Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402775 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #150 Dátum: 2015. Szeptember 27. 00:12 »
Robi75!

Csak egy dolgot nem értek, mi az hogy kellett hígat pergetni? Pergetni soha nem kötelező, csak opció. Mit kezdtél a híg mézzel? Az érlelés gyorsasága nagyban függ a család erősségétől is.

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #151 Dátum: 2015. Szeptember 27. 02:33 »
Jenő!
Furettozáskor a kijárószűkítők be vannak rakva ?

*

robi 75

• 1014
« Válasz #152 Dátum: 2015. Szeptember 27. 09:43 »
Robi75!

Csak egy dolgot nem értek, mi az hogy kellett hígat pergetni? Pergetni soha nem kötelező, csak opció. Mit kezdtél a híg mézzel? Az érlelés gyorsasága nagyban függ a család erősségétől is.

Bele kellett kellett bizony mert nem volt benne elég hely. A 24 es meg 15 ös fekvőimmel is intenzíven vándoroltam. De azért nem nem romlott meg sosem. Én ha ugy tetszik sztahanovista vándor vagyok a pergetés a célja az egésznek. Ha az időjárás kegyes hozzám és én sem a seggemen üldögélek akkor bizony kötelező. Az opciok vagy lehetőség szot csak akkor használom mikor dönteni kell ide menjek vagy oda. Repce elejétől az állomány velem együtt teljes harc készültségben van. Az idei év jo példa egy ora járáson belül is nagy különbségek voltak az időjárásban. Ezeket ki is használtam. Pl: az első akác helyemen már majdnem megdobták a hunor fiokot mikor szétverte a virágot a vihar. Na a k...anyádat nem baj izzít indít mentem a másik helyemre csak 30 km de ott nem volt semmi vihar. Kiperget hordásban aztán 2 nap dandár de igazi és ujra megdobva a hunor. Így volt repcén is ott is kétszer dobattam meg a hunorokat.  Ámor is jo lett a dohány az semmi de helyette tetümézet csipogattak. A repce is jo példa kipattan az első virág és kint vagyok 8km rre. Az elsőt pergettem mikor a kollégák azt számolgatták a faluban hogy érik e vajon a méhek? érik persze hogy elérik így otthon csücsültek eredmény turorudi. A naprán is lavíroztam de ott a zsufoltság és az előzetes talajbeázás volt a döntő amit folyamatosan figyelek. Juliusba beleköpött az isten nem tudtam elkerülni de agusztusba kétszer visszaadta. Na mindegy elcsavarodtan. Nálam a vándorméhészkedés nem abbol áll hogy kinézek egy helyet aztán keservesen kipakolok aztán vagy pergetek vagy nem. Ezt nem tehetem meg egyszerűen azért mert a viszonyok nem olyanok mint régen és kétszer annyi méh van. Azért hozzátartozik hogy szeretem csinálni meg a tanyás életet is enélkül nem menne.
Üdv:robi

*

kas62

• 146
« Válasz #153 Dátum: 2015. Szeptember 27. 09:55 »
Az éves átlagod az ezer,tizede?

*

robi 75

• 1014
« Válasz #154 Dátum: 2015. Szeptember 27. 10:15 »
Nem írok számokat, ugyanis igazságtalan lenne a nagyobb vándor kollégákkal szemben. Ugyanis nekem 1 db 50 családos ifára épített méhesházam van. Ezzel én könnyen mozdulok és bárhol megállok a határba. De a lényeg hogy könnyen találok legelőt is, nekem egy kis darab is jó és megdobják. 2-300 családom lenne egyben akkor már vakarózhatnék hova? merre? Tervbe van egy másik konti is, de már a kettő sem járna egy helyre az biztos.

*

kas62

• 146
« Válasz #155 Dátum: 2015. Szeptember 27. 10:39 »
Ezt az "igazságtalanságot" lehetne bővebben?

Tudod,hogy hol növekszik a hal leggyorsabban?
Az emlékezetben. ;D

« Válasz #156 Dátum: 2015. Szeptember 27. 10:40 »
Robi 75!

Néhány kérdés még felmerült bennem, honnan tudod előre hogy az adott napraforgó fog mézelni? Illetve nem tudod, de időben tovább állsz?
Nagy előny a saját teherautó, de mi van ha beesőzik és napokra járhatatlanok a földutak, vagy felétek csak homoki utak vannak? Vagy van saját traktor is, ha elébe kell kötni? Persze lehet fogadni is de lassan már senki nem meri felvállalni, hogy összevágja az utat mert súlyos százezres büntik vannak kilátásba helyezve, meg jön sorra akárhány kifogás...
Szóval amikor nincs, mert a méhészek zömének nincs saját teherautójuk, traktoruk meg főleg. Már igencsak nehézkesebb az állomány mozgatása.
Én csak akácra vándorlok, de az is igaz hogy egyre kevésbé tartható ez a részben álló méhészkedés mert több a méh, és a méhész, kevesebb helyben az eredmény. Most bejött egy zárlat is, így többen maradtak a környékemen mint egyébként.
Nem irigylem ezt a sok vándorlást, rengeteg munka és szervezés kell hozzá.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #157 Dátum: 2015. Szeptember 27. 11:05 »
Ezt az "igazságtalanságot" lehetne bővebben?

