Kedves Texas Ranger! Kedves méhésztársak!
Nekem nagyon tetszett Csányi Anti írása. Anti látja a lényeget.
Sok a baj az ágazattal. Egyre több...
Túlterheltek a legelők. Az országosan nagy családszám, méhsűrűség miatt, szinte lehetetlen normálisan anyát nevelni, genetikailag tisztán tartani a vérvonalat.
Ugyanez miatt sok a betegség, az atka, és Isten tudja, mennyire vagyunk egy méhegészségügyi katasztrófától. Hallgasd csak meg Bross Péter előadásait az elmúlt évekből! Ma már nem abból áll a méhészkedés, hogy berendezzük mézelésre a családot, hogy a rakodóban hogy húzzuk fel a lépeket. Ma sokkal komplexebben kell gondolkodni, mint 20-30 éve.
Számolni kell a betegségekkel, a kártevőkkel, a mérgezésekkel.
Fáj a fejünk a mézpiaci helyzet miatt. Ha nem szeretnénk katasztrófát, el kell érni, hogy ne kezdjenek méhtartásba (szándékosan nem méhészkedést írtam) a próbálkozók, csak az méhészkedjen, aki szeretni, és tudja csinálni. Ezekben szerintem mindannyian egyet értünk.
Én még hozzátenném, hogy a méhészek eddig kimaradtak a nagy pályázati lehetőségekből. Más ágazatok pályáznak, biztosítást tudnak kötni a termésre, fagykár, jégkár enyhítést kapnak államilag. Mi mit kapunk? Volt már kárenyhítés amiatt, hogy elfagyott az akác, és pórul jártak a méhészek?
Nem tudom elfogadni azt az érvelést, hogy a borászoknak könnyű, mert egy jól bejáratott élvezeti cikket állítanak elő. Én a 90-es években voltam kamasz. Ha kocsmázni mentünk véletlenül sem ittunk bort sehol, mert vállalhatatlan borok voltak a legjobb kocsmák kínálatában is. Innen indultak a borászok. Persze kicsit torzsalkodtak ők is egymással, de kifelé hihetetlenül egységes a szakma. Sok munkával, marketinggel jutottak oda, ahol most vannak. És higgyétek el, először volt a marketing, aztán a sok támogatás.
Fel kell lépnünk a nővényvédő szer lobbik, mézhamisítók ellen. Nehéz ügy, mert multinacionális cégek, hamisító országok ellen kell küzdeni.
El kell oszlatnunk azt a képet, hogy a méhészkedés egy érdekes, izgalmas hobbitevékenység. El kell érnünk, hogy a politika, a társadalom ne lelkes amatőrök csapataként tekintsen ránk, hanem úgy, mint profi mezőgazdászokra. Mennyi ismeret is kell az eredményes méhészkedéshez???
Ezeket a feladatokat, amiket sürgősen meg kell oldani, nem tudjuk egyedül, szétszakadva, acsarkodva megoldani. Aki most itt velünk szakmapolitikai szempontból vitatkozik, ugyanolyan méhész, mint mi. Ugyanazok a problémái. Mindannyian szeretjük a természetet, a méheket, a méhészkedést. Kezet kell nyújtsunk egymásnak, és lobbizni, tüntetni, harcolni, reklámozni, dolgozni. Együtt! Felül kell emelkedni a múlt sérelmein, és kimozdítani az érdekképviseletet a patt helyzetből.
Bocsánat, ha túl csapongós, és hosszú lett.
Üdv: Bicska (Szabó József)