Hír-les

• 5611 válasz
  • 2315168 megtekintés
Re:Hír-les
« Válasz #810 Dátum: 2014. Május 27. 21:56 »
Hát azért furcsa. Így visszagondolva, ha én csak egy X5-öst tudtam volna venni újonnan valszeg sose lett volna belőlem méhész. Bár amikor kezdtem, még az ötéves tervben sem volt ez a BMW típusú "méhészautó".

Üdv. jani bátya

« Válasz #811 Dátum: 2014. Június 01. 19:02 »
Az OMME elnöke a méhrajokról.
http://tv2.hu/musoraink/mokka/151241_eg ... ajzas.html
Megtudhatjuk, hogy 1 millió 66 ezer méhcsalád van az országban.
Tehát Geddekas számítása jó!
Azt nyilatkozták, hogy 10-12 kg-os repceméz termés volt országos átlagban.
Hurrá! Akkor ca. 11-12.000 tonna repcemézünk lett?
Ennyit az OMME hiteles tájékoztatásáról.
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #812 Dátum: 2014. Június 01. 22:46 »
"Szerinte az történhetett, hogy egy közei fán lévő méhkaptárból egy új méhkirálynő indult el, és sőt követték a dolgozók."

http://www.origo.hu/itthon/20140601-mehraj-szallt-meg-egy-budapesti-keresztezodest.html

« Válasz #813 Dátum: 2014. Június 02. 08:55 »
Most láttam a mokka adását,hát hihetetlen hogy Magyarországon nincs méhpusztulás !!!! Honnan jött ez az ember a holdról?????

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #814 Dátum: 2014. Június 02. 21:01 »
Tóth Péter is azt zengedezi, hogy amióta csinálják a monitorozást, azóta csökken a mérgezések száma. Erre meg egy cigány vicc jut eszembe:

Árulja a vásárban a lovát a cigány. Odamegy a gazda és kéri, hogy kipróbálhassa, hogyan lehet rajta lovagolni. A cigány megengedi. A gazda felül a lóra és nekivezeti a lovat a falnak. A ló meg se áll, a fal állítja meg. A gazda mondja, hogy "Hé cigány a te lovad vak." Válaszol a cigány: "Nem vak az instálom, hanem bátor."

Hogy a mi esetünkben az OMME elnökünk a viccbeli cigány és Tóth Péter a vak ló, vagy fordítva, nem tudom, de tök mindegy. A feladatára mind a kettő alkalmatlan.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #815 Dátum: 2014. Június 04. 05:15 »
                                                     OMME kutatási terv jóváhagyása

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt méhésztársakat, hogy a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 118/2013 (XII.16.) VM rendelet 20. pont 25 § (1) alapján, - a mézelő növények mézelésének vizsgálatához, a mézek jellemző profiljának meghatározásához, méhanyák teljesítmény vizsgálatához, méhészeti tárgyú kutatásokhoz, szakmai tanulmányok és diplomamunkák támogatásához és a kutatáshoz szükséges méhcsaládok beállításához – az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által benyújtott, s az alábbiakban közölt kutatási terv Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter úr által, 2014. május 30-án jóváhagyásra került.
A kutatási terv részletezése a következő:

1.       Illatanyagok szerepének vizsgálata a háziméh-atka kapcsolatban és felhasználásuk lehetőségei, a kaptárok atkamentesítésében.

2.       Méhviaszban található vegyszermaradék analitikája továbbá a meghatározott szermaradványok mértékének csökkentése, teljes kivonása a viaszból.

3.       Méh egészségügy metagenomika vizsgálatok segítségével.

4.       A méhészeti kutatásokhoz szükséges törzsállomány és eszközök beszerzése. (Méhanyák teljesítményvizsgálata, technológiai összehasonlító vizsgálatok, méhek kórokozóival, kártevőivel kapcsolatos vizsgálatok, stb.)

