Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399632 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #120 Dátum: 2015. Szeptember 26. 11:57 »
És mi a véleményed az NB fészkes(10) rakodóról, feles méztérrel?

« Válasz #121 Dátum: 2015. Szeptember 26. 13:25 »
Idézet
Én a szakmai tudásodat nem becsülöm le, sőt klassz előadásaid vannak, de a teljesítményeden tudnék egy 30%-ot növelni.

És hogy tudnál 30%-ot növelni a Jenőnél?

« Válasz #122 Dátum: 2015. Szeptember 26. 13:29 »
Dehogynem fogsz görnyedve járni. Márpedig azért, mert egész nap hajladozol a kaptárakba, amíg a hunorosok szépen felegyenesedve kezelnek.
Nem én sztárolom a saját rendszeremet. Én egy szót sem szóltam. Megint Te kezdted el a hülyeségeidet, a hunor basztatását, és egy elavult keretméretet ajnározol, ami még fészeknek elmenne, de nem méztérnek, ráadásul oldalt...hú vazze!!! Aztán meg nyugodj meg, azzal kezdtem. Szerszámos láda.
Aki a H12-t törpe fekvőnek gondolja, annak nem szoktak felmenni a családjai a méztérbe, mert gyengék.
Én néha szoktam 3 fiókkal is dolgozni, csak Te nem láttad, és ezért nem is tudod miről beszélsz.
Nálam a tíz mázsa nem tétel. Hoppá!
Nem cipelek. Helyben pergetek. Kiseprem őket a méztérből, és visszarakom a kipergetett lépeket, éppen úgy, ahogyan Te behajolva a ládába. De én ezt 3 perc :o alatt/ család. A kibontástól a betakarásig. Le sem veszem a mézteret.
Nekem úgy 30-40 rajom lehetett. Talán százalékosan több a tiédtől. Gyenge év volt. Volt már 120 is egy hét alatt. De én 164 mázsát pergettem (csak) 20+ 25 óra alatt, mert az eső itt is esett. Nekem az elég. Majd ha kevés, eladok néhány százat a szaporulatból. Lehetnek rajok is azok a szaporulatok, engem nem zavar. Van még 120 férőhelyem, és több ezer kiépített lép (lekénezve) tartalékban, nem a méhekkel őriztetem.
Nem kell a teljesítményemen növelni, akik ismernek, azok ezt tudják. Te semmit nem tudsz, csak mellébeszélsz a nagyvilágba.
Nincsenek előadásaim. (Én nem ebből élek, mint a megélhetési méhészek, akik marhaságokkal tömik a naivak és sznobok hiszékeny vagy üres fejét, a nemzeti program lóvéból. ) Egy van videón, azt sem láttad. Mielőtt válaszolsz nézd meg, aztán tavasszal piacra a ládákkal :o

« Válasz #123 Dátum: 2015. Szeptember 26. 13:42 »
Tudod DCplussz, ha Attila a teljesítményre gondolt, talán Viagrával.  :) ;D
Vagy méretben? Hogy elérje a méhet? ::)

« Válasz #124 Dátum: 2015. Szeptember 26. 14:37 »
https://drive.google.com/folderview?id=0B-KF6HFKQBqzdUFpVFgxcDI1TXc&usp=sharing

1.
2. méztér levétele után a fészek.
3. A fészek közepe.
4. A fészek jobboldali lépjei.(másik család)
5. A fészek bal oldali szélső lépje.
6. Méztér levétele után reggel. (másnap)
7. -8.Méztér levétele után este. (másnap) Degonosz méhésztársunk is csinált akkor képeket.
9. Amikor meghűlt az idő.
10-11. A minap, amikor megdőlt a melegrekord.

Na akkor ezeket be lehetne szűkíteni 7NB-re? Jaj! Most nézem ;D (mert ugye nem olvastam eddig :D ;D)
Három héttel ezelőtt?

Ki írta ezt:
Az alaptanfolyam után nézzünk egy kis gyakorlati kérdéskört.
Kaptártípustól függetlenül még ebben az időben is véthetünk a szűkítésnél, ugyanis amikor három héttel ezelőtt
"rászorítottam" a méheket a 7 NB lépre még mindig volt 3-4 lépben fias, ebből 2-ben nagy kiterjedésű.

Tényleg nem ártana egy alaptanfolyam!!!
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 26. 14:44 írta kivancsi111 »

« Válasz #125 Dátum: 2015. Szeptember 26. 15:01 »
Hány családdal méhészkedsz, ha nem vagyok indiszkrét?

