Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.

• 495 válasz
  • 267767 megtekintés
*

barger

• 173
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #270 Dátum: 2017. Január 05. 12:09 »
Mellékelek néhány oldalt ízelítőnek. Ennyi volt a gépemen beszkennelve. Többet most ne kérjetek :)
Egyébként ahogy laza is írta nagyon rossz minőségű a kötés. Egy szkenneléstől simán széthullik...
Sajnos a lapméret sem pont ideális a szkenneléshez a könyv meg 700 oldal körüli.

http://s1.toldacuccot.hu/letoltes?sid=48b9433714d525e1979860399e18fc2f&file=zsidei.rar
Baranyi Gergely

« Válasz #271 Dátum: 2017. Január 05. 12:28 »
Köszi szépen! A tartalomjegyzék bizonyos részéből már kiderül hogy ez tényleg egy nagyon komoly mű. Azon csodálkozok hogy a méhészek többsége Örösi Pál :Méhek között című könyvet hangoztatja és ezt szinte sehol se hallottam reklámozni. Természetesen a Méhek között egy mestermű, viszont ez nem lehet méltó folytatása?

« Válasz #272 Dátum: 2017. Január 05. 12:49 »
Üdv.
Be is lehet fényképezni is. Természetes fénynél ideális. Én egyszer 900 oldalas könyvet fotóztam be. Gyorsabb is, mint a szkennelés.

*

laza

• *
  • 22
« Válasz #273 Dátum: 2017. Január 05. 17:21 »
Egy könyv vagy dokumentum feldolgozása nagyon sokféle lehet, és különböző szintű. A kézből befényképezett okádék minőségtől, az egyforma méretűre vágott, középre rendezett, pontosan függőlegesbe forgatotton keresztül a szövegfelismerőzött, szinte nyomdai minőségűig. Egy biztos, én fotózott anyagból nem szívesen csinálnám. Íves és ferdén véletlenszerűen álló lapokról, vegyes torzítás, változó betűméret, fényerő stb... A szkennelés bár lassabb, az üveglapra kényszerítés rengeteg későbbi problémától mentesít, ha ugye az elérni kívánt cél ezt megkívánja. Találni a neten kimondottan erre a célra készített fotóállványokat is, amik az említett hibákat kiküszöbölik, de pl. nekem nincs. 

« Válasz #274 Dátum: 2017. Január 05. 19:52 »
Sziasztok, Buék mindenkinek!

Egy ritka példány, lehet, hogy már ismert, de azért megosztom:

Sőtér Kálmán: A méh és világa 1. kötet elméleti rész PDF-ben

http://mek.oszk.hu/16100/16191/

tavaly novemberben került a MEK-be.
ha alulra görgettek, van ott még pár érdekesség az URL-en.

üdv, Szerlo :)

« Válasz #275 Dátum: 2017. Január 05. 23:54 »
Egy könyv vagy dokumentum feldolgozása nagyon sokféle lehet, és különböző szintű. A kézből befényképezett okádék minőségtől, az egyforma méretűre vágott, középre rendezett, pontosan függőlegesbe forgatotton keresztül a szövegfelismerőzött, szinte nyomdai minőségűig. Egy biztos, én fotózott anyagból nem szívesen csinálnám. Íves és ferdén véletlenszerűen álló lapokról, vegyes torzítás, változó betűméret, fényerő stb... A szkennelés bár lassabb, az üveglapra kényszerítés rengeteg későbbi problémától mentesít, ha ugye az elérni kívánt cél ezt megkívánja. Találni a neten kimondottan erre a célra készített fotóállványokat is, amik az említett hibákat kiküszöbölik, de pl. nekem nincs.
Szia Laza.
Így azért szódával elmegy?
Ha nekem valaki így, vagy ennél jobban befényképezi a Zsidei könyvet, az nekem jó. Mikor olvasom, olyan, mintha a kezemben lenne a könyv.

