Télen a méhek a választódeszkával leszűkített fészekben telelnek. Az első részletes átvizsgálás alkalmával tovább szűkítek ha kell, elsősorban a szép mézkoszorús lépeket hagyom bent a fészekben. Tavasszal folyamatosan bővítek hátrafelé a család fejlődésének ütemében, az utolsó fias és a mézes-virágporos zárólép közé helyezett, felkarcolt mézkoszorús, fiasításra alkalmas kerettel. Arra törekszem, hogy a fiasítás léctől-lécig kitöltse a kereteket, inkább kevesebb keretre terjedjen ki a fészek. Ennek érdekében karcolni is szoktam a mézkoszorúkat. Birsvirágzáskor kiegyenlítem az állományt, 6 fias keretre és 9 léputcás népességűre. Ilyenkor szoktam behelyezni az építtető keretet. Ennek a helye még nincs teljesen kialakulva, de szívesen rakom a kijáró környékére, mert úgy tapasztaltam, hogy ez segíti az anyát a kaptár elejében tudni. Mivel repcét nem érnek el a méheim, így nagy hordásra akác előtt nem kell számítani. Akácig folyamatosan bővítek és kiegyenlítek, tördelem az építtető keretet; igyekszem féken tartani a rajzási hangulat felébredését. Amikor az akác megindul, a választódeszkát hátrarakom és a fészek mögé 3 db műlépes keretet helyezek, majd üres kiépített keretek következnek. Akácpörgetés után szaporítok, két családból egy újat. Felénk a hárs a következő és egyben az utolsó hordási lehetőség, ezért nem gyengítem meg túlságosan a családokat, hogy legyen megfelelő gyűjtőerő. Hárson további 2-3 műlépet tudok kiépíttetni, de ezt már a fészekbe tűzöm. Hárspörgetés után ismét szaporítok, négy családból lesz egy termelő. Július közepétől serkentek, majd sorozatkezelést végzek Varidollal. A serkentés folyamatosan megy, és ha nincs aszály, akkor némi hordás is adódik vegyes réti virágokról. Ezek együtt már a téli élelem alapját képzik. Augusztus második felében a választódeszkát visszarakom a fészek mögé, kissé szűkítek is, majd a téli élelem kiegészítése következik. Szeptember végén, október első felében ismét szűkítem a fészket, 2-2,5 kg körüli mézkoszorús kereteket hagyok a fészekben. November vége felé ApiOx-os zárókezelést alkalmazok.
Hogy hol itt a Péntek Lajos féle módszer? Tulajdonképpen csak a választódeszka használata és az akácra történő berendezés az, amit az ő módszere alapján végzek. A többit inkább Faluba Zoltán könyvei és írásai ihlették. Problémám ott szokott lenni, hogy akácon egyes anyák hátramennek a méztérbe, és belepetéznek a méztéri lépekbe. Ez nagyon megnehezíti a pergetést, és az elvehető mézmennyiség is csökken ezáltal. Gyanús, hogy ennek a nem kívánt jelenségnek a kiküszöbölésében lehet szerepe az elforgatott lépeknek. Az idén a helyzet javítása érdekében két új módszert tervezek kipróbálni. Az egyik, amit Örösi könyvében olvastam, hogy az akácra a fészket úgy kell rendezni, hogy a nyílt fiasok kerüljenek hátra, és a fedettek előre. Ezáltal elől szabadul fel hamarabb petézésre alkalmas lépfelület, így az anyák kevésbé vándorolnak hátra. A másik, hogy akácon a fészket melegen takarni fogom, de a mézkamrára még fóliát sem terítek. Állítólag ez is visszatarthatja az anyát. Nagyon megköszönném, ha Te is leírnád, hogyan méhészkedsz az MHVK kaptárban, persze csak ha nem túl nagy kérés.