« Válasz #126 Dátum: 2015. Szeptember 26. 15:02 »
kiváncsi111!

Részleteznéd, ezt a "3 perces" pergetést? Hogyan lehetséges ez? Bár én fekvőkaptárral méhészkedem, de azért érdekel.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #127 Dátum: 2015. Szeptember 26. 15:09 »
Szerintem Attila a szűkített fészekre gondolt teljesítmény növelésre.Tényleg meg lehet koppasztani a családokat. Vándoroknál egy nagyon jo fogás de ott virágrol virágra megyünk folyamatosan. Álloméhészetben ez életveszélyes. Főleg akkorában mint kíváncsinak van. Gondolom.... ???
Üdv:robi

« Válasz #128 Dátum: 2015. Szeptember 26. 15:22 »
kiváncsi111!

Részleteznéd, ezt a "3 perces" pergetést? Hogyan lehetséges ez? Bár én fekvőkaptárral méhészkedem, de azért érdekel.
Leiírta. Mézest lesepri, és megy vissza az előre kipergetett(másik családtól vagy készletből) lép. Tényleg piszok gyors, kipróbáltam párszor ;).

« Válasz #129 Dátum: 2015. Szeptember 26. 15:29 »
De van ennél is gyorsabb módszer! Kb. 1 perc. A megfejtőnek pirospont!

Azért nem olyan elavult keretméret az Nb... Voltam olyan profinál, aki 250 termelővel dolgozott, akácpergetés után 100 hordót számoltam meg az udvarán. Azt mondta, már nem éri meg, mert nem tud 3 akácot megjárni. Mondjuk ő nem fekvővel dolgozott...
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 26. 15:51 írta szeremej »

« Válasz #130 Dátum: 2015. Szeptember 26. 15:51 »
Oké, de ez nem pergetés csak részművelete. De akkor is gyors. Szóval arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan illetve mivel és hová sepri le a méheket, stb.

Egyébként mi ketten pergetünk, bár nincs nagy állományunk, de így is 3 nap egy pergetés jó esetben is. ?Mostanában inkább több. Egyszer, egy vándortanyai szomszéd méhésszel hasonlítottuk össze a pergetésünk hatékonyságát. Ők jelentősebb állományt pergettek x emberekkel. De az egy kaptárra vetített rátöltött munkaidő közel hasonló volt, talán a mienk picit kedvezőbb is. De mégsem okés, mert engem is szorít az idő. Nem azért mert sürgős hazafelé, hanem mert ameddig nincs tisztítópergetve, addig csak a vegyes kategóriát növeli a drága akácnektár. Vagy éppen a hordás áll le az akác végén. 

« Válasz #131 Dátum: 2015. Szeptember 26. 15:58 »
Vagy leseprővel garatba, aztán visszaönti a fiókba, vagy seprűvel vissza a fiókba.

« Válasz #132 Dátum: 2015. Szeptember 26. 16:04 »
Este 1/2 8 körül. Úgy 16-18 C lehetett. A méhek a fészekben nagyrészt. Bőven a 150. család felett aznap. Nagyon gyenge minőség, mert telefonos, és a fényerő "művészileg" felerősített...nem értek hozzá, fiam tette láthatóvá valamennyire.
https://www.dropbox.com/s/vhfio4gysjk6arv/WP_20150526_002.mp4?dl=0

« Válasz #133 Dátum: 2015. Szeptember 26. 16:19 »
Igen, én is így csinálom. Profi munka! Csak nálam jóval többen vannak ilyenkor, és van mégegy szint ;)...

« Válasz #134 Dátum: 2015. Szeptember 26. 16:26 »
Szeremej!

A vissza a fiókba, kefével szerintem időigényes. Még akkor is ha hat, segéd dolgozna az ember keze alá. Ez csak akkor gyors ha előtte le van szöktetve a méztéri fiók, és így csak néhány méh van a kereteteken.
Talán a leseprőgépes variáció, én arra tippelek.
De talán majd részleteket is elárul kiváncsi111, ha már bedobta a "3 perces peregtést" .

Közben "észleltem" a videót, szóval manuálisan kefével ki a kaptár elé a méheket. (Sajna ezt a módszert egyenlőre nem használhatom).
A pergetőhelységbe kerüllés előtt valaki még utánsepri vagy no problem, az a néhány méh?
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 26. 16:37 írta Robotur »