bicska írta:
"A méhlegelők túlterheltségét sem a "nagyok" okozzák. Nagyon szívesen néznék egy statisztikát arról, hogy mennyi méhcsaláddal bírnak a "nagyok", és mennyivel a "kicsik" a becsült 1 200 000-ből.
Méh-egészségügy: Nem mondom, hogy lehetetlen, hogy a főállású, profi méhészeknél tenyészhet ki egy fertőzés, betegség, de az biztos, hogy sok a kontár szinten kezelt pár családos, amatőr méhes, és ott van minden. Ez sajnos tény. Okozza az időhiány, a hozzá nem értés, és a butaság. "
Ebben a méhsűrűségben szerintem mindenki "okozója" a leterheltségnek, akaratán kívül, ez elkerülhetetlen.
Felénk épp nagy méhészetben hatalmasodott el betegség, az okok pontosan amiket írtál, egy kezdő, én úgy látom felénk, kisebb súlyú hibát vét általában, tapasztalatlanságának köszönhetően, legtöbb esetben kis segítséggel helyrehozható, nem vészes. Az igaz profi méhésznél nemigen alakul ki fertőzés, na de ki a profi? Nem mindenki az, még véletlenül sem, hiába nyomja születése óta, ezt is tapasztalom. Sok kisebb nagyobb méhészet van itt is, de a "profi" címet maximum pár embernek jár. A többi csak csinálja, úgy mint a többi, esetenként vannak olyanok akik már 20-30-40 éve próbálkoznak (kínlódnak)a szakmával. De van olyan gyerek is, eszes is meg tökös is, 10-12 éve kezdte de nyugodtan meglehet nézni a méhészetét.
Az év bármely szakában, jó feje van átlátja az egészet, a méhei kiválóak és az eredményei is.
Na még megtoldom, több kollégánál látom hogy általában jók a méheik, ennyi összejött nekik le a kalappal, ehez is sok idő kell! de még mindig sovány ahoz hogy eredményesek legyenek nagyjából, még ilyen szar évben is. Ahoz rugalmasnak kell lenni, és tudni kell de nagyon, hogy mikor-merre-és mire menjen, és melyik környéket vagy kollégát(ilyen is van) kell kerülni nagy ívben. Felénk inkább ezek a kritériumok döntik el hogy vegetál a méhészet, vagy nyereséges és rá se bagózik a világra.