Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362306 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #435 Dátum: 2017. Május 07. 11:16 »
A hideg éjszakák miatt a méhek reggelente sokkal később indulnak és a dajkáláshoz is sokkal több energiára van szükségük és még a méhcsaládok korösszetétele se ideális. Úgy sejtem ezek okai a rossz elfogadásoknak. Lehet, hogy kevesebb dajkálni valót kellene egy-egy dajkacsaládnak adni és azt a kevesebbet jobban gondoznák.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #436 Dátum: 2017. Május 07. 11:26 »
Abból érdemes kiindulni, hogy természetes rajzásnál hány bölcsőt gondoz egy nagyon erős méhcsalád. Ha összeállítasz gondosan starterként anyátlan dajkát, kiváló virágporos mézes lépekkel, igazi jó dajkaméhekkel, akkor fokozhatod az elfogadást 2 max 3 sorozat erejéig, de aztán ezzel a néppel is kezdened kell valamit.

A starter családok kaptára is legyen nagyon jó hőszigetelő 3-5 cm vastag hungarocell, hogy a hőszabályozás ne vegye el az energia nagy részét.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #437 Dátum: 2017. Május 07. 15:26 »
A sikeres anyanevelés egyik titka - sok más mellett - a hőszabályozás. Annak ellenére, hogy ezt minden méhész tudja, még a legtapasztaltabb anyanevelőknél is lehet látni hőszigetelés nélküli eszközöket. Arra gondolnak, hogy úgyis zsúfolt a dajkacsalád és rengeteg fiatal méhvel van feltöltve, de nem így működik. A legkisebb megfázás is elveszi a kedvét a méheknek a dajkálástól és a kedv vagy visszatér vagy nem. Azt se gondolják sokan végig, hogy az anyapároztató kaptároknál is nagyon fontos a jó hőgazdálkodás.

A rajból kifogott anyák azért sikeresebbek az átlagos nevelt anyánál, mert azok optimális körülmények között nevelődnek.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #438 Dátum: 2017. Május 12. 21:54 »
QUQURIQ !!!

Anyát nevelők figyelem!
A repcés virágporos kereteket ne kótyavetyéljétek el, mert az anyanevelésben aranyat ér!
Kísérletek szerint van valami enzim benne, ami a pempő termelést fokozza a méheknek.
Sokkal jobb minőségűek a repce virágporon nevelkedő anyák teljesítménye!

Kiskakas

« Válasz #439 Dátum: 2017. Május 13. 16:24 »
Persze!

Hol élsz Te Laci?
Finom neonikotinoidos,meg még ki tudja
milyen finom vegyszer van benne.
Az idei repce virágzás alatt is,végig másztak a méhek,
talephelyenként változó íntenzitással!
Most akác gyűjtés elején is másznak.
Több napja akácra járnak mégis a kaptárak előtt
a fűben méterenként,fél méterenként maréknyi méh
agonizálva kuporodik össze.
A kaptárak előtt fekete a hulláktól a talaj úgy 1.0-1.5 méteren.
Úgy néz ki mint régebben második akác után mikor haza jöttünk.
A különbség csak annyi,hogy akkor egy rakás akácot is begyűjtötték.
Most meg sok méhet "megeszi" a repce.
Ha majd elfogyott a repce virágpor a kaptárból,hirtelen rendbe
jönnek a családok.
Érdekes csak addig nosemásak a méhek,amíg mezőgazdasági kultúrára
járnak.
Az akácot nálunk a fiatal méhek hordják.
Egyes telephelyeken csak szürke méhek vannak.
Megfigyelésem szerint a derogációt kapot területeknél
a legnagyobb a gond!
Szép új világ.
Előre Elvtársak!

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 14. 11:06 írta Csányi Antal »

« Válasz #440 Dátum: 2017. Május 13. 21:19 »
Szia, hasonló problémával küzdök, tegnap én is felfigyeltem akácon, hogy egeszséges méhek járnak a kijárók előtt a fűben. Repcén idén, és tavaly is voltak mászkáló méheim. Api life benn volt 2*2 hétig, frissen bontott csomagból! Remélem nem atkásak!!! Figyelem őket, remélem megszűnik. Üdv. Batya

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #441 Dátum: 2017. Május 16. 17:16 »
Bizonyított, hogy a méhek a virágporral bevisznek rovar és gombaölőszereket egyaránt. Ezek ott bent a lépekben a méhkenyérben szépen elegyednek. Az a sejtésem, hogy a méhek ezeket a méregkoktélokat elfogyasztják és ettől pusztulnak. Egy részük talán már lárvaként elpusztul, egy részük fiatal méhként. Egy részük meg rövidebb életű lesz a normálisnál. 

