Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402820 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #615 Dátum: 2019. Június 07. 07:18 »
Ezt kérdezi Attila:
"1. Az NB rakodó kaptárnak van előnye?"
Nincs!
De meg is adtad lejjebb rá a választ miért.
Mert nem egyenlőek a lépek, emiatt a rakodó kaptárak egyik (ha nem a legnagyobb) előnyét nem lehet ebben a rendszerben alkalmazni, a lépátfüggesztést.
Az idei év egy nagyon kiváló példája ennek a "turmix" rendszernek a használhatatlanságára.
Az NB 10 keretes fészek gyakorlatilag elnyeli a mézet, a fias feletti mézkoszorúkban rengeteg kipergethetetlen akácméz marad.
A méhek biztosan jól érzik magukat az NB lépen.
Mivel nem lehet a lépeket átfüggeszteni a méztérbe, egy automata rajzást generál.
Katasztrófa az egész úgy ahogy van.
Nekem is volt 90 összesen 2 évig párhuzamosan a Hunorokkal, de azt nem kívánom senkinek.
A telelés kiváló benne, viszont az eredményes termelésre alkalmatlan.
Volt összehasonlítási alapom is az egyenlő lépes Hunorral!
A gyarapodás akácon mindkét típusban hasonló volt, de a Hunor sokkal jobban "kirabolható".
Egyszerűen luxusnak tartok a 8-10 kiló akácmézet a fészekben hagyni, amikor ez a Hunornál a méztérbe van a 9 centi különbség miatt.
A Hunor fészek 1/2 méztér is egy zsákutca.
Ha az anyát felengeditek az  fél fiókba akkor hova gyűjtenek.
A 10 Hunor fészeklép meg kevés!
Itt jön be Kivancsi 111 nehézbombázója, ami valójában ezt a problémát részben kiküszöböli, de ott meg az a baj, hogy szabadon hagyja az anyáit. (Mert szaporít és kell a jövő évi eladáshoz.)
Ez érthető, viszont sokkal kevesebb lesz a méze, le is írta, hogy nála ez melléktermék.
Véleményem szerint mind a három típus használható akkor, ha egyenlő a fészek  lép a méztérivel.
Az NB fészek NB méztér nem gyenge, a téli időszakban konditermet igényel, hogy bírja a méhész az emelgetést.
Tolna megyében egy méhészt ismerek akinek ilyen rendszere van, bukó mézkamrával.
Ő is korlátozza az anyát, függőleges anyaráccsal.
Nagyernyei Attila

« Válasz #616 Dátum: 2019. Június 07. 17:52 »
el lehet venni a felesleges fiast, amelyből már nem lesz akácon gyűjtőméh?

Mindíg is tetszettek azek a gondolatok ...., az igaz, hogy nem lesz belőle gyüjtőméh, de átveszi a már idősebb korosztály munkályát, amelyek viszont gyűjtenek .... és ha megcsapolod akác előtt akkor azt éred el, h lesz csomó nyitott fiasod, a népesség egy részét meg elvetted , persze ha tényleg szaporítás a cél akkor okés.

« Válasz #617 Dátum: 2019. Június 07. 19:03 »
Nekem is 10 hunor keret fészek+félkeretes méztér rendszerem van. A 10 hunor keret tényleg kevés az anyának. Sok elrajzott (bölcsőzni kellett volna szinte az egész állományt), ami meg nem, ott akác után lényegében nem maradt semmi méz a fészekben.
Idén napraforgó után oda akarok még adni az anyáknak egy félkeretes fiókot petézésre, aztán telelésre is, tehát egész szezonra 10 hunor+10 félkeret lenne a fészek. A szélső elmézesedett félkereteket akasztgatnám feljebb a méztérbe, így adva helyet az anyának, és felcsalnám a méheket. Persze ez már igen nagy fészek, vagy 16 hunor keret, de a kaptárakat szélesíteni nem tudom. Annyit szaporítani meg nem szeretnék, hogy mindig tudjak helyet adni az anyának (de lehet, nincs más megoldás).
Valakinek van ilyen kaptárral tapasztalata?

*

nata

• 176
« Válasz #618 Dátum: 2019. Június 07. 20:20 »
Mi már pár éve dolgozunk ilyen rendszerrel. Az idei évben semmi se működött, minden keretméreten rajoztak, meg még most is. A gyengéje a dolognak a fészeklépcsere. Ezt csak szaporítással tudod megoldani, meg áprilisban veszed el a szélső, nem fias kereteket és helyette műlép tűzdelve. Ezek is a szaporítás szélső keretei lesznek. Ha felengeded a félfiókra, az nagy plusz munka. Visszazárni, szöktetni nem lehet, ott is bölcsőzni kell, stb. Akác után ez egy nagyon jó rendszer, addig gépészkedni kell vele, ha ilyen jól fejlődnek, mint idén.

*

Attila

• 285
« Válasz #619 Dátum: 2019. Június 07. 23:09 »
Sziasztok!