5.       Jellemző mézprofilok meghatározása.

6.       Napraforgó hibridek nektártermelésének vizsgálata.

Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #816 Dátum: 2014. Június 04. 22:02 »
Szép estét kívánok minden Méhésznek!
Ma nagy megtiszteltetés ért.
Egy napot eltölthettem az ország,és Európa legnagyobb méhészetében.
Valójában annak csak az egyik telephelyén a 26 közül.
Szívesen hívtak,így elfogadtam. Az ott zajló munkáról nem írok, mert nem beszéltük meg Antival, hogy tudósítok.
Így csak kalózkodom, de annyira tetszettek a látottak,  hogy megpróbálom felcsigázni a tisztelt méhész olvasókat.
Tehát egy telephely kezelésével alig 7 óra alatt végez a jól összeszokott brigád, pedig nem kevesebb mint 500 anyát kell megkeresniük. Nem tudom ki,hogy van vele, de ketten a feleségemmel anyakorlátozáskor a 175 anyát 3 napig kerestük, és nagyon meg voltam a teljesítményünkkel elégedve. Ez tartott a mai napig.
A Csányi méhészet más dimenzió. Tíz percig azt sem tudtam mit csinálnak,pedig mindenki dolgozott.
Halkan beszélgettek, mindenki tudta a dolgát. Az mindjárt látszott, hogy nem kispályások közé cseppentem.
Ennek az eszközparknak az üzemeltetéséhez hatalmas szervező készség szükséges. Ahhoz, hogy semmiből ne legyen hiány, mindenki akadálymentesen tudjon dolgozni, csak a gratulálni tudok.
Másik telephelyeken is jártunk, rend nyugalom, biztonság.
Biztonság? Igen, ahogy beléptünk a területre már csengett Anti telefonja, hogy idegen a fedélzeten.
Mondtam, hogy kalóz vagyok. A nap 24 órájában minden telephelyet árgus szemek figyelnek, amit Anti az oks telefonján is lát.
Szóval, leesett az állam. Az 1999-ben tartott Salgótarjáni Méhész Mesterkurzuson amikor a Csányi fivérek bontogatták szárnyaikat, én még nagynak számítottam. Most az egyik telephelyükön több méhcsalád van mint az én állományom.
Nagyon nagyon tetszettek a látottak, de maradnék a földön, Ők pedig tarthatják az előadást most már a Méhészakadémián.
Ez a szint odavaló.
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

« Válasz #817 Dátum: 2014. Június 05. 21:48 »
Ebbe talán Arisztaiosz sem tud belekötni.
Mit kell ezen bizonyítani?
A kutatóknak csak hiszünk.
A Hollandok tették jól. Teljes tiltás egyes növényvédő szerekre!
Mi sztároljuk a neonikotinoidokat! Ezért impotens ...........
A folytatást gondoljátok utána.

http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/4611-a-rovarolok-felelosek-a-kevesebb-s
spermaert

Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Június 06. 05:58 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #818 Dátum: 2014. Június 09. 22:20 »
Szép estét kívánok mindenkinek!

Ma meglátogattak Tamási mellett lakó méhészek.
Egy kis közéleti téma, egy kis sajnálkozás részükről,hogy nem vagyok.
Azóta egyszer voltak méhészklubon, és többet sem.
A röpke fél órában átbeszéltük az akáceredményeket.
Azt már eddig is tudtam, hogy Tolna megyében nem 20-30 %-al lett kevesebb akácmézből.
Azon a vidéken ahonnan a fiúk jöttek, még a 10 kg-ot sem közelítették meg a pergetési eredmények.
Az OMME statisztikájában súlyos számszaki hiba van. Kinek jó ez a félretájékoztatás?
Állítólag 1 millió 66 ezer méhcsaláddal teleltünk. Átlagos évben 25-30 kg akácméz/méhcsaláddal lehet számolni.
Ha ettől 30%-al van csupán kevesebb, akkor mennyi méz is termett az OMME szerint?
Hozzávetőleg 17-18 ezer tonna? Szerintem a meleg teszi, hogy ezt nyilatkozzák.
Vastagon 10 ezer tonna alatt termett az idén.
Persze,ha a pergetett méhcsaládokra számolják, akkor szebb számok jönnek ki.
Így kéne a támogatásokat is kifizetni.
Amikor a pergetési eredmény után érdeklődöm, és a méhész úgy kezdi,hogy voltak olyan családok amelyek húsz kiló fölött hoztak,akkor tudom,hogy kapufa. Nem túl messze tőlem 170 méhcsaládól 7 és fél mázsát pergetett egy kolléga.
Ez kicsit alatta van az átlagnak, de legalább valós képet mutat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #819 Dátum: 2014. Június 11. 06:17 »

