Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402722 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #555 Dátum: 2019. Április 13. 14:06 »
Mindennek van előnye is és hátránya is! Kétségtelen, hogy mézelvétel szempontjából a rakodó a nyerő.
Viszont kezelés szempontjából a fekvő sokkal egyszerűbb.
vándorlásnál először a rakodó kaptárakhoz elő kell készíteni a gurtnikat, gondosan összekötögetni őket Felpakolni a teherautóra úgy, hogy közben cipelésnél nem taposunk a másik lábára :-)
 Persze lehet molnárkocsizni is, de akkor meg a talajnak kell egyenesnek lennie nehogy agyrázkódást kapjanak a méhek.
Teherautóra nem tudod mondjuk 3 sorban pakolni stb. /habkaptárról nem is beszélve...
  Ha megérkeztél akkor lepakolsz később megint lehet a gurtnikkal bíbelődni, gubancolni rendezgetni tárolni.
Ezzel szemben a fekvőknél csak beledugok biztonság kedvéért egy kis drótdarabot a lakatpántba /ki ne nyíljon véletlenül/  és már pakoljuk is.  Akár 3 sorban, szépen egységesen kötésben.
Viszont nem egyszer ácsorogtam már a napon illetve az időjárás szeszélyeivel küzdve a pörgetésnél, míg a rakodós kolléga csak jött az utánfutóra felpakolt cserefiókokkal és néhány óra múlva már vitte is a mézzel teli fiókjait én meg csak sóvárogva néztem utána, hogy milyen jó neki.
De ha összeadjuk a dolgokat, utánfutó és költségei, plusz keretek, plusz fiókok, plusz raktárépület,  plusz ha gyengébb a család és nem viszi föl a mézet, plusz ha jó családok és jól szétrajzik az állomány, plusz pakolgatás raktározás moly elleni küzdelem, plusz mikor az EL NINJO lekapkodja a kaptártetőket stb.
Ezt mind átgondolva már lehet, hogy azt mondja az ember, hogy inkább lassabban de biztosan....
Nem is értem miért kell ez a késhegyre menő vita. Mindenki járjon utána alaposan, döntse el mit szeretne aztán dolgozzon békében azzal amit kiválasztott.

:) Egy fekvős kolléga.... )

*

wr

• 1030
« Válasz #556 Dátum: 2019. Április 13. 14:16 »
Persze hogy nem véletlen, ha egyszer az passzol a méhek életviteléhez. Nézd meg a fekvősöket, hogy egész tavasszal mit összeszenvednek, hogy úgy fejlődjenek a családok ahogy az elvárható. Mert önerejükből abban a kaptárban nem fognak jól fejlődni. A rakodóban meg igen.
Általában a méhészek életviteléhez is inkább az passzol, hiszen az összes tavaszi bíbelődés elmarad, nálam elmarad a betelelés is mint munkafolyamat, és gyorsabb a fiókos kezelés mint a keretek egyenként történő mozgatása, ez is a rakodó egyik előnye. Akinek ez hátrány, az álljon ott naphosszat a ládái mellet, és rakosgassa benne a kereteket.
Nézd meg az Attilát, folyamatosan a szűkítésről regél, erre használ egy tág kaptárt.  ;D Én meg használok inkább egy szűket, ami jóval magasabb, így nem csak a telelőkészletem kerül automatikusan a helyére, koncentráltan abba a 6-7 lépbe, hanem épp emiatt lehet az kevesebb is, hiszen nem szórják szét. A családot sem zavarom meg, ha akarnak ősszel tovább petéznek, és tavasszal előbb indulnak, hiszen nem csak meleg lesz a kaptárban (nem köll szűkítgetni), hanem ott a rengeteg hely alul, ahova már ősszel behordtak egy csomó virágport, így akkor is terjedhet a fiasítás zavartalanul ha kint éppen még fagyok vannak.
Igaza volt a Nikovitz-nak nagyon régen abban, hogy tavasszal (a fejlődésben) minden egyes darab méh számít (igen, még az októberben és januárban lerakott petékből keltek is), és ehhez a szűk két fiókos teleltetés nagyon jól passzol mindenféle szempontból. Eddig vegyesen teleltettem, ez volt az első olyan évem, hogy minden családom 2 fiókon telelt, és soha többet nem fogok egy fiókon teleltetni.
Az NB-ből én már magát a keretméretet is utálom, mert vízszintesen is kell bele drót, így nem, vagy csak szenvedések árán lehet villannyal műlépezni. De ha olyat használnék, biztos hogy nem egymás mellé raknám a 18 keretet, hanem valahogy megpróbálnék építeni belőle egy stabil 3x6 keretes rakodót.  :D Szerintem ugyanúgy működne mint a 3x9-es hunorom.

