Szakma-politika

• 4542 válasz
  • 1959395 megtekintés
*

Vivaldi

• 2049
Re:Szakma-politika
« Válasz #3090 Dátum: 2017. Február 14. 18:21 »
Azok a hülye méhészek. Le kell váltani őket....

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3091 Dátum: 2017. Február 14. 19:13 »
Vezetés leváltható, a tagság nem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #3092 Dátum: 2017. Február 14. 19:27 »
Csuja szabadlábon vagy még, vagy a börtönből írogatsz okos telefonon?

« Válasz #3093 Dátum: 2017. Február 16. 21:32 »
A Zöld Fórum Arisztaiosz (Tomipapa) ellenünk tett kirohanásával, saját színvonalát nyomta a mocsokba!
Ezt írja a tőlünk többszörösen kitiltott őskövület.
"Azt is megtehettem volna, hogy ha felpöckölik a válaszadási ingeremet, válaszolok a "megváltóknál", de egy ideje önkéntes "szájzárat" határoztam el, mivel ráébredtem, hogy a FF Klub szakma-politikai ámokfutása ellen egyedüli hatékony gyógyszer a konzekvens hallgatás. Nagyrészt működik e módszer, egy ideje a válaszok híján jobbára csak a megváltásban érdekeltek folytatnak azóta ott önkiszolgáló önkielégítő önhergelést (csak az alliteráció mián), mert szerencsére többen is belátták, hogy értelmetlen erőfeszítés a megváltók akaratuk ellenére megkísérelt megváltása..."
Szórakozzatok magatokkal fiúk odaát!
Ha ennyire nem tetszik a Fekete-Fehér Méhészklub , miért foglalkoztok állandóan velünk?
Remélem a holnap elkészülő 4 órás műsort a Tavaszváró Szakmai Méhésznapról nem fogjátok nálunk sasolni!
Önkielégítő önhergelés?
Már megint bevetted a fogalmazásgátlót Arisztaiosz?
Vagy a tárgyalástól parázol ennyire?

Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

« Válasz #3094 Dátum: 2017. Február 16. 23:27 »
Áthoztam a szakma-politikába.

Az előbb számoltam ki, hogy egy év alatt ami nektek felmegy a központba, az 13000 méhész után 5000ft-jával +családonként 65 ft. Az minimum 72millió ft.
Ebből nem jut egy csomag papírra?

Vivaldi!
Mi van veled, elromlott a számológéped, vagy az értékítéleted?
Miért csak egy méhcsaláddal számoltál méhészenként?
Szerintem még 50 millióval megtoldhatod az összeget.

Én eddig úgy gondoltam, hogy ezek a pénzügyi adatok benne vannak a köztudatban, de ezek szerint nagyon jóhiszemű voltam ebben a kérdésben. Aki eddig nem látta át az OMME működésének pénzügyi mutatóit, annak nagyon egyszerűen meg lehet világítani kerekített összegekkel azt, hogy jelenleg milyen források és milyen arányban biztosítják az egyesület működését.

A tagság évente durván befizet 100 millió Ft-ot (nem pontos összeg) az OMME kasszájába és ehhez még hozzátesz a nemzeti program keretén belül az állam és az EU plusz 500 millió Ft-ot évente (kerekített összeg). Ez a nemzeti program azon jogcímeiből adódik össze, amelyet csak az OMME jogosult igényelni. Ennyiből kell gazdálkodnia egy évben az OMME-nek.

Tehát az OMME tagjai nagyjából az egyesület szigorúan vett működési és az e feletti egyéb költségeinek csak az ötödét állják. Ezért is elengedhetetlen a közhasznú működés az egyesület esetében. Szó esett nemrég a Kft. működéséről is, ezeknek az összegeknek az ismeretében ítélje meg mindenki, hogy a Kft. 60-70 ezer forintos éves „nyeresége” egyáltalán eléri-e a vicc kategóriáját?

