Kedves Méhésztársak!
Olvasgatok sokféle méhészeti fórumokon különféle véleményeket, hozzászólásokat. Tegnap pl. a "zöldön" olvasom azt hozzászólást amit "meezesjeno" írt és amivel maximálisan egyetértek. Konkrétan a kínai "mézekkel" kapcsolatban... Általában azt írják a méhészek meg a sajtó meg mindenki, hogy "ömlik", "áramlik", "dől" a kínai "mézhamisítvány" az országba meg az unióba. Ugye ez nyilván nem csak úgy magától "ömlik" errefelé. Nem a kínaiak "árasztják" el vele az európai piacot, hanem azt a terméket ami náluk elérhető valaki, valakik megvásárolják és aztán ezt forgalmazzák tovább majd nagy hangon ráfogják a kínaikara -ami aztán így is terjed el a köztudatban-, hogy ők a felelősek a mézpiacon kialakult helyzetért. Sőőt, még „harcolnak” is ellene... Szóval hiába áll 30 kurva az utcasarkon, ha nekem nincs igényem az efféle szolgáltatásra... Ha meg mégis igényem lenne és esetleg kiderülne akkor meg azért mégicsak a kurva lenne a hibás, hogy miért állt kint az utcasarkon... Vajon létezhet-e olyan magyar mézkereskedő, mézkiszerelő aki esetleg él a kínai "lehetőséggel"?
Aztán olvastam már olyan véleményt is (facebookon), hogy csak magyar mézet lehessen a boltokban a polcra kitenni, mert csak a magyar jó a többi más meg szóra sem érdemes „szemét”. Az ilyen véleménnyel szerintem van több probléma is. Az egyik az, hogy nem csak a magyar méz lehet jó minőségű ill. a magyar termelő méze is lehet silány minőségű... Viszont azért a mi mézünk, mint a magyar termelők kiváló méze azért menjem külföldre a boltok polcaira, de jó áron ám! Ide meg aztán ne hozzon senki semmit… Deháát a kereskedelem meg a piac nem így működik.
Már ha működik itt valami piaci alapon egyáltalán. Sajnos nekem az az álláspontom, hogy nem igazán. Itt nem piaci, hanem politikai alapon működik szinte minden. Aminek a vége aztán majd úgyis a teljes összeomlás lesz mindenhol. De úgy tűnik, hogy addig amíg az be nem következik, addig senki sem fogja megérteni. És lehetséges, hogy utána sem… Így van ez a különböző támogatásokkal is. Nyomják, tolják a pénzt ebbe az ágazatba (is) annak ellenére, hogy így is túlkínálat van a mézpiacon és számos egyéb problémával küzdünk. Népszerűség növelés céljából „öntik” a pénzt az ágazatba mindenféle szakmai és gazdasági alapot nélkülözve, kizárólag politikai alapon. Túlfűtik. És ebben sajnos van partnerük is hozzá. Olyan partner, aki tű pontosan tisztában van az ágazat helyzetével de személyes ambíciói miatt teljesen eladta magát a rendszernek. Egy komoly szakember meg nem csinál ilyet az nem alkuszik… Legutóbb Kaposváron hallgattam meg az előadását. Jelezte, hogy Ő ugyan nem ért egyet úgy általában a támogatással de aki teheti az igényelje… Hát persze ha már adják akkor miért ne?! Csakhogy a támogatásoknak rengeteg a negatív hatása. Pl. az, hogy torzítja a piacot, növeli az eszközök és a működéshez szükséges mindennek az árát, leértékeli a szorgalmat, a szaktudást, a munkát, kinyírja a versenyt. Végül aztán minden teljesen összeomlik. De hát ma már mindenki (sokan) támogatásokból szeretne élni -nyilván vannak akik rendkívül jól is járnak- olyannyira, hogy a legtöbben már azt hiszik, hogy az alapból jár nekik és az élet része. Pedig csak az járhatna amiért megdolgozott…
Dec. 3-án ellátogattam Zalaegerszegre a Kárpát-medencei mézfesztiválra. Csak a sportcsarnokban voltam és az ottani „megnyitó” ceremóniának az elejét hallgattam meg. Felsorakoztak az emelvényen a mézlovagrendek és előttük mindenféle hivatali emberek, politikusok, papok, politikus papok. Olyan érzésem volt mintha pártgyűlésre csöppentem volna. Az első beszélő után felálltam és otthagytam az egész műsort… Nem voltak sokan egyébként ebben a időszakban a csarnokban. Pár méhész és néhány érdeklődő. Az akácmézet 4500 Ft/kg áron kínálták.