Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.

• 495 válasz
  • 267883 megtekintés
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #105 Dátum: 2015. Február 03. 12:55 »
Péntek Lajosnak nem voltak keresztlépesek a kaptárjai, az a Cicatricis féle amire Te gondolsz. Neki egyöntetűen meleg építményesek. Viszont azokat a kialakításokat, amiket ő kigondolt ne hagyd el, mert pont azok adják a könnyű és gyors vándorlás lehetőségét. Javaslom, hogy készíts el a pontos kialakítást, mert a lényeget veszíted el. Én beszéltem még az öreg Lajos bácsival, igaza volt sok mindenben, csak azzal nem akart kibékülni, hogy én 19 és 20 keretesre készítettem a kaptárját. Nem bántam meg, bizonyítja ezt, hogy 90 fölött van a termelő Péntek kaptárjaim száma.

« Válasz #106 Dátum: 2015. Február 03. 13:09 »
Lehet, hogy félreérthető voltam. Nem keverem a két kaptár típust. Van 14 db Cicatricis féle kaptáram és 12 db hagyományos 18 keretes NB fekvő kaptáram, amit meleg építmény szerint használok. A két kaptártípus közül a meleg építményes lett számomra a szimpatikusabb, ezért ezzel fogom továbbfejleszteni a méhészetemet. Ebből rendeltem az idén 20 darabot. Mivel nem akartam többféle kerettípust a méhészetemben (még ha méretben nincs is nagy különbség), ezért maradtam a normál NB keretnél.

« Válasz #107 Dátum: 2015. Február 03. 13:18 »
Most már értem a méhészkedésed, csak még az nem világos, hogy hogyan akarsz Péntek-féle módszert alkalmazni nem Péntek kaptárnál.

A földi javak közül a legigazságosabban az ész van elosztva. Mindenki azt hiszi, neki van belőle a legtöbb.

« Válasz #109 Dátum: 2015. Február 03. 14:47 »
Télen a méhek a választódeszkával leszűkített fészekben telelnek. Az első részletes átvizsgálás alkalmával tovább szűkítek ha kell, elsősorban a szép mézkoszorús lépeket hagyom bent a fészekben. Tavasszal folyamatosan bővítek hátrafelé a család fejlődésének ütemében, az utolsó fias és a mézes-virágporos zárólép közé helyezett, felkarcolt mézkoszorús, fiasításra alkalmas kerettel. Arra törekszem, hogy a fiasítás léctől-lécig kitöltse a kereteket, inkább kevesebb keretre terjedjen ki a fészek. Ennek érdekében karcolni is szoktam a mézkoszorúkat. Birsvirágzáskor kiegyenlítem az állományt, 6 fias keretre és 9 léputcás népességűre. Ilyenkor szoktam behelyezni az építtető keretet. Ennek a helye még nincs teljesen kialakulva, de szívesen rakom a kijáró környékére, mert úgy tapasztaltam, hogy ez segíti az anyát a kaptár elejében tudni. Mivel repcét nem érnek el a méheim, így nagy hordásra akác előtt nem kell számítani. Akácig folyamatosan bővítek és kiegyenlítek, tördelem az építtető keretet; igyekszem féken tartani a rajzási hangulat felébredését. Amikor az akác megindul, a választódeszkát hátrarakom és a fészek mögé 3 db műlépes keretet helyezek, majd üres kiépített keretek következnek. Akácpörgetés után szaporítok, két családból egy újat. Felénk a hárs a következő és egyben az utolsó hordási lehetőség, ezért nem gyengítem meg túlságosan a családokat, hogy legyen megfelelő gyűjtőerő. Hárson további 2-3 műlépet tudok kiépíttetni, de ezt már a fészekbe tűzöm. Hárspörgetés után ismét szaporítok, négy családból lesz egy termelő. Július közepétől serkentek, majd sorozatkezelést végzek Varidollal. A serkentés folyamatosan megy, és ha nincs aszály, akkor némi hordás is adódik vegyes réti virágokról. Ezek együtt már a téli élelem alapját képzik. Augusztus második felében a választódeszkát visszarakom a fészek mögé, kissé szűkítek is, majd a téli élelem kiegészítése következik. Szeptember végén, október első felében ismét szűkítem a fészket, 2-2,5 kg körüli mézkoszorús kereteket hagyok a fészekben. November vége felé ApiOx-os zárókezelést alkalmazok.

