Szakma-politika

• 4542 válasz
  • 1959232 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:Szakma-politika
« Válasz #4425 Dátum: 2021. December 02. 19:07 »
Bármennyire nehezen hihető, ez a stílus jó nekünk! Azért jó, mert az ilyen stílus egyre több zsebben nyit bicskát, olyanokéban is, akik úgy egyébként jó magasról tojnak a szakmapolitikára. Aztán egyszer csak elér a dolog egy olyan mértéket (ugyanúgy mint a politikában) hogy nagyon csúnyán kiborul a bili, aki meg a székén ül az nem fog tudni olyan alacsonyan ülni, hogy ne huppanjon onnét egy jó nagyot.
Szóval csak így tovább, jelenleg az omme a nyugalom szigete, a vezetésnek azért mert nincsenek muskétások, a tagságnak meg azért mert nekik kuss van, na de nem lesz ez mindig így...

*

buksi

• 466
« Válasz #4426 Dátum: 2021. December 14. 21:43 »
Javaslom elolvasni minden szakértőnek a zöldön megjelent Simon Zoltán gondolatait,a sajtófigyelő rovatban,amit már régebben mások is kifejtettek,de a nehéz felfogású vezetőségnek külön kellene egy oktatást is tartani,ahova a küldötteket is meg kell hívni.

*

buksi

• 466
« Válasz #4427 Dátum: 2021. December 31. 08:47 »
Valahol olvastam, egy méhésznek fölrugott  hóba esett keretek méhekkel együtt takarás nélkül simán megmaradtak márciusra,és akkor tette csak be a kaptárba.N.A,-át is érdekli a
méhészeti élet,de most csak az ár vonatkozásban, és tényleg kevés az aktív méhész a feketén,de szebb jövőt,jobb éveket mindenkinek./ Az utolsó...........a villany./

« Válasz #4428 Dátum: 2022. December 18. 18:53 »
Kérdésem lenne az olvasókhoz.
Ez mit jelent ?

Azt olvasom az omme honlapon , hogy 2021.02.10-én megtartott ülésen   az EH 4/2021/02.10/ sz. elnökségi határozat született, és a Küldöttgyűlési értekezlet KH/2021/ (02.10.) küldöttgyűlési határozat  szerint az omme szakmaközi szervezetté válik.   Tehát :Az elnökségi döntést határozati rangra emelte a köüzgyűlés határozata.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #4429 Dátum: 2022. December 18. 21:55 »
Mit jelentene!?

Csakis "jót"! :( Beállnak a méhészek közé a kereskedőkés kicsomagolók. "Képviselik az érdekeinket". :) (Mint ,ha közösek lennének!) AZ MI!!!?? :(

« Válasz #4430 Dátum: 2022. December 19. 16:57 »
Egyáltalán tudjátok, hogy mit jelent a szakmaközi szervezet?
Tudjátok, hogy milyen előnyökkel jár?
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #4431 Dátum: 2022. December 19. 18:18 »
Szeretnénk hallani tőled az előnyeit.

« Válasz #4432 Dátum: 2022. December 19. 19:32 »
Most neked külön magyarázza el Attila?
Ugyan már Oszkár. Mint amikor a küldöttgyűlésről kérdezték Attilát? Nem fogja az idejét erre pocsékolni. Igaza is van.
Kérdezd az elnöködet, vagy a küldötte/i/det. Ott van neked az egyesületed, ahol biztosan te is megszavaztad, amikor tájékoztattak az előnyökről, hiszen a szavazatodat vitte a küldötted, és mivel az igen volt többségben, -gondolom- ezért elfogadták. Ja, hogy te nem vagy omme tag. Aha. Na akkor kérdezz meg egy olyan omme tagot, aki volt olyan gyűlésen az egyesületében, ahol kikérték a véleményét, és tájékoztatták.
Ne keress ilyet, mert ilyen nincs. De érdekel ez valakit? Ez ám az igazi kuss, meg amikor Attila szó nélkül törli a szemfelnyitó hozzászólásokat.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #4433 Dátum: 2022. December 19. 21:00 »
Nem kérték ki a tagság véleményét !?? :o :D A küldöttek meg csak bólogattak?
Akkor ez nem más mint a demokrácia bukása! :)

Bár, már Platón is megmondta:", hogy a demokrácia a csőcselék uralma ".

akik a szabadságot megfelelő erények (például mértékletesség) hiányában a szélsőségességig fokozzák, s így a szabadságból szabadosság lesz.   A demokráciában mindenki a gazdagságot és a gyönyört keresi, ami káoszhoz, majd türanniszhoz vezethet.

