Szakma-politika

• 4542 válasz
  • 1959459 megtekintés
Re:Szakma-politika
« Válasz #2790 Dátum: 2016. November 10. 22:05 »
"Meggyőződésem a méhészek,méhész közösségünkért hajlandók
hibáikat beismerni."

Lásd Gabika!

Az Ő életét karácsony előtt tették tönkre............ :(

Tényleg beismerték és helyre tették a dolgokat?   ???

Szerinted ez jól van így?

Gyorsan felejtetek!  :D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2791 Dátum: 2016. November 10. 22:59 »
bicska írta:

"A méhlegelők túlterheltségét sem a "nagyok" okozzák. Nagyon szívesen néznék egy statisztikát arról, hogy mennyi méhcsaláddal bírnak a "nagyok", és mennyivel a "kicsik" a becsült 1 200 000-ből.

Méh-egészségügy: Nem mondom, hogy lehetetlen, hogy a főállású, profi méhészeknél tenyészhet ki egy fertőzés, betegség, de az biztos, hogy sok a kontár szinten kezelt pár családos, amatőr méhes, és ott van minden. Ez sajnos tény. Okozza az időhiány, a hozzá nem értés, és a butaság. "

Ebben a méhsűrűségben szerintem mindenki "okozója" a leterheltségnek, akaratán kívül, ez elkerülhetetlen.
Felénk épp nagy méhészetben hatalmasodott el betegség, az okok pontosan amiket írtál,  egy kezdő, én úgy látom felénk, kisebb súlyú hibát vét általában, tapasztalatlanságának köszönhetően, legtöbb esetben kis segítséggel helyrehozható, nem vészes. Az igaz profi méhésznél nemigen alakul ki fertőzés, na de ki a profi? Nem mindenki az, még véletlenül sem, hiába nyomja születése óta, ezt is tapasztalom. Sok kisebb nagyobb méhészet van itt is, de a "profi" címet maximum pár embernek jár. A többi csak csinálja, úgy mint a többi, esetenként vannak olyanok akik már 20-30-40 éve próbálkoznak (kínlódnak)a szakmával. De van olyan gyerek is, eszes is meg tökös is, 10-12 éve kezdte de nyugodtan meglehet nézni a méhészetét.
 Az év bármely szakában, jó feje van átlátja az egészet, a méhei kiválóak és az eredményei is. 

Na még megtoldom, több kollégánál látom hogy általában jók a méheik, ennyi összejött nekik le a kalappal, ehez is sok idő kell! de még mindig  sovány ahoz hogy eredményesek legyenek nagyjából, még ilyen szar évben is. Ahoz rugalmasnak kell lenni, és tudni kell de nagyon, hogy mikor-merre-és mire menjen, és melyik környéket vagy kollégát(ilyen is van) kell kerülni nagy ívben. Felénk inkább ezek a kritériumok döntik el hogy vegetál a méhészet, vagy nyereséges és rá se bagózik a világra.

« Utoljára szerkesztve: 2016. November 10. 23:22 írta robi 75 »
Üdv:robi

*

Bicska

• 601
« Válasz #2792 Dátum: 2016. November 10. 23:11 »
Igazad van Robi! Nem voltam eleg pontos! En azokat hivom profinak, akik regota csak ebbol elnek. Mint a profi soortolok. Nyilvan nem csak a profi sportolo jo sportolo.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2793 Dátum: 2016. November 10. 23:23 »
Rendben :D.

« Válasz #2794 Dátum: 2016. November 10. 23:41 »
Texas Ranger !

Én sem felejtek!
Mégis meggyőződésem,nincs más út csak
a kompromisszumok útja.
Meglátjuk mi változik ha béke jobbot nyújtunk.
Bross Péter most ezt teszi lassan fél éve.
Az igaz,nem sok eredménnyel,de mintha lenne
valami fény.
Talán az alagút vége?
Írtam neked,ha mégsem lehet békét kötni,
akkor nyugodt szívvel lehet tovább csatázni.

Kérlek ne egy egy mondatomat elemezd.
A gondolatmenetből kivéve,mást mutat.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2016. November 10. 23:46 írta Csányi Antal »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2795 Dátum: 2016. November 11. 00:17 »
Fogjunk össze, majd úgy csináljuk ahogy én mondom...

*

főnix

• 104
« Válasz #2796 Dátum: 2016. November 11. 01:13 »
Bicska írta:
"A méhlegelők túlterheltségét sem a "nagyok" okozzák. Nagyon szívesen néznék egy statisztikát arról, hogy mennyi méhcsaláddal bírnak a "nagyok", és mennyivel a "kicsik" a becsült 1 200 000-ből."

