Szakma-politika

• 4542 válasz
  • 1959361 megtekintés
Re:Szakma-politika
« Válasz #3585 Dátum: 2018. Január 09. 20:51 »
Hiába, Kiskakas a régi fényében kukorékol.
Bizony, már a választ is megadtam, csak tudni kell a sorok között olvasni.
Néhányunknak minimális információ is elegendő ahhoz, hogy átlássuk a dolgokat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3586 Dátum: 2018. Január 10. 06:33 »
Mint tudjátok a Kaposvári Méhésztalálkozón megalakul a Méhész V4-ek!
A négy ország érdekei hasonlóak, emiatt üdvözölni lehet csak az új szerveződést.

Nagyernyei Attila

Szerinted lehet.
Én azért kíváncsi lennék( na nem a Jenő) a lengyelekkel milyen közös érdekeink lehetnének mézminőség,vagy mézeredet terén.
Ismert,hogy Lengyelország úgy 12 000 tonna kínai és 8 000 tonna mézet ukrán mézet importál évente.
Mióta ez náluk a trend megjelentek nagyobb mennyiségű mézzel az EU mézpiacán eladóként...még akácmézük is lett hirtelen eladó.

Szerintem el kell választani a polcokat és a méhészeket.

A nemzetközi polcokon ott van a kínai "mézszerű" tünemény. Azt nem a lengyel méhész termeli.

A lengyel méhészt ugyanúgy sújtja a jelenség, mint bennünket. Szerintem a piac az EU. Ha azt gondolod, hogy az EU piacának tisztítása nem egyforma érdeke minden méhésznek, akkor szerintem tévedsz.

Nyilván van Lengyelországban is ugyanolyan "egyén", mint Magyarországon, aki behoz egy kamionnyi keleti kutyulékot, majd kilincsel mindenhol, hogy Ő mézet árul. Mert olvasta az újságban, hogy mézet vennének. Kiszámolta, behoz egy kamion trutyit, aztán eladja mézként, mennyi a haszna. Nos, sokan hallottunk ilyen magyar nyerész lovagokról, és biztosan van ilyen Lengyelországban is.

Megítélésem, hogy a lengyel méhésznek ugyanaz az érdeke, mint a magyarnak. Ha nem így lenne, akkor a nógrádi méhésznek és a zalainak sem lenne ugyanaz az érdeke. De egy az érdeke. Korrekt munkával, megfelelő jövedelmet biztosítani a családjának. És ebben egy a front, minden hamisítás ellen küzdeni kell.

És aki nem osztja, hogy az ellenségem ellensége a barátom, azaz aki a hamis keleti ellensége az a szövettségesem, az elefántcsonttoronyharcos. 

(és a magyar nők szépségének kevés ország jön közel, de ezek között biztosan ott van a lengyel!)  ::)
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3587 Dátum: 2018. Január 10. 13:18 »
Meggyőződésem, hogy Magyarország, Románia, Bulgária, Szerbia és Horvátország között nagyobb az érdekközösség méhészeti szempontból mint a visegrádi négy ország között. De ám legyen. A jó barátság soha nem ártalmas. Viszont méhészeti szempontból számunkra Szlovákia, Lengyelország és Csehország sokkal hátrább a fontossági sorrendben, mint Románia, Bulgária, Szerbia és Horvátország.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #3588 Dátum: 2018. Január 10. 17:14 »
Ezeket a sorrendeket mire alapozod Geddekas?

*

bükk

• 169
« Válasz #3589 Dátum: 2018. Január 10. 17:28 »

A lengyel méhészt ugyanúgy sújtja a jelenség, mint bennünket. Szerintem a piac az EU. Ha azt gondolod, hogy az EU piacának tisztítása nem egyforma érdeke minden méhésznek, akkor szerintem tévedsz.

Nyilván van Lengyelországban is ugyanolyan "egyén", mint Magyarországon, aki behoz egy kamionnyi keleti kutyulékot, majd kilincsel mindenhol, hogy Ő mézet árul. Mert olvasta az újságban, hogy mézet vennének. Kiszámolta, behoz egy kamion trutyit, aztán eladja mézként, mennyi a haszna. Nos, sokan hallottunk ilyen magyar nyerész lovagokról, és biztosan van ilyen Lengyelországban is.

A lengyel méhész korábban kizárólag saját belső piacára termelt,de ez nem fedte le a teljes fogyasztást,így importálniuk is kellett.
Aztán rájöttek-mint sok más ország-mekkora üzlet az olcsó keleti mézet jó áron továbbadni.
Nem lehet elbagatelizálni az évi 20-25 e.tonna keletről behozott mézmennyiséget!
Azokkal az országokkal kell/kellene inkább együttműködni akiknek hasonló a problémájuk,mint nekünk.
Románia,Bulgária elsősorban. (lásd Geddekas)

Az pedig,hogy kik a magyar méhészek igaz barátai hamarosan kiderül.
A MÉZ-jelentéshez vagy 500 módosító indítványt adtak be a tagállamok.
Dolgoznak a lobbi érdekek,és nyilván mások a méz importáló,illetve az exportáló országok érdekei.
Szavazás lesz,hogy eredmény-e az jövő titka.
Nem vagyok túl optimista.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3590 Dátum: 2018. Január 10. 17:57 »

Magyarország, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország nem rizsszirupból csinál exportot, hanem termett mézből, vagyis ezekben az országokban valódi árutermelő méhészetek vannak. Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban háztól eladják a méhészek a termett mézet, az export mézük nagy valószínűséggel vitatható minőségű. Ahogy újabban az ukrajnai méz se valószínű, hogy 100% termett méz.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

izso60

• 573
« Válasz #3591 Dátum: 2018. Január 10. 19:28 »
Üdv.Uraim!
Geddekas!
Sajnos nem történik mindig így,de az előző írásod minden betűjével egyet értek.

