Hír-les

• 5601 válasz
  • 2286552 megtekintés
Re:Hír-les
« Válasz #4755 Dátum: 2019. December 09. 09:32 »
Legyünk tényszerűek!
1.
Én nem vettem részt a tájékoztatón!
2.
A hozzászólásomat feltételes módban írtam!
Idézek írásomból:
"Akkor se jelentkezz, HA a programban részt vevők majd 1.700 ESETLEG 1.800 Ft-ot kapnak az akácmézükért hordóban, te meg görcsölsz az eladáson.
Ez tehát a magánvéleményem, és mint olvashattátok Bicska beszámolóját, nem hangzott el az előadáson!
Ettől függetlenül valahogy inspirálni kell a belépőket.
Ez pedig mi más lehet, mint a magasabb ár.
De lehet rosszul gondolom.
Nagyernyei Attila

*

Bicska

• 601
« Válasz #4756 Dátum: 2019. December 09. 09:56 »
Üdv újfent mindenkinek!

Tényszerűen próbálok fogalmazni. Nem belépőket keres az egyesület. Az egyesület a védjegy használatát szeretné biztosítani elsősorban mézkiszerelőknek. A feltételeket már megírtam. Nyilván kérheti méhész is, de az audit drága. Arról sincs szó, hogy egy szűk kör többet fog kapni a hordós mézéért, ha belép bárhova is. Arról viszont szó van, hogy ha nem történik változás, akkor az ázsiai (mert Kína mellett ott van már Vietnám, és több kistigris is) méznek nevezett kutyulmányok ki fogják szorítani az európai boltok polcairól az európai (jelen esetben EU-s)mézet. Ha ez megtörténik, akkor a felvásárlás, mint olyan nagyon vissza fog esni. Sokan adják el hordósan a mézeiket, így ez katasztrófát okoz a hazai ágazatban. Az EU-s politikának nem érdeke, hogy megvédje a méhészeket, fontosabb, hogy az EU-s ipari termékek szabadon találjanak piacot a távol keleten. Ezért próbálják meg most ezt a védjegyes értékesítést a kiszerelők. A helyszínen ezek hangzottak el.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

oszkár

• 1226
« Válasz #4757 Dátum: 2019. December 09. 10:48 »
Attila.
Erre én azt szoktam mondani:  HA, nagyanyámnak pöcse lett volna, Ő lenne a nagyapám!😀

« Válasz #4758 Dátum: 2019. December 09. 11:55 »
Oszkár.
Akkor neked nincs saját véleményed?
Egyébként akkor te sem lennél.....ha a maminak az lett volna.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #4759 Dátum: 2019. December 09. 12:15 »
Bocs,még egy kérdőjel is dukál a mondat végére, az lemaradt!

Véleményem, azért az van. Várom mi "sűl" ki ebből.

« Válasz #4760 Dátum: 2019. December 09. 18:13 »
Mielőtt megválasztottuk BP-t ismét elnöknek azt mondta a  felvásárló,akinek a mézet eladom, hogy ne szavazzunk rá mert T-nek az embere.Kinevettem és azt mondtam,hogy menjen a fenébe.Lám neki lett igaza.A küldött gyűlésen a T.úr a megmentő ígért fűt-fát, mi lett belőle?BP úgyszintén ígért mindent mi valósult meg belőle?Atilla(direkt így írom,mert szerintem így helyes) még csodálkozol,hogy nem hiszek bennük?   

*

Apis

• 192
« Válasz #4761 Dátum: 2019. December 09. 19:11 »
1. Kutyából nem lesz szalonna.
2. Az egyedüli megoldás, ha a kìnai és az ukrán cucc behozatala korlátozva lesz. Ha jól emlékszem ez volt a 900-as vegyesárnál is. Ha ez nem sikerül akkor én nem vennék rá mérget, hogy nem fognak a védjegyes mézhez a labornak tökéletesen megfelelő cuccot keverni. És ugyebár a cuccot is el kell adni valahogy piacon ha már véletlenül besszédült  az EU-ba és papírja is  van róla, hogy ő méz.

*

linen

• 123
« Válasz #4762 Dátum: 2019. December 09. 19:56 »
Van itt még megoldás az egyedüli megoldáson kívül más is, feltalálták a spanyolok már a viaszon kívül a"spanyol mézet" is.