Szúnyoggyérítés lesz mától három napon át az esti órákban
2014. június 10. 17:51
A BIOKOM Nonprofit Kft. megrendelése alapján Pécs közigazgatási területén több mint 3000 hektáron, három napon át: 2014. június 10-én (kedden), 11-én (szerdán) és 12-én (csütörtökön) este 18 órától 21 óráig repülőgépes légi-kémiai szúnyoggyérítést végeznek.
Mik ezek?

Amennyiben csapadékos, szeles időjárás lenne ezeken a napokon, és indokolttá válna a gyérítés elhalasztása, akkor a szúnyoggyérítésre 2014. június 13-án (pénteken), illetve június 14-én (szombaton) vagy 15-én (vasárnap) este kerül sor. A tevékenységet K-Othrin ULV nevű anyaggal végzik, amely a méhekre mérsékelten veszélyes. Kérik a méhészeket, hogy a méhek biztonsága érdekében a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegyék meg.

« Válasz #820 Dátum: 2014. Június 11. 11:44 »
Bogár 21!

Este,ha már hallod a repülőt,vagy a helikoptert, érdemes a méheket bezárni,és felső szellőzőt nyitni.
A hazatérő méhek bekéredzkednek a rostaszövet fölé, az otthoniak nem tudnak kirepülni.
Semmi bajuk nem lesz a rövid bezártságtól, de ha egy fél pohár vizet még rájuk is löttyentesz akkor a méhek is hálásak lesznek.
Soha nem értettem meg, miért kell a NATO-t bevetni a szúnyogok ellen.
Valóban kellemetlen a szúnyogcsípés, de mindenki védekezhetne egyénileg.
Ez a magánvéleményem, de akkor nem keresnének belőle azok az urak, akik markában van ez a jó kis üzlet.
Nálunk ezzel a szerrel fognak permertezni.
http://kockazatos.hu/anyag/deltamethrin
Üdv:Attila

« Válasz #821 Dátum: 2014. Június 11. 20:03 »
Attila!
Köszönöm a a jó tanácsod.Megfogadom!

« Válasz #823 Dátum: 2014. Június 13. 22:11 »
http://www.omme.hu/portal/download/hatarozatok.pdf.

No ez szépen össze lett szedve, érdekes dolgok vannak benne leírva, ha rosszmájú akarnák lenni azt is mondhatnám íme egy bizonyíték egy önbevallás a szabálytalan működésre.
Pl. a január 9.i IB gyűlésen bizottságot hoztak létre alkalmazott kutatás témakörében holott ez OV hatáskör.
Amikor erre rá lett kérdezve a küldöttgyűlésen ott szintén félremagyarázták ezt. Itt pedig feketén fehéren le van írva. Véleményem szerint ugyanígy kellett volna eljárni a monitoring bizottság felállításánál holott ezt csak csapatként aposztrofálják.
Egyenlőre csak ennyi, még nem merültem el nagyon benne.

Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2014. Június 13. 22:24 írta jani bátya »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #824 Dátum: 2014. Június 14. 07:22 »
Az EB elnöke több eseti operatív bizottságba is be lett választva. Ez teljesen szabálytalan, hiszen saját munkáját hogyan fogja ellenőrízni objektív módon?

Ez a vezérkar mindent mindennel gátlástalanul összekutyul. Ha ezeket nem tette volna, akkor az ügyészi vizsgálatra nem került volna sor.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.