Hír-les

• 5601 válasz
  • 2286596 megtekintés
Re:Hír-les
« Válasz #1770 Dátum: 2015. Július 02. 23:05 »

Nocsak, nocsak!
Mit olvasok az OMME honlapján?
http://www.omme.hu/wp-content/uploads/2015/07/OMME-%C3%A9rtes%C3%ADt%C3%A9s.pdf
Eddig azt hangoztatták, hogy Magyarországon nem bizonyítható a csávázó szerek használata és a méhpusztulások közötti összefüggés.
Hogy változik a világ.
És az OMME szakmai(?)galerije még mindig a helyén van.
Remélem ebben is változni fog a világ, és hamarosan olyan szakmai vezetés fog összeverbuválódni, akik elfogadják a fejlettebb országok kutatási eredményeit, és kiállnak a méhészek mellett!
Az EU 27 országában gondot okozott, nálunk nem.
Vagy mégis, csak ezt kellett mondaniuk?
Többször leírtam már, a Greenpeace az igazi érdekvédő!
Ők karakteresen kiálltak a rovarvilág, köztük a mézelő méhek védelmének érdekében, a gyilkos technológiával szemben.
Az OMME szégyene, hogy az IB újság címlapján reklámozták azt, ami miatt a NÉBIH most riadót fújt.
Nem gondoljátok tisztelt méhészek, hogy elég volt belőlük?
Nekem nagyon.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1771 Dátum: 2015. Július 03. 00:56 »
Attila, illetve minden kedves fórum olvasó!

Nem vagyok még tapasztalt méhész, még igazán nem is tekintem magam méhésznek, mivel 2 éve "próbálom" űzni ezt a szakmát (családi hagyományokat folytatva).
Jelen voltam több megyei méhészgyűlésen is, emlékszem, amikor volt a "hercehurca" az elnöki választással kapcsolatban. Ami engem ott megragadott, az a te hozzászólásod (hozzászólásaid) volt(ak), láttam rajtad a szándékot, hogy segíteni akarsz, próbálod jó irányba terelni a dolgokat. A fórumon, általam követett hozzászólásaid, megjegyzéseid alapján szerintem ilyen emberekre van szüksége a méhésztársadalomnak, hogy előrébb vigyék az érdekképviseletünket, segítsék a közös együttműködést.

Elnézést kérek a fórum olvasóitól, moderátoraitól, ha esetleg "off-topic"-nak minősül a hozzászólásom, de nem találtam más megfelelő tárgyú oldalt ahová ezt leírhattam volna.

Szerintem együttműködés terén vehetnénk példát azokról akiknek a munkájából élünk / mellékes jövedelmünket szerezzük, megpróbálhatnánk együttműködni és próbáljuk minél erősebben egymás érdekeit védeni.

Ez csak így egy személyes vélemény volt mindenről, amit az elmúlt időszakban olvastam, hallottam, tapasztaltam a szakmabéli közegben.

Maradok tisztelettel:
Tibor

« Válasz #1772 Dátum: 2015. Július 03. 07:22 »
Nomader!
Válaszomat a szakmapolitikai rovatban olvashatod.
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #1773 Dátum: 2015. Július 03. 08:40 »
Idézet
Elnézést kérek a fórum olvasóitól, moderátoraitól, ha esetleg "off-topic"-nak minősül a hozzászólásom, de nem találtam más megfelelő tárgyú oldalt ahová ezt leírhattam volna.

Üdvözöllek köztünk nomader!
A köszöntő rovatba nyugodtan írhattad volna első hozzászólásodat.
Itt a fórumozók között sokan egyetértenek mondanivalód tartalmával :)
Remélem sok hozzászólással gazdagítod majd a felületet!?
Hányadik generációs méhész vagy?
Tolnában méhészkedsz?

Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1775 Dátum: 2015. Július 06. 13:56 »
............Ha pedig önálló gondolatit fogalmaztad meg, elmegyek a borászokhoz és feljelentem őket, mert ez egy agymódosító ital amit veled megitattak.
..........

Kedves Attilám!

Vártam egy kicsit, hogy mindenki habitusának megfelelő módon kifröccsenthesse magából a neked írt üzenet nyomán felböfögő epét, az "ukádások" után viszont már ideje reagálnom mindarra, amit első haragodban itt összehordtál, mert még udvariatlannak vélnél, ha még csak nem is reagálnék az adjonistenre.

