Szakma-politika

• 4542 válasz
  • 1959289 megtekintés
*

Berci

• 317
Re:Szakma-politika
« Válasz #3270 Dátum: 2017. Április 22. 17:42 »
A vadász és a horgász sem vadgazdálkodásból és halgazdálkodásból vizsgázik. Állattenyésztő mérnökként a diplomám feljogosít minden gazdasági haszonállat tenyésztésére/tartására. A méhészetet fakultációban, azaz nem kötelező tantárgyként oktatták. (mást választottam) Namost...tavaly kezdtem el a méhekkel foglalkozni...és most tényleg az OMME akarja megkérdőjelezni/megkérdőjeleztetni a diplomámat?!
Amit outsiderként látok...nem vizsgához meg kutyafüléhez kell kötni a méhészkedést. Egyszerűen ki kell venni a támogatási kör(ök)ből a méhészetet. Aztán aki jó az megmarad aki meg nem az kihullik...ilyen egyszerű. Azonban ehhez nincs meg a kellő bátorság és hitelesség.

« Válasz #3271 Dátum: 2017. Április 22. 19:02 »
Én pedig állatteny. szakmérnökként végeztem és mégsem restelltem elvégezni a szakmunkás tanfolyamot. Nálunk nincs megfelelő közép- és felsőfokú képzés, a fakultáció, ami nem is kötelező nem jelent ilyet. Úgyhogy nem a diplomával van baj, hanem a szakirányú képzéssel.

*

lygo67

• 144
« Válasz #3272 Dátum: 2017. Április 22. 19:10 »
Aki ott volt a küldöttgyűlésen az Elnökünktől hallhatta: 
Új belépőknek lesz és amikor a TIR -be bejelentkezik akkor fogják ott kérni a méhészvizsgáról kiállított igazolást . ::)
NEM tanfolyam lesz csak vizsga !! :o
Minél egyszerűbben kell megoldani ha lesz rá mód akkor elektronikus formában /internet/ akár otthon is lehet vizsgázni és csak jogi és méhegészségügyi alapismeretek lesz.     :o

Amit  felvázolt szerintem értelmetlen hülyeség , internet? mai napig nem tudták megcsinálni a web oldalt , nem tudták megcsinálni a nyilvántartó rendszert és ez csak a technikai része arrol ne is beszéljünk hogy ezen vizsgatól majd az új belépő "jól" fogg méhészkedni

« Válasz #3273 Dátum: 2017. Április 22. 19:23 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 21:21 írta kivancsi111 »

« Válasz #3274 Dátum: 2017. Április 22. 21:21 »
Hát pont ezt mondom én is, csak máshogy írtam körül a dolgot!

« Válasz #3275 Dátum: 2017. Április 22. 21:42 »
Ha egy előadó a rossz, akkor őt kell lecserélni, nem a képzést megszüntetni. A képzés színvonalát meg lehet emelni, attól csak jobb lesz. Egyébként ismerek én olyan idősebb méhészeket, akiknek nem árt a tanfolyam, a sok év tapasztalat dacára kezdő hibáit követik el.  Ennek hasznát látom idős-fiatal méhész számára. Elkezdeni meg valahol el kell!

