Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399633 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #375 Dátum: 2018. Május 20. 13:16 »
Idézet
Te azt írod, hogy 60%-a termel csak az állományodnak, akkor mégis minden családod meghordott 15-16 keretet?
Meg kellene tanulni olvasni, vagy az olvasottakat értelmezni. Ezt írtam:
Idézet
Az állományom 60%-a hordta meg, de a gyengébbek is meghordtak másfelet, meg volt 10 ennél is gyengébb család azok csak egyet.
Ebből a nagy eszeddel kikövetkeztetted hogy az állományom 60%-a termelt. Nem. A 6 család kivételével minden családom termelt. A 60%-a hordta tele a 2 fiókot, de igazából nem ezek voltak a termelők, mert ezek az idei állapotokat figyelembe véve bőven az erejükön felül teljesítettek! A normális az lett volna ha mindegyik csak másfél fiókot hord meg, de hála nekik nem így lett.
Idézet
Ma Magyarországon még mindig uralkodó típus a NB fekvő.
Így ahogy írod, sehol máshol a világon nem is használják, nem véletlenül. Írd már le nekem, hogy amikor 3 napban összeér a repce az akáccal, tehát van 3 olyan nap amikor még a repcére is és már az akácra is mennek, hogyan szednéd el a fekvődből a mézet? Kivennéd a híg repcét? Tavaly 3 megerjedt hordót is láttam 3 különböző méhésztől. Vagy pergetnél repcés akácot? Én annak idején a fekvőből csak olyat tudtam! Arra is kíváncsi lennék hogy hogyan szedted volna el és adtad volna vissza a kipergetett kereteket mondjuk tegnap. Napközben a melegben semmit nem lehetett csinálni olyan kutatás volt! Ami engem cseppet sem érdekelt, mert reggel bevittem a maradék leszöktetett fiókot (füstöt sem kell gyújtani mert fiókonként rossz esetben is csak fél marék méhvel kell megküzdeni a szöktetés után), este meg visszavittem.
Idézet
Azon próbáltunk szakmai vitába bocsátkozni, hogy melyiknek mik az előnyei, hátrányai.
Ilyen próbálkozást részedről nem nagyon láttam, olyat láttam hogy leírtad tényként, nem egyszer, hogy márpedig könnyebben meg többet termelsz a fekvőddel, ami ugye nem igaz. Hogy a hunorral ez nem ment az szegénységi bizonyítvány, leírom hogy miért, és hogy miért nincs is semmi értelme mondjuk egy hunor kontra fekvő vitának. Íme:
Ahhoz hogy a 3 fiókos hunorral (mondjuk ezzel a 3x9-es szigetelt falúval) jól tudj mézelni, és a családjaid meghordják mindkét fiókot, csupán 3 dologra van szükség tavasszal:
1. Az az 5,5-6 keret népesség, népességen ugye a méhekkel sűrűn takart keretet értjük,
2. Elegendő mézkészlet,
3. Egy jó anya.
Semmi más nem kell. Onnantól ahogy Jenő is szokta írni, csak várni kell.
Hogy a fekvőben meg mire van szükség azt olvashattuk tőled nem egyszer. Elolvasni sem kutyafüle, hát még megcsinálni rengeteg családdal. Vesd össze a kettőt, aztán utána gondolkodj el rajta hogy van-e értelme bármilyen kaptárvitának. Nincs.

« Válasz #376 Dátum: 2018. Május 20. 18:14 »
wr!

Amikor neked üt be "3 olyan nap", te mit csinálsz a rakodóban? Elveszed éretlenként (gondolom, a Hunorban sem érlelik gyorsabban, mint a többi keretméreten), esetleg megközölöd üres fiókkal, egyúttal megnehezíted a további odahordást, vagy hogy oldod meg az egybenyílást?
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 20. 18:17 írta Jam Clerk »
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

