyugaton élő  holmiféle « szökevénynek »? A segíteni akaró ajánlataimra semmi visszahatás, mintha csak senkit nem érdekelne a saját méheinek pusztulása. Pedig már volt alkalmam, nem is egyszer az « europaimehesz@atw.hu » honlapon leközölni néhány ajánlatot. Úgy mint a mérgező szerek alapos megadóztatását, dán módra,  valamint azok  alkalmazásának kötelező bejelentése  a községházán,  annak kitűzése  a vándortanyán,   a « Nemegyedül » mozgalom . . .  mindezek , teljes visszahatás nélkül. Azóta se, sehol, semmi  hír, se lelkesedés se elutasítás, semmi bírálat. Ezek szerint, talán már vége a méhek pusztulásának ? Minden méhész nyugodtan vándorolhat akár hová ?

Arra az estre, ha ne talán mégis nem így lenne, most egy újabb,  de nem  szervezeti, nem közösségi

védekező eszköz és módszer ajánlatával jelentkezek:  ezúttal, teljesen egyéni védekező lehetőségre

szeretném felhívni   a méhészek figyelmét. Legalábbis  olyan magyar méhészekről  van szó, akik már régóta nem hisznek a közösségi, a szervezeti   eljárásokban, de  hisznek az egyéni , a saját eljárási lehetőségben, akik úgy gondolják, a méhpusztulás végül is nagyrészt, akár egyénileg is, elkerülhető !

Az Avignonban (Fr) székelő INRA kutató intézetben felállítottak egy elektronikus méhszámláló

kaptárt, amely képes a ki-bejáró méheket számlálási különbségből, a kint elpusztult méhek számából  következtetni  a  röpkörzet mérgezettségére.  Magam is jártam az intézetben, beszélgettem a Yves le Conte kutató igazgatóval az eljárás eredményességéről. Nagyszerű önműködő számtani kimutatásokkal, bizonyítássokkal dicsekedett. Számítógéppel,  képernyővel,  felszerelt, állandó villanyszolgáltatással működő méreg drága berendezés valójában nem való,  egy  magyar vándorméhész szolgálatára. A költségességén túl  jelentős  működési problémák is jelentkeztek. Így pld. az egyéni számláló nyílások ragacsolása, a tömegesebb ki-beszállások (kiskirajzás?) esetében mutatkozó torlódások, zavarok a méhcsalád működésében. 

A ki-beszálló méhek számlálása,  mint elgondolás azonban, valóban figyelemre méltó lehet, akár a

magyar  vándorló méhészek részére,  amennyiben, kevés költséggel, ténylegesen kimutatható a

röpkörnyezet mérgezettsége.  Érdemlegesnek mutatkoznék  tehát,  olyan olcsó, biztonságos,

működésképes méhszámláló szerkesztésén fáradozni, amelynek segítségével bárki vándorló méhész,  elkerülhetné  az állománya pusztulását, a megélhetése azonnali megszűnését. Alig  egy tucatnyi méhcsaládokkal még  magam is érdekelt vagyok  a kicsiny kis állományom  védelmében. Már lépéseket is tettem ebben az irányban.

Ezúttal jelentkezek egy jó hírrel.  Márton fiamat,  Nottingham-i Műszaki Egyetemen, egy holland

kutató kereste fel, pontosan , egy elektronikus méhszámoló ajánlattal.  Maga a szerkezet  rendkívül 

egyszerűnek, olcsónak mutatkozik. Kiindulási ár 80 € .Máris kipróbálás alatt a Jarnioux–ban 45 év óta működő ház közeli  egyik “telephelyemen”  közel  20 éve, 5 méhcsalád, különböző  kutatási
szerelvényekkel telített, méhcsalád  kapott ott elhelyezést! Lásd például a mellékelt videón!

Pontosan, a 80 €-os holland egységes ki-bejáró méhszámláló beállítva, működés alatt. 4 darab,  1,5

Voltos  kis elemmel, működik  A felmérési számok önműködően rögzítődnek ,   és műholdas 

közvetítőn a méhész részére állandóan rendelkezésre állnak!

A kísérleti eredményeink, a kimutatások, a tavasz folyamán várhatók.    A próbálkozási kísérlet, első

meglátásra nagyszerűen működik. Azonban  máris arra gyanakodok, hogy a számláló lyukak nagyon szűkösek, az egymással szembe érkező méhek ilyen kis lyukon keresztül nehezen, időveszteséggel  tudják elkerülni egymást. Hogyan fog lezajlani  egy tömegesebb kiskirajzás, milyen lesz a torlódás?

Abban se vagyok biztos, hogyan hordja  ki a kaptáron belül pusztult méheket a család? Hogyan,

mennyire ragacsolják a kijáró lyukakat, hogyan történik a tisztogatás? Kérdés! Miért ne, magyar

méhészek is, bekapcsolódnának  a próbálkozásokba, a működési  tökéletesítésbe? Miért ne

részt venni,  egy  tökéletesen működő méhszámoló berendezés megszerkesztésében?