https://magyarmezogazdasag.hu/2018/11/23/kevert-kinai-mez-spanyolorszagbol

Spanyolország eu tag, mégis pancsolják a mézet mindenki szeme láttára büntetlenül.
Miért is?
Igény van az olcsó mézre, kevesebb a termés mint amire igény van.
Kinél is marad a haszon?
Egyértelműen a szövetkezeteknél, és végeredményben a méhésznél.
Egész európában megy a pancsolás a hírek szerint, csak épp nem a méhésznél lesz a haszon hanem az utána következő felvásárló és vagy csomagoló üzemek nyerészkednek a cukrász tevékenység révén.
Szerény véleményem szerint az Egyesület az Európai Méhekért kezdeményezés nem fog átütő sikert hozni egyetlen egy átlagos méretű méhészetnek sem, mert a vevők többsége az olcsó mézet keresi, ráadásul a megnövekedett költségeket sem fogja kigazdálkodni egy kissebb méhészet.
A spanyolok mutattak egy fityiszt az uniós döntéshozók érdektelenségére és megoldották a problémát házon belül.
Ha nálunk is a spanyol minta működne (szövetkezet), akkor hamar kereshetnének más elfoglaltságot a kiszerelők.
Érdekes módon senki sem az európai únió, vagy magyar mézet szeretné felkarolni, hanem az európai mézet,  a kettő között pedig elég nagy különbség van.
A magyar méhészre szigorú szabályokat erőltetnek rá, a spanyol méhész pancsol, cukrászkodik.
Lassan de biztosan csődbe megy sok magyar méhész, a spanyol vígan él.
A magyar méz mire eljut a fogyasztóig, sokszor azonosul a spanyollal beltartalmilag.
Ezek szerint nem csak egy európai únió létezik, vagy csak ránk húznak más szabályokat?
Elgondolkodtató a cikk tartalma az biztos.
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 09. 20:01 írta linen »

« Válasz #4763 Dátum: 2019. December 09. 21:34 »
Nyisson már valaki egy "VÁGYÁLMOK" oldalt, oda mindenki leírhatná, hogy mit szeretne, bár nagyon jól tudja, hogy semmi sem lesz belőle.

« Válasz #4764 Dátum: 2019. December 10. 07:18 »
Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa megkért, hogy tegyem közzé írását.
Íme:
"
Büszke vagyok rá, hogy idén is több mint kétezer magyar termelőnek vásároltam meg a mézét. Ezek közül nagy termelőkkel összeültünk és azt láttam, hogy többségük jónak tartja az elképzeléseimet, hogy hogyan tudnánk megerősíteni a pozícióinkat az értékesítésben. Jelentős számban eljönnek a tüntetésekre. Értik az összefüggést, hogy ha én nem tudom eladni amit tőlük vásároltam, valószínüleg jövőre nem akarom megvenni a mézüket. Nehéz helyzet ellenére jó hangulatú beszélgetések voltak. Számomra élmény volt találkozni velük. Világos fejű jó gondolkodású emberekkel találkoztam. Teljes ellentétei ők az összetoborzott méhészgyűléseken a szót vivő hangos handabandázóknak vagy az internetes fórumokon acsarkodóknak.
A szekszárdi összejövetel abban különbözött, hogy arra a megbeszélésre úgy hívtak el ottani méhészek. Nem mindenki nekem adta el a mézét, mégis ugyanolyan értelmes párbeszéd lett belőle.

Szeretném tisztázni, hogy senkinek nem kívánok a megmentője lenni!
Képviselni sem szeretnék olyanokat akik ezt nem kérték tőlem!
Ugyanakkor beszámolni sem tartozom ezeknek az embereknek.
Nem értem, hogy ezek az emberek miért nem a saját boldogulásuk kitalálásával vannak elfoglalva. Nem tetszik amit én csinálok, kicsit sem baj, miért nem dolgoznak egy másik alternatíván!? Egyébként meg nem zavar, hogy álnéven ki mit ír, amíg át nem lépi a törvényes határokat. "Kutya ugat, karaván halad"

Azért írok mert sajnos Attila fel tett egy félreérthető bejegyzést, idézem:
"Akkor se jelentkezz, ha a programban részt vevők majd 1.700 esetleg 1.800 Ft-ot kapnak az akácmézükért hordóban, te meg görcsölsz az eladáson."

Attila nem volt ott a megbeszélésen. Kihangsúlyoztam, hogy senkinek nem tudok ígérni semmilyen személyes előnyt. Egy olyan rendszeren dolgozunk, ami előnybe hozza majd a közvetlenül a termelőktől vásárló csomagolókat azokkal szemben akik a nemzetközi kereskedelemből vásárolnak olcsó "mézeket". Ha a csomagolóknak közvetlenül termelőtől kell majd vásárolni, kiszorul a hamis méz. A méhészek ott nyernek, hogy újra verseny lesz a mézükért. A tisztességes csomagoló meg ott, hogy nem kell az olcsó hamis mézzel versenyeznie. Mert nem csak maga a kínai "méz"=hamisítás a probléma. Az nagyobb baj, hogy erre alapozva a magyar eredettel jelölt akácmézet hordóban nem egyszer egy spanyol vagy román exportőr olcsóbban kínálja, mint amennyiért én meg tudom venni a termelőtől.