« Válasz #377 Dátum: 2018. Május 21. 05:38 »
Üdv mindenkinek. Megfogadtam hogy nem megyek bele parttalan vitákba, pedig ez a kaptárvita is az. Érzelmi alapon dől el ezt be kellene látni. De ez kikívánkozik belőlem. Nem érdekelnek paraszt emberek bunkó válaszai, ezt előre közlöm.
Nekem a fekvő jön be jobban, ez tény. Sajnos nekem nincs többszáz családom, csak lelkes hobbista vagyok, valójában pénzem sincs sok, eszem mégkevesebb, az autóm is nyilván lassabb mint a tied, meg gyengébb és csúnyább vagyok... így a véleményem értéktelen.
 De valaki írja már le aki rakodózik hogy mitől lesz egy technológia rakodós technológia.
Ahogy én látom a legtöbben azt hiszik hogy amiért fiókokkal szaladgál utánfutón rakodós. A technológiáját tekintve meg azt csinálja amit ezer éve tanítottak neki az Nb15 höz, csak több keretsoron.  Előnye hogy bővíthet. Ennyi. Aki a keretet egyenként veszi el az meg eleve nem értem miről beszél. Ez a kaptárvita meg teljesen felesleges, mert úgysem tudjuk megmagyarázni egymásnak hogy nem a másik kedvence a jó hanem az enyém. Csak halkan elzümmögöm hogy egy barátom méhészetében vége felé közeledik a H 12 rakodó ( felfelefekvő 😁) tesztelése. Írhatnám hogy elvérzett, de nem lenne politikailag korrekt. Így az igazat írom. A srác egyelőre úgy látja, hogy az ő egyéni igényeit jobban kiszolgálja az Nb18 😜. Bár  biztos nem ért hozzá. Hozzáfűzném hogy ebben a kérdéskörben nem teljesen  mindegy az sem hogy milyen méhlegelőn van az ember, nem biztos hogy máshol másnak nem jó.

*

wr

• 1013
« Válasz #378 Dátum: 2018. Május 21. 07:00 »
wr!

Amikor neked üt be "3 olyan nap", te mit csinálsz a rakodóban? Elveszed éretlenként (gondolom, a Hunorban sem érlelik gyorsabban, mint a többi keretméreten), esetleg megközölöd üres fiókkal, egyúttal megnehezíted a további odahordást, vagy hogy oldod meg az egybenyílást?
Abban a 2-3 napban reggelente napfelkelte után, illetve naplemente előtt megfigyelem a méhfolyosót a levegőben. Olyan helyzetben vagyok, hogy általában már ebből látom hogy mire mennek, mert a repcetábla vagy táblák 1, de maximum 1,5km-en belül vannak. Ha nem egyértelmű akkor felülök (nem a repülőre) hanem a drótszamárra, kismotorra, akármire, és megnézem a repcetáblát napközben, meg a méhek fejét a kijáróban. 
Eljött az a pont, amikor már nem nagyon látogatják a táblát az megy le, és húznak az akácra, amiben az első 1-2 napban még kevés nektár van, majd egyre több lesz. Az idén az akác első 3-4 napjában a szárazság miatt nálunk nulla hordás volt, utána indult csak be.
A behordott friss nektárt reggelig érlelik. Hajnalban-reggel felrakom a szöktetőket, igyekszem addig végezni amíg nem kezd el dőlni befele a friss nektár. A szöktető 24 órát van fent, ez idő alatt is még érlelik amíg le nem mennek teljesen a fiókból. A szöktető alá kapnak egy üres fiókot, ez már akác lesz. A pergetés végeztével visszakapják a másik fiókot is, hordhatnak amennyit csak bírnak.

*

wr

• 1013
« Válasz #379 Dátum: 2018. Május 21. 07:14 »
Idézet
De valaki írja már le aki rakodózik hogy mitől lesz egy technológia rakodós technológia.
Ha szétszórva is de már leírtam. Attól, hogy ha csak lehet nem babrálunk a keretekkel hanem igyekszünk fiókos kezelést alkalmazni. Nyilván ezt nem minden esetben lehet. Meg attól, hogy ezzel egyszerűen és tökéletesen ki lehet használni a méhek természetes ösztöneit. Ugyanúgy élnek mint az odúban, azzal a különbséggel hogy ott van mögöttük a szemét méhész, aki ellopja tőlük amit összehordtak, és ezt elősegítendő tesz néhány beavatkozást (anyarács, fiókok fel-le).
Az valóban nem mindegy hogy kinek milyen legelője van, meg hogy az a legelő milyen minőségű földben van, ettől eltekintve nekem akkor sem lenne jobb a fekvő semmilyen szempontból sem, akár jobb, akár rosszabb legelőm lenne. Ha itt jó az akác és a családok sem rosszak, akkor minimum 20 NB keretnek megfelelő lépfelület kell hordásban, és ez általában még a napraforgóra is igaz. Tehát az NB 18 nekem eleve kicsi. A hunor 12 nekem sem jött be, de kialakult belőle a 3x9.