Ez a feljelentősdi lassan véglegesen belerögzül mentalitásod szövetébe... Kezeltesd magad, bár az előrehaladott  skizofréniád miatt a pszichiáter is már csak dupla gázsiért dolgozna rajtad. Akkor inkább egy kis könnyű, üdítő Kadarkából készült fröccsöt fogyassz, lehetőleg pincehidegen. Az még talán segíthet.

Sokszor leírtam már, hogy nem érdekel a "megváltó harcod", s ha néha-néha szembe találkozol velem, az nem "pártutasításra" történik, hanem a gyökeresen különböző értékrendünk következménye. Egyébként meg fogalmam sincs miből gondolod, hogy szükségem lenne bármilyen "mentorra" is. Sajnos az én egykori mentoraim mára nagyrészt már a mennyei méhlegelőket, méheseket, arborétumokat, botanikus kerteket, herbáriumokat tanulmányozzák, gondozzák. Nekem a hátralévő időre már bőséggel elegendő az a muníció, amit tőlük megkaphattam, bár ma is sokszor könnyebb lenne az irányításukkal, segítségükkel megtalálni a tudáshoz vezető rövidebb utat. Hálás vagyok nekik, mert ők nem csak szakmát, de szemléletet, s nem utolsó sorban emberséget is adtak a mentoráltjaiknak. Ilyen mentorokat  kívánok az általad jelenleg mentorált ifjoncoknak is...

Irigy meg senkire nem vagyok, az önálló, saját teljesítményt, produktumot értékelem és tisztelem. A "megák" esetében is így van ez, de mivel az érdeklődési körömtől távol esik a logisztika, ezidáig nem éreztem késztetést Csányiék (s ismereteim szerint nem utolsó sorban Takácsék) technológiájának, módszereinek beható helyszíni tanulmányozására. Ők úgy élnek meg, ahogy az igényeik mentén képesek megélni, magam meg a saját és családom igényeire fókuszálva igyekszem boldogulni. Boldogulást írtam, mely szó gyöke a boldog(ság) lenne, tehát szemmel láthatóan a célkeresztben nem a puritán megélhetés, permanens teljesítmény-kényszer, hanem a boldogan űzött és megélt tevékenység lenne. Ezért mertem azt mondani neked, hogy a "nehézség" helyett a bölcs belső béke adományát kívánom neked. Sajnálom, ha mindezt marhaságként éled meg, de megvallom, ez sem igazán érdekel...

« Válasz #1776 Dátum: 2015. Július 06. 15:07 »
Válaszom Petroniusnak a gőzölgő rovatban!
Nagyernyei Attila

« Válasz #1777 Dátum: 2015. Július 06. 15:22 »
Sziasztok!
A Borsod megyei fiataloknak lassan lejár a két hét tanulási idő.
Egy hétre tervezték, és kettő lett belőle.
Aranyos, tiszteletreméltó srácok.
Én is megfiatalodtam, a 16 évesek táborában.
Állandóan kérdeztek, de soha nem akasztottak ki.
Látták, hogy én is tudok bénázni, nem minden megy olyan simán mint ahogy a nagykönyvben le van írva.
Anyásított család új anyja csinál egy tenyérnyi petét, aztán berepül egy párzatlan?
Ezt miből tudtuk?
A mellette lévő család pont anyát váltott, és annak voltak ilyen sárga csíkos méhei.
Az anyjuk meg citromsárga, mert előtte néhány nappal megtaláltuk.
Lehet még a gyurgyalagnak is fog tetszeni, mert színes "pizsamája" konkurenciát jelent a madárnak.
Ma belekóstoltak a vándorlás szépségeibe.
Éjjel egykor kelés, aztán irány pakolni.
Legalább megtapasztalták, hogy a bizony a méhészkedés sokszor kemény fizikai munkával jár.
Azért csak nyár van, egyszer átúszták a szálkai tavat, most irány Dombori, holnap pedig vissza, mert a szülők már nagyon várják őket.
Nekem is felejthetetlen emlékeket okoztak, különösen azzal, hogy humorosak, vidámak, és semmi okot nem adtak arra, hogy megdorgáljam őket.
Viszlát srácok!
További szép nyarat!
Nagyernyei Attila