« Válasz #3592 Dátum: 2018. Január 10. 19:54 »
Ha méz oldaláról ill. importjáról állítjuk fel a tagországok sorrendjét valószínűleg igazat adok. Ellenben ha méhészeti szemmel nézzük, a tenyésztés, nemesítés oldaláról, ott  már nem vagyunk olyan előnyös helyzetben, mint említed. A Lengyel, Cseh, Szlovák méz minőségében nem látok kivetnivalót, valamint a virágpor értékesítést is jól megoldották. Úgyhogy ne titkoljuk, van még mit javítanunk. Az adottság egy dolog, a kihasználása meg egy másik!

*

Kitin

• 934
« Válasz #3593 Dátum: 2018. Január 11. 09:54 »
november 26.-án feltettem ezt a kérdést de talán még nem érkezett rá válasz.
 több, mint 40 nap telt el azóta. 80 nap alatt akár:
https://www.youtube.com/watch?v=YNO3WWgXbWw

"Tóth Zoltán korábban írta, hogy a Méz kerekasztal tárgyaláson voltak a méz tárolására vonatkozó megjegyzések. Később Nagyernyei Attila írta, hogy hamarosan kiadnak róla egy közleményt. Eltelt 2-3 hét megvan már esetleg az a közlemény?
Lehet tudni róla valamit? "

« Válasz #3594 Dátum: 2018. Január 13. 10:58 »
Rengeteg valós érvet fölhoztok. Értem a dilemmát . Ez a helyzet feltárása. Mi van a továbbiakban,ha ez nincs jól így ?

A méhész társadalom sajátságos rétegezettségéről nincs képünk.

Gondolok itt pl: a sok " hobbiszintű kis méhészre" . Ők szinte semmi juttatásban nem részesülnek. Én őket külön szervezetbe szervezném,ugyanis más elvárásaik/lehetőségeik vannak.
De egyéb szempontok is lehetnek. (Lényegesnek tartom ,hogy a főállású méhészek,akik kizárólag ebből élnek,és akik a főállású munkájuk mellet méhészkednek, azok megint más problémákkal  is szembesülnek. ) A nagy létszámú szervezeti egységek határoznák meg a szervezeti működést.-nyilván szövetségi jelleggel-.

Adott ügy  képviseletét pedig a méhész szakgárdára bíznám szakbizottsági formában.

Az OMME adminisztrativ  részét pedig független irodára bíznám -pályáztatással-. 

A jelen OMME felállásban nincs lehetőség a további átrendeződésre. Márpedig ezen struktúra  ennyit tud !  /Rövid akartam lenni, ezért nem írtam pl.a professzionális méhészek egyesületéről stb/

E. János

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3595 Dátum: 2018. Január 13. 12:25 »
Ez volt abban az alapszabály tervezetben, amit nem volt hajlandó sem a régi, sem az új elnökség megtárgyalni és beterjeszteni.

*

Kitin

• 934
« Válasz #3596 Dátum: 2018. Január 13. 17:39 »
Pedig így volna ésszerű!

« Válasz #3597 Dátum: 2018. Január 14. 11:46 »

Magyarország, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország nem rizsszirupból csinál exportot, hanem termett mézből, vagyis ezekben az országokban valódi árutermelő méhészetek vannak. Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban háztól eladják a méhészek a termett mézet, az export mézük nagy valószínűséggel vitatható minőségű. Ahogy újabban az ukrajnai méz se valószínű, hogy 100% termett méz.

Laci!

Olyan nagyon mondod, hogy melyik országban mi van, mintha bevizsgáltattad volna.

Én azt mondom, hogy sose a más hibáját keresd, a szálkát, hanem a sajátoddal kezd, a gerendával.

Amíg az OMME vizsgálat alatt 37 mézből 36-al minőségi kifogások vannak egy tudatosan méhész által leadott és nem véletlenszerűen a hatósűg által vett mintában, addig nekünk itthon kell keresgélnünk.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3598 Dátum: 2018. Január 14. 13:14 »
KörmendyRácz
Idézet
Olyan nagyon mondod, hogy melyik országban mi van, mintha bevizsgáltattad volna.
Ja. Bocs! Ha elfogadom a Te érvelésedet, akkor viszont a V4-es szövetségre sincs szükség. Én semmi olyat nem vetettem fel, hogy a V4 szövetség haszontalan. Azt állítottam, hogy volna egy sokkal, de sokkal fontosabb szövetségi kötelék, amire viszont NULLA figyelmet fordít az OMME, holott a mindennapi közös érdek ezt sokkal jobban indokolná.

« Válasz #3599 Dátum: 2018. Január 15. 17:20 »
Ezt is megértük.
Kiírták az OMME hivatalvezetői pályázatot.
http://www.omme.hu/?p=10134
Most már csak azt kell eldönteni, hogy a hivatalvezető, vezető e egyáltalán.
Nagy jelentősége van a kérdésnek a "Kismészi" per sarkalatos kérdése.
Valakiknek nem egyértelmű, hogy a hivatalvezető, az vezető beosztás.
Akkor mi?
Ezen aztán jogászkodnak, vitatkoznak, majd pereskednek.

Nagyernyei Attila