« Válasz #380 Dátum: 2018. Május 21. 08:42 »
Azért ha  lassan is, de kibújik a szög a zsákból, amikor wr ezt írja:
" Arra is kíváncsi lennék hogy hogyan szedted volna el és adtad volna vissza a kipergetett kereteket mondjuk tegnap. Napközben a melegben semmit nem lehetett csinálni olyan kutatás volt!"
Kíváncsi is lehettél volna, mert a pörgető helységben egyetlen méh sem volt, valamint kutatás sem és bizony visszatettem a kipergetett mézes lépeket.
Alap dolog (legalább is nálam), hogy nulla hordásban nem pergetünk!
Tehát nem várjuk meg a totál végét a hordásnak!
Tegnap egyébként egész nap méhészkedtem, ellenőrzöm az anyák petézésének intenzitását, arcvédő (végre) nem volt rajtam, nyugodtak, semmi szaglászás.
Sajnállak, hogy te pedig semmit nem tudtál csinálni.
Ha pedig mondjuk a napraforgót pergetjük akkor vannak a 8 keretes ládáim (70 db) azzal szállítom haza amit reggel kiveszek, és este teszem vissza.
Nyugalom!
A technológia működik.
Nincsenek fiókjaim, így azok között szaglászni sem tudnak a méhek.
Egyébként, hogy a fekvő technológiáját ilyen részletesen leírom, nem azt jelenti, hogy ez egy mérhetetlen tökölődés sorozata!
Van, hogy tovább tart leírnom, mint a beavatkozás.
Wr további rutintalanságára vall, hogy az eget kémleli merre is mennek a méhek.
Ez ismét alap, de lásd kivel van dolgot megtanítalak erre is.
Nem kell a csodálatos eget kémlelned többé, ha rám hallgatsz.
Az akáchordás megindulásakor teljesen más a méhcsaládok viselkedése.(Ennek felismeréséhez némi rutin kell.)
A kijáróból úgy startolnak el mint a puskagolyó.
Ha van mérleged, arra sem árt ránézni, mert ha egyszer visszaesett a repce, és ismét emelkedésed van, akkor az bizony akác.
Ha kirázod a keretből a friss nektárt az is beszédes lehet.
A legfontosabbat nem írom le, legyen ennyi elég.
Aki repcére vándorol, náluk nincs ilyen gond, mert ha akácerdőbe települ azonnal kezdheti a pergetést.
Híg löttyöt soha nem pergettem, emiatt kezdjük hajnalban a pergetést.
Akácmézünk olyan sűrű (16,5-ös) mint a lekvár, és gyönyörű áttetsző.
Nekem 27 évig 10 keretes Hunorjaim voltak, de a vándorlási hely és terepkiválasztás mindig macerás volt.
A 9-es még labilisabb, kíváncsi lennék egy nógrádi löszös vándorhelyen, hogy viselkedne 3 tele fiókkal egy jó zuhi után.
A fekvő ebben verhetetlen!
Természetesen személyem sértegetése most sem maradt el, de nyugodj meg ez téged minősít.
Amíg te szöktetsz, pakolászol, hurcibálod le-föl a fiókjaidat, én már át is néztem a méhészetemet.
Ja egy kérdés a végére.
Hogy teszed be a tartós hordozót mondjuk a fészekbe, vagy esetleg, hogy csorgatsz?
Kicsit segítek:
Tető le, menekülő le, első fiók le, második fiók le, anyarács le.
Még leírni is hosszú, addig én vagy 3 család kezelésével végeztem amíg te pakolásztál.
További szép napot!
Nagyernyei Attila