« Válasz #3276 Dátum: 2017. Április 23. 07:40 »
Olvasom a hozzászólásokat, és azt kell mondanom nagyon mellé megy az alaptéma.
Ugye évek óta piszkáljuk a vezető OMME tisztségviselőket, hogy valamilyen minimum vizsgával próbálják megfékezni a méhészkedésen gondolkodókat.
Szerintem már az is elrettent egy jó pár érdeklődőt, ha meghallja, hogy vizsgázni kell!
Most meg az a bajotok, hogy felállítanak egy minimum szintet?
Nagyon nehéz mindenkinek kedvére tenni, és a rosszindulat a csavaros gondolkodás nem jó tanácsadó.
Ha ez valóban egy újabb "biznisz" az ellen pedig fel kell lépni!
Itt nem egy beülős tanfolyamról van szó, azt doktoranduszunk nyomja ezerrel, mert az újságban a bandázásból már nem tud megélni, és okosan tette, hogy távozott.
Lényeg, hogy az egész minimumvizsga csak és kizárólag méhegészségügyi alapismeretekről, és a méhtartás jogi ismereteiről szól, tanfolyamról szó sincs!
Ez olyan mint a horgászoknál, ha "nagy pofája van harcsa", ha bajsza van ponty stb.
Egyébként a rendszer ősztől fog működni.
Kitől várjátok a megoldást, ha már itt sem értünk egyet?
Szerintetek az egyesület minek van?
Ez az a pont, ahol javaslataitokkal segíthetnétek az elnökség munkáját.
De ne azzal, hogy ez így nem jó!
Az OMME állítólag azért van, hogy védje a tagok érdekét.
Véleményem szerint jó az irány, igen is kell minimum követelmény, hogy ne balfácánoktól hemzsegjen a méhészeti ágazat, ne kelljen félnünk a kezdőktől.
Jenőnek abban tökéletesen igaza van, hogy meg kell valahogy állítani a méhészet reklámozását, mert sokan vagyunk és  éppen elegen.
Ha valaki vizsgát hall, és csak úgy tud közénk csatlakozni, az biztosan elgondolkodik a hogyan továbbról.
Állítsunk össze egy értelmes tematikát, és javaslatukat tegyük le az OMME asztalára!
A rendszert ősszel szeretnék beüzemelni, a minisztérium is rábólintott.
Nekem erről  a témáról ez a véleményem.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 23. 07:58 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #3277 Dátum: 2017. Április 23. 08:25 »
Azért mert minimum vizsga valami, lehet színvonalasan tartani. Nem a genetika-i és örökléstani elméletre gondolok, ez valóban nem az alapvizsga témaköre, de van sok téma, ami javára válik minden méhésznek. Nem rossz a szakmunkás tematika, azt lehetne egy egyszerűbb kivitelben leadni, inkább csak a gyakorlati dolgokkal. Méhegészségügy, jogi szabályozás, anyásítás, pergetés, higiénia. Az Egyesületnek nem tudom van-e erre kidolgozva valami, de itt kellene élen járni, összefogni a képzéseket is, netalán a Kft is szervezhetne tanfolyamot. Vagy már túl messzire mentem?

*

Berci

• 317
« Válasz #3278 Dátum: 2017. Április 23. 09:12 »

Ez olyan mint a horgászoknál, ha "nagy pofája van harcsa", ha bajsza van ponty stb.

Akkor ennek meg így mi a bánat értelme van?!  ::)

Interneten keresztül otthon kitölthető teszt... és ez majd megoldja a bejelentés nélkül zárlatból be/ki vándorlók áeü. kockázatát? Kevesebb lesz ettől a nyúlós zárlat? Kevesebb lesz ettől az atka? Több embert fog eltántorítani a méhészkedéstől? Nemááá...

FIG 12.000.000-ja, az állattartó telepek korszerűsítése ( 120 családdal egy méhész közel 34 millió ft támogatást igényelt. Kaphatott volna többet is, de azt már Ő is szégyellte.), gépjárműtámogatás ( bizonyos családszám felett féláron lehet venni terepjárót/autómentőt stb)...soroljam még?! Valószínűnek tartom, hogy ezen "csapok elzárása" sokkal inkább bír "elriasztóbb" hatással, mint az internetes vizsga.

Tényleg tavaly kezdtem a méhekkel a foglalkozást. (végigjártam 3(!!!) családdal az összes hivatalos procedúrát. Mindenki hülyének nézett. "Mit akarok 3 családdal?!" Ez sokat elárult nekem a méhészet megítéléséről.) Az első dolgom az volt, hogy a két fórumot végig olvastam. Az OMME-ről egy szó jutott eszembe: Gittegylet. Na és ezért nem léptem be...komolyodjatok meg! (Részemről a téma lezárva. Ha kötelező lesz valami vizsga akkor nyilván megcsinálom,még akkor is, ha komolytalannak tartom, mert nem szeretném, ha az OMME miattam ne tudjon nyugodtan aludni. )

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3279 Dátum: 2017. Április 23. 11:12 »
Ez a minimum vizsga ügy gittrágás. Abba lehet hagyni. Ez hamis érdekvédelem. Álságos. Gumicsont. Olyan mint az OMME szövetséggé alakítása. Telik az idő hatása nincs, a havi javadalmazást fel lehet nyalni a semmiért, a látszat érdekképviseleti munkáért.

A méhek pusztulnak, a méhészek elszegényednek, a természet pusztul az OMME nő mint krumplicsira a pincébe. Vegyétek észre.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 23. 11:16 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #3280 Dátum: 2017. Április 23. 11:21 »
Nekem aránylag több kezdővel van dolgom.
 Három csoportba soportosíthatók.