A felmerült  kérdésekre, jelen pillanatban még nem tudok  határozott választ adni. Különben is, talán nincs is arra szükség, magyar oldalon. Talán  már megszűntek a méhpusztulások? Avagy az idevágó  kérdések így, teljesen érdektelenek? Legalábbis, a  több mint 20 éves magyar tapasztalataim szerint.

A magyar méhészszervezeteiket, se a szaklapjaikat, se a méhészeti intézményeiket ilyen és hasonló

kérdések, kutatások nem érdeklik. Kétségkívül így? Például  Márton fiam, már 2009-ben Apimondián konferencián ismertetett, rajzás előjelzési  módszert 12 nappal előre, rezgésméréssel nyerhető értesülést   kaptár nyitás nélkül. A jelenlévő magyarok, kiállítók, és látogatók érdektelennek tartották, legalábbis, senki nem érdeklődött még csak kapcsolatok iránt sem. Majd mint köztudott, nyert az elgondolás 1,4 millió €-os pályázatot a kibontakoztatásra. Majd a Milánó-i Világkiállításon, (2015/04-10) az angol, első díjas pavilonban ugyancsak bemutatásra kerültek ezek a kutatások. De ezúttal se érdeklődött senki magyar méhész, se kutató. Következésképpen, egy jól működő röpterület mérgezését jelző méhszámoló megalkotása se érdekli a magyar méhészetet.  Szerencsére nem így Nyugaton, Milánó-n, Nottingham-on is túl!  Avagy, hagyjuk a magyar méhészeket békében, a
meggyőződéses  elzárkózottságukban?  Maradjanak ki,  legalábbis a méhszámolós röpkörzet

ellenőrzés kezdeményezésből? Károsuljanak továbbra is, a nemtörődömségük  arányában?

Ébredjetek föl, magyar méhészek! Halálos veszélyben a méheitek, velük a méhészmesterség! Rövid

időn belül nem lesz  szükség  mézkereskedelmet érintő, kaptárégető tüntetésre, Bruxelles-ben. Ezzel

szemben nagyon is sor kerülhet, a tömegesen kipusztult méhcsaládok kaptárainak elégetésére otthon?

Valóban hihetetlen, valóban  alaptalan jóslat az ilyen előrelátás? A számtalan, névtelen, károsult

méhészek már tudják, mi a valóság! Míg a többiek tudni se akarják? Így a szervezeteik vezetői, állami tisztviselők, hivatalnokok, szaklapok szerkesztői is? Elvégre is, el kell ismerni : nem a méhpusztulási gondok viseléséért kapják a megérdemelt fizetésüket? 

Részemről, a tudatos  tétlenség, elviselhetetlen, lelkiismeretlen eljárásnak számít! Míg,  az “IRET”=

Igazságos, Részarányos, Ésszerű, Törtető hozzáállást, minden esetben lényegesen , tisztességes

hozzáállásnak tartom! Ezért jelentkezek  újra ,meg újra, legyen az hiábavalóan?

Joseph.bencsik@free.fr   Lyon, 2015 november

« Válasz #2051 Dátum: 2015. November 08. 20:35 »
A hét végén történt profi közgyűlésről a következőket hallottam. Bezzeg maradt, mert nem volt aki csinálja. Alkoholista gyufaTamás, itt is alelnök akár az anyanevelőknél. Nyerges Jóska is maradt. Állati sok dolga lehet a szaktanácsadóknak hiszen mindent bevállalnak. A mienk semmit nem csinál, a fogadóórájára minek menjek, semmit se tud. Megkérdeztem nem megyünk innen Brüsszelbe, azt felelte kereskedővel nem parolázunk ez a felső ukász. A méze otthon van neki is, mégis Takácsot szidta. Bocska, lehet a gőzölgőbe kellett volna felnyomnom.

« Válasz #2052 Dátum: 2015. November 10. 17:42 »

« Válasz #2053 Dátum: 2015. November 12. 22:31 »
Zöldről...

kacsor írta: "Én is kiállnék Brüsszel fő terére de ameddig a soraitokat
nem tisztítjátok meg az oda nem illő más érdekek által hajtott emberektől
addig ennek az elkapkodott át nem gondolt demonstrációknak semmi eredménye
nem lesz."

"....addig ennek .........semmi eredménye nem lesz."
CBA levette egyszer és mindenkorra a kínai mézet a polcairól. A tüntetés
előtt senki, most szerintem majdnem mindenki tudja Magyarországon, hogy az
EU és nem EU méz az kínai mézet jelent. Szerintem (ezt látom a belföldi
megrendelések megugrásából) most fele annyi kínai mézet sem vesznek le a
magyar emberek az üzletek polcairól. Gyorsan meg is növeltük a készletünket
kb. 200 tonna mézzel. Ez azt jelenti, hogy csak én 150 -200 magyar méhésznek
vettem meg a mézét emiatt. Nem egy visszajelzést kaptam, hogy háztól is,
piacon is jobban megy a méz, pedig a rossz idő sem akar megjönni. Szerintem az elmúlt hetekben egyetlen kamion kínai méz sem jött be Magyarországra, viszont tudom, hogy volt aki sebtében kivitte, mert nem bízott benne, hogy kiállja majd a NÉBIH próbáját. A
benyújtott brüsszeli petícióhoz rögvest csatlakozott négy úniós ország
méhész szervezete. Közöttük van a német és a legnagyobb francia méhész
szervezet.
Ennyi "semmi eredményt" sikerült elérni csak így csípőből, vagy, ahogy Te
írod "elkapkodva". De megnyugtatlak, lesz folytatás. Jó néhány ötletem van
még, hogy hogyan javíthatjuk a pozicióinkat a kínai mézzel szemben.