« Válasz #1778 Dátum: 2015. Július 06. 15:30 »
Tisztelt Petro!
Piszkálódás helyett, miért nem látogattad meg Attilát, ha már egyszer Szálkán jártál? Biztosan nem hajtott volna el! Sőt koccinthattatok volna egy karakteres pohárka Szekszárdi borral, mivel úgy is tegező viszonyban álltok :)
Egy kis szakmázás is belefért volna(méhek vs mézelő növények)
Nagyon tetszenek növénytani ismereteid, viszont szívesen olvasnám méhekkel való tapasztalataidat is.
Pl: Hogy sikerült az akác? Lesz elvehető mennyiséged hársról? Napraforgó mézel felétek? Mennyi méhcsaláddal méhészkedsz? Stb....
Zárásként: NEHÉZSÉGET a kaptáraidba, felénk ez a módi :D

Üdv: Zümi

Kedves Zümi!

Megtisztelő, ha pozitív előjellel értékeli növénytanban tapasztalt -vélt- jártasságomat, de szomorúsággal értékelem, hogy olyan kérdésekben is vár válaszokat tőlem, melyekben műkedvelő vagyok csak. Egyetlen olyan hozzászólásomat idézze kérem, melyben a méhészeti gyakorlat témájában szólaltam meg, s próbáltam volna okítani a "Tisztelt Méhészeket".
Nem győztem eddig sem hangsúlyozni, hogy mindenkinek abban a témában kellene megnyilatkoznia, amiben jártas, tudása professzionális, gondolatai kiállják az idő próbáját. Ha növényekkel, mikrobiológiával, erjesztés-technológiával, némi szerves- és szervetlen-kémiával, biokémiával, élettannal, rovar- és madártannal, növényvédelemmel kapcsolatos kérdéshez hozzászólok, akkor azt az érdeklődési köröm kapcsán elsajátított ismeretanyagom és végzettségem alapján teszem. E területeken sem szeretném "Orákulumként" értékelni magam, s nem is a kinyilatkoztatás szándékával szólalok meg e témákban, mindössze hozzászólok, ha szükségét érzem. Ritkábban teszem ezt, mint szükség volna rá, mert rühellek fölösleges köröket futni. Sajnos sok méhész azt gondolja magáról, hogy minden méhészeti kérdésre birtokában a válasz, de fogalma sincs a kémiáról, növénytanról, rovartanról, élettanról, s személyes támadásként éli meg, ha erre valaki rávilágít. Sokuk azt hiszi, hogy ő az újkori Örösi, hogy kizárólag nála a bölcsek köve, miközben választott szakmájának, hobbijának alapjaival sincs tisztában. Addig nincs is ezzel baj, amíg kizárólag önmagára nézve veszélyes ez, de amikor már oktatni is óhajtaná, attól néha kinyílik a bicska a zsebben.

Nos, az alapkérdésre: miért nem látogattam meg Szálkán vagy Szedresen Nagyernyei Attilát, a válasz többrétű.
-Elsőként az a szempont vezérelt, hogy nem hívott oda...
-Másodsorban: köztudott, hogy egy ideje nem vágyunk egymás társaságára.
-Harmadrészt: kialakult Tolna megyei kapcsolatrendszerem van, s azt illik ápolni, ha évente párszor eljutok arrafelé.
-Negyedrészt: érdeklődési körünkben kevés az átfedés, én nem vagyok feltétlen sportrajongó, a gépészethez sem sok affinitással bírok, Attilát meg azok az ismeretek nem sűrűn érdeklik, melyeknek részben birtokában vagyok.
-Ötödrészt: Attila nyáron nem iszik bort, én meg kifejezetten ezen szándékkal utaztam most Szekszárdra, szerettem volna képben maradni a borvidék jelenének, trendjeinek, szép borainak tárgyában. Most hozzam zavarba, ha megkérdez, hogy egy olyannyira óhajtott személyes orrbaverésen vagy tökönrúgáson kívül mivel kínálhatna még meg? Egyébként nem sok félnivalóm van a találkozástól, hiszen Székesfehérváron is én kerestem a találkozás lehetőségét, s bár nekem nem kenyerem az utcai harcművészet, némi alapképzettségre azért abban is szert tettem ifjonti időmben, melyet habitusom korpulensebbé válásával természetesen nem űzök napi gyakorisággal, sem kocsmai látogatások, sem sportrendezvények alkalmával.