Hogy hol itt a Péntek Lajos féle módszer? Tulajdonképpen csak a választódeszka használata és az akácra történő berendezés az, amit az ő módszere alapján végzek. A többit inkább Faluba Zoltán könyvei és írásai ihlették. Problémám ott szokott lenni, hogy akácon egyes anyák hátramennek a méztérbe, és belepetéznek a méztéri lépekbe. Ez nagyon megnehezíti a pergetést, és az elvehető mézmennyiség is csökken ezáltal. Gyanús, hogy ennek a nem kívánt jelenségnek a kiküszöbölésében lehet szerepe az elforgatott lépeknek. Az idén a helyzet javítása érdekében két új módszert tervezek kipróbálni. Az egyik, amit Örösi könyvében olvastam, hogy az akácra a fészket úgy kell rendezni, hogy a nyílt fiasok kerüljenek hátra, és a fedettek előre. Ezáltal elől szabadul fel hamarabb petézésre alkalmas lépfelület, így az anyák kevésbé vándorolnak hátra. A másik, hogy akácon a fészket melegen takarni fogom, de a mézkamrára még fóliát sem terítek. Állítólag ez is visszatarthatja az anyát. Nagyon megköszönném, ha Te is leírnád, hogyan méhészkedsz az MHVK kaptárban, persze csak ha nem túl nagy kérés.

« Válasz #110 Dátum: 2015. Február 03. 16:12 »
Adamez 22!
Gratula!
Akár milyen furcsa, de a Hunort és most az NB18-at ugyan így kezelem a felfejlesztés időszakában!
Igazából nincs is mi hozzáfűznöm. Lehet ezt másként is csinálni, de azért az beszédes, hogy egy idő után a rajzással küzdesz. Sokan meg azon agyalnak, hogy lehet összehozni termelő családokat.
Utána, hogy mit hova pakolsz, szerintem másodlagos. A felfejlesztésed az nagyon bejön.
Tűzés nincs, csak bővítés, és karcolás.
Nagyon jó! Annyira egyet értek veled, hogy akár én is írhattam volna.
Azt nem tudom én miért írom le a dolgokat ilyen körülményesen?
Nagyernyei Attila

« Válasz #111 Dátum: 2015. Február 03. 16:27 »
adamez2. A technológiád hibátlan, látod még Attila is irígykedik az írásodra. Általában, tapasztalatom szerint hordáskor akkor hordják korán a fészekbe a nektárt, ha gyenge az anya. Ha már telik a kaptár csak akkor kezdik a fészket zsúfolni a jó családok. Az anya pedig azért szökik hátra, mert már elől nem talál bepetézésre alkalmas lépet. Nekem ezért 20 keretesek a 3 év óta  készült kaptárjaim.  Esetleg hozzátenném, hogy  a tűzdelést hordáson és rajzásmegelőzésre lehet használni.  Ha hűl a fészek akkor csökken a rajzási előkészület.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #112 Dátum: 2015. Február 03. 16:36 »
adamez2!

Sokféle tavaszi fejlesztés és sokféle mézeltetési mód létezik keretes kaptárra és ezek legtöbbjét ki is próbáltam életemben. A lehető legegyszerűbbet elmondom, csak azért, hogy lásd, a méhektől és a méhlegelőtől függ a mézhozam elsősorban, nem a különböző manipulációktól.

