Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 400158 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #75 Dátum: 2015. Április 23. 19:27 »
Sziasztok ! Most hétvégén fogom fel tenni a méztéri fiókot . Nem sietek mert a repcén már ha jól számlok kb 1000 család van, igy labdába sem rúghatok . De szerintem nekik sem lesz rekord termés  repcén . Nem baj mert ,akácot szeretnék gyűjtetni leginkább . Az akác pedig most kezd levelezni , eddig úgy nézki hogy nem volt olyan nagy fagy igy szépen felylődnek a fák . A cseresznye le virágzot, de még vannak  /pálinkás / -fák amik még virágoznak . Győnyőrű idő volt 28fok meleg . És nem volt szél !!  Űdv .  Antal

*

Nb18

• 797
« Válasz #76 Dátum: 2015. Április 23. 20:42 »
Sziasztok!

Ma nálunk olyan szél volt, hogy háromszor csapta rám a kaptártetőt. A kalapot meg ki tudja hányszor vágta hátra, mire végeztem. Ebből kifolyólag a hangulatot nem tudnám jellemezni szép szavakkal... Se a méhekét, se az enyémet......

Nb18

« Válasz #77 Dátum: 2015. Április 30. 16:26 »
Ma megnéztem a múlthéten 6 f.fiasra bővitett családot (NB10+NB/2) és egy kereten van fias, a kikeltek helye tele van nektárral, virágporral.
1. Méztér fel,
2. Mézes keret ki, lép/műlép be.
3. V.mi más.
Mi lenne a helyes megoldás?
Köszi!
G.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #78 Dátum: 2015. Április 30. 17:50 »
Ne mindig ránk figyelj és ránk hallgass! Miért nem bízol a saját szemedben és miért nem a méheket figyeled?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #79 Dátum: 2015. Április 30. 19:12 »
Gergo55!
Fájó szívvel mondom, de válts keretméret, ez valójában kaptárrendszer váltást is jelent.
Örök problémád lesz a rajzással.
Egyszer már leírtam.
80 családomból 78 megrajzott az NB fészek 1/2 NB méztér miatt.
Tamásiban egy méhésztárs ezen is túltett.
Mind megrajzott neki.
Az egyenlő lépes rakodónál nincs ilyen probléma!
Simán felfüggesztesz néhány kelő fiast, és akkor gondolkodhat az anyuci.
Tegnap voltam egy olyan méhésznél, aki egyenlő lépes NB rakodója van, és az is 12 keretes!
Úgy korlátozza az anyát, hogy letol egy függőleges anyarácsot, a fészekre tesz egy vízszinteset és kampo.
Azonnal 6 keretre korlátozta az anyát.
Kit érdekel, hogy melyik oldalon van a mama?
Én a Hunort 10-est korlátoztam ugyan így!
Sokan megdöbbentek amikor látták.
A még nagyobb döbbenet pörgetéskor volt, de utálom az öndicséretet.
Még a végén bekerülök az OMME-s újságba.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #80 Dátum: 2015. Május 01. 20:13 »
QUQURIQ !!!

"Még a végén bekerülök az OMME-s újságba.
Nagyernyei Attila"

Legfeljebb keresztre feszítve...

A Jóindulatú Kiskakas!

*

zümi

• 1382
« Válasz #81 Dátum: 2015. Május 05. 09:29 »
Antal!
Nagyon sokat dolgozhatsz a méhekkel, mert mostanában ne írsz :)
Karcsival ne foglalkozz. Nem sértőn mondta neked, hogy ne dolgozzál.
Nem rajoznak a méheid?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

• 1382
« Válasz #82 Dátum: 2015. Május 06. 21:52 »
Üdv Cs. Anti!
Írnál néhány sort a méhészetedről?
Van mászkálás?
Családok erőssége?
Rajzással kapcsolatban?
Lesz elvehető mennyiséged repcéről?

Múltkor kérdeztem tőled gondolom át siklottál felette, hogy fiókostól pörgettek? Vándoroltok a családok egy részével 2. akácra?
Remélem nem sok a kérdés :)

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #83 Dátum: 2015. Május 07. 19:18 »
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Korlátozom az anyát akác előtt, és elég sok olyan fedett fias keretem van, amiben sok virágpor van. Ezeket a kereteket ha felrakom a méztérbe, akkor a virágporral mi lesz? Visszahordják a fészekbe?
Köszi
Zoli

*

zümi

• 1382
« Válasz #84 Dátum: 2015. Május 07. 21:02 »
Szerintem nem! Amit besilóztak a keretekbe ott is marad!

« Válasz #85 Dátum: 2015. Május 07. 21:42 »
ne már...

« Válasz #86 Dátum: 2015. Május 08. 07:13 »
Az akácba pergetve ezt a besilózott virágporos keretet, rontja annak minőségét?

« Válasz #87 Dátum: 2015. Május 08. 17:39 »
ma azt mondta a cimborám, aki régóta méhészkedik, hogy mikor a méztérbe felhúzott fias kikel, akkor a virágport is elhordják onnan. De majd meglátjuk lassan mi is.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #88 Dátum: 2015. Május 08. 21:49 »
Ha szép népes a méhcsalád akkor természetesen ez történik.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #89 Dátum: 2015. Május 23. 21:31 »
Sziasztok!
Ma kipergettem életem első saját mézét. Lett akác, meg galagonya. Korábban hordtak galagonyát, azt az összes családtól akác előtt elszedtem. Nem vittem akácerdőbe a méheket, a környékről szedtek össze ami van. Természetesen nem olyan eredmény, mint aki akácra viszi, de én így is nagyon örülök neki, annak ellenére, hogy milyen volt az időjárás, nagyon ügyesek voltak a lányok. Nagyon nagy élmény volt megint, mikor nagyapám pergetőjéből kicsordult a méz :)

Kérdésem is van mára. Van egy családom, aki nagyon szelíd, és átlagon felüli hordást produkált. Szeretném szaporítani, de nem húznak bölcsőt. Ma megszorítottam őket a fészekben 6 hunor keretre. Szerintetek esélyes, hogy így már lesz rajbölcső? Akác előtt is korlátoztam őket, akkor 7 kereten voltak, de húztak maguknak lépeket, az anyarácsról lefelé, hunor méretet :) Na most deszkával is lezártam a teret, hátha. Jó lesz így? Vagy inkább mondjuk lépszalagos módszert próbáljam? Csupán három szép bölcsőre lenne szükségem, annyit tudok szaporítani. Idén már kettőt szaporítottam, mert volt más családoknál bölcső. Abból az egyik anya már petézik is szépen. Köszi

Zoli