« Válasz #381 Dátum: 2018. Május 21. 09:16 »
Olyan fontos dolgokról mint a rajzás, minek is essen szó, mert hát ugye sosem rajzanak, és bár mindenkinek bikák a családjai, mégse. Ha olyan az év nálam fél fiókra zárt anya is bölcsőz, bölcsőzött, el sem tudom hinni másnál már repcén egy (hunor) fiókra zárt anya, hogy hogy nem, és szerintem alsókijárónál ahol még a fészekben mézzel is megszorítják. Dobálóztok itt, de fele a nagykönyvből vett szépencsengő monológ. Kit akartok itt hülyíteni, főleg wr. Ha lenne segítségem pörgetésnél lehet fekvőznék én is, de mivel nincs és a családokat fél nb ben tudom legjobban megosztani akácra(hogy ne kelljen túrkálnom bölcsők miatt, mert az őrület meló, bár szerintem fekvőben is megosztható),így maradt a feles rakodó, ennyi és nem több. Nem azért mert jobb, rosszabb hanem én ezzel tudok legjobban alkalmazkodni, ennyi!

*

wr

• 1013
« Válasz #382 Dátum: 2018. Május 21. 09:37 »
Idézet
Kíváncsi is lehettél volna, mert a pörgető helységben egyetlen méh sem volt, valamint kutatás sem és bizony visszatettem a kipergetett mézes lépeket.
Napközben nem teszel vissza semmit, mert a frissen pergetett lépeknek olyan erős illata van hogy bizony kutatni fognak. Nekem ezt se akard megmagyarázni.
Idézet
Alap dolog (legalább is nálam), hogy nulla hordásban nem pergetünk!
Idézet
Akácmézünk olyan sűrű (16,5-ös) mint a lekvár, és gyönyörű áttetsző.
Aha, én meg asztronauta voltam. Ez nagyon tetszett.  ;D Te tényleg hülyének nézel mindenkit? Hordásban pergetsz, de 16,5-ös a mézed. Ezt annak meséld be aki elhiszi, ne nekem. Tudod, én megvárom amíg vége az akáchordásnak, utána várok még egy napot hogy rendesen be is érleljék, és utána pakolom fel a szöktetőket. Erről ennyit...
Idézet
Ha pedig mondjuk a napraforgót pergetjük akkor vannak a 8 keretes ládáim (70 db)
Látod, a rakodóhoz nem kell ez sem. Nem 70, de egy sem...
Idézet
Nem kell a csodálatos eget kémlelned többé, ha rám hallgatsz.
Az akáchordás megindulásakor teljesen más a méhcsaládok viselkedése.(Ennek felismeréséhez némi rutin kell.)
Ne fényezd magad, nem megy, meg nem is áll jól.   :) Akkor most mondjam azt, hogy a viselkedésüket sem kell kémlelni, mert a méhestől 20 méterre állva, a hangjukból is megmondom? Ugyanis teljesen máshogy fognak zúgni a folyosóban, mivel amikor nagy teherrel jönnek, akkor más szárnyállással (mint a helikopternél a rotorlapát dőlésszöge amikor emelkedésbe kezd), mondhatni jobban erőlködve repülnek, aminek másabb hangja van.
Idézet
Nincsenek fiókjaim, így azok között szaglászni sem tudnak a méhek.
Nem is a fiókok között fognak szaglászni, hanem mindenhol ahol az illatot érzik. Ilyenkor elég ha ottfelejtek egy szöktetőt amin némi propoliszon kívül más nincs, és úgy mennek rá mint a vércse a prédájára. Pedig egyetlen csepp méz nincs rajta.
Idézet
A 9-es még labilisabb, kíváncsi lennék egy nógrádi löszös vándorhelyen, hogy viselkedne 3 tele fiókkal egy jó zuhi után.
Nem, az kb. pont olyan széles mint a 10-es, tudod, a nikecell... Én egyrészt nem vándorlok mert teljesen felesleges, de ha vándorolnék sem lenne mindegy, hogy kifizetek egy csomó pénzt a ládák pakolásáért, vagy elintézi az egészet 2 ember 2 kaptárlifttel. A gerenda, a zártszelvény meg a zsalu elem pedig azért van, hogy ne boruljon fel a sor. Ha vándorolnék biztos hogy nem pakolásznék, hanem odahúznám a konténert és kész.
Idézet