Méhcsalád felfejlesztése tényleg akkor a legsikeresebb, ha nagyon óvatosan bővíted a fészket. Nálam válaszdeszka és nejlon takaró a szűkítés eszköze. Amikor nem volt jó füzes legelőm, akkor fehérjepótlást adtam cukorlepénnyel. Arra ügyeltem, hogy időben adjak helyet a hereépítésnek. Gyümölcsvirágzáson már betettem egy építtető keretet. Amikor a méhcsalád elkezdett herét építeni, akkor kijjebb raktam az építtető keretet és belül mellé az első műlépes fészekbővítést. Ezzel fékeztem is a rajzási láz kialakulását. Arra törekedtem a bővítésekkel, hogy elérjem a 10 NB fias keretet, de rajzás ne tudjon kialakulni akác előtt.

Az akácmézeltetéshez nem kell hozzá más mint nagy kaptártérfogat és tökös méhcsalád. A kaptárban akác előtt két héttel legyen 10 szép táblás NB fias keret, a kaptár pedig legyen minimum 20 NB keretes, de jobb ha 22-24 keretes. Kitelepülvén az akácra, a nektárgyűjtés kezdetén megcsináltuk a tisztító pergetést és átrendeztük a kaptárt, mégpedig a lehető legegyszerűbb módon. A kaptár két végére a fal mellé nem kerülhet fiaslép. A kaptár egyik végébe a fal mellé tettük a válaszdeszkát, tehát a kaptár teljes tere egyetlen összefüggő tér lett. Az anyát sem vettük ki és nem is korlátoztuk semmiben. A fias lépek közé pedig egy-egy üres lép került: persze az üres lépek közül legalább 4 műlépes keret volt. Tehát úgy nézett ki a kaptár, hogy egy üres, egy fias, egy üres, egy fias. De csak egy kijáró volt nyitva. Már dandár előtt így voltak a méhek.

Nincs tehát se fészek, se méztér, vagyis inkább egyszerre mind a kettő van. Mire eljött az első pergetés, az anya kiszorult a fiasításból és sok fedett fias is kikelt. Nagyon gyakori volt, hogy a kaptár egyik végében csendes váltóbölcsőt húztak a méhek, pedig az anya ott volt a kaptárban és valamennyit petézett is. Amelyik kaptárban volt váltóbölcső, ott a pergetés során átrendeztük egy kicsit a kaptárt. A válaszdeszkával lerekesztettünk 3-6 lépet, amiből legalább fele fiaslép volt, Sőt a műlépes keret is jöhetett ide és a váltóböcsős lépek is idekerültek. Ennek a résznek kijárót nyitottunk. Itt párzott be a jövő évi termelőanya. A kaptár többi részében továbbra is szétszórva maradtak a fiaslépek.  Pergetéskor természetesen válogattuk a lépeket, hogy a savós fiasok nehogy pergetésre kerüljenek. Az utolsó akácpergetés után a fias lépeket a kijáróhoz rendeztük.

Ezt a fajta mézeltetést csak nagy nektárhozam esetén lehet jól alkalmazni és tipikusan a krajnai méhnél, hiszen az fészekre hord még akkor is, ha az üres lépes tűzdeléssel szétrobbantom a fészket. Akácon kívül még a napraforgón csináltam sikerrel ezt a fajta mézeltetést.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #113 Dátum: 2015. Február 03. 19:28 »
Nagyon jó! Annyira egyet értek veled, hogy akár én is írhattam volna.
Azt nem tudom én miért írom le a dolgokat ilyen körülményesen?

Köszönöm Attila, hogy véleményezted az írásomat, jó tudni, hogy jó irányba haladok.  Az elején tartok még a méhészkedésnek, és bizony, ilyenkor nagyon sok kétség van az emberben, mert ha elszúr valamit, akkor az az éve már ugrott, rosszabb esetben még méhcsaládokat is veszíthet. Egy év, egy próbálkozás, ezért nagy luxus hibázni. Túl sokat kell várni a következő lehetőségre.