« Válasz #3095 Dátum: 2017. Február 17. 07:01 »
Vannak olyan nézetek, hogy a Fekete-Fehér Méhészklubon a szakmapolitikai rovatban írogatók (köztük én is), egy ámokfutást végzünk?
Az előbb már idéztem a becsületsértésért tárgyalásra idézett szájkaratéstól.
Nehogy "Csuján" megüsse a bokáját.
"FF Klub szakma-politikai ámokfutása..."
Tehát vannak még mindig olyan erők, akik ámokfutásnak ítélik meg azt, hogy tiltakozunk a méhészek tagdíjának elherdálása ellen?
Tiltakozunk azért, hogy a Kft.-ről szóló jelentéseket titkosítsák?
Tiltakozunk az ellen, hogy a méhészeket félretájékoztassák, aljas módon az információkat manipulálják?
Tiltakozunk az ellen, hogy lehúzzák a tagságot az üvegforgalmazással, csak azért, hogy a zsíros fizetésüket ki tudják belőlünk csavarni?
Tiltakozunk az ellen, hogy az OMME szakmai guruja, úgy nyilatkozzon neonikotinoidok kérdésben a MTA konferenciáján, hogy még pár éve ő reklámozta?
Ez a problémátok odaát Arisztaiosz?
Az igazság ideát van, és nem hagyjuk abba a méhészek hitles tájékoztatását!
Én minden írásomért teljes mellszélességgel felelősséget vállalok!
Ha írásaimba tévedés csúszik azt is!
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3096 Dátum: 2017. Február 17. 07:43 »
Az Attila által írt összeget csökkenti az önálló egyesületeknél hagyott összeg, de növeli, hogy 830000 méhcsaláddal kell számolni.

A kft-nek jelentős hírdetési bevétele van, amivel nem számoltok. Valóban helyes lenne, ha a kft tevékenységéről minden évben kapna az OMME tagsága beszámolót. Okkal bizalmatlan a tagság.

Ebben az évben nagyon jelentős tagdíj bevétel csökkenéssel kell számolni. Ha megnézitek regionális találkozók látogatottságát, akkor láthatjátok, hogy a romló gazdasági feltételek itt, a javuló feltételek az iparban, rontják a méhészkedési kedvet. Ha egy viszonylag kezdőnek most télen vagy már ősszel nagy pusztulása volt, feladja a méhészkedést.

Nem csodálnám, ha legalább 30%-kal csökkenne a tagdíjbevétele az OMME-nak 2017-ben. Nincs mese, valódi érdekképviseleti munka kellene.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február 17. 07:58 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #3097 Dátum: 2017. Február 17. 09:55 »
Vezetés leváltható, a tagság nem.

Csuja, ha nem mondod, szakadjak meg, soha nem jövök rá.

/Hihetetlen a humorérzéked./

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3098 Dátum: 2017. Február 17. 11:07 »
Maguk a választott tisztségviselőink közül kevesen érzik a leválthatóság veszéyét. Legalábbis nem úgy döntenek. Lásd a
 - gyantatechnológia ügyben való maszatolás
 - növényvédelem mérgező hatása elleni küzdelem felemás volta
 - viaszaink toxicitása elhallgatása,
 - gyógyszereink sarlatánság határát súroló engedélyezése elleni felszólalás hiánya,
 - a bioméhészkedés, apiterápia és más újítások iránti érzéketlenség
 - piacvédelmi küzdelem szinte teljes hiánya,
 - marketing munka esetlegessége,
 - méhegészségügyi hálózat inkább egy ócska lyukas háló,
 - méhlegelő védelem abszolút hiánya,
 - méhlegelő fejlesztés csak szavakban.

« Válasz #3099 Dátum: 2017. Február 19. 15:23 »
https://youtu.be/EE40JJYvcMY

Bross Péter a XIII. Szekszárdi Tavaszváró Méhésznap rendezvényen előadásában megemlített a gyantatechnológiás mézek elleni petíciómmal együtt. Felvetéseire nyílt levélben válaszolok, egyrészt mint a petíció benyújtója, másrészt mint tag és küldött szeretném gondolataimat megosztani a címzetten kívül veletek is Méhésztársak.