NB fészek fél NB méztér:
egyszer beszéltem én is egy méhésszel a méheü.-s tanfolyamon, aki ezt használja.
Elmondta, hogy akác előtt kirakják oldalra a (részben is) nyitott fiasokat, középre, meg a kelőket.
Erős család, tudja melegen tartani, ill. szélre így nem tud mézet tenni, fel viszik egyből, középre meg csak ideiglenesen teregetik, mivel az anya csak ide tud petézni, ha jó az anya.
 Ja, és a szélső mézes-virágporosokat elszedik (azért maradjon olyan lép, amelyikben marad nekik valamennyi tartalék!).
Nálam az építtető egy üres NB keret középen vízszintes léccel, egyik részét ki kell vágni hetente (folyamatosan legyen üres része), legkésőbb fedés után.
Jelenleg 2db család működik nálam mostanra rendesen ebből, 5 családnál "cirkuszoltak". A fészkek mostanra könnyültek ki (vártam, hogy sűrítsék az akácot, s fogyott is belőle egy kevés), az anyák szépen fiasítanak, kitolják a mézet a fészekből akác után nem sokkal. Kb. másfél fél méztérnyit tudok elvenni. A kevés repcét is ezek hordták, de az csak vagy 5kg volt.

Közepes-jó években: repcén meghordott 1 teljes mézteret, akácon 2-őt, akác után a fészekből még feltol egy legalább félméztérnyit (10-12kg).
Ezt tudják a tisztán fél NB-sek is, ott viszont az átfüggesztés miatt (rács kell) nem kell a rajzás miatt rizikózni, azaz, nagy állománynál is biztonságos.
Nálam most nyílik a gyalogakác, szépen van róla virágpor, nektár csak mutatóban. A serkentést ("csepegtető öntözés") el kell kezdeni a napokban.

Üdv.: Attila

« Válasz #620 Dátum: 2019. Június 08. 07:35 »
Mi már pár éve dolgozunk ilyen rendszerrel. Az idei évben semmi se működött, minden keretméreten rajoztak, meg még most is. A gyengéje a dolognak a fészeklépcsere. Ezt csak szaporítással tudod megoldani, meg áprilisban veszed el a szélső, nem fias kereteket és helyette műlép tűzdelve. Ezek is a szaporítás szélső keretei lesznek. Ha felengeded a félfiókra, az nagy plusz munka. Visszazárni, szöktetni nem lehet, ott is bölcsőzni kell, stb. Akác után ez egy nagyon jó rendszer, addig gépészkedni kell vele, ha ilyen jól fejlődnek, mint idén.
Köszi Nata.
Normálisabb évben szerintem nekem ennél már nem kéne bölcsőznöm. Ha csak azért nem, mert itt már tényleg nagyra tudna nőni a család. De petéző helyet könnyen tudnék adni az anyának, csak elvennék 2 szélső mézes félkeretet, és középre menne a kiépített és a műlép. A mézeset meg tudom hova tenni. Az idei évben is a családjaim kb. negyedét nem kellett bölcsőzni, mondjuk ehhez el kellett venni 2-4 fiast.
Én attól tartanék, hogy az akácot nem hordanák elég nagy lendülettel, mivel a fészek félfiókban már lenne egy mézkoszorú, sokat inkább az alá hordanának be. És ekkor már nem lehet felakasztgatni keretet, mert az jórészt repcemézes. Lehet, itt a nagy buktató.
A fészeklépcsere jelenleg még nehezebb, mert 10 keret hunor fészek esetén hiába rakom ki szélre a sötétet,  oda is fiasít az anya. Napraforgó végén tudom elvenni, akkor már lemézezik. Ha még lenne egy félfiók fészek, a szélső keretek gondolom mézesek lennének egész évben.

« Válasz #621 Dátum: 2019. Június 08. 07:50 »
Minden cikizés nélkül most nekem lenne egy kérdésem azokhoz akik két keretméreten vannak egy kaptárban.
Tehát NB fészek 1/2 NB méztér, vagy Hunor fészek 1/2 NB méztér, de ne feledkezzünk meg a KB keretméretről sem, ami valójában  2 cm-el "mélyebb" a Hunortól, és van aki erre tesz fél NB mézteret.
Kérdésem a következő.
Milyen előnyét látják azok akik ilyen rendszerben méhészkednek?
Eddig mi kritikusok csak a hátrányait fogalmaztuk meg, most jó lenne ha azok akik használják elmondanák az előnyöket.
Előre is köszönöm.
Nagyernyei Attila

« Válasz #622 Dátum: 2019. Június 08. 08:21 »
A rakodó kaptárban egyformán viselkedik a család, akár egyenlő, akár nem egyenlő lépes. Úgyis először a fészket hordja meg a hirtelen hordáskor. Ha van idő, szépen lassan felviszi a méztérbe a mézet és megürül a fészek. Ehhez idő kell, a rakodó kaptár ekkor dolgozik jól. A mostani akácnál volt alkalom erre, 3-4 esős nap és lassan felkerült a méz. Én 30 napot töltöttem akácon, ilyen hosszú időt még sohasem. Amikor jó lett a méz, csak le kellett vennem a legfelső fiókot, szépen befedve, pergethető lett. Fiókcsere és tovább ment minden. Ez volt egy hosszú akácon. De egy rövid virágzásnál már más helyzet alakul ki. Oda már kell a sok fiók.