Nos, ezek lennének azon indokok, melyek alapján ezúttal elmulasztottam felkeresni a Klubvezetőt. Azért köszönöm, hogy szeretne összehozni bennünket, talán majd egy másik alkalommal. Szerencsére sikerült a személyes találkozás elmaradásáért kárpótolnom magam, s bár a szekszárdi túra e találkozással valóban még színesebb lehetett volna, de így is elég jól sikerült. Ha másért nem, legalább azért, mert sikerült meggyőződnöm arról, hogy a Tolna megyei  hárs-fajok ugyanazon sorrendben virágoznak, mint a Győr-Moson-Sopron megyeiek...

A Baranya megyeiekkel még nem vagyok ennyire képben, igyekszem ezt a hiátusomat is ledolgozni. Talán majd a következő esztendőben...

*

atya

• 1043
« Válasz #1779 Dátum: 2015. Július 07. 07:18 »
Idézet
Idézetet írta: Arisztosz öcsém- ződ fórum- OMME hírek július 3. 20:35

…válaszd a legkézenfekvőbb megoldást: nemes egyszerűséggel hülyézd le, s aztán villámgyorsan felejtsd el. A "megváltók" ellen ez az egyedül használható módszer, az agyonhallgatás...

Akkor tegye ezt!!
A hülyézések már meg voltak, most jöhetne a hallgatás.
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #1780 Dátum: 2015. Július 08. 00:02 »
Szép estét minden fórumot olvasónak és használónak!
Én lennék az egyik megtisztelt aki részesülhetett klubvezetőnknél egy hosszab kirándulásban miközben bebizonyította jobban ismeri a környéket mint én a tenyeremet. Rengeteg új dolgot véstem fejembe.
 Igazábol nem tudom hol is kezdjem.. Egy biztos ahonnan én jöttem ott van egy kevés problema bizonyos"[özönfajjal]" tehát egy kicsit "hiányoztak" nekem miközben itt nyugodt és gyönyörű erdők,dombok, kilátások fogadtak és klímában változatos környék. Persze remek méhészek akiket láthattam nem féltik a méheiket megmutatni mintha "vasból" lennének és mélytelepre szállíthatok lennének, ezenkívül örömmel végzik mindennapos feladataik szeretett méhecskéikkel sok gond, meglepetés közepette. Vendéglátónk annyi érdekeset és újdonságot mutatott hogy még egy hónap múlva is törhetem fejem mit is kéne hogy csinálni hogy a legjobban működjön az én belátásom szerint:). Attiláról annyit biztosan mondhatok hogy a  méhészek között párját ritkítja.. Az én véleményem szerint ez nem csak azért van mert tapasztalt hanem mert a tulajdonságai előrejutását segítik ittlétünk alatt ő is találkozott új problémákkal közel 30év tapasztalat után de hát ez a szép a méhekben. Nála jobb embert nem igazán ismertem meg életem során lehet nem is fogok és ezt egyáltalán nem azért mondom mert: "jajj náluk lehettem egy ideig és már én is értek a mehekhez" egyáltalán nem.. Ennyi idő alatt is eléggé megtudtam ismerni annyira hogy ezt megállapítsam. Nem akarok en ódákat zengeni, szó mi száz ezt azért írtam le, hogy aki szerint ő rossz ember az valahol kicsinyé lett országunkban eléggé eltévedt eszét tekintve, és  valaminek nagyon nem járt utána mert ez nem így van.
Hozzá nyugodtan fordulhat bárki  akinek bármi gondja van(persze ha lelkileg legalább tiszta emberről van szó), mert biztosan fog segíteni itt a fórumon és bárhol is bármiről legyen szó amennyire tőle tellik , mert nem a sajág hasznát nézi másokkal ellentétben..
A végére annyit inkább jönnék ide ha tehetném bármikor mint a világon bárhova máshova, ennyire nem érezném jól magam:), persze erről a "szakács" is tehet:p
És mégegyszer köszönöm minden méhésznek hogy betekintést nyerthettünk ennyi érdekes dologba.
Még annyit fűznék a végére szurkolok mindenkinek a méheinek hogy vegyszer nélküli növényekkel találkozzanak és rengeteg terméssel boldogítság szerető,törődő gazdáikat. Gazdáiknak pedig annyit hogy ha tehetik ne adják méhecskéhez nem méltó áron a termésüket, hanem ha valami újat szeretnének vagy bármirol legyen szó inkább később ha ráér, mert ha tudnának beszélni kaptárlakóink biztos jól letolnának..
Nyugodalmas éjszakát!
"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?"