A statisztika a következő:

A "nagy" az viszonylagos mert van profi főállásu 150 családdal és megél becsülettel belőle.

Egyébként 2014-2015-ben a következő számok voltak.
2014.: 20840 méhészet. 2015.: 21565 méhészet. 2014.: 1111938, 2015.: 1191851 összes méhcsalád.
Ebböl 2014-ben 1451, 2015-ben 1546 méhészet tartott 150 család felett. Ez az összes méhészet 6,96 illetve 7,17 %-a.
2014-ben az 1451 méhészetben 323233 család (összesnek 29,07 %-a), 2015-ben 1546 méhészet tartott 336791 családot (összes 28,26 %-a). Azaz a méhészetek kb. 7 százalékában van az összes család majdnem egyharmada.
Ezek a számok. A forrás: Méhész Fórum, Aktuális  téma, 2016. 11. 05. Ottan el lehet olvasni meg az új NP is fönt van. Lehet látni hogy a támogatásoknál emelték egyes jogcimeknél a családszámot.

Aszt meg ne gondolja senki hogy ha a "kicsi" abba hagyná a "nagy" is csökkentene. Nőtt a családszám nőtt a méhészetek száma és nőtt a koncentráció is. Nőtt a potenciális méhlegelők területe is de aszt hatéknyan kiaknázni nem tudta se kicsi se nagy mert az egy méhcsaládra jutó hozam emelkedése nem követte a családszám növekedését azzal nem nőtt egyenes arányban.

*

Bicska

• 601
« Válasz #2797 Dátum: 2016. November 11. 06:27 »
Szia Főnix!

Köszönöm a statisztikát! Ha esetleg meg tudnád adni 10-12 évre visszamenőleg, azt is nagyon megköszönném!
Érdekes lenne látni egy ilyet is, főleg annak tükrében, hogy a sok-sok méhésztanfolyam után mennyivel nőtt a méhészek, és mennyivel a méhcsaládok száma.
Sajnos a rendszer úgy lett kialakítva, hogy vonzó lett a kezdők számára. Amit mondani próbálok, hogy lehet úgy kialakítani egy pályázati rendszert, hogy ne a kezdők számát növelje. Ezt igenis lehet.

Üdv: Bicska (Szabó József)

« Válasz #2798 Dátum: 2016. November 11. 08:23 »
Bocsi Anti!

"de mintha lenne valami fény.
Talán az alagút vége?"

Nem!

Mi éppen egy gyors vonatot látunk közeledni, ami a béke jobbos kollégákat akarja eltaposni.

Mint írtad már fél év óta várja a változást................ türelmes   ;)

Ide egy bátor ember kéne, aki a kakis bilit nem takargatja, hanem jól belerúg!

Aztán aki még ezek után is hiteles, azokkal menni tovább és velük összefogni!

Addig meg lehet tovább álmodozni!  ;D
« Utoljára szerkesztve: 2016. November 11. 17:01 írta Texas Ranger »
Szabó György

« Válasz #2799 Dátum: 2016. November 11. 08:35 »
 "hogy lehet úgy kialakítani egy pályázati rendszert, hogy ne a kezdők számát növelje."

1. Gazdaság átadó támogatás fiatal gazda helyett. Így a már meglévő, működő tovább fenn marad, nem lesz újabb a piacon, az öreg örül, hogy az élete munkája nem megy veszendőbe a fiatal meg kap egy kész működő rendszert..........
Ha családon belül történne akkor egy egyszerű tőke injekció és a fejlődés biztosítva más néven, ha idegennél akkor nem marad a rendszerben egy fertőző forrás.  ;)

Szabó György

*

bükk

• 169
« Válasz #2800 Dátum: 2016. November 11. 08:56 »
Bükk!

Még nagyon jól emlékszem, hogy az omme méhészfórumon falkában estetek Geddekasnak, mert azt hittétek, hogy nyeretlen kétévessel van dolgotok.

Sokszor esel olyan hibába,hogy eposzi magasságokba emeled saját magad vélt tudásodra hivatkozva.
Meg kéne várnod,hogy ezt a közösség tegye meg,ha akarja.
Nos mi is történt az egykori OMME Fórumon?
Jött a hosszú szünet után méhészkedni kezdő Geddekas és osztotta az észt hogyan kell méhészkedni,és milyen szuper találmány maga a Geddekasos méhészkedés. ::)
Tetted ezt úgy,hogy az akkori fórumózok jelentős része akkor még főállású,vagyis a méhészetből élő tag volt.
Amatőr tudásodat nem fogadtuk el,erre valóban kijött az igazi éned.