« Válasz #623 Dátum: 2019. Június 08. 10:17 »
Fülemüle te mióta rakodózol?

*

wr

• 1030
« Válasz #624 Dátum: 2019. Június 08. 12:11 »
A rakodó kaptárban egyformán viselkedik a család, akár egyenlő, akár nem egyenlő lépes...
Szerintem meg teljesen máshogy viselkedik bennük.

*

wr

• 1030
« Válasz #625 Dátum: 2019. Június 08. 12:27 »
Minden cikizés nélkül most nekem lenne egy kérdésem azokhoz akik két keretméreten vannak egy kaptárban. Milyen előnyét látják azok akik ilyen rendszerben méhészkednek?
Erről én évről évre faggatom őket, mindeddig egyetlen "értelmes" választ sikerült kapnom, miszerint ők nem emelgetnek közepes vagy nagy lépet. Sokan térnek át a félkeretről a rengeteg apró keret elkészítése, rakosgatása, az azokon történő bölcsők keresgetése folytán hunor fészekre, de a feles méztérből nem engednek, lévén hogy nem emelnek, nem akarnak megszakadni. Van aki huzigálja ide oda a hunort, hogy akkor alá épít majd herét amit kitördel, meg egyéb marhaságok, meg bepetéz néhány feles lépbe az anya, de nem baj, az megy majd a pároztatókba. Aztán úgy néznek ki egy idő után a kaptárak, hogy a fészeklépek korom feketék, az a csoda hogy nem tör ki valami betegség, mert ugye nem tudja cserélni a méztérivel, illetve cserélni sem kellene mert az anya felmenne rá. A méztéri lépek pedig szüzek maradnak, sorban szakadnak ki amikor 30 fokban, melegen elveszik a mézteret.
Ekkor szoktam megjegyezni, hogy ember, ha az 5NB lépet megemeled, akkor megbírnád a 6NB lépet is, mert egy 8 keretes hunor fiók kb. annyi. A teljes kaptár (3x8 hunor) pedig egy NB18-nak felel meg, ami ugyan nem sok, de legtöbbször elég. Erre szokták mondani hogy de az kevés, mert ők 3 feles méztérrel dolgoznak. Mondom a 3 feles méztér az éppen 2 hunor, csak 2 kerettel szűkebb. Tehát 4 hunor kerettel lenne kevesebb mézed, de csak elméletben, mert gyakorlatban szinte egál, mert míg a 3 felesben nincs minden keret tele, és lefedve sincs, addig a 2x8 hunor léctől lécig le lenne fedve. Nem lehet őket meggyőzni, nincs is értelme, mert nem értik meg. Pörgetik inkább minden évben a 20-as meg 21-es akácokat, amikor pörgethetnének 18-ast is, meg sokkal kevesebb munkájuk lenne vele, a kaptár lépjei meg automatikusan frissülnének 3 évente. Ősszel elveszi a napraforgóval együtt a legfeketébbeket, kifőzi, tavasszal pedig két fiók léppel indul, a harmadikat pedig szépen kiépítik a repce és az akác alatt...

« Válasz #626 Dátum: 2019. Június 08. 12:34 »
"Fülemüle te mióta rakodózol?" Vagy 25 éve. Az embernek  a napi taposómalomban kell valami hobbija is legyen az embernek. Komolyra fordítva. Anyanevelésre , szaporításra használom általában. Tavaly a neo elvitte az állományom jelentős részét, így az idén menni kellett a rakodóknak is termelni. 28 rakodót / 1/2-1/2 NB / vittem, 1 hónapig voltam akácon, nem kis büszkeségemre egy sem rajzott meg. Egy szerény akácot sikerült pergetni, örülök, hogy az anyáim jól szerepeltek. Sokan nem hiszik, de még most is az a véleményem - rajzós, nem rajzós - nem ugyanaz. Az idei év nem a méheken és nem az akácon múlott, - az időjáráson.

« Válasz #627 Dátum: 2019. Június 08. 12:47 »
A rakodók.

« Válasz #628 Dátum: 2019. Június 08. 16:16 »
Apitec kaptárakban  ;)
Csak azért kérdeztem, mert úgy tudtam, hogy péntek kaptárakkal méhészkedsz, de így már értem, remélem sikerül az idén visszaállítani az állományt!

*

neo

• 1008
« Válasz #629 Dátum: 2019. Június 08. 17:03 »
Mert nem egyenlőek a lépek, emiatt a rakodó kaptárak egyik (ha nem a legnagyobb) előnyét nem lehet ebben a rendszerben alkalmazni, a lépátfüggesztést.
Én 29 éve rakodózom felesben. Most megpróbáltam visszagondolni, hogy alkalmaztam-e valaha lépátfüggesztést, de nem emlékszem rá. Megette a fene, ha lépátfüggesztést kell csinálni. A család lefelé fejlődik, azért nincs rá szükség.