Tudod,hogy hol növekszik a hal leggyorsabban?
Az emlékezetben. ;D

Elég bőven ott van az.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #158 Dátum: 2015. Szeptember 29. 22:36 »
Robotur! A naprát nem tudom hogy mézel-e, ez legalább 4-5 dologtól függ meg még egy két váratlantól hogy lessz-e normális pörgetés. Csupasz feketeföldes utakat kerülöm,kivéve ha van mellette széles gyepcsík, nekem akkor már jó. Trakim nincs de traktorosom van minden fele, nem gond. Mindenhova bemegyek ahova normális ember nem(hála istennek). Az én tanyáim kövesúttól messze vannak direkt. Minek az a nagy kényelem? még elszokik a paraszt a valóság :)tól. Vándor helyeim előre el vannak intézve tavaszon, üresek egész évben, amúgy sem tolonganak oda a méhészek ;D. Kijárót nem zárok beülök izzítok indítok és megyek. Röviden. Az életben így néz ki: Illetékes körzeti mezőőrnek telo: karcsi bá megyek! Gyere fiam szólok janinak ne járjon arra a lóval a virág végéig .Ok. A méze mindkettőnek megvan, több élő ember nincs a körzetbe. Három ilyen körzetem van. De a terület adottsága is lehetővé teszi a köddéválást, élek is vele.Mi a fa...t tobzódjak én 10-15 méhész 2000 családja mellett egy 3 km-es körbe. Ilyenek ki szoktak alakulni a könnyű járású helyek mellett. De nem szívok én a vándorlással ne hogy azt hidd, az szív vele aki nem ismeri a hátárt aztán naívan lepakol. Na azét volt már hogy éjszaka gyalog mentünk haza 7-8 km-rről. No és aztán le van tojva voltunk katonák nem? nem a világ vége, meg ilyen szöveggel hazamentünk. Reggel traki, ifa ki, megy az élet tovább. Ez meg ezzel jár néha.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #159 Dátum: 2015. Szeptember 29. 23:03 »
Na még csak meg toldom mert így nem kerek ;). Amit eddig írtam arra is lehet gondolni hogy ez igen ez egy békebeli gondolkodásu faszagyerek. Meg arra is hogy hülye ;D. Az igazsághoz tartozik hogy az elmult 6 évben háromszor majdnem elpatkoltam sulyos balesetekben. Amikor néha sárba gyaloglok persze hogy bosszant egy kicsit. De közben örülök hogy itt vagyok és a sarat turom nem "egynyolcvanon"szikkadok. Bocsánat ez nem rakodo kaptár téma de roboturnak tartoztam.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 29. 23:06 írta robi 75 »

« Válasz #160 Dátum: 2015. Szeptember 30. 00:15 »
Mi az a  nem "egynyolcvanon"szikkadok? Egyértelmű hogy kihasználod a konténeres méhészkedés lényegét a könnyű mobilitást. Nállunk a "fekete" földút kikerülhetetlen, csak ilyen van. Voltunk katonák, 30 éve hogy őríztem a határt, de akkor még "mi" akartunk nyugatra menni.

« Válasz #161 Dátum: 2015. Szeptember 30. 07:12 »
Robi75!
Maradjon meg a humorod, élvezettel olvasom írásaidat,mert gyakorlatias, a valóságról írsz, és ez nálam bejön!
Olyan "túlélő" típusnak tartalak a stílusod alapján.
Jó egészséget kívánok, és várj még egy kicsit a szikkadással!
A konténernek, vagy guruló méhesnek (IFÁ-ra) szereltnek óriási előnye, hogy nem kell alkoholista segédekkel küzdeni, beleülsz, és mehetsz.
Minden "gyalog kaptáras" egyszer biztosan megirigyeli tőled ezt a rendszert.
A vándorláskor.
Üdv:Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #162 Dátum: 2015. Szeptember 30. 08:14 »
Én is hör voltam :). Eszünkbe sem jutott se keletre se nyugatra menni, legfeljebb hazafele, de oda nagyon. Pedig a tsz fizetés turó volt :(. A méhesház tényleg jó, jobbak benne a méhek egész évben, védett helyen vannak. Kevesebb kajával jobban telelnek mint kint, a tavaszi fejlődés is szemmel láthatóan gyorsabb. Nekem hunor rakodók vannak betéve (tabi rakodók) amiket bármikor könnyen ki is tudok tenni, bármi adódik.

« Válasz #163 Dátum: 2015. November 29. 12:25 »
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy télen mekkora kijárónyílást kell hagyni hunor kaptáron? Mik a tapasztalatok? Ami most van, azzal nem volt gond ősszel, viszont nem tudom, hogy télen - vagy inkább a petézés indulásakor - kell-e több levegő nekik? Nehogy probléma legyen. Nem bolti szűkítőm van, hanem én csináltam fából. Inkább magas legyen a nyílás, vagy széles? Felső kijárósak a kaptárak. Köszi előre is a válaszokat
Zoli

« Válasz #164 Dátum: 2015. November 29. 13:29 »
 Inkább széles lapos legyen, magassága kb 6-7 miliméter szélessége 120-150 mm. (Felsőnél) De jobb az egérrács, nem drága és biztosabb a szellőzés és rágcsálótól is jobban véd.