Nyílt levél az OMME elnöke Bross Péter részére

Péter!

A gyantatechnológiával kapcsolatban, szeretném ha megértenéd egyszer és mindenkorra, hogy az általad említett víztisztítási módszert összehasonlítani már csak amiatt sem lehetséges a méz gyantatechnológiával történő kezelésével, mert a víz nem méz és a méz nem víz. Nem ugyanarról beszélünk, továbbá alkotóelemeiket tekintve is jelentősen eltérők. Noha a méz tartalmaz vizet, de az ivóvízként használt gyantaszűrt víz a szűrést megelőzően soha nem tartalmaz mézet.
Alkotóelemeik, kémiai, fizikai tulajdonságaik is jelentős mértékben különböznek, ennél fogva nem lehet őket párosítani összehasonlító célzattal, tehát teljesen logikátlan dologgal érvelsz.
Az ioncserélő műgyanta hőmérsékletérzékeny könnyen kioldódik, ami a hálózati víz hőmérsékletén nem jelent problémát, de a mézüzemi technológia 40 Celsius fok körüli hőmérsékletén igen, az EU nem véletlenül maximálta szobahőmérsékleten használatát egyes élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolóanyagokban és ott is mindössze 10 %-ban maximálva adalékként jelenlétét. Tisztán ioncserélő műgyantával annak  500 m2 /gramm felületén reagáltatni 40 Celsius fokon a mézet az élelmiszerbiztonsági szempontból kiemelten kockázatos! Az élelmiszerbe a technológiából kifolyólag kémiai szennyező anyag kerül, nem akármilyen karcinogén és mutagén hatású sztirol és divinil-benzol és ezek származékai, bomlástermékei. Az élelmiszermérgezés megakadályozása az élelmiszerbiztonság egyik fő prioritása! Éppen ez az a hatásos megoldás, amivel eredményt lehet elérni az EU mézpiacán.
 Az általad említett műanyag mézeshordó és műanyag anyarács pedig szintén nem ugyanaz az anyag, mint ami a gyantatechnológiás mézek esetében, ha habkaptárt hoztál volna fel példaként az talán logikus lehetett volna de tudnod kell, hogy noha ott az alapanyag már hasonló, de abban az esetben az összehasonlítás lehetőségének más akadálya van. Jó lenne megértened azt is, hogy a mézben nem az akár mikroszkóppal is megtalálható műanyag részek, szálak utalnak a gyantatechnológiára, hanem szerves műszeres analitikai berendezésekkel detektálható molekulák, vegyületek.
Nem értem továbbá, ha már az EU élelmiszerbiztonsági hatósága EFSA már vizsgálja az ügyet, hogyan történhet meg, hogy még mindig a küldöttek akaratával szemben érvelsz, ki kért vagy mi vezetett ennek az elhibázott álláspontnak a felvételére?

Az előadásodból idézve:

„Ne féljünk tehát az újtól és az ismeretlentől” de te akkor miért féltél támogatni a gyakorlatban a gyantatechnológia elleni küzdelmet?

Ne gátold és végképp ne akadályozd ezt az alulról szerveződő fontos önvédelmi cselekvést, főleg nem ilyen gyenge lábakon álló ellenérvekkel!

Szeretném megkérdezni mitől féltél a petícióval kapcsolatban? Mi bajod származhatott volna belőle, ha alávetetted volna magad a küldöttek együttes kérésének akaratának.

Amennyiben ennyire szögesen ellentétes meglátásod volt, ami összeférhetetlen a tagok és a küldöttek akaratával miért nem álltál már félre?

Meggyőződésem, hogy egy jó elnök a küldöttek akaratát hajtja végre, nem pedig a küldöttek akaratával ellentétes intézkedéseket tesz.

