Tisztelt Méhésztárs! Tisztelt Küldöttek Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Elnök Asszony, Elnök Úr! Az Ön által ez év áprilisi küldöttgyűlésen már egyhangúlag kinyilvánított és a novemberi küldöttgyűlésen külön felhatalmazást kapott igényét, mely a gyantatechnológiás mézek kitiltása fogalmazza meg, s mely egyben a 2016. áprilisban benyújtott petícióm alapgondolata, engedje meg, hogy a petíció jelenlegi állásán keresztül tájékoztatást adjak.
Be kell végre látnunkA 2015 őszétől kialakult mézpiaci helyzet nem egy hullámvölgy csupán, hanem romló tendenciát mutató tartós állapotról van szó. Amennyiben semmit nem teszünk jövőre a mézárak csupán néhány száz forintról fognak szólni, és akkor sem kell majd a teljes mennyiség. A gyantatechnológiás mézek dömpingje csak a hazai méztermelőknek legalább 10 milliárd forint kárt okozott 2015 őszétől, köztük az Ön egyesületének tagjainak is. A korábbi bevételek hiányzanak a méhészcsaládok költségvetéséből, ennek súlyos következményei vannak máris, és tömegesen méhészcsaládok hullhatnak szét, mehetnek tönkre sőt gyermekek nélkülözhetik valamely szülőt többnyire az apát és egyes kilátástalan helyzetekben gyermekek maradhatnak legalább egyik szülő nélkül. A válaszút elé érkezőket, vagy életük nagy eseményeihez közelítőket elriasztja szakmájuktól, hazájuktól, vagy éppen a családalapítástól, gyermekvállalástól, tesz végképp elkeseredetté vagy magányossá szakmabeliek sokaságát. Ez a nagyon súlyos szociológiai hatás semmilyen késlekedést nem tűrhet.
Amiben bízhatunk A petíció nagyon átgondoltan lett felépítve, alapgondolata a gyantatechnológia alkalmazása során kioldódó sztirol és divinil-benzol karcinogén és mutagén hatásán keresztül megvalósítja az élelmiszermérgezés egyik klasszikus meghatározását, mivel technológiából bekerülő kémiai szennyeződés egészségkárosodást okoz. A fogyasztóknak fontos szempont az ár, de mérgező hatásút nem akarnak szerencsére vásárolni, nekünk egyetlen feladatunk tehát Európa szerte tájékoztatni a lehetséges kockázatról az embereket. A petíció felhívásban történő népszerűsítése, fizetett közösségi kampányban a célközönséghez történő eljuttatása megoldhatja a problémát.
Ami eddig történt A petíció státuszát december elején az Európai Parlament Petíciós Bizottsága támogathatóra váltotta, így elkezdődhetett a támogatói szavazatok leadásának lehetősége. Ez az apróságnak tűnő dolog, nagy jelentőségű mivel a Petíciós Bizottság alapos áttekintést alkalmával kockázatosnak ítélte az ioncserélő műgyanta alkalmazását a mézfeldolgozásban. Nagyon sok minden fog múlni azon mégis, hogy miként tudjuk a mézfogyasztók figyelmét felhívni Európa szerte a problémára és a támogató szavazatok száma hogyan alakul.
A petíció népszerűsítésére több bejegyzést tettem internetes méhész fórumokon, közösségi hálózatok méhész csoportjaiban, majd elkészítettem a petíciós felhívás oldalát, és 2016 Karácsony idején fizetett kampányt indítottam a legnépszerűbb közösségi a facebook-on.
A petíciót akkreditált helyen lefordíttattam angol, német, francia, olasz nyelvekre, és elkészítettem a petíciós felhívás idegennyelvi változatainak külön-külön közösségi hirdethető változatát.
Az európai hatóságok tájékoztatása folyamatos mindig kibővül újabb fontos szereplőkkel az EU Mezőgazdasági Bizottságának mézreferensével, EP magyar képviselőivel.
Az európai méhészegyesületek tájékoztatása folyamatos, és az európai internetes méhész fórumokon is folyamatosan terjesztés alatt áll a petíció felhívása.
Az előzetes elvárásokat követően a gyakorlat is bebizonyította, hogy a legnagyobb hatással az fogyasztók megszólításának irányába a közösségi portálokon történő hirdetés.
Egyetlen hátránya, hogy talán ez a legköltségesebb része a kampánynak, illetőleg az idegen nyelvi lektorált fordítások, ami azért csekély töredéke csak a magyar méhészek által elveszített milliárdoknak.
OMME hol van??Úgy érzem mindent megtettem, amit egy jól működő országos egyesület csapata megtehetett volna már ez idő alatt, ünnepek ide ünnepek oda, a lehetőséggel akkor kell élni amikor az kínálkozik, és nem akkor amikor már elúszott. Én a karácsonyt is végig dolgoztam, hogy megoldjuk a mézpiaci válságot és megmeneküljön ágazatunk.
Az OMME „elméleti támogatása” ellenére csupán az omme.hu weblapra történő közzététele történt meg, egyéb más dologgal kapcsolatban az egyesületünktől még egy telefonhívást sem kaptam pl. miben segíthetnénk…., pénzügyi finanszírozás terén sem kaptam egyetlen forintot sem.
Mivel az OMME a küldöttek szándékától eltérően sem gyakorlati, sem pénzügyi támogatást még csak nem is ígért a 2016. 12. 20.-ai közleményében ezért arra nem számíthatunk, az események alakulása pedig nem tűr semmi féle késlekedést.
A petíciós kampány finanszírozásaÚgy gondolom, a kampány költségeinek finanszírozása nem egyedül nekem kellene viselnem, mivel a petíció sikeres terjesztése Európában csak hazánkban legalább 10 milliárd forintot helyezne vissza a méhészek zsebébe évente.
Maradt egy lehetőség, amennyiben segítenek akkor a finanszírozást is meg tudom oldani
Az elméleti ismeretterjesztés előadói, előadásai közé az ősz folyamán felvettek, előadásom címe:
Méhészeti eszköz és eljárás illetőleg méhészeti termékfejlesztési innovációk szükségessége, a technika állásának bemutatása az eddig nyilvánosságra hozott iparjogvédelmi bejelentések és a legfrissebb publikációk alapján. Hazai és nemzetközi kutatási projektek. Többet termelve, kevesebb munkával, hatékonyan.
Amennyiben meghívnak előadást tartani egy értékes előadáson túl lehetőség van a petíció és a kampány eddig nem ismert részleteinek áttekintésére is elsőkézből a petíció benyújtójától, továbbá tudok segíteni a regisztráció és a támogatói szavazat leadásának megismerésében.
Hallgassanak meg egy értékes és inspiráló előadást, a jelenlegi méhészeti technológiai, és méhegészségügyi problémák innovatív megoldásainak lehetőségeiről.
Adjon mindenki egy esélyt magának a méhészeti ágazat benne a személyes lehetséges jövőképének megismeréséhez, felállításához.
Találkozzunk, ne feledje már a meghívással a kampány támogatói közé kerül helyi egyesületük, mivel előadói tiszteletdíjam rá tudom fordítani a kampány körüli költségek finanszírozására.
Hívjanak, hallgassanak meg, adják le támogatói szavazatukat és ezzel mindent megtették, amit meg lehetett a mézpiac rendbetétele ügyében!
Vigyük sikerre együtt a petíciót!!Keressenek elérhetőségeim valamelyikén: patent.beehive@gmail.com., 06204557190, keressenek a facebookon.
Üdvözlettel: Tóth Zoltán
https://youtu.be/DoOB057PbYc