Na szóval, akkor most itt tartunk??? :-\

« Válasz #4434 Dátum: 2022. December 20. 10:22 »
Kedves Méhésztársak!

Olvasgatok sokféle méhészeti fórumokon különféle véleményeket, hozzászólásokat. Tegnap pl. a "zöldön" olvasom azt hozzászólást amit "meezesjeno" írt és amivel maximálisan egyetértek. Konkrétan a kínai "mézekkel" kapcsolatban... Általában azt írják a méhészek meg a sajtó meg mindenki, hogy "ömlik", "áramlik", "dől" a kínai "mézhamisítvány" az országba meg az unióba. Ugye ez nyilván nem csak úgy magától "ömlik" errefelé. Nem a kínaiak "árasztják" el vele az európai piacot, hanem azt a terméket ami náluk elérhető valaki, valakik megvásárolják és aztán ezt forgalmazzák tovább majd nagy hangon ráfogják a kínaikara -ami aztán így is terjed el a köztudatban-, hogy ők a felelősek a mézpiacon kialakult helyzetért. Sőőt, még „harcolnak” is ellene... Szóval hiába áll 30 kurva az utcasarkon, ha nekem nincs igényem az efféle szolgáltatásra... Ha meg mégis igényem lenne és esetleg kiderülne akkor meg azért mégicsak a kurva lenne a hibás, hogy miért állt kint az utcasarkon... Vajon létezhet-e olyan magyar mézkereskedő, mézkiszerelő aki esetleg él a kínai "lehetőséggel"?
Aztán olvastam már olyan véleményt is (facebookon), hogy csak magyar mézet lehessen a boltokban a polcra kitenni, mert csak a magyar jó a többi más meg szóra sem érdemes „szemét”. Az ilyen véleménnyel szerintem van több probléma is. Az egyik az, hogy nem csak a magyar méz lehet jó minőségű ill. a magyar termelő méze is lehet silány minőségű... Viszont azért a mi mézünk, mint a magyar termelők kiváló méze azért menjem külföldre a boltok polcaira, de jó áron ám! Ide meg aztán ne hozzon senki semmit… Deháát a kereskedelem meg a piac nem így működik.
Már ha működik itt valami piaci alapon egyáltalán. Sajnos nekem az az álláspontom, hogy nem igazán. Itt nem piaci, hanem politikai alapon működik szinte minden. Aminek a vége aztán majd úgyis a teljes összeomlás lesz mindenhol. De úgy tűnik, hogy addig amíg az be nem következik, addig senki sem fogja megérteni. És lehetséges, hogy utána sem… Így van ez a különböző támogatásokkal is. Nyomják, tolják a pénzt ebbe az ágazatba (is) annak ellenére, hogy így is túlkínálat van a mézpiacon és számos egyéb problémával küzdünk. Népszerűség növelés céljából „öntik” a pénzt az ágazatba mindenféle szakmai és gazdasági alapot nélkülözve, kizárólag politikai alapon. Túlfűtik. És ebben sajnos van partnerük is hozzá. Olyan partner, aki tű pontosan tisztában van az ágazat helyzetével de személyes ambíciói miatt teljesen eladta magát a rendszernek. Egy komoly szakember meg nem csinál ilyet az nem alkuszik… Legutóbb Kaposváron hallgattam meg az előadását. Jelezte, hogy Ő ugyan nem ért egyet úgy általában a támogatással de aki teheti az igényelje… Hát persze ha már adják akkor miért ne?! Csakhogy a támogatásoknak rengeteg a negatív hatása. Pl. az, hogy torzítja a piacot, növeli az eszközök és a működéshez szükséges mindennek az árát, leértékeli a szorgalmat, a szaktudást, a munkát, kinyírja a versenyt. Végül aztán minden teljesen összeomlik. De hát ma már mindenki (sokan) támogatásokból szeretne élni -nyilván vannak akik rendkívül jól is járnak- olyannyira, hogy a legtöbben már azt hiszik, hogy az alapból jár nekik és az élet része. Pedig csak az járhatna amiért megdolgozott…
Dec. 3-án ellátogattam Zalaegerszegre a Kárpát-medencei mézfesztiválra. Csak a sportcsarnokban voltam és az ottani „megnyitó” ceremóniának az elejét hallgattam meg. Felsorakoztak az emelvényen a mézlovagrendek és előttük mindenféle hivatali emberek, politikusok, papok, politikus papok. Olyan érzésem volt mintha pártgyűlésre csöppentem volna. Az első beszélő után felálltam és otthagytam az egész műsort… Nem voltak sokan egyébként ebben a időszakban a csarnokban. Pár méhész és néhány érdeklődő. Az akácmézet 4500 Ft/kg áron kínálták.

*

Apis

• 192
« Válasz #4435 Dátum: 2022. December 20. 17:42 »
Kedves Méhésztársak!

Olvasgatok sokféle méhészeti fórumokon különféle véleményeket, hozzászólásokat. Tegnap pl. a "zöldön" olvasom azt hozzászólást amit "meezesjeno" írt és amivel maximálisan egyetértek. Konkrétan a kínai "mézekkel" kapcsolatban... Általában azt írják a méhészek meg a sajtó meg mindenki, hogy "ömlik", "áramlik", "dől" a kínai "mézhamisítvány" az országba meg az unióba. Ugye ez nyilván nem csak úgy magától "ömlik" errefelé. Nem a kínaiak "árasztják" el vele az európai piacot, hanem azt a terméket ami náluk elérhető valaki, valakik megvásárolják és aztán ezt forgalmazzák tovább majd nagy hangon ráfogják a kínaikara -ami aztán így is terjed el a köztudatban-, hogy ők a felelősek a mézpiacon kialakult helyzetért. Sőőt, még „harcolnak” is ellene... Szóval hiába áll 30 kurva az utcasarkon, ha nekem nincs igényem az efféle szolgáltatásra... Ha meg mégis igényem lenne és esetleg kiderülne akkor meg azért mégicsak a kurva lenne a hibás, hogy miért állt kint az utcasarkon... Vajon létezhet-e olyan magyar mézkereskedő, mézkiszerelő aki esetleg él a kínai "lehetőséggel"?
Aztán olvastam már olyan véleményt is (facebookon), hogy csak magyar mézet lehessen a boltokban a polcra kitenni, mert csak a magyar jó a többi más meg szóra sem érdemes „szemét”. Az ilyen véleménnyel szerintem van több probléma is. Az egyik az, hogy nem csak a magyar méz lehet jó minőségű ill. a magyar termelő méze is lehet silány minőségű... Viszont azért a mi mézünk, mint a magyar termelők kiváló méze azért menjem külföldre a boltok polcaira, de jó áron ám! Ide meg aztán ne hozzon senki semmit… Deháát a kereskedelem meg a piac nem így működik.
Már ha működik itt valami piaci alapon egyáltalán. Sajnos nekem az az álláspontom, hogy nem igazán. Itt nem piaci, hanem politikai alapon működik szinte minden. Aminek a vége aztán majd úgyis a teljes összeomlás lesz mindenhol. De úgy tűnik, hogy addig amíg az be nem következik, addig senki sem fogja megérteni. És lehetséges, hogy utána sem… Így van ez a különböző támogatásokkal is. Nyomják, tolják a pénzt ebbe az ágazatba (is) annak ellenére, hogy így is túlkínálat van a mézpiacon és számos egyéb problémával küzdünk. Népszerűség növelés céljából „öntik” a pénzt az ágazatba mindenféle szakmai és gazdasági alapot nélkülözve, kizárólag politikai alapon. Túlfűtik. És ebben sajnos van partnerük is hozzá. Olyan partner, aki tű pontosan tisztában van az ágazat helyzetével de személyes ambíciói miatt teljesen eladta magát a rendszernek. Egy komoly szakember meg nem csinál ilyet az nem alkuszik… Legutóbb Kaposváron hallgattam meg az előadását. Jelezte, hogy Ő ugyan nem ért egyet úgy általában a támogatással de aki teheti az igényelje… Hát persze ha már adják akkor miért ne?! Csakhogy a támogatásoknak rengeteg a negatív hatása. Pl. az, hogy torzítja a piacot, növeli az eszközök és a működéshez szükséges mindennek az árát, leértékeli a szorgalmat, a szaktudást, a munkát, kinyírja a versenyt. Végül aztán minden teljesen összeomlik. De hát ma már mindenki (sokan) támogatásokból szeretne élni -nyilván vannak akik rendkívül jól is járnak- olyannyira, hogy a legtöbben már azt hiszik, hogy az alapból jár nekik és az élet része. Pedig csak az járhatna amiért megdolgozott…
Dec. 3-án ellátogattam Zalaegerszegre a Kárpát-medencei mézfesztiválra. Csak a sportcsarnokban voltam és az ottani „megnyitó” ceremóniának az elejét hallgattam meg. Felsorakoztak az emelvényen a mézlovagrendek és előttük mindenféle hivatali emberek, politikusok, papok, politikus papok. Olyan érzésem volt mintha pártgyűlésre csöppentem volna. Az első beszélő után felálltam és otthagytam az egész műsort… Nem voltak sokan egyébként ebben a időszakban a csarnokban. Pár méhész és néhány érdeklődő. Az akácmézet 4500 Ft/kg áron kínálták.

"A hordós méz átlagára 8 euró/kilogramm. Az osztrák méhészek pert nyertek egy áruházlánc polcain elhelyezett méz esetében. A címkén az szerepelt, hogy Ausztriában termelt méz van az üvegben, de csak a letöltést végezte osztrák cég -a méz külföldről származott. Lengyelországban a a vegyes méz hordós felvásárlás ára 3-4 euró/kilogramm."Méhészújság 2022/12 9. oldal.

*

leo

• 210
« Válasz #4436 Dátum: 2022. December 21. 00:36 »
Attila! Azért pár szót válaszolhatnál a provokatív, buta méhészek buta kérdéseire.

« Válasz #4437 Dátum: 2022. December 21. 08:38 »
"• 2022-12-19
Jogcím   Kihasználtság
Méz és méhészeti termékek kinyeréséhez szükség eszközök beszerzésének támogatása   81%
OMME méz-zárszalag beszerzésének támogatása   36%
OMME termelői mézesüveg   165%
Vonalkód   80%
Vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása   51%"

Hallod-e Oszkár?
Na ezt az üvegmennyiséget sem szatyorban a nagykerben vásárolták a kollégák.  :D

« Válasz #4438 Dátum: 2022. December 21. 08:40 »
Aki sokat elad az raklapon veszi !

« Válasz #4439 Dátum: 2022. December 21. 18:40 »
A  Belphegor által írottakra reagálva: Sok mindennnel egyetértek.
Nem értek viszont egyet a támogatásról  írtakkal annyiban, hogy a mezőgazdasági tevékenységeknél   ennek szerepe, jelentősége megkérdőjelezhetetlen. Gondoljunk csak pl.:a fejlesztésekre, nagy beruházásokra,károk enyhítésére szánt támogatásokra.
 Vannak különböző támogatási fajták. A teljesítés, teljesítmény nélküli osztogatások valóban piac ellenesek (idegenek) .  És itt kapcsolom azon mondatot, hogy "politikai alapon működik szinte minden ". Ebben az  esetben érthető,értelmézhető  a támogatásokról írtak .
Én azért felvetném a szaktárca és MAK szerepét ebben az ügyben. Azt is tudjuk, hogy vannak kutatóintézetek,sőt prognosztika is készül,- ha minden igaz -;meg van innovációs kutatás is.
Ezeknek biztos vannak erdeményeik. De hol landolnak azok? Ki, és kik rendelik meg,rendelhetik meg azokat? Ne találgassunk! Tudjuk.
Ezen eszmefuttatásnál megint bejön a "politikai alapon működik".     
 Az írás említi az alacsony  részvételt a meglátogatott rendezvényen.
Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy az egyes egyesületek megbeszélésein,összjövetelein is többször alacsony a részvételi arány.
Egyelőre úgy fest a helyzet, hogy "kényelmi helyzetben "vannak a szervezet méhész tagjai. A dolgok intéződnek nélkülük is. Nem úgy épült fel az omme szevezete, hogy a cselekvő ,aktiv részvétel nélkülözhetetlen lenne.Ha önfejlesztő  lenne ,akkor valós belső demokratizmus alapelveire épült volna.  A jelen , (és a jövő is) a kommunikáció jelentős átalakulását hozta. Több dologhoz nem kell személyes jelenlét. Pl. a méhész szakmai továbbképzéséhez. Színvonalas előadásokat hallgathatunk meg ,stb.
Akkor...mire vonatkozik az önfejlesztő szervezet kijelentés ?
A szervezet működését értem alatta,melyben szükséges a személyes jelenlét a különböző szintű grémiumok működéséhez,ugyanis ezek garantálják a szervezet eredményességét ,folytonosságát. 
Jelen helyzetben a közgyűlési döntéseket nem készítik elő érdemi bizottsági viták.Ez torzíthatja (háttérbe szoríthatja) az érdemi szakmai tartalmakat.     
Innen csak egy ugrás a szervezet fejlesztése,mely alfája és omegája -korunk- nagy kihívásának az állandó változásnak, változtatásnak, a helyzethez való hozzáigazodásnak(ha tetszik igazításnak)!