A meglátásaiddal és hozzáállásoddal kapcsolatban, mint tag és küldött el kívánom mondani:

Az előadásodból idézve:

„Mintegy 15 éve tudjuk, hogy a méhészeti ágazat egy válság előtti fellendülésben van”, de szeretném megkérdezni az azóta eltett időben mit tettél, a jelenlegi válság ellensúlyozására?

„Járom az országot heti 2-3 alkalommal mert a méhészek kérdéseire vagyok kíváncsi”, de a méhészek arra kíváncsiak mi az a konkrét dolog, amiben eljártál eddig?

„A válság kiinduló okának a méhészek jövedelemszerzési igénye…”, a probléma okát bennünk méhészekben látod, ami elfogadhatatlan egy országos egyesület elnökétől.

Könnyen észrevehető, hogy nem méhész hanem inkább mézfeldolgozói igények formálják ezeket a gondolatokat és szempontokat, ami alapján megítéled a helyzetet, ami hihetetlenül káros ránk méztermelőkre nézve.

„A méhészeti ágazat a bajok forrása, nem pedig erőforrás”, de kérdezem mit tettél az elmúlt 15 évben ezek elhárítására?

Megélhetési méhészekké és méhtartókká degradálod az általad képviselendő méhészeket, továbbá teljesen természetesnek és elfogadhatónak tartod a jelenlegi kiszolgáltatott mézpiaci helyzetet, ami teljesen érthetetlen és megengedhetetlen.

Összességében megállapítható, hogy helyzetismertetésen kívül semmi érdemleges cselekvésről nem adtál tájékoztatást, egy válsághelyzetben ami felelőtlen és szégyenletes egy országos egyesület elnöke részéről. Sajnos még most sem akarsz vagy most sem tudsz konkrét cselekvési tervet felvázolni, a mások által indított projektet pedig élből elutasítod nagyon gyenge lábakon álló indokokkal.

Egyben megállapítható az is, hogy mégis valami pozitívumot is említsek, hogy amennyiben az előadás egyes részeit nem mint az érdekeink védelméért felelős személytől, hanem mint mézpiaci elemzőtől, vagy a méhészek utazó nagykövetétől hallottuk volna, még jónak is tarthatnánk.

Megjegyzem továbbá, hogy az USA ban általánosan kialakult gyakorlat 1991/1993 óta máig sem adaptálható sikerrel hazánkban, Belizeben sem tervez birtokot vásárolni senki sem a termelők közül hazánkból, de attól még ezek az előadások lehetnek természetesen kellőképpen érdekesek, de a múlt romantikus elemeiből már nem táplálkozhatunk a jelen kihívások közepette.

2017-ben ez már rég nem elegendő a problémáink megoldása érdekében!
Kérlek tehát nézz szembe a tényekkel és a jelen követelményeivel és haladéktalanul térj a cselekvés útjára! Amennyiben erre nem vagy hajlandó vagy nem vagy képes azt kérlek haladéktalanul jelezd az elnökség a küldöttek és a tagság felé!

Várom válaszod nyílt levélként elérhetőségeim valamelyikén és nyilvánosan az alábbi közösségek oldalain is, mint a meheszklub.hu, a meheszforum.hu, a facebook méhészcsoportjaiban.

Fényeslitke, 2017. február 19.
                                                                                   Tóth Zoltán

« Utoljára szerkesztve: 2017. Február 19. 15:31 írta Tóth Zoltán »

« Válasz #3100 Dátum: 2017. Február 19. 17:13 »
Lehet, hogy nem értem a kérdést. Annyit értek, hogy felhúztad magad, és szablyáddal mindenfele kaszabolsz.

Vannak az ANYAGOK (hordó, kaptár, stb.). Ezekből az anyagokból különféle hőmérsékleten különféle mennyiségben oldódnak ki molekulák, amik menet közben időnként átalakulnak, polimerizálódnak, bomlanak, stb.

Ezen molekulák közül válogatunk, és ezek mennyiségét méri a labor.