Vagyis azzal nem sokra megyünk, hogy néhány szer együttes permetezését betiltja a NÉBIH, mert ezek a szerek a kaptáros belül a méhkenyéren keresztül fejtik ki a mérgező hatásukat. Nem tudok mást javasolni, a hosszú hatástartamú felszívódó rovarirtószerek (pl.: acetamiprid és tiakloprid) szabadföldi használatát be kell tiltani.

*

izso60

• 573
« Válasz #442 Dátum: 2017. Május 16. 19:52 »
Üdv.Uraim!
Geddekas!
Nosza tiltsd be és Te leszel a Király!

« Válasz #443 Dátum: 2017. Május 16. 21:07 »
Izsó 60!

Végtelenül rövidlátó vagy!
Az egész ország(világ)méhállománya szenved a vegyszerektől.
Franciák ,Belgák,Németek,Szlovének és Szlovákok,az USA méhészeinek
méhei,méhészetei szenvednek a vegyszerektől csak azokat országokat
megemlítve akikről van infóm és Te a vegyszerek mellett kampányolsz.
Pusztulnak a megporzó rovarok,tűnnek el fajok tucatjai,százai, és Te
a vegyszerek mellett kampányolsz!
Hol van a híres élni és élni hagyni elved?
Miből vannak a Te méheid?
Miből vannak,hogy Nálad nem pusztulnak indokolatlanul?
Nálad nem másznak?
Nálad nincs tele az út,a kaptárak eleje,hátulja mellett
agonizáló méhekkel,hullájukkal a föld,a fű?
Hol élsz Te?

Miért jó Neked,hogy nőnek ki a földből az onkológiák,
mint bolond gombák eső után,hogy egy kicsit beszéljünk
az ember nevű állatról is.

Mond,miért nem voltak számodra jók a kontakt,"csak"a cél
szervezeteket elpusztító szerek.
Nem volt jó mert akkor hosszú évek átlagában 20-25 kg-os repce után
jó akácot is lehetett pörgetni.
A gazdálkodónak persze jó,nem kell este dolgoznia.
Na de rajta kívül kinek jók a hosszú hatású szerek?
Csak Neked!
Gratulálok!

Csányi Antal

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #444 Dátum: 2017. Május 16. 21:13 »
Izsó abszolút tájékozatlan és a méhészek elárulói által manipulált személy. A méhészek, méhek árulói közöttünk élnek, felelős posztokat töltenek be és komoly befolyással pénzzel rendelkeznek. Mi a büntetése az árulóknak?

*

izso60

• 573
« Válasz #445 Dátum: 2017. Május 16. 21:38 »
Üdv.Uraim!
Csányi Uram!
Én nem mondtam hogy nekem jók az általad említett vegyszerek!
Ezt csak Te kommentálod így!
Magam is használtam kertész koromban drasztikus kontakt hatású készítményeket és hosszú hatásmechanizmusú szereket is,soha problémát nem okozva a környezetemben élő méhészeteknek!
Ezek a környezetre nézve természetesen nem hasznosak ebben megegyezhetünk,de nem élhetünk a mai helyzetben vegyszerek,rovarirtó szerek nélkül,ha azt hiszed lehet,nem értesz semmit a világ gazdaságából.
Együtt kell élnünk a vegyszerekkel,természetesen nem öröm szerintem senki számára sem!
Nem akarok sem rövidlátó sem vegyszerek mellett kampányolónak tűnni,ellenkezőleg,a középutat szeretném választani,hiszen Én ma már csak méhészkedem a korábbi Énemhez képest,amikor is a másik oldalon is érdekelt voltam.
Az élni és élni hagyni elvem ma is működik,legalább is nekem,hogy ezzel Ti hogy vagytok,hogy éltek Én nem tudhatom.
Viszont azt sem igazán tudom miből vannak nálam a méhek hiszen nem mászkálnak,nem agonizálnak,de ez lehet hogy csak azon múlik hogy jó kapcsolatit tartottam a körzetemben lévő repce táblák tulajdonosaival és a növényvédelmi beavatkozásokról időben