« Válasz #557 Dátum: 2019. Április 13. 15:31 »
 wr !

"Eddig vegyesen teleltettem, ez volt az első olyan évem, hogy minden családom 2 fiókon telelt, és soha többet nem fogok egy fiókon teleltetni. "

Ezt kifejtenéd egy kicsit részletesebben? Mik a tapasztalataid, miért tartod jobbnak, milyen munkafolyamattól kímél meg stb,stb...

Előre is köszönöm!

*

Kitin

• 934
« Válasz #558 Dátum: 2019. Április 13. 15:35 »
mert vízszintesen is kell bele drót,
Nem kell bele!

*

oszkár

• 1226
« Válasz #559 Dátum: 2019. Április 13. 16:20 »
h
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:34 írta oszkár »

*

wr

• 1030
« Válasz #560 Dátum: 2019. Április 13. 16:43 »
Idézet
Ezt kifejtenéd egy kicsit részletesebben? Mik a tapasztalataid, miért tartod jobbnak, milyen munkafolyamattól kímél meg stb,stb...
Szinte az összes őszi és tavaszi munkától megkímél.  :P Egyszer már írtam róla, leírtam az előnyöket és a hátrányokat. Igazából hátránya csak 1 van (illetve lesz még egy), de ez is csak addig tűnt hátránynak amíg bedőltem a fórumokon olvasott hülyeségeknek, amikor megbizonyosodtam magam a dologról akkor már nem. Az egyetlen elvileg hátrány hogy tavaszra több atkád lesz. De az a helyzet hogy nem lesz, legalábbis nem annyival hogy ne érné meg.
Ha egy fiókon teleltetek, akkor ugye októberben elveszem az összes fias lépet, a helyükre a méztérből szinte alsó lécig töltött mézes keretek kerülnek, plusz az a 2-3 virágporos ami a fészekben volt. Tehát tulajdonképpen meg kell cserélnem a felső fiókot az alsóval, meg néhány keretet elrendezni (harmadik fiók már rég nincs, azt ugye napraforgó után már nem viszem vissza). Ez egy csomó munka, és csak annyi előnye van, hogy nem lesz fiasításom októberben, meg talán novemberben sem, hiszen a lépekben nem nagyon van hely erre, a mézesek tele vannak, a virágporosak meg betűzve, úgy nem áll neki fészket készíteni hogy az a 2-3 lép ami alkalmas a petézésre az szét van tűzdelve szanaszét a fiókban. Plusz szinte minden keretben sok méznek kell lenni, mert noha enyhék a telek, de erre nem lehet bazírozni, a telelés az telelés nem hazárdjáték. Ha nincs bennük elég méz, és népes a család, akár el is fogyhat, ha meg hideg van, nem tudnak léputcát váltani, éhen halnak. Láttam már hunorban éhen halt családot, nem is egyet. Aztán jön a tavasz, lesni kell hogy mennyi az élelem, milyen ütemben fogy, meg hogy mikor kell feltenni a mézteret, felhúzni a fiast, megint csak munka.