Kérdéseim:
1. A gyantaszűrt mézben pontosan melyik molekulát nézzük?
2. Az ivóvízben szobahőmérsékleten ugyanezen molekulából kevés oldódik, de oldódik. (Mert az a fránya oldás nem szűnik meg, csak erősen lecsökken szobahőmérsékleten. Aztán az oldást befolyásolja a víz nyomelemtartalma, a pontos pH, keménység, elektromos környezet, stb.)

3. Ha ebből a vízből kap a méhecske lepényben, akkor az benne lesz a mézben, ugye?
(Ezért helytelen a hasonlatod, a víz és a méz összehasonlításában, mert ivóvíz kerülhet a mézbe, de méz nem igen kerülhet az ivóvízbe.)

4. A laborok versengenek. Már 1 ppb, meg 1/ppT (ez azt hiszem a ppb. ezrede) Az a labor a legjobb, amelyik a legkevesebbet tudja, hiszen nincs határérték, ha kevesebbet mutatsz ki, nyertél.

A másik felvetésedhez:
Az OMME felépítése EGYESÜLET, nem királyság. Azaz nem az van, hogy a tagok befizetik a tagdíjat, és várják, hogy az elnök mit csinál.
A munkát a küldöttgyűlés dönti el. A köztes időszakokban bizonyos kérdésekben az elnökség dönt, ahol az elnök javaslatait vagy megszavazzák, vagy nem. Az Elnöknek még annyi jogosultsága sincs, új napirendet vegyen fel bármely ülésre a helyszínen.

"Mit csinál az elnök?" - gondolkodás engem a Rákosi korszakra emlékeztet. Rákosi elvtárs kitalál valamit, majd mindenki megcsinálja.

Egyszóval én jónak tartom, hogy munkacsoportokban a méhészek elmélkednek, stratégiát alakítanak ki. Ez a gyantaszűrés melyik csoportban van?

Egyébként idéznék Gudrun Beck gödöllői előadásából: Ha talál a labor egy markert, amit néz, akkor egy éven belül (többnyire hat hónapon belül) kikerülik azt a markert, és ismét nem jelent problémát a hamisítóknak. Persze ettől még kell keresni a hamisítás lefülelésének módszereit. Csakhogy ezek nagyon rövid életűek. Biztosan emlékszel Gudrun végszavára, Ő sokkal jobban az egyéb vizsgálatokban hisz, mint az egy-két molekulásokban.

Én magam részéről hiszek a laborokban, de a értelmes értelmezést hozzá kell tenni. Lassan elég lesz annyi, hogy ivóvízben mostad el az üveget, maradt benne két csepp, és a mézed gyantaszűrt lesz...

Én azt gondolom, hogy Németország megy jó irányba. Hetente van mézes műsor. Így-vagy úgy az jön le, hogy csak német egyesületi üvegben, csak német méhésztől vegyenek az emberek mézet.

Én az OMME nagy sikerének tartom a "Mézzel lélekkel" kampányt. Nem tudom, hogy Te ebbe mennyit tettél bele, de az elnökség több tagja sokat.

Én nem vagyok király, nem tudom kijelenteni az álláspontodról, hogy elhibázott.

Utolsóként a méhészekről:
Hallottál a mézvizsgálatok eredményéről? Nem részletezem, de hidd el, van itt még mit tenni bőven.

Hogy mit tesz az elnökség, azt olvasd el a jegyzőkönyvekben, Neked hozzáférhető.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február 19. 18:04 írta Olvastam »

« Válasz #3101 Dátum: 2017. Február 19. 17:51 »
Olvastam írta
"Én azt gondolom, hogy Németország megy jó irányba. Hetente van mézes műsor. Így-vagy úgy az jön le, hogy csak német egyesületi üvegben, csak német méhésztől vegyenek az emberek mézet."

Csak van ezzel egy hangyányi gond, Németország nem termel a saját szükségletét sokszorosan meghaladó méz mennyiséget, sőt jóval kevesebbet mint a fogyasztása. Nálunk pont ennek az ellenkezője van, mi akár a  tizszeresét is megtermeljük a szükségleteinknek.