Takács Ferenc"

*

wr

• 1013
« Válasz #4765 Dátum: 2019. December 10. 07:30 »
Teljesen jól látja linen a kérdést, amihez még hozzájön az az aprócsak tény is, hogy a nyugat európai nép már hozzászokott az olcsó mézhez, sőt, egyenesen azt keresi. Szóval a védjük a hazait meg az eu-st dolog már veszett fejsze nyele, ez a vonat már elment...
És igazából nem is értem. A kereskedők egy része időben és jól vette észre, hogy az olcsóbb a kelendőbb, mivel a kutyult méz is méz, meg a rizsszirupos méz is méz, és ha olcsó akkor azt veszik, nem a minőségit. A méz nem napi fogyasztási cikk, nem olyan élelmiszer mint a kenyér vagy a többi. Természetesen olyan is van aki a minőségi mézet keresi, csak ők vannak kisebbségben, azaz az olcsó mézből jóval többet el lehet adni, mint a minőségiből, és a haszon is több rajta. Na nem a méhész haszna, mert az nem változik.
Azt gondolná az ember, hogy pl. a német a minőséget keresi. Nem, nem azt keresi, hanem az olcsót.
Hogy lehet akkor a minőségit jó áron eladni? Sehogy, illetve annak a szűk vevőkörnek lehet csak, aki konkrétan azt keresi. Meg úgy, hogy kutyuljuk.

A jó mézet egyféleképpen lehetne eladni. Tudatosítani a vásárlóban, hogy amit a boltok polcairól vesz le, az már nem méz. Legalábbis számomra nem az. A méz az az, ami kijön a pörgető csapján. Ami a bolti üvegben van, az már sem biológiailag, sem kémiailag nem az, még akkor se, ha be lett tartva (de nem lett) az a bizonyos 44 fok a melegítésekor. A legjobb példát a repcemézzel lehet prezentálni. Fog az ember 2 üveget, beletölti, 2 hét múlva mindkettő olyan lesz mint a disznózsír, színre is meg állagra is. Aztán az egyiket felmelegíti, hogy oldódjon fel az összes kristály, majd visszatölti az üvegbe. Ez is vissza fog majd kristályosodni, de sokkal lassabban, és nem lesz már fehér, és ami lényeges, hogy az íze is teljesen más lesz, pedig ugyanaz a méz! Az akácnál van a legkisebb ízi eltérés, de ott is van. A boltba meg eleve úgy kerül, hogy keverve vannak a tételek, melegítve vannak a csövekben történő szivattyúzhatóság miatt és egyebek.
Szóval amelyik vásárló tényleg természetes élelmiszert keres, és megérti (és megízleli) hogy mi a bolti meg a termelői között a különbség, na egyedül az fogja megvenni jó áron a jó mézet. Ez pont ugyanolyan, mint a kertben termett, pirosan leszedett ízletes, illatos paradicsom, meg a teszkós paradicsom esete, amit elgázosítással "érleltek", aztán se illata, se zamata, se semmi...

« Válasz #4766 Dátum: 2019. December 10. 07:51 »
Mi vagy Te Atilla?Takács Úr szócsöve?Ő nem meri vállalni a mondandóját?Megkér Téged?

« Válasz #4767 Dátum: 2019. December 10. 07:54 »
Már megint kezditek?
Mivel én vagyok a Fekete-Fehér Méhészklub tulajdonosa szerinted kit kérjen meg?
Majd add meg az elérhetőségedet, és közlöm vele, hogy ezután téged keressen.
Katasztrófa ez a hozzáállás.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4768 Dátum: 2019. December 10. 08:02 »
Tudod a drága megmentő ha segíteni akarna rajtunk akkor először a mi mézünket venné meg reális áron kiszerelné,eladná és aztán keresne országon kívüli mézet.De esze ágában sincs mert ugye azon nincs akkora haszon.Hogy várja el,hogy mellé álljak mikor így az ellenségem és nem a barátom?

« Válasz #4769 Dátum: 2019. December 10. 09:38 »
Tudod a drága megmentő ha segíteni akarna rajtunk akkor először a mi mézünket venné meg reális áron kiszerelné,eladná és aztán keresne országon kívüli mézet.De esze ágában sincs mert ugye azon nincs akkora haszon.Hogy várja el,hogy mellé álljak mikor így az ellenségem és nem a barátom?

Teljesen igazad van!!
Ha legalább 10 ft al többért vette volna, hogy legalább a látszat meglegyen .....
Amúgy meg nem is tudom kik teremtették meg a vevői igényt az olcsó szutyokra ..... nem jön ám be az a kínai vacak magától ......
Az a baj N. Attila hogy teljesen hülyének nézel minket, csatlakozz akkor teljes mellszélességgel a kezdeményezéshez,  ...... ahol az európán kívüli terülteke is "európaiak" ....... az elöző hozzászolásaid meg akkora süketelések, hogy egy klubbvezető vagy normálisan írjon vagy nyeljen egyet és semmit!!!
Minden épeszű ember kiröhögi ezt az egészet, ...... ez nem a termelők érdekét szolgálja!!!