"ameddig a soraitokat nem tisztítjátok meg "
Kedves kacsor nagyon tájékozatlan vagy! Se a magyar, se a brüsszeli tüntetés
nem lett volna nélkülem. A magyar tüntetést is a brüsszeli beharangozásával
provokáltam ki az OMME-ból. Természetesen a siker ettől függetlenűl annak a majdnem száz méhésztársnak az érdeme aki vállalta és végigűlte a kétszer huszon órás utat Brüsszelbe meg vissza. Semmit nem tudtunk volna elérni az áldozatuk és a kitartásuk nélkül.
Eleve el sem indulhatott volna a szervezés, ha nem áll az ügy mellé Petrus Lajos és a kaposvári vezetőség. Nagyon fontos elmondani itt azt is, hogy Fekete Józsi OMME-vezetőségből is az első pillanattól látta a brüsszeli tüntetésben rejlő lehetőséget és
támogatta. Meg azt is, hogy Laci (Mészáros) amikor csőstől jött a médiából, hogy
a kaposvári méhészek Brüsszelben fognak tüntetni, felhívott. Javasoltam
neki, jöjjön a másnapi sajtótájékoztatónkra és attól fogva OMME tüntetés a
brüsszeli is. Jól felmérte, hogy ez a szakma és az OMME érdeke és eljött. Ennek köszönhető, hogy (nagyon helyesen) ő jelent meg legtöbbször a médiában a brüsszeli tüntetéssel kapcsolatban is.
Ennél fontosabb, hogy mert szembemenni ezügyben Cserényi és Fáskerti nagyágyúkkal.
Most ezért ez a két ember - állítólag - el akarja érni a közgyülésen, hogy
amennyivel a tüntetők utazását az OMME támogatta, azt vonják le a
fizetéséből. Igazából emiatt jöttem föl a Fórumra , mert szerintem abból az évi ötven-száz
millió forintból, amit az OMME évente a saját működésére költ ez a pénz volt a méhészek érdekében leghasznossabban elköltve.

"oda nem illő más érdekek által hajtott emberektől"
Én magamat elsősorban méhésznek tartom, de azt is elfogadom, ha más méhészek
nem, mert nagyon sok mézet vásárolok is tőlük. Nincs jelentősége! A "más
érdekek által hajtott" jelző viszont hülyeség. Én nem akarok kínai mézet
csomagolni, de a nagyon alacsony áron polcokra kerülő kínai méz jelentős
részét elveszi az értékesítési lehetőségeimnek, ezért sokkal kevesebb magyar
termelőtől tudom csak megvenni a mézét. Hol van ebben az ügyben (kínai méz
tünjön el) érdekkülönbség köztünk?
Azért örülök a bejegyzésednek, mert adtál egy ötletet, hogy még
nyilvánvalóbb legyen a közös érdek. Ezután azoknak a méhészeknek a mézét
veszem meg elsősorban, akik tevékenyen részt vesznek ebben a küzdelemben. Úgy gondolom, hogy jogosan kerül előnybe az aki hajlandó is tenni azért valamit, hogy a helyzete jobbra forduljon.

Takács Ferenc

« Válasz #2054 Dátum: 2015. November 13. 08:06 »
Kocsor valószínüleg annyit tud a méhészeti közéletről amennyit az OMME vezetőségétől megkapott. (Mint amit a harangöntő a nőgyógyászati problémák orvoslásához kap a tanulmányai során)
Vagyis csak az önfényező, kevés pozitív tevékenységet tartalmazó, egyébként minimális érdekvédő, inkább a méhészet jövőjére káros tevékenység dicsfényét.
Igen is hatalmas lendületet adott a magyar méhészet érdekvédelméhez mind a két demonstráció. (de ezt egy évvel előbb kellett volna, mikor jelezve lett az "érdekvédőink" felé)
Talán a neók elleni küzdelemben is inkább a grénpice-e (lehet, hogy nem jó írtam) kellene bíznunk méheink biztonságát mint a jelenlegi Dr. Cserényi és Tóth P. vezette "szakmai" körre.

A Mészi "fizetéséből" (tisztetdíjából) minden mást le kellene vonni, de ezt az egyet nem.
Inkább a Fáskerti és a Dr. Cserényi elleni vagyoni kártérítési igény benyújtásán kellene elgondolkozni (Egyed urat se felejtsük ki ebből)