Ja egy kérdés a végére.
Hogy teszed be a tartós hordozót mondjuk a fészekbe, vagy esetleg, hogy csorgatsz?
Inkább ne segíts, ebben se. Most már teljesen biztos vagyok benne hogy a rakodóval te nem méhészkedtél, inkább csak maszatoltál valamit. A tartós hordozó a rezisztencia melegágya, így azt mellőzöm. Illetve használom egy keveset, de az is csak papírzsepi, ősszel amikor már csak a fészek van, és akkor is kiveszem 4-5 nap múlva. A csurgatás dettó. Nem csurgatunk a méztérbe. Akkor csurgatunk amikor a méztér már a tárolóban van, tehát csak a fészekbe. Szerintem életedben nem méhészkedtél rakodóval, mert akkor nem írnál ennyi zagyvaságot...

*

wr

• 1013
« Válasz #383 Dátum: 2018. Május 21. 09:52 »
Idézet
Kit akartok itt hülyíteni, főleg wr. 
Azt már leírtam párszor hogy ki hülyít kit. Próbáld ki amiket leírok és utána mondj véleményt. Az idén egyetlen rajom volt, mondjuk ez köszönhető az idei évnek is. És az is csak 4 métert ment, mert a levágott szárnyú anyának annyit sikerült, majd lepottyant a fűbe. Letámasztottam 2 keretet föléjük, majd amikor legközelebb arra jártam megnéztem hogy felmásztak-e rá, majd odatettem egy 6 keretes pároztatót, beletettem őket a többi keret mellé és estére szépen behúzódtak.
Ha tavasszal felhúzol 2-3 fiast, tehát átmenetileg megnöveled a fészek méretét, meg lesz később tere a 3 hunor fiókban, elhiheted nekem hogy nagyon kevésnek fog eszébe jutni a rajzás. Mondhatod hogy hülyítés, ha előtte kipróbáltad. Addig csak blabla amit írsz. És ez ugye nagyon jó a mézelés szempontjából, viszont nagyon rossz abból a szempontból, hogy nem lessz elegendő jó minőségű megmenthető rajbölcsőm. Az új anyát úgy kell megvenni, ami már lassan a vicc kategória. Ami nem tűnik el 1-2 hét után azt a nyáron leváltják, ha nem, akkor is olyan amilyen. Bejártam az összes anyanevelőt, fejből tudom melyik milyen anyákat nevel. Zömében siralmasat. Egyik évben mondom csökkentem a kiadásokat, veszek inkább bölcsőt. Elmentem, és amikor megláttam a bölcsőket, akkor mondtam hogy köszönöm, ilyet inkább nem veszek...
A rajbölcsőimből kelt anyáknak nincs párjuk, erről szerintem a Jenő is tudna regélni.
És akkor egy kitérő, bár leírtam hogy erre a kérdésre nem válaszolok. Az egyik oka annak hogy nem egyenlítem ki a családjaimat éppen ez. Ugyanis a népesség csak az egyik, de nem elegendő feltétele a jó hordásnak. Hogy milyen az adott anya, illetve az adott család, az csak az akáchordás után derül ki. Ha kiegyenlítgetném őket tavasszal, akkor ez az életben nem derülne ki, tehát fogalmam sem lenne róla hogy melyik anya bölcsőit (és heréit) kellene meghagyni, és melyiket kellene lerombolni. Persze akinek ez sem számít, az menjen el és vegye meg a "jó" anyát.

« Válasz #384 Dátum: 2018. Május 21. 17:49 »
Idézet
  hogy melyik anya bölcsőit (és heréit) kellene meghagyni, és melyiket kellene lerombolni.   

Eddig nem rajzott a hunor, most meg válogatni is lehet a bölcsőkből ......  csak nem olyan eccccerű ez!!!!!

