Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402823 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #105 Dátum: 2015. Június 03. 20:22 »
Gewi!
A kijáró nyílás lefelé való változtatása nem okoz problémát.
Alulról felfelé már macerásabb.
Ekkor az alsó kijárót valamivel le kell takarni, hogy ne lássák, mert arra vannak rákattanva.
Felülről lefelé semmi gond.
Nagyernyei Attila

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #106 Dátum: 2015. Június 03. 20:51 »
Köszönöm Attilla.
Nagy Zoltán

« Válasz #107 Dátum: 2015. Július 05. 17:07 »
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy meddig kell / tanácsos anyarácsot használni hunor rakodónál (11 keretes)? Ilyenkor is felmehet még petézni az anya a méztérbe, vagy már nem kell attól tartani? Mikor átnézem a fészkeket, akkor gyorsabb lenne, ha nem kellene még az anyaráccsal tökölni. Fa keretes anyarács, és odaragasztják propolisszal, elég keményen.

Meg lehet, hogy ma nagy baromságot csináltam a könyvek szerint. Ugyanis van 5 idei fiatal családom, befogott raj, meg szaporítás. A fészekben már szépen voltak, és a kijárónál is lógtak, mert baromi melegük van. Így felraktam a mézteret, de nincsen elég kiépített keretem, így van ahol cak a méztér üres tere tátong. Viszont ezt elvileg nem szeretik a méhek. Szerintetek szedjem el a méztéri fiókot, hogy ne legyen huzat, meg tér stb? Vagy ilyen nagy melegben akár jó is lehet nekeik?

Mik a tapasztalatok? Köszi
Zoli

« Válasz #108 Dátum: 2015. Július 05. 18:55 »
W.Zoli!
Anyarács maradjon, ez nem kérdés, mert nem lesz mézed.
Mindent bepetéz az anya, ha nincs nagy hordás.
Ha jó a szotyi kiszorítják, és keresi a helyet.
A méztérbe tegyél fel néhány öreg lépet, a fészek veselépeit.
Ez lehet akár kelő fias is, és a fészket műléppel tűzd.
De jó, hogy 27 év után NB18-ban folytatom.
Még a java vissza van Hunornak.
A betelelés.
Ja és a vándorlás.
Becsapkodom a fekvőnél a szellőzőket és lehet pakolni.
320 Hunornál 3 embernek 4 óra volt a pántolás, és a szellőzés előkészítése, úgy, hogy nem ettünk, nem ittunk.
A terepviszonyokra is érzékeny a rakodó.
Egy pocoktúrás már "dobja is a sort".
Na de nem azért írtam, hogy fikázzalak, mert a konténernél a pakolás csupán egy vezényszó...
"Józsi tolass alá."
Jó a Hunor, ma is fáj ért a szívem, de leginkább a derekam.
Üdv:Attila

« Válasz #109 Dátum: 2015. Július 05. 20:10 »
Köszi.
Akkor hagyom még az anyarácsot. Tegnap pergettem egyet. Vegyesen lett, gesztenye meg hárs meg még a fene tudja mit hordtak bele. De nagyon finom. Telelés nem lesz para, tavaly is jól sikerült. Kikupáltatok itt, hogy mit hogyan kell, a fészekből nagyon kevés mézet veszek el, inkább rendes méz legyen, mint cukor. Meg majd ráetetek, ha kevés lenne. Felénk szotyi nincs, csak virágokról gyűjtenek már. A kaptáraimat úgy csinálom, hogy békazárral lehet összefogni a fészket meg a fiókot. Úgyhogy pántolás nem lesz. Nem is értem miért szórakoznak sokan a pántolással, mikor kb 200 Ft darabja a békazárnak. Azaz értem, de úgy csináltam a kaptáraimat, hogy lehessen békazárral zárni, és vándorlásnál se legyen probléma. Remélem jól alakul a szotyitok. Zoli

« Válasz #110 Dátum: 2015. Július 05. 20:32 »
 "Nem is értem miért szórakoznak sokan a pántolással, mikor kb 200 Ft darabja a békazárnak."

Egy 4 fiókos rakodóhoz 6 pár vagyis 12 darab kell belőle. Szerintem a pántolással jobban lehet korrigálni az időjárás okozta hézagokat, bár időigényes. A békazárak rendes zárása sem tartana szerintem kevesebb ideig, mondom ezt annak ellenére, hogy nekem is halálom a pántolás.