*

laza

• *
  • 22
« Válasz #276 Dátum: 2017. Január 06. 10:17 »
Igen, tulajdonképp használható. És ha ennyi a cél, akkor nem is kell vele csinálni semmit. De amiket írtam hibákat jól láthatók már ebből a két fotóból is. Ilyen minőség nagyon nehezen lesz belőle: http://data.hu/get/10234880/Zsidei_Barnabas_A_meheszkedes_12_honapja_ocr_1990.pdf
Ez pl. rengeteg helyen fent van, de nem így, és kevesebb mint 4MB. Vagy itt van a másik, ami sehol sincs fent, és még ide is feltölthető, mert csak 1,5MB :)

« Válasz #277 Dátum: 2017. Január 06. 11:00 »
Nekem is jó lenne a befényképezett verzió is  :P

*

laza

• *
  • 22
« Válasz #278 Dátum: 2017. Január 06. 12:07 »
Természetesen ami nincs meg, bárhogy jöhet nekem is! :) Korábbi hozzászólásaimban csak a segítő szándékomat szerettem volna kifejezni, és a lehetőségeket ismertetni. Pl. csatolva a Mortimer fotóiból.   

*

barger

• 173
« Válasz #279 Dátum: 2017. Január 06. 12:59 »
Ha valaki végigfuttatja egy szövegfelismerőn én végigfényképezgetem a Zsidei könyvet. Az Örösi Anyanevelős könyvét én szkenneltem be két éve. Kiváncsi vagyok az alapján készült e ez az OCR :)
A könyv sajnos eléggé megsínylette, majd egyszer újraköttetem.
Baranyi Gergely

« Válasz #280 Dátum: 2017. Január 06. 15:39 »
Az valakinek eszébe jutott-e, hogy az özvegyet megkeresve a szóban forgó könyvet egy jobb minőségű
(kemény fedeles, nem széthullós) formában akár az OMME segédletével újra kiadásba kerüljön?

Ezzel tisztelegni lehetne Zsidei úr emléke előtt, segítenénk az özvegyén + lenne egy jó könyvünk!
(Esetleg ha lenne hozzájárulás akkor szerző társakkal az azóta letelt idő változásait, újdonságait pluszba bele lehetne írni, szerkeszteni....)

Úgy tudom az Örösi könyvvel ezt nem lehet megcsinálni, hátha .............

Ez csak egy ötlet.   :)
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #281 Dátum: 2017. Január 06. 18:40 »
Az valakinek eszébe jutott-e, hogy az özvegyet megkeresve a szóban forgó könyvet egy jobb minőségű
(kemény fedeles, nem széthullós) formában akár az OMME segédletével újra kiadásba kerüljön?

Ezzel tisztelegni lehetne Zsidei úr emléke előtt, segítenénk az özvegyén + lenne egy jó könyvünk!
(Esetleg ha lenne hozzájárulás akkor szerző társakkal az azóta letelt idő változásait, újdonságait pluszba bele lehetne írni, szerkeszteni....)

Úgy tudom az Örösi könyvvel ezt nem lehet megcsinálni, hátha .............

Ez csak egy ötlet.   :)

Szerintem ez egy hatalmas kezdeményezés lenne,minden méhész hozzá tudna jutni ehhez a nagyszeű szakirodalomhoz. Mindenki jól járna az újra nyomtatással,erre biztosan lenne kereslet. En a Zsidei összes művét idővel beszerezném.Csak pdf-ben vannak meg,imádom őket.

« Válasz #282 Dátum: 2017. Január 06. 19:40 »
Faluba Zoltán könyveit is ide lehetne sorolni.
Rövidek, tömörek, jól használhatóak!

Pl A méhanya nevelése.   ;)
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #283 Dátum: 2017. Január 06. 20:28 »
Üdvözletem Mindenkinek !
Cicatricis Géza : A méhészkedés gyakorlata című műve érdekel-e valakit PDF-ben ? (53,4 Mb.)
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 06. 20:57 írta lalimeheszet »
üdv.: lali

« Válasz #284 Dátum: 2017. Január 06. 23:39 »
Természetesen ami nincs meg, bárhogy jöhet nekem is! :) Korábbi hozzászólásaimban csak a segítő szándékomat szerettem volna kifejezni, és a lehetőségeket ismertetni. Pl. csatolva a Mortimer fotóiból.
Hol tart már a technika, én meg nem is követem...
Köszönöm Laza.