ALAPSZABÁLY a megoldás
Írásom nem válasz senkinek, a kialakult helyzetre ad némi magyarázatot.
Fölmerült az írásokban: az elhúzódott választási döntés következménye.
Én -bevallom- el/ki/fáradtam. Mitől ? Több dolog sem tetszett. Az idő mindnyájunknak drága kincsünk.Szeretünk vele jól gazdálkodni. Mindenki döntse el, hogyan élte meg/érezte a mostani helyzetet !
A kontroll csoport már régóta készen áll az alapszabály tervezetével. Ezt nem hoztuk ezidáig nyilvánosságra! Jó okunk volt rá !
Viszont az idő megtanított bennünket, hogy.....
-:a méhészkedés elválaszthatatlan immár az civil jog adta lehetőségektől.
Tehát: az alapszabály kell , hogy megadja a lehetőséget,(mitöbb garanciát) !hogy érdemben is beleszólhassunk egyesületünk életébe,elmondhassuk véleményünket,és az figyelembe is vegyék!
Ennek tükrében több kritériumnak is eleget kell tegyen az al.sz.. Melyek ezek? ( nem a teljesség igényével !)
az alapszabály alapkoncepcióra kell épüljön !
- a gyakorlatba kell tennie az EU-s alapelveket !
- Konkrétnak, részletesnek ,közérthetőnek kell lennie !
- világos, egyértelmű fogalmakat kell tartalmaznia, lehetőleg fogalom magyarázattal !
- az OMME többes célú szervezet, így célszerű tematikusan is megjeleníteni a szövegben !
- a döntési mechanizmust jelentősen változtatni szükséges ! (Itt az idő-és kompetencia- tényező jelentős!)
-
Néhány jelentős elemet felsoroltam abból, amit írásban is lefektettünk.Hosszabban nem taglalom egyik elemét sem.
Az odavezető háttérmunkából is kiemelek néhány elemet :
- A változtatás véghezvitelét bármely szervezetben meg kell tervezni !
- Az emberi erőforrás rendelkezésre állása ! (ez nagy téma !)
- a Vezetés/vezetők felelőssége/elkötelezettsége a szervezet működésének jobbítása mellett !
A kételyeket kívántam eloszlatni az írással.
Van más megoldás, de egyet vegyünk tudomásul: helyettünk nem oldja meg senki a problémáinkat. Nagy létszámuk mellett valójában mekkora is az aktív tábor ?
Azokra gondolok, akik cselekvően , tevékenyen is részt vállalnak a jövő alakításában/formálásban !!
Egy érdekességet/furcsaságot megosztok: itt a fórumon történik folyamatosan . Érdemi véleményformálás helyett valami hihetetlen gagyi-áradat ömlik az olvasóra.
A méhészek egy innovációs halmaz tetején ülnek (erre legyünk büszkék !)
Látjátok méhésztársak ! - ezt kellene áttenni/transzplantálni egyesületünkre is !
Arról ítélkezni, hol tart a méhész társadalom;megalapozatlan véleményeket hangoztatni ;valahol önmagunk kritikája is. Miért hagytuk, miért nem szóltunk ?
Jó elképzelésekről, ötletekről szívesen olvas az ember. Ha azt keressük, mi a közös bennünk,hogyan oldhatjuk fel a kialakult feszültséget akkor van értelme a beszélgetésnek/vitának/érvelésnek/érdemi kritikának/ötletelésnek/gondolatok megosztásának.
Egymás lejáratása többnyire visszahat , a kitalálóra ,egyben a méhésztársadalom megosztottságát is tovább fokozza !
Méheinket úgy gondozzuk, hogy a lehető legnagyobb hasznot hozzák számunkra!
Kívánom , hogy szervezetünkben valósulhassanak meg közös céljaink !
üdvözlettel: Erdélyi János