« Válasz #385 Dátum: 2018. Május 21. 19:03 »
Ezt írja a mindent tudó, lassan mindenható wr:
"Napközben nem teszel vissza semmit, mert a frissen pergetett lépeknek olyan erős illata van hogy bizony kutatni fognak. Nekem ezt se akard megmagyarázni."
Annyira, hogy még a kijárókat sem kellett leszűkítenem.
Az idén egyébként mindegy mikor pergettem, a szárazság miatt olyan sűrű a méz, hogy alig akart kifolyni a pergetőből.
A fedelezőgép annyi viaszt "termelt", hogy 2 db 120 literes hordóba alig fért bele.
Ezt írod lejjebb:
"Te tényleg hülyének nézel mindenkit? Hordásban pergetsz, de 16,5-ös a mézed."
Nem csak téged, mivel tegnap már ezt is bevallottad amikor önkritikusan ezt írtad:
" De megint én voltam a hülye, mert reagáltam bármire."
Írásod végén erős zavartságot érzek részedről a tartós hordozókkal kapcsolatban.
Nem sok lövésed van ehhez, az tisztán látszik.
Soha nem használtam pancsolmányokat!
A papírzsepit is csak akkor ha "dáthás" vagyok.
Általában a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által elérhető ENGEDÉLYEZETT készítményt használok.
Most éppen BeeVital Hive Cleant, amiből 5 liter 60.000 Ft.
Ez nem a sz@rrágásról szól az én méhészetemben, hogy mi az óccsóóóóó.
Gömbi a virágbogár a rajzást is szóba hozza a két rendszer között.
Ha mindent félreteszünk akkor ebben a fekvő verhetetlen.
Természetesen abban az esetben, ha korlátozza valaki az anyákat.
Rajzás gyakorlatilag kicsukva, mert ha mennének, a rácson nem tud az anya átbújni és leölik.
De van ettől egy kellemesebb dolog is.
Addig amíg a rakodós kollégák túrják a fészkeket, és a bölcsőzéssel töltik napjaikat, én csak mosolygok.
Max az ÉK (Építő Keret) 10 centis kihúzásával a szűk fészekből rápillantok a családra.
Ez néhány másodperc, és megyek tovább.
Erre előadásaimban részletesen kitérek, valamint itt is írtam már róla.
Az ÉK a méhcsalád tükre!
Ha nem épít, kap egy "gyújtózsinórt", ami nálam egy fűcsomót jelent a tető alá.
Amikor végigértem ezeket részletesen átvizsgálom. (Az idén egy sem volt!!!!)
Ha már az anya lefogyott, bal menet a nyakára, vagy kicserélem egy tartalék, nyugodt, kövér anyjával és kész.
Ha még nem fogyott le kap egy petézésre alkalmas lépet, mert általában megszorulnak és ezért bölcsőznek.
Ezt a módszert a Hunor méhészetemben is alkalmaztam (mert ott is korlátoztam az anyát), annyi különbséggel, hogy ott a méztereket előtte le kellett vennem. :'(
Befejezésül.
A szakmai meccset akkor fogom folytatni, ha olyan hangnemben diskurálunk amely megüti a minimum szintet.
Wr méhésztárs elfogultsága elfogadható lenne, ha nem ócsárolná a másként méhészkedőket.
Mivel csupán egy "álló méhész", a vándorlási dolgokról nem is kívánok vele meccsezni.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 21. 19:33 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #386 Dátum: 2018. Május 21. 21:56 »

A rajbölcsőimből kelt anyáknak nincs párjuk, erről szerintem a Jenő is tudna regélni.

Szerinted van értelme a fekvősökkel vitatkozni?  :D Reménytelen.
Tudod mit értenek meg abból amit írsz? Szinte semmit.
Tudod mi az írásaink eredménye? A legnagyobb alkoholtartalmú növény. Tudod melyik az? ;D ???

(A falra hányt borsó.)
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 02. 21:09 írta kivancsi111 »

*

Berci

• 317
« Válasz #387 Dátum: 2018. Május 21. 22:14 »
BeeVital Hive Clean
Állatgyógyászati gyógyhatású oldat méhek kezelésére
A készítmény összetétele:
1 liter tartalma:
Oxálsav dihidrát: 42 g
Hangyasav: 4,88 g
Vivő és segédanyagok: tisztított víz, cukor, nyerscukor, citromsav, propolisz oldat, illóolajok, E-150d.