Már akkor perrel fenyegetted,mind az OMME-t,mind a méhészeket.Hát nem érdekes,ez úgy 2009 körül volt.
Az OMME akkori vezetése ekkor kénytelen volt bezárni az első Méhészfórumot!

Fórumokon vitt szakmai dolgaidat itt már számtalanul(élén Molnár Jenővel) megcáfoltuk.
Röviden szólva elmentél néhányszor Damaszkuszba és vissza.
Olvasd már el mit írtál itt az Ésszerű atkairtás topik megnyitásánál,és hol tartasz most.

Végül a peres ügyek.Hát egy biztos ahová te belépsz tagnak ott perek lesznek.
Teszed ezt úgy,hogy nem vagy tudomásom szerint jog végzett.(Bezzeg a talicskás ember hányszor megkapta,hogy nem méhész,minek szól bele) :-[
Van az egyesületben számtalan jogász még sem perlik az egyesületüket.
Tudják a perek pereket szülnek,és a vesztes az egyesület lesz mindig.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2801 Dátum: 2016. November 11. 10:19 »
Volt egy munkatársam a helyi szövetkezetben (meghalt mér szegény), keresztbe kasul, átlósan is folyamatosan perben állt valamennyi szomszédjával, úgy ismerte mindenki hogy a "jogerős" tóni bácsi ;D.

*

Bicska

• 601
« Válasz #2802 Dátum: 2016. November 11. 13:18 »
Mézes reggeli

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2803 Dátum: 2016. November 11. 15:00 »
Volt egy munkatársam a helyi szövetkezetben (meghalt mér szegény), keresztbe kasul, átlósan is folyamatosan perben állt valamennyi szomszédjával, úgy ismerte mindenki hogy a "jogerős" tóni bácsi ;D.
Képzeld! Nagyon kellemes életem volt eddig, hiszen  egyetlen szomszédommal se álltam soha se perben, se haragban. Ezen a vidéken nagyon figyelünk egymásra és jószomszédi közösségben élünk. Nem is volt itt az elmúlt 30 évben se lopás, se betörés. Az idősebbeknek segítenek a fiatalabbak és viszont. Sőt munkahelyemen se alakutak ki tartós konfliktusok a szűkebb munkatársi körben. Szerencsémre mindig jó csapatszellemű munkaközösségben dolgoztam.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2804 Dátum: 2016. November 11. 15:24 »
Idézet
Jött a hosszú szünet után méhészkedni kezdő Geddekas és osztotta az észt hogyan kell méhészkedni,és milyen szuper találmány maga a Geddekasos méhészkedés.
Te is tudod, hogy soha nem állítottam be tömegtermelésre alkalmas módszernek a szabadépítményes méhészkedést és magát a rakodókast sem. Viszont az sem igaz, hogy virágláda lenne csupán, ahogyan ti aposztrofáltátok gúnyos jelzők kíséretében. A XVII. században a nemesi udvarházak elfogadott kaptártípusa volt a gyűrűs kas, ami ugyanazon az elven működik, mint a rakodókas. Nálam most is eredményesen működik és szépen lassan terjed is. Persze kicsit másképpen kell benne méhészkedni, mint a keretes kaptárban, de eredményesen lehet ebben is méhészkedni.

Emlékszem egy vitára, ami "a kaptárak készítésénél használjunk-e csapolást vagy nem?" kérdése körül bontakozott ki. Én azt mondtam, hogy mindig a szegnél rohad a kaptár, ezért előnyösebb a csapolás és minél kevesebb szeg használata. Mondtam ezt a saját tapasztalatom alapján, amit öreg csapot és szegezett kaptárok javítása során gyűjtöttem össze. Természetesen a profi kaptárgyártók azonnal nekem estek, hogy hülyeségeket beszélek. Sőt még pocskondiáztak is. "Felkaptam a vizet" és amolyan hajdú módra visszavágtam. Persze ki lett ledorongolva és szilenciumra küldve? Geddekas. Pedig mindenki tudta, hogy a csapolt kaptár stabilabb, tartósabb, de ezt Geddekas állította, és Geddekasnak akkor sincs igaza, ha igaza van.

Volt aztán anyanevelés kapcsán is vita. Ott se lehetett Geddekasnak igazat adni. Miért? Csak.

Idézet
Már akkor perrel fenyegetted,mind az OMME-t,mind a méhészeket.
Tömegesen és nem gyerekesen, hanem ennél sokkal aljasabb módon gúnyolódtatok. Volt más választásom? Ennek ellenére nem indítottam a gúnyolódások miatt egyetlen pert sem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.