"Én az OMME nagy sikerének tartom a "Mézel lélekkel" kampányt."

A méhészek problámáira ez nem megoldás, nem egy kiló mézzel akarnak többet eladni mondjuk hetente, hanem a méhészetükben termelt több tonnát szeretnék elfogadható áron értékesíteni.
A többi csak maszatolás.

« Válasz #3102 Dátum: 2017. Február 19. 18:11 »
Szerintem máshogy áll a ló fara. Az egy kiló az a fejenkénti átlag.

Magyarország 10.000.000 ember kerekítve.
Ha nem 70 dekát ennénk, hanem két kilót, akkor ez ugye 20.000 tonna méz lenne. Ha ezt mind a méhésztől vennénk, akkor ne mondd má, hogy az nem számít a szakmának.

Vedd hozzá az üveges és nagybani közötti kettes-hármas szorzót. Ez azt jelenti, hogy hordóban 60.000 tonna egyenlő kiszerelve 20.000 tonna (bevételileg).

Ha nem a mennyiségre mennénk, hanem csökkentenénk azt, de minőségben viszont hoznánk a bevételt, akkor mindamellett, hogy stabilabb lenne a piacunk, kevesebb lenne a meló (legalább az emelgetésnél) - még csökkentenénk a méhlegelők leterheltségét is.

Szerintem első a belső fogyasztás. Ha az megvan, akkor már egy jelentős lépést tettünk!!!

« Válasz #3103 Dátum: 2017. Február 19. 18:39 »
Ha felvetünk egy problémát és azon rágódunk, hogy a nagyobb bajokról eltereljük a figyelmet,  nem jutunk előrébb. Különféle kifogásokat keresnek, hogy miért nem jó minőségű a mézünk, de a laborvizsgálatba nem egyeznek bele, nem fogadják el, akkor most voltaképpen hová tartunk. Még a labornak sem hiszünk?

« Válasz #3104 Dátum: 2017. Február 19. 20:24 »
Éretem én amit mondasz Olvastam, de ez tényleg csak amolyan szöveg, ami nagyon messze áll a valóság talajától. 

Szerinted ki hiszi ezt el, hogy ez megoldást jelenthet az egész méhészeti ágazat számára? Elvesztjük a picainkat, és akkor együk meg magunk mi?  :)

Először is sokszorosa a termelési kapacitásunk, a hazai fogyasztásnak. Az csak mese kategória, hogy hirtelen a háromszorosára lehet emelni az átlagot, és az is hogy a boltokból senki nem vásárol majd mézet, és mindenki a piacokon veszi meg. Az még nagyobb naivitás, hogy a méhészek önként csökkentik a termelésüket. Az 2-3 szoros szorzóval számolás is hibás, mert ha minden méhészt, a piacra akartok terelni az túlkínálathoz vezet, amely árzuhanást eredményez. Erről már sokan tudnának neked mesélni, mert ez már folyamatban van. Ahol egy városban van 40 méhészet, és a piacát bőven ellátja 3, szinte hobbi nagyságúnak mondható méhészet. Úgy, hogy még jó esztendőben bőven van leadni való a felvásárlónak is! Na szóval, a kényes egyensúlyt már borítja akár egy-két új méhész is, nem hogy 37 nagyobb méhészet méze.

Annyira naiv elképzelés a gondok megoldására, hogy nem is érdemes vele különösebben foglalkozni. Valódi probléma megoldást kellene keresni! 
Szerintem meg az első, a külpiacaink megtartása volna. És akkor igazán jelentős lépést tettünk.
 Továbbá nem kellene szorgalmazni, támogatni az akár ingyenes méhész tanfolyamokat. Lehetne szorgalmazni a fiatal gazda pályázat ne terjedjen ki a méhészetre. A támogatások is jórészt a fejlesztést ösztönzik. Egyszerűen elveszett a szakmánk önvédelmi életösztöne. Jó volna itt is túllépni a PC irányzaton, és őszintén a valós problémákkal foglalkozni.