1kg oxálsav kb. 3000ft, 1 liter hangyasav kb. 3000ft
Akkor 5 liter BeeVital Hive Clean: 630ft értékű oxálsavat, 75ft értékű hangyasavat és 59295ft értékű egyéb vivőanyagot és segédanyagot (tisztított víz, cukor, nyerscukor, citromsav, propolisz oldat, illóolajok, E-150d) tartalmaz.

*

wr

• 1013
« Válasz #388 Dátum: 2018. Május 22. 07:09 »

Szerinted van értelme a fekvősökkel vitatkozni?  :D Reménytelen.
Tudod mit értenek meg abból amit írsz? Szinte semmit.
Tudod mi az írásaink eredménye? A legnagyobb alkoholtartalmú növény. Tudod melyik az? ;D ???
Tudom hogy semmi értelme velük vitatkozni. És mégis van. Miért? Mert amíg nem törlik ki, addig itt marad amiket leírtam, és olyanok is olvashatják akik tőlük tanulnak "méhészkedni". És vagy egyetértenek vele vagy nem, de legalább elgondolkodnak rajta és ez a lényeg.
A másik, hogy azt szokták mondani egyéb fórumokon hogy nincs értelme a hülyékkel vitatkozni. Én azt mondom, hogy van értelme, akkor, ha azzal legalább néhány embernek segítettem. És a visszajelzések alapján bizony segítettem. Aminek örülök, mert jó szándékkal tettem. A falra hányt borsót azt ismerem.  :D

*

wr

• 1013
« Válasz #389 Dátum: 2018. Május 22. 07:23 »
BeeVital Hive Clean
Állatgyógyászati gyógyhatású oldat méhek kezelésére
A készítmény összetétele:
1 liter tartalma:
Oxálsav dihidrát: 42 g
Hangyasav: 4,88 g
Vivő és segédanyagok: tisztított víz, cukor, nyerscukor, citromsav, propolisz oldat, illóolajok, E-150d.

1kg oxálsav kb. 3000ft, 1 liter hangyasav kb. 3000ft
Akkor 5 liter BeeVital Hive Clean: 630ft értékű oxálsavat, 75ft értékű hangyasavat és 59295ft értékű egyéb vivőanyagot és segédanyagot (tisztított víz, cukor, nyerscukor, citromsav, propolisz oldat, illóolajok, E-150d) tartalmaz.
Hiába írod le neki, ezt sem érti meg.  :) Ha most azt nézzük, hogy a hájv klín az atkairtásban kb. annyi mint a halottnak a csók, ő azt akkor sem tudja (mert honnan tudná), hogy a többség elsősorban azért pancsol otthon, mert a következő évben is szeretne méhészkedni. Csak másodsorban azért, mert nem szereti ha hülyének van nézve, és mondjuk tízszeres vagy többszörös áron van neki eladva ugyanaz a hatóanyag (megtehetik, mondván a hülye méhész úgysem ért hozzá, csak nem tudják hogy nem mindenki hülye, mert mondjuk vegyészmérnök végzettsége (is) van).
Akkoriban amikor még azt hittem hogy a csersav ér valamit a nozéma ellen, addig mentem amíg ki nem deríttettem (vegyész ismerősömmel) hogy milyen arányban van a méregdrága nozevitben. Onnantól megvettem az 550Ft-os csersavat, és magam készítettem a nozevitet is.  :) Van olyan méhész aki a hájv klínt is magának készíti, amit láttam az alapján azt mondom többet ér mint a bóti. És nem kevéssel olcsóbb. De amíg egyeséknél ez számít, mert erre fényezik magukat:
Idézet
Általában a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által elérhető ENGEDÉLYEZETT készítményt használok.
addig miről beszélünk?
Idézet
Soha nem használtam pancsolmányokat!
És erre még büszke is, ha tudná hogy ez inkább tudatlanságra vall...
Idézet
Nem sok lövésed van ehhez, az tisztán látszik.
Szóval érted, én vagyok az akinek lövése sincs hozzá.  :D Már végképp nem tudom hogy sírjak vagy nevessek-e ezen az egészen...