Két fiók. Ha két fiókon teleltetek, kicsapatom a szotyit, és megkezdem a téli készlet feletetését. Ezt ugyanúgy behordják a méztérbe, azzal a különbséggel, hogy már nem szórják szét mindenhova, hanem inkább a középső lépekbe koncentrálják. Az alsó fiókban zajlik tovább az élet, tehát nem a fiasítás és a virágporhordás terhére történik a téli készlet feletetése, hanem azzal párhuzamosan (tőle függetlenül), azokat nem zavarva. Ősszel nem én döntöm el hogy mennyi virágport hordanak be, meg hogy mennyit fiasít az anya, hanem ők maguk. Eleve valamivel népesebben fognak bemenni a télbe mint egyébként. Tehát ősszel nem csináltam semmit, nem vittem semmit sehova, nem pakolásztam sem a fiókokat sem a kereteket, csak etettem és atkát irtottam. Vagyis a betelelés nevű munkafolyamatot megspóroltam.
Hogy a fürt télen hol helyezkedik el az a népességtől és az élelem mennyiségétől függ, általában a két keretsor között, tehát a brigád egyik fele az alsó, másik fele a felső keretsoron van.
Közeledik a tavasz. Mivel korlátozott a keretszám (szűkebb a fiók), viszont a függőleges méretük magasabb (2 keretsor) ezért több méh van egy léputcában, ezen okokból, meg a kaptár tulajdonságaiból adódóan is melegebb van, plusz van bőven virágpor, van bőven méz, van bőven üres sejt, így az anyák már akkor elkezdenek petézni, amikor mondjuk egy fekvőben még simán a fürtben pihennek. Előtte ilyet nem nagyon tapasztaltam hogy nagyobb a kitelelő népesség a beteleltnél, mert általában fordítva szokott lenni, vagy legalábbis nem több.
Jönnek a melegebb napok, szépen fejlődnek, hiszen annak minden feltétele adott. Nem kell azt lesnem, hogy mikor kell mézteret feltenni, hiszen le sem vettem. A tavaszi fészekbővítés nevű munkafolyamato(ka)t is megspóroltam, a méhek elvégezték helyettem.
Akkor kell először a kaptárba nyúlni, amikor már hordás van repcéről. Bár ez sem egyértelmű, mert aki nem akar ilyenkor anyát zárni annak még ilyenkor sem kell, csak akkor majd válogathatja a fias kereteket pörgetéskor.
És itt jön a második hátránya a két fiókos teleltetésnek. Ha anyát akarok zárni repcén, akkor azt bizony meg kell keresni, mert a két keretsoron akárhol lehet, alul és felül is. Vagy, ki kell válogatni a kelés előtt álló fiasokat, és azokat lezökkentve, átnézve kell a rács fölé tenni, hogy nehogy az anya az anyarács fölé kerüljön. Tehát nem a fiasítás korlátozása miatt kell a rács, hanem azért, hogy el tudjuk venni a repcét, ne legyen a hordás végére a méztérben fiasítás. A fészek méretét nem korlátozzuk, épp ellenkezőleg, inkább növeljük, széthúzzuk két fiókra.

*

wr

• 1030
« Válasz #561 Dátum: 2019. Április 13. 16:45 »
Idézet
Azért azt megnézném ,hogy egy fekvős hogyan pakol egyedül!!
Nem kell azt megnézni, sehogy. Jönnek a haverek, vagy a bérmunkások. Persze ingyen.  :o

*

Kitin

• 934
« Válasz #562 Dátum: 2019. Április 13. 19:55 »
https://www.youtube.com/watch?v=6v-l-gRz3o0

Nézzétek csak milyen egyszerű!   EGY ember! Nincs "hórukk" meg "beszarok" mire a harmadik sorra felpakolom
Azért azt megnézném ,hogy egy fekvős hogyan pakol egyedül!!

Hát akkor nézd meg: https://www.youtube.com/watch?v=XzWvUg8nAMI
Nehogy azt hidd, hogy erre nincsenek meg a trükkök.  :-)

A napokban tettem fel ide fotót egy óriáspörgetőről. Nem véletlenül raktam fel!
A szakma csúcsán már nincs tovább! Be kell szereznetek és egy gombnyomásra 72 fiókot lehet vele kipörgetni..  3-4 beindításra kész is van egy nagy méhészet.  Holt szezonban meg beültetitek a gyerekeket és 5 perc 300ft. Nincs megállás, egész évben lehet vele termelni :-)

Na menjünk inkább csúszkálni egy kicsit:
https://www.youtube.com/watch?v=FXARwTuBA2c

« Válasz #563 Dátum: 2019. Április 13. 20:42 »
Lehet úgy is.  :) Meg lehet úgy is, hogy egyetlen plusz fiók sem kell! Mivel van belőle 3, azt a kis időt amíg leszöknek róla, meg beviszem és ki van pörgetve kibírják 2 fiókon is, aztán csere, megkapják a már kipörgetettet, a másik tele fiók meg megy a szöktető fölé.

