Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399834 megtekintés
*

Attila

• 285
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #240 Dátum: 2016. December 29. 14:31 »
Az állomány nagy része 1/2NB kereten van. Van néhány NB fészkes, ezek is feles méztereket hordanak meg, de ezeket csak kísérleti jelleggel tartom.
Valóban gondolkodtam a 6NB önfordítóson is, mivel abba ugye 12 keret belefér félből, biztosan hamar is végez vele.
A 48 keretes sugarast egyszerre kell megrakni és kipergetni.
A 6NB önfordítóst 4-szer kéne megrakni ugyanannyi léphez (6*2*4).
Kérdés, hogy melyikkel végzek hamarabb?
Természetesen a sugarast nem a maximumon járatnám, a lépek kímélése miatt - gondolom ezt tapasztalat nélkül. Nem a lépek szakadáshatárán üzemeltetve akarok hamar végezni.

Ezért a kérdésem:)
Köszönöm a választ.

Attila

*

Attila

• 285
« Válasz #241 Dátum: 2016. December 29. 14:37 »
A 4 személyes fedelező hosszú távú megoldás, én készítem el majd, venni az ilyesmit (rozsdamentesből pl.) drága, ahhoz képest, hogy nagyon egyszerű feladatot lát el.
Természetesen szeretnék segítséget igénybe venni a munkacsúcsokban, csak ennek még nincs meg minden feltétele.

Attila

*

Attila

• 285
« Válasz #242 Dátum: 2016. December 30. 11:09 »
Az az érzésem, hogy a 48 keretes sugaras termelékenyebb.
Összesen négy be-ki pakolászás helyett csak egyszer kell.
Pergetési idő 6NB-nél kb. 7perc (könnyítéssel), egyszeri be-kipakolás 2perc, max.
tehát 48 keret az 4x9perc, az 36perc.

Sugarasnál bepakolás keretenként kb.6sec, összesen max. 5perc. a pergetés, ha 10percet vesz igénybe egy normál sebességű menet, akkor összesen kipakolás befejeztéig 20 perc.

Látható, hogy melyik a gyorsabb. Nagyjából...

Meg tudtok erősíteni vagy cáfolni?

Köszi!
Attila 

« Válasz #243 Dátum: 2016. December 30. 18:22 »
A 6NB önfordítós 65-75 másodperc, összesen. Többféle mézet /sűrű, híg/ ki tudsz vele pergetni.  Sugarast valóban egyszer pakolod meg, ennek is van előnye. A sugaras csak motorral lehet. Az önfordítósnál jártunk úgy, hogy a motor besült, kézzel fejeztük be déltől a pergetést, de csak készen lettünk. Új motorral azóta jó, ez is egy szempont.

*

Attila

• 285
« Válasz #244 Dátum: 2017. Január 02. 14:57 »
Köszönöm.
Fontos szempont az is, hogy kézzel is lehessen hajtani pl. áramszünet esetén.
Sugaras 48 keretesnél ez nehéz lenne, úgy sejtem, hiszen az teli lépekkel több, mint 100kg.
Őrösi szerint a sugaras 4-szer annyi léppel éri el elvileg a tangenciális hatékonyságát.

Továbbá van úgy, hogy túl sűrű a méz, vagy nincs éppen meleg, vagy a lépek nem azonnal pergetődnek ki, hanem 2-3 nap múlva, és van ideje kihűlni. Ekkor szerintem a sugarasnál még tovább tartana a pergetés...

Üdv.: Attila

« Válasz #245 Dátum: 2017. Január 02. 16:10 »
"Továbbá van úgy, hogy túl sűrű a méz, vagy nincs éppen meleg, vagy a lépek nem azonnal pergetődnek ki, hanem 2-3 nap múlva, és van ideje kihűlni. Ekkor szerintem a sugarasnál még tovább tartana a pergetés...

Erre az esetre találták ki a méhészek a fűthető pörgetőt, legegyszerűbb megoldással hőlégfúvót építenek a pörgetőre, természetesen a lépeket is elő lehet melegíteni egy raktárban, ki mit választ.

Üdv. jani bátya

« Válasz #246 Dátum: 2017. Január 04. 03:59 »
Én annak idején magamnak csináltam pergetőt, 6-os önfordítóst feles mézterekhez. Akkor még kézi hajtással, ma már automatizált. Még szerencse, mert nemrég eldöntöttem hogy fekvős leszek és ìgy a pergető sem probléma.
Amúgy én még egy sugarast láttam pergetni, lehet csak az volt rossz de nekem nem kellene egyik sem. Az enyém kipergeti a hideg mézet is, ha kicsit kristályos is, a szűz lépet kíméli és gyors mint a halál. Én egyértelműen az önfordítósra voksolnék. Több mint egy fiók félkeretet megesz. Ha később keretet váltassz ezt is tudni fogod vele pergetni.
 Az enyémen königines elektronika van. A leggyorsabb program szinte mindig jó. A keretet szinte szárazra pergeti. A felső keretléc sem lucskos mint a sugarasnál.  Persze  akinek sugaras van az a jó. Nekem ez.

« Válasz #247 Dátum: 2017. Január 04. 09:18 »
Kamikaze.
Forgásirányváltással fordít?

« Válasz #248 Dátum: 2017. Január 04. 15:04 »
Igen. Elektronika ami 230 V ról megy, 3 fázisú motort hajt meg. Azt sajnálom kicsit hogy nem 12 voltos mert otthoni pergetésre készült. Így agregátort kell majd püfögtetni. Mondjuk így is jobb mint egy kis 4 keretes tangenciális.

« Válasz #249 Dátum: 2017. Január 04. 23:21 »
Köszönöm.

*

zümi

• 1382
« Válasz #250 Dátum: 2017. Január 15. 13:30 »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

keydo

• *
  • 19
« Válasz #251 Dátum: 2017. Február 04. 17:55 »
Sziaszok! (Jobb helyet nem találtam írásomnak)

A segitségeteket szeretném kérni abban, kinek mi a tapasztalata akácon a bölcsős mézeltetéssel. Az elmúlt év atkahelyzete miatt gondolkodom ezen a megoldáson.Ebben nincs tapasztalatom, olvasgattam érdekes tapasztalatokat.

A termelő sorban nagy a párzási veszteség és vagy visszapótolja az ember a fiast vagy nagyon legyengülnek a családok. Igazából a termelő sorba lévő párzási veszteség érdekelne, ki mit tapasztalt, ki hogyan segíti az anyákat. Ki milyen eredménnyel csinálta ha csinálta. Megéri e a ráfordított munkatöblet, mert azért ez jelentős.

Aki így mézeltet az pl mikkorra időzíti a dolgokat.

Előre is köszönöm!

*

zümi

• 1382
« Válasz #252 Dátum: 2017. Március 31. 23:36 »
Sziasztok. Mennyi méz fér bele egy H10 méztéri fiókba?  Kb 25-kg?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #253 Dátum: 2017. Április 01. 00:09 »
Gyakorlatilag igen, ha jól meg van rakva mind a 10 keret, "papíron" több férne, de az csak papír.
Üdv:robi

« Válasz #254 Dátum: 2017. Április 01. 07:34 »
Ha egy keretet kivesztek a Hunor fiókból, akkor több fér a 9-be, mint a 10-be!
Meg kell kicsit lazítani, kihizlalják gyönyörűen.
Ki kell próbálni.
Nagyernyei Attila