Mérleg, vagy mérlegelés
Többek elvárása , hogy az OMME-ban legyen rend,üljenek el a viták.
Méhésztársak !.., értem a kívánalmat,viszont a jövőképhez hozzátartozik az is , hogy fogalmakat meghatározunk, szavak jelentését megmagyarázzuk/egyértelművé tesszük.
-PL. Az előző vezetés sohasem tudta, vagy akarta megmagyarázni mit ért az "OMME egységén" ! Én ezt az OV-n kérdeztem meg. Nem is haragudtam értem , mert nincs rá ésszerű magyarázat. Egyszerűen rossz a szóhasználat !!Nem átgondolt !!
Az OMME mint ernyőszervezet nemcsak a szervezet felépítését jelenti, hanem a méhészek összetételéből adódó különbözőségek integrálását is. Az érdekek/értékek sokfélék.(nem részletezem!) Ezeket kell tudnia kezelni a szervezetek. Ezért lényeges, hogy olyan emberek vezessék az OMME-t , akik problémaérzékenyek, nyitottak, tudnak konfliktust kezelni,elkötelezettek a méhészet ügye iránt.
Nem tudom elemezni a szervezetet, mert nincs valós adat , annak tagi összetételéről, találgatásokba nem bocsátkozom!
A szervezet hatékonyságának növeléséhez szükséges az aktív tagsági jelenlét főleg a döntések előkészítésekor.
Látható volt , hogy a küldöttgyűlésnek szánt "áljog", miszerint döntsön az alapszabályról, nem jött be. Miért ? Igen egyszerű: Nem alapkoncepcióra épült ,az előkészítés kapkodó, a módszer alkalmatlan volt,az időtényező is szerepet játszott,nem kérték ki a segítő nonprofit szféra véleményét ! , sszűk körű hozzá nem értő , de vazallus méhészekre bízták,mintegy külső kényszert jelenítették meg a változtatást .Ugyanakkor a kommunikáció a méhészek felé az volt, hogy minél több méhész véleménye kerüljön bele. A gagyi sokszor valódi közelinek tűnik !
Valójában . viszont mindvégig tudtuk, hogy milyen alapszabály szerint működtünk, hiába titulálták néha IB-nek, néha Elnökségnek a vezetést. A jó vezetés nem a elnevezéstől függ !!
Ugyanakkor e sorok írója ,-több társával együtt, - kontrollcsoport-,hogy van elkészített alapszabályuk. Sajnálatos, hogy odáig nem jutottunk el, l hogy leüljünk, és átbeszéljük!! A nonprofit szféra egyik fő mozgatórugója : az alulról jövő kezdeményezésre húzták rá a szőnyeget!
Miért időzök olyan sokat az alapszabálynál: ? mert jogállamban , ez a jogi garanciánk/ biztosítékunk . Itt fogalmazzuk meg önmagunkat . Erre épül mind belső méhészvilágunk , mind külső kapcsolati bázisunk-majdani kapcsolati tőkénk!. Az OMME egy több célú , nagy létszámú szervezet. .
Ez is indokolja, hogy egy részletes , jól átgondolt, más szervezeti felépítésű, -döntési struktúrájú- formában lehessen hatékony képviselője a méhészeknek.
A vitákról : miért ne legyenek ? Nem azok viszik előre a szekeret? - legyenek ! A beszélgetések-viták- erősíteni hivatottak a megosztottságunkat; javító szándékúak kell legyenek a problémák feltárásában ,a megoldásában.
Nem volt szándékomban senkit megbántani az előző vezetésből. Ez a véleményem már több éve.
Erdélyi János