Sziasztok!
NB fészek fél NB méztér:
egyszer beszéltem én is egy méhésszel a méheü.-s tanfolyamon, aki ezt használja.
Elmondta, hogy akác előtt kirakják oldalra a (részben is) nyitott fiasokat, középre, meg a kelőket.
Erős család, tudja melegen tartani, ill. szélre így nem tud mézet tenni, fel viszik egyből, középre meg csak ideiglenesen teregetik, mivel az anya csak ide tud petézni, ha jó az anya.
Ja, és a szélső mézes-virágporosokat elszedik (azért maradjon olyan lép, amelyikben marad nekik valamennyi tartalék!).
Nálam az építtető egy üres NB keret középen vízszintes léccel, egyik részét ki kell vágni hetente (folyamatosan legyen üres része), legkésőbb fedés után.
Jelenleg 2db család működik nálam mostanra rendesen ebből, 5 családnál "cirkuszoltak". A fészkek mostanra könnyültek ki (vártam, hogy sűrítsék az akácot, s fogyott is belőle egy kevés), az anyák szépen fiasítanak, kitolják a mézet a fészekből akác után nem sokkal. Kb. másfél fél méztérnyit tudok elvenni. A kevés repcét is ezek hordták, de az csak vagy 5kg volt.
Közepes-jó években: repcén meghordott 1 teljes mézteret, akácon 2-őt, akác után a fészekből még feltol egy legalább félméztérnyit (10-12kg).
Ezt tudják a tisztán fél NB-sek is, ott viszont az átfüggesztés miatt (rács kell) nem kell a rajzás miatt rizikózni, azaz, nagy állománynál is biztonságos.
Nálam most nyílik a gyalogakác, szépen van róla virágpor, nektár csak mutatóban. A serkentést ("csepegtető öntözés") el kell kezdeni a napokban.
Üdv.: Attila