"Térdelj le!
Ne rettenj meg soha ellenségedtől;légy bátor s erényes hogy szeressen Isten;az igazat szóld mindig még ha az életeddel is fizetsz érte;véd meg az elesetteket és légy igazságos"
"Bárcsak a világ eltűrné az olyan különcséget mint a gáncstalanság

« Válasz #1781 Dátum: 2015. Július 08. 22:44 »
Kedves Fiúk!
Köszönöm az elismerő sorokat, örülök, hogy jól érzetétek magatokat, az almaleves receptjét küldöm.
Az ikreket én hívtam meg, mert ennyi kérdést még méhészektől sem kaptam.
A nagypapa nyomdokaiba szeretnének lépni, csupán 16 évesen.
Én ha jól belegondolok 16 évesen diszkóba jártam, de a méhek nem voltak a gondolatimban.
Találkozásunkat több, éjszakába nyúló telefon előzte meg.
Éreztem, hogy el kell hívnom őket, amihez felségem is partner volt.
Egy hétre jöttek, és egy nap híján két hétig maradtak.
Annyira jól kijöttünk egymással, hogy az megfogalmazhatatlan.
16 évesen ilyen történelmi, politikai és világnézeti felkészültséggel nem sokan büszkélkedhetnek.
A matek, a kémia sem gyengeségük.
Vannak elképzeléseim velük, már említettem is nekik.
Ha egyetemisták lesznek (egyik erdész, másik gépész) egy minőségi tanulásban lehet részük, ha a tervem bejön.
Már a Greenpeace képviselőjével is beszéltem róla, és még van 3 év a megvalósításig.
Ritka okos fiúk, és nem akarnak külföldre menni!!!!!!!!!!!!
A magyar államnak kell a tudásukat kamatoztatni.
Annyit vettem észre magamon,hogy a 16 évesek között mintha fiatalabb lennék én is.
Ez a vidám, pörgős, mindent tudni akarok stílus nekem nagyon bejött.
Amikor a vonat ablakából integettek elszorult a szívem, mert tudtam hova mennek.
Az egyik óvodás csoportban már csak egy magyar kislány van.
Nem folytatom.
Figyelem pályafutásukat, és minden tőlem telhető szakmai segítséget ezek után is megadok nekik.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1782 Dátum: 2015. Július 12. 23:44 »
A Nemes Gyula rendezte ZÉRÓ c. filmben az én méhecskéim és az én rakodókasaim szerepelnek. A film méhész szakértője is én voltam. Nekem kellett megoldanom, hogy a méhek azt csinálják amit a rendező láttatni akart és lehető legkevésbé csípjék meg a szereplőket és a technikai személyzetet.
Nem sikerült maradéktalanul teljesítenem Nemes Gyula ötleteit, de a legtöbbet talán mégis. Remélem, hogy a hibáim nem észrevehetők. Mindenesetre ami tudásom volt, mind beleadtam. Sokat segített az, hogy már a szüleim is méhészkedtek és a biológiai ismereteim.
Nem könnyű megszelídíteni a méheket, de ahogy a film is mutatja, lehetséges. Sajnos azt viszont tudtam előre, hogy a filmforgatáson feláldozott méhcsaládok meg fognak halni. Minden napra újabb és újabb méhcsaládok kellettek. Forgatás estéjén hazavittem és a betelelésig gondoztam őket, de egyik se élte túl a telet. Ezek a kaptárok tavaszra üresek lettek. Remélem, hogy jó ügyért haltak meg.
Ha azt kérdezik, hogy vállalnám-e még egyszer a méheknek egy film forgatásáért való feláldozását, azt válaszolom, hogy attól függ, hogy az a film ilyen jó ügyet képvisel-e, mint a ZÉRÓ.

http://www.origo.hu/filmklub/20150709-nemes-gyula-interju-zero-udo-kier-andy-vajna-karlovy-vary.html
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

trobi

• *
  • 35
« Válasz #1783 Dátum: 2015. Július 13. 06:36 »
 :o :o :-[ :-[ :-[  Helyetted

*

Kitin

• 934
« Válasz #1784 Dátum: 2015. Július 13. 11:42 »