Üdv. jani bátya

« Válasz #111 Dátum: 2015. Július 06. 08:33 »
Ja, mondjuk arra nem gondoltam, hogy van akinek több fiókból áll, mint kettő. ott már érthető a pántolás, mert békazárral azt én sem merném bevállalni. Nekem csak fészek és méztér van, és úgy van megoldva, hogy a méztéri fiók besüllyed a fészekfiók peremébe. Így oldalra nem csúszkál, csak a függőleges rögzítést kell megoldani, arra meg jó a békazár.

« Válasz #112 Dátum: 2015. Szeptember 25. 20:30 »
Azt a veszélyt, amiről Attila ír a Hunor keretnél, meg lehet-e úgy oldani, hogy majd amikor a fiasok kikeltek, de 20 fokos időben (október) 1-2 liter sűrű szirupot etetünk a családdal, amivel ők ''betömik a lyukat'', tehát a fias helyét? Vagy ezzel többet ártunk, mint használunk?
Mondjuk annyira szerintem nem gáz a helyzet, mert a méhek megfelezték a fias kereteket. Az első fele fias, (akár) mézkoszorú nélkül, a hátsó fele léctől-lécig mézes. Csak így eléggé középről indulnak a télbe.

« Válasz #113 Dátum: 2015. Szeptember 25. 20:55 »
Mortimer!
Szerintem ne kísérletezz ezzel mert akác után Te fogod "betömni" a lyukat, az üres kaptáraid miatt.
Remélem nem sértődsz meg, ezt jóindulatból mondom.
A Hunor "átka", hogy az utolsó kikelt fiasok fölött kevéske mézkoszorú marad!
Ezt kétféleképpen tudod kiküszöbölni.
1.
Összekevered a kereteket, 1 nagyon mézes, 1 kevésbé mézes és így állítod be a téli fészket.
2.
Kiveszed azokat a kereteket amelyekben kicsi a mézkoszorú, és helyére jó mézeset teszel, közben a kevésbé mézeseket a fészken kívül felkarcolod.(Ez megegyezik az NB-vel!)
3.
Totál beeteted őket, de akkor nem végzel szeptember közepéig, mert még mindig van fias.
4.
Imádkozol, hogy kibírják tavaszig.
A fészekben maradt keret, amelyben az utolsó fias kelt ki, azon fog az anya tavasszal indulni.
Ez addig nem is lenne baj, amíg abban az időben tudnak léputcát váltani, de ha kint tombol a mínusz, kapufa a családnak úgy, hogy mellette még van 10-12 kiló mézed.
Ezért kell a keretek tetején átjárót biztosítania "spájzba", vagy csak a viaszhidakat megtartani.
Örösi kifúrta a lépeket a keretlécek alatt, így biztosítva a léputcák közötti kapcsolatot.
A kevésbé mézes lépeken kezd el az anya petézni, ezt megbeszéltük, de a másik gáz, hogy túl korán!
A korai fias nagyon káros, megviseli a méhcsaládot, többletfogyasztást okoz, és ha ekkor nincs kirepülésre alkalmas idő, automata nozema!
Megoldás?
Rengeteg élelem jó helyen, és nyugalom a családnak, a méhésznek!
Üdv:Attila

« Válasz #114 Dátum: 2015. Szeptember 25. 21:24 »
Azért ez a hunoros helyezet nem ennyire bonyolult. Semmi baj a hunorral, ha alapjaiban máshogy értelmezi valaki a "hunor" rendszer technológiáját, mint Attila.

« Válasz #115 Dátum: 2015. Szeptember 25. 21:37 »
Köszönöm Attila.
A napraforgó után, üres keretekkel megtűzdelt családoknál van csak ez a fönnt semennyi mézkoszorú probléma.
Valószínű én azt csinálom, hogy a kritikus kereteket kiveszem, óvatosan lerázom róla a méheket, összébb tolom a kereteket, oldalról szűkítek. 30 családnál még nem nagy munka.
A napraforgó utáni üres lépes tűzdelésnek amúgy van értelme Hunor10+félkeretesnél? Szerintem csak annyi, hogy így tudtam pörgetni a szélső mézes kereteket. A népesség nem lett több, mint a nem háborgatott fészkű családoknál.