Az írásaid számomra mindig tiszták, egyértelműek és tanulságosak. Olyannyira, hogy külön Word dokumentumban gyűjtöm a technológiai jellegű írásaidat, és rendszeresen olvasgatom őket. A Méhészet újságban az emlékeztető rovatodat is nagy érdeklődéssel olvastam. Ilyen nyílt és őszinte véleményformálást csak keveseknél lehet tapasztalni, pláne egy országos médiumban.

« Válasz #114 Dátum: 2015. Február 03. 19:35 »
Esetleg hozzátenném, hogy  a tűzdelést hordáson és rajzásmegelőzésre lehet használni.  Ha hűl a fészek akkor csökken a rajzási előkészület.

Köszönöm a válaszodat. Alkalmazol valamilyen ökölszabályt arra nézve, hogy akácon mikor és milyen mértékben tűzdeled meg a fészket? Gondolom, ilyenkor csak kiépített üres kerettel tűzdelsz?

« Válasz #115 Dátum: 2015. Február 03. 19:57 »
adamez2!
Méhcsalád felfejlesztése tényleg akkor a legsikeresebb, ha nagyon óvatosan bővíted a fészket. Nálam válaszdeszka és nejlon takaró a szűkítés eszköze. Amikor nem volt jó füzes legelőm, akkor fehérjepótlást adtam cukorlepénnyel. Arra ügyeltem, hogy időben adjak helyet a hereépítésnek. Gyümölcsvirágzáson már betettem egy építtető keretet. Amikor a méhcsalád elkezdett herét építeni, akkor kijjebb raktam az építtető keretet és belül mellé az első műlépes fészekbővítést. Ezzel fékeztem is a rajzási láz kialakulását. Arra törekedtem a bővítésekkel, hogy elérjem a 10 NB fias keretet, de rajzás ne tudjon kialakulni akác előtt.

Köszönöm, ez számomra nagyon hasznos információ. A technológia további része hasonló, mint amit nemrégiben Robotur fórumtárs is volt olyan kedves megosztani velünk. Biztosan jól működik, hiszen az egész kaptár egy nagy fészekmézkamrává válik, de nekem mégsem túl szimpatikus. Egyrészt azért, mert az anya és az összes nyílt fias is benne van ebben a fészekmézkamrában, másrészt (és pont ebből kifolyólag) azért, mert fiasításos lépeket is pergetni kell. Az sem közömbös, hogy pergetéskor anyát kell keresni és válogatni kell a kereteket, ráadásul az egész kaptár terjedelmében. A fészekmézkamrás mézeltetéssel ezek a problémák teljes egészében kiküszöbölhetőek. Mire a fészekmézkamra megtelik mézzel, addigra minden fiasítás kikelt és válogatás nélkül lehet pergetni. Közben az anya szép új fészket alakított ki, amely szintén válogatás nélkül mehet előre a pörgetést követően. Ez egy nagyon jól kitalált és működő módszer, különösen a keresztlépes fészekmézkamrás kaptárakban. Ennél még elegánsabb megoldás a Péntek Lajosé. Ugyanis ha mindent jól csinálunk, akkor anyarács használata nélkül, bábingtől, virágportól és akár szermaradványoktól mentes mézkamrai lépekből pergethetünk. Én pusztán emiatt döntöttem úgy, hogy ebben az irányban indulok tovább.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #116 Dátum: 2015. Február 03. 20:09 »
QUQURIQ!!!
Fülemüle!
 „Esetleg hozzátenném, hogy a tűzdelést hordáson és rajzásmegelőzésre lehet használni.  Ha hűl a fészek akkor csökken a rajzási előkészület.”
Van még egy – két jó tanácsom a rajzás gátlásra!
1.   A 10 keretes fészekből vegyél ki egy keretet, a kereteket húzzad szét!
       így úgy tűnik, hogy gyenge a család, visszarágják a bölcsőket!
2.   Minden szellőzőt nyissál ki, hogy huzat legyen, visszarágják a bölcsőket! (kezdeti rajzási stádiumban)!
        Ezek csak a fészek hűtéssel kapcsolatos fogások!

