Ezt írja a mindent tudó, lassan mindenható wr:
"Napközben nem teszel vissza semmit, mert a frissen pergetett lépeknek olyan erős illata van hogy bizony kutatni fognak. Nekem ezt se akard megmagyarázni."Annyira, hogy még a kijárókat sem kellett leszűkítenem.
Az idén egyébként mindegy mikor pergettem, a szárazság miatt olyan sűrű a méz, hogy alig akart kifolyni a pergetőből.
A fedelezőgép annyi viaszt "termelt", hogy 2 db 120 literes hordóba alig fért bele.
Ezt írod lejjebb:
"Te tényleg hülyének nézel mindenkit? Hordásban pergetsz, de 16,5-ös a mézed."Nem csak téged, mivel tegnap már ezt is bevallottad amikor önkritikusan ezt írtad:
" De megint én voltam a hülye, mert reagáltam bármire."Írásod végén erős zavartságot érzek részedről a tartós hordozókkal kapcsolatban.
Nem sok lövésed van ehhez, az tisztán látszik.
Soha nem használtam pancsolmányokat!
A papírzsepit is csak akkor ha "dáthás" vagyok.
Általában a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által elérhető ENGEDÉLYEZETT készítményt használok.
Most éppen BeeVital Hive Cleant, amiből 5 liter 60.000 Ft.
Ez nem a sz@rrágásról szól az én méhészetemben, hogy mi az óccsóóóóó.
Gömbi a virágbogár a rajzást is szóba hozza a két rendszer között.
Ha mindent félreteszünk akkor ebben a fekvő verhetetlen.
Természetesen abban az esetben, ha korlátozza valaki az anyákat.
Rajzás gyakorlatilag kicsukva, mert ha mennének, a rácson nem tud az anya átbújni és leölik.
De van ettől egy kellemesebb dolog is.
Addig amíg a rakodós kollégák túrják a fészkeket, és a bölcsőzéssel töltik napjaikat, én csak mosolygok.
Max az ÉK (Építő Keret) 10 centis kihúzásával a szűk fészekből rápillantok a családra.
Ez néhány másodperc, és megyek tovább.
Erre előadásaimban részletesen kitérek, valamint itt is írtam már róla.
Az ÉK a méhcsalád tükre!
Ha nem épít, kap egy "gyújtózsinórt", ami nálam egy fűcsomót jelent a tető alá.
Amikor végigértem ezeket részletesen átvizsgálom. (Az idén egy sem volt!!!!)
Ha már az anya lefogyott, bal menet a nyakára, vagy kicserélem egy tartalék, nyugodt, kövér anyjával és kész.
Ha még nem fogyott le kap egy petézésre alkalmas lépet, mert általában megszorulnak és ezért bölcsőznek.
Ezt a módszert a Hunor méhészetemben is alkalmaztam (mert ott is korlátoztam az anyát), annyi különbséggel, hogy ott a méztereket előtte le kellett vennem.

Befejezésül.
A szakmai meccset akkor fogom folytatni, ha olyan hangnemben diskurálunk amely megüti a minimum szintet.
Wr méhésztárs elfogultsága elfogadható lenne, ha nem ócsárolná a másként méhészkedőket.
Mivel csupán egy "álló méhész", a vándorlási dolgokról nem is kívánok vele meccsezni.
Nagyernyei Attila