Nem kötekedni szeretnék, de meg lehet kérdezni, hogy az a kis idő amíg leszöknek róla az nálad mit jelent a gyakorlatban, illetve ha a pörgetést leszámítod, akkor egy családnál összesen mennyi időt vesz igénybe a teljes mézelvétel? Mert az sem mellékes, hogy a leszöktetést 2x kell kivárnod, és a méheket összesen 5x kell macerálnod a teljes mézelvételhez.

1, szöktető fel a 3. fiók alá+várás
2, 3. fiók el
3, kipörgetett fiók vissza a 2.-nak, szöktető a 3. alá+várás
4, 3. fiók el
5, 3. fiók vissza

Létezik az, hogy a leszöktetés minden családodnál annyira hatékony, hogy semmi plusz seprés, lefújás nem szükséges, rögtön mehet fedelezésre és a pörgetőbe? Ha kell a plusz macera, az mennyivel dobja meg az időket?

« Válasz #564 Dátum: 2019. Április 13. 20:45 »
Köszönöm wr !

« Válasz #565 Dátum: 2019. Április 13. 20:51 »
Ebben óriásit tévedsz wr!!!!!
" Nézd meg a fekvősöket, hogy egész tavasszal mit összeszenvednek, hogy úgy fejlődjenek a családok ahogy az elvárható. Mert önerejükből abban a kaptárban nem fognak jól fejlődni."
Micsodaaaa?
Ezer éve a Napnál világosabb, legalább is a méhész szakemberek között, hogy a nagy lépen jobban, és gyorsabban fejlődnek a családok.
Ezen kár vitatkozni.
Az NB lépeket az első pillanattól kezdve csak függőlegesen drótozom.
Azt be kell vallanom, hogy a logikával teljesen ellentétes, mert a terhet a vízszintes drótozás hordozza.
Ettől függetlenül soha nem drótoztam vízszintesen, de hullámosítom a drótot.
Akkor kell nagyon ügyesnek lenni a "gépÉsznek", ha pergetéskor nagyon meleg van, és szűzlépeket pergetünk.
Ezt kíméletesen, de gyönyörűen, gond nélkül ki lehet pergetni, na persze extra pergetővel.
Nekem a gépeim mindig a legkiválóbbak voltak, ebből soha nem adtam le.
És még valami, kaptam egy privát képsort Hunor méhcsaládokról.
Nem voltak szűkítve, meg is látszik rajtuk.
Nálam 5 az-az öt keretben nagyobb a fiasítás felülete mint abban 10-ben!
Lehet ezen rugózni, de nem érdemes.
Kitin írta meg a frankót, ami valójában egy "aranyköpés".
"Nem is értem miért kell ez a késhegyre menő vita. Mindenki járjon utána alaposan, döntse el mit szeretne aztán dolgozzon békében azzal amit kiválasztott."
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #566 Dátum: 2019. Április 13. 21:07 »
Ez
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:34 írta oszkár »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #567 Dátum: 2019. Április 13. 21:22 »
Att
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:33 írta oszkár »

« Válasz #568 Dátum: 2019. Április 13. 22:06 »
",természetük a függőleges építkezés nem az oldalirányú terjeszkedés. "

Akkor ezek szerint még nem találkoztál redőnytokban élő rajokkal. Vagy Apis dorsatat tartasz? :D

Üdv. jani bátya

« Válasz #569 Dátum: 2019. Április 13. 22:12 »
oszkár köszi a választ. Ha mondjuk a repcét is szöktetve veszitek el, akkor már biztosan nem mellékes a sörözés időtartama.... Arra lettem volna kíváncsi, hogy a komplett mézelvétel kb. mennyi idő, és ebből mennyi a konkrét meló, véleményem szerint egyik sem mellékes. Hiába sörözöl 2 napig, ha közben el kéne venned a repcét, mert kezdődik az akác. Azzal nem leszel előrébb, hogy nem melóztál. Remélem azért majd wr is válaszol.