« Válasz #116 Dátum: 2015. Szeptember 25. 21:57 »
Biztosan olyan tökölődésnek tűnik a módszerem,viszont mindig a február végi, március eleji tartós hidegre kell készülni, és én túlaggódom a történetet, emiatt még soha nem volt méhpusztulásom élelem miatt!
A Hunort soha nem fikázom le, viszont kicsit nagyobb velük a beteleltetési macera.
Nagyobb odafigyelést igényel, de a rutinnal ez is megszerezhető.
Érdekesnek tartom, hogy az OMME szakelőadói névsorában nem szerepelek, és most újra rám találtak, nem is kevesen.
Köszönöm a meghívásokat!
Előadásaimban ezeket a témákat (beteleltetés, tavaszi felfejlesztés, anyakorlátozás) csak érintem.
A fő csapás iránya:
"A magyarországi kaptártípusok összehasonlítása az akácméz termelés tükrében."
Itt minden típusban méhészkedőhöz  szólok.
Volt még egy előadásom, azon sokan megrökönyödtek.
"Az igazi rendszerváltás. A Hunortól az NB 18-ig."
Hiába, a szakmában is ilyen provokatív címeket adok előadásaimnak.
Nagyernyei Attila

*

crx7

• *
  • 14
« Válasz #117 Dátum: 2015. Szeptember 25. 22:37 »
Szia Attila!
Hol és mikor tartasz előadásokat? Hogy szerezhetek erről tudomást?
Szívesen részt vennék rajta!

« Válasz #118 Dátum: 2015. Szeptember 26. 09:32 »

"A Hunort soha nem fikázom le, viszont kicsit nagyobb velük a beteleltetési macera."[/

Ez biztosan nem így van a 12 keretessel. Már 18-án végeztem pedig jónéhánnyal többet kellett letakarnom. ;)

"Előadásaimban ezeket a témákat (beteleltetés, tavaszi felfejlesztés, anyakorlátozás) csak érintem."

Pedig jó lenne elmondani a kezdőknek, hogy eszeveszettül sokat dolgozol Te is feleslegesen, és ezért nem tudnak a "bocisok" sem nagy állományokkal dolgozni, csak egy sereg emberrel, kivéve ugye a mézelvételt.

"Az igazi rendszerváltás. A Hunortól az NB 18-ig."
Hiába, a szakmában is ilyen provokatív címeket adok előadásaimnak."

Én eltitkolnám, mert szégyenletes. Óriási szakmai hiányosságok következménye. Egy mondat viszont valós az írásodból. Tényleg provokatív, és sajnálatos. Nem revolúció, hanem re evolúció.

« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 26. 09:35 írta kivancsi111 »

« Válasz #119 Dátum: 2015. Szeptember 26. 11:25 »
Kivancsi 111!
Viszont 60 éves koromban remélhetőleg nem fogok négykézláb mászni a NagyBocik között!
Továbbra is az a gondom Veled, hogy csak a saját módszeredet sztárolod, amiről pedig én beszélek ki sem próbáltad.
Akkor, hogy tudsz róla véleményt mondani?
Én soha nem használtam volna 12 keretes Hunort, mert azt bocsáss meg egy "törpe fekvőnek" vélem, valamint a Te méhészkedési módszered nem nevezhető rakodónak!
Az egy egyenlő lépes méhészet!
Akkor beszélhetünk rakodó rendszerről, ha minimum 3 fiókkal dolgozol.
Rengeteg mézet felemészt a fészek, különösen akácon, ami az én módszeremet tekintve olyan mint a tűz és a víz.
Az általam alkalmazott technológiának pont az a lényege, hogy a fészek totál fias, akár fekvő, akár rakodó kaptárról beszélünk.
A Te rendszeredben mérhetetlen pocsékolásnak tartom, hogy a fiasok körül sok sok kiló méz marad, a veselépekről nem is beszélve.
Ez a Te állományod nagyságában tíz mázsás tétel, tehát milliókat pacsázol el, ami nálam a hordóban van.
Lehet velem kötekedni, lefikázni a fekvőt.
Meguntam a cipelést, pakolászást, a rajfogdosást,a rengeteg embert.
Most a nyugalom szigete a méhészkedés számomra.
Nem hajt se török se tatár, szépen a végére érek a dolgaimnak, az idén összesen 5 rajom volt, azokkal be is teleltem.
Tényleg neked hány rajod szokott lenni?
Én a szakmai tudásodat nem becsülöm le, sőt klassz előadásaid vannak, de a teljesítményeden tudnék egy 30%-ot növelni.
Üdv:Nagyernyei Attila