Üdv. Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #117 Dátum: 2015. Február 03. 21:03 »
adamez2
Idézet
Biztosan jól működik, hiszen az egész kaptár egy nagy fészekmézkamrává válik, de nekem mégsem túl szimpatikus. Egyrészt azért, mert az anya és az összes nyílt fias is benne van ebben a fészekmézkamrában, másrészt (és pont ebből kifolyólag) azért, mert fiasításos lépeket is pergetni kell. Az sem közömbös, hogy pergetéskor anyát kell keresni és válogatni kell a kereteket, ráadásul az egész kaptár terjedelmében.
Csak akkor kell anyát keresni pergetéskor, ha van váltóbölcső. Azaz ekkor se az anyát kell keresni, hiszen csak arra kell figyelni, hogy azokon a lépeken ne legyen az anya, amelyekből a kaptár végében a válaszfal segítségével elkészül az új család.

A pergetés során persze fedett fias is pergetőbe kerül, sőt bevallom itt-ott egy pici nyílt fias is. Az anyát nem keressük, de úgy minden negyedik ötödik kaptárnál Ő is szem elé kerül. Igazán komoly anyaveszteségre nem emlékszem. Inkább az jellemző probléma, hogy ha leáll a nektárgyűjtés az időjárás rosszra fordulása miatt, akkor pillanatok alatt kiterjeszti a petézését az anya, ami népességnövekedéssel meg mézveszteséggel jár. No, de azt is el kell fogadni, hogy ekkora kaptártérfogathoz nem elég 3-4 kg méhtömeg és ma már van akác után is mézpergetésre alkalmas méhlegelő, amihez a méhcsalád népességét célszerű fenntartani.

Én úgy érzem, hogy a krajnai méhfajta fészekre hordási ösztönéhez ez a módszer nagyon jól illeszkedik.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #118 Dátum: 2015. Február 03. 21:09 »
Most tényleg nagyon jó és gyakorlatias tanácsok születtek, érdemes alkalmazni bármelyiket. Azzal egészíteném ki, hogy ezt a jó technológiát érdemes egy jó  anyával megfejelni, mivel  attól sokban függ a család. Sajnos a tenyésztés rosszabbul áll nálunk, mint  szomszédainknál, de  javaslom a krajnai fajtát, mivel szerintem tulajdonságai beleillenek a technológiánkba. A minőséget és tulajdonságait azonban javítani lenne érdemes. Ha nem rajzó hajlamúak az anyák akkor akár 3. éves anyák is termelésben lehetnek. Ez magvalósítható  dolog.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #119 Dátum: 2015. Február 03. 21:15 »
QUQURIQ!!!

Az akác előtt mi korlátozzuk az anyát, hogy ne kajoljon a fiasítás, a dajkák meg sipirc dolgozni!!
Davaj, davaj kicsit robot…
A beömlő akácméz meg maga szorítja ki még a szuper anyákat is!
Mi is marad?
A kipergetett mézes üres fészek keretek!
Ha északi akácra spurizunk, gyorsan folytatódik a fészek megtömése, ami megint fiasítás csökkenéssel jár!
Fönti akác után csak keveseknek adatik meg, egy újabb méhlegelő.
Mi marad?
Aki nem csinál semmit, összeroppannak a családok, (esetleg nyúlós)
Aki rögtön serkent, beindítja az anyákat!
De a nyári méhlegelőn nem sok mézet gyűjtet méhek nélkül!
Napraforgóra nyeri vissza a család a gyűjtési állapotát!

Kiskakas!