1./ Aki örökli a méhészkedést. Tehát szüleitől nagyszüleitől veszi át. Ezek általában már valamilyen alapképzettséggel rendelkeznek, sokszor akaratuk ellenére kellett résztvenni gyermekkorukban a méhészetekben, /tudom a fiamról./ De, még is csak láttak, hallottak ezt azt, és később ha érdekli őket hozzá képezik magukat.

2./ Akikket valóban maguktól érdekel. Ez a csoport mivel a szenvedélye a méhészet, saját magától indítattva képezi magát. Legtöbben maguktól irattkoznak be tanfolyamra.

3./Meg kellene valahogy maradni. Munkahely nincs, /most már ez sem igaz, mert lenne ha akarná/ és valamiből meg kellene élni, és úgy gondolja ez a járható út számára a nagy terepjáróhoz. Ezek annyit vagy még annyit sem tudnak ami az alapméhészkjedéshez szükséges, nem is igen érdekli őket. Igazáből a hajam szála is égnek állt, a múlt ősszel is miattuk.

Az első és második csoport népesebb mint az utolsó, legalább is tapasztalatom szerint. De ugye ismervén azt a közmondást, miszerint "egy nagy fazék babba is elég egy kis darab sz@r," hogy ehetetlen legyen, meg bírják keseríteni a  röpkörzetükben méhészkedők életét.

De, a veszély nagysága eltörpül a "sok családos" méhészetek mellett akiknél egyáltalán nem lehet tudni, mi is van az állományukban. Papírok nélkül jönnek mennek, zárlatból be és zárlatból ki, stb. Engedély nélkül telepednek be bárhová, mindenféle méhész etika, és hatályos törvények ellenére. Hogy mindenre feltegyék a koronát, vagy inkább a hab a tortán, akácvirágzás alatt nagy mennyiségű cukor szirup bebetetését végzik, javítva ezzel a magyar méz hírnevét is. Ezek közül kiemelkedik egy ... kezdőbetűvel kezdődő nagy alföldi nagy méhész. gyakorlatilag a bab leves hasonlatnál maradva, ők a nagy tál babban, nagy darab szarok.

No most uraim, képzeljük el  , hogy a méhészet összes problémáját belesütjük egy pizzába. /elfelejtve az előbb említett kolosztrumot/ Egyik cikk sonkás, a másik sajtos stb. Különböző cikkelyekben különböző problémák vannak. Vegyük úgy arra vagyunk itélve, hogy az említet pizzát vagy megesszük, vagy éhen veszünk. Az omme most ezzel úgy van, hogy tudja, hogy egyszer valamikor el kéne kezdeni enni, de csak körbe körbe jár, és szagolgatja, hogy vajon hol kezdje. És oda megy ahol a leghidegebb a pizza és könnyen emeészthető. Pedig ha valóban meg akarja enni a pizzát, azt is meg kell enni neki ami majd megüli a gyomrát.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 23. 11:31 írta Vivaldi »

*

nyuszt

• 131
« Válasz #3281 Dátum: 2017. Április 23. 13:08 »
Üdvözletem  ! A kötelező minimum vizsga a felvázolt formában ( tanfolyam nélkül , otthonról , interneten keresztül kitöltve) szerintem csak látszat tevékenység . Valós, kézzel fogható eredménye nem lesz semmilyen tekintetben. De ha mégis így történne  a vizsgáztatás , akkor javasolnám más államilag elfogadott képzések felvételét is, az OMME-nek.Otthonról ,interneten kitöltve ??  Hahaha  ! Üdv :nyuszt

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #3282 Dátum: 2017. Április 24. 22:00 »
QUQURIQ !!!

Íme a megvezetés áldozatai!
Méhész, Zümi, Kitin, bendegúz, W. zoli, Linen, Moczai, Oszkár!
Avagy, kik lájkolják a mesterséges csúsztatást, aminek, akik áldozatul eshettek...
Kiváncsi 111 írásából!
(amit máskor magán levelezésben beszéltünk meg!...
"Na valaki már megint pénzt szeretne magának a méhészoktatás árnyában. Mi van, elfogyott a kezdők lendülete? Nincs elég tanuló? Már megint a méhészekből kellene egy kis pénzt kinyerni azoknak, akiknek nincs is méhészetük, vagy soha nem tudtak belőle megélni"?
Aki veszi a fáradságot, és eljő a közgyűlésre, "adhoh" első kézből meríthet az OMME tényeiből, javaslataiból...!
Mint már Attila leírta, hogy az OMME  tervezete, mint kitűnik, senki semmi pénzre nem ácsingózik, csak a rosszindulat serkenti azokat, akik serkentésre kaphatóak...
Igaz, mi sem értünk egyet a távvizsgával, de manapság a kresz vizsga is valahogy így zajlik...
"Kiskakas! Találtál is magyarázatot. Bemagyarázatot. Sajnos el is hiszik, hogy a kezdők miatt omlott össze a méhészetük sokaknak. Na az ilyen indokok minősítik a gagyi méhészeket. Nem nem. Azért, mert nem védekeztek, az a fő ok".

Nem belemagyarázás, csak tényközlés...
De az is igaz, hogy a több száz családosok között is vannak olyanok, akik hatvan családot is elvesztettek!...
Még sem mondjuk rájuk, hogy "gagyi méhészek"!
"Na aztán most bajban vagyok, mert a borászok is ki fogják találni, hogy vágja ki mindenki a szőlőjét az udvarában, vagy a terasz előtt, HA NEM VIZSGÁZIK LE SZŐLŐTERMESZTÉSBŐL", ...
..és lám megint a jó indulat...
Tények, amik tények!
"Pedig mennyi nagytudású előadását volt lehetőségük NP támogatásból finanszírozva meghallgatni, talán rég bedőlt méhészetekben vizsgázni is volt szerencséjük. ::)"
Bárki bármit írhat, bárkiről, azért a konkrét tények valósághűbbek, és hihetőek!
Az is igaz, hogy amíg évről - évre nagy veszteséggel működő kezdő méhészek lesznek, addig egyesek vastagra gyarapíthatják pénztárcájukat... (ej, de csúnya tőlem is, hogy én sem nevesítem meg az illetőket)...
RobOtur barátunk is megerősítette az előző hozzászólót, pedig Ő sem volt ott a közgyűlésen!
"Pontosan erről van szó,  ahogyan azt "kiváncsi111" kifejtette.  A tanfolyam a tanfolyam gazdák zsebeinek a megtöltése, és még további emberek becsalogátására jó, a már túlterhelt szakmába. Mivel egy tanfolyam indítása, akkor gazdaságos, ha nagy a létszám".
Ő, MÉG IRONIKUS IS, TÚL SZERETNE TENNI AZ ELŐZŐ HOZZÁSZÓLÓN...
"A tapasztalt méhész beül a tanfolyamra, és megismertetik vele hogy hogyan néz ki a kaptárvas, és a kaptár... "
A hitelesség, reklám,szövegbe öltöztetve, íme a nagy mű!
"No de mindegy mert jó buli volt, jó volt a társaság, nem is sokba került vagy talán semmibe. Mert ilyen célra, akár  támogatás is szerezhető, "tettünk"  a méhészekért, a lelkiismeret megnyugtatása, és jó kampány szöveg is".
Akik ott voltak a közgyűlésen, hallhatták a tényeket, és most olvashattátok a csúsztatásokat...

Kiskakas

« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 24. 22:05 írta kiskakas »

*

Kitin

• 934
« Válasz #3283 Dátum: 2017. Április 24. 22:38 »
QUQURIQ !!!

Mi a baj már megint a Kitinnel???

:o

Már lájkolni sem lehet???????
Biztos okkal tettem. Az én véleményem továbbra is az, hogy ha méhegészségügyi vizsgához kötik a méhészkedést az még nem oldja meg az ágazatunk problémáját.
Egy dologra jó, hogy most megint lehet hírt csinálni a méhészeti ágazatról, a sok kétségbeesett embernek meg felcsillan a szeme, és esetleg belekóstol a szakmába.
Értsétek már meg, hogy ez a sok tettvágyból elkövetett marketing meg ki tudja még mi, ez csak mind a méhészek számát növeli. Csöndbe kellene maradni, talán a sebek szép lassan maguktól beforrnának.
A méznek meg / jó terméknek nem kell reklám... Már kevés Magyar embernek nincs méhész ismerőse.

Már nem tudom ki terjesztette úgy 7-8 éve, hogy majd csak méhész szakmunkás vizsgával lehet a jövőben méhészkedni. Változott-e azóta valami? Bohóckodás az egész....
Úgy rémlik, hogy a horgászvizsgánál is kellett valamit fizetni, vagy talán az igazolványért, már nem tudom.

A Kitin...

« Válasz #3284 Dátum: 2017. Április 25. 06:53 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 21:21 írta kivancsi111 »