Mint tudjátok a Kaposvári Méhésztalálkozón megalakul a Méhész V4-ek!
A négy ország érdekei hasonlóak, emiatt üdvözölni lehet csak az új szerveződést.
Nagyernyei Attila
Szerinted lehet.
Én azért kíváncsi lennék( na nem a Jenő) a lengyelekkel milyen közös érdekeink lehetnének mézminőség,vagy mézeredet terén.
Ismert,hogy Lengyelország úgy 12 000 tonna kínai és 8 000 tonna mézet ukrán mézet importál évente.
Mióta ez náluk a trend megjelentek nagyobb mennyiségű mézzel az EU mézpiacán eladóként...még akácmézük is lett hirtelen eladó.
Szerintem el kell választani a polcokat és a méhészeket.
A nemzetközi polcokon ott van a kínai "mézszerű" tünemény. Azt nem a lengyel méhész termeli.
A lengyel méhészt ugyanúgy sújtja a jelenség, mint bennünket. Szerintem a piac az EU. Ha azt gondolod, hogy az EU piacának tisztítása nem egyforma érdeke minden méhésznek, akkor szerintem tévedsz.
Nyilván van Lengyelországban is ugyanolyan "egyén", mint Magyarországon, aki behoz egy kamionnyi keleti kutyulékot, majd kilincsel mindenhol, hogy Ő mézet árul. Mert olvasta az újságban, hogy mézet vennének. Kiszámolta, behoz egy kamion trutyit, aztán eladja mézként, mennyi a haszna. Nos, sokan hallottunk ilyen magyar nyerész lovagokról, és biztosan van ilyen Lengyelországban is.
Megítélésem, hogy a lengyel méhésznek ugyanaz az érdeke, mint a magyarnak. Ha nem így lenne, akkor a nógrádi méhésznek és a zalainak sem lenne ugyanaz az érdeke. De egy az érdeke. Korrekt munkával, megfelelő jövedelmet biztosítani a családjának. És ebben egy a front, minden hamisítás ellen küzdeni kell.
És aki nem osztja, hogy az ellenségem ellensége a barátom, azaz aki a hamis keleti ellensége az a szövettségesem, az elefántcsonttoronyharcos.
(és a magyar nők szépségének kevés ország jön közel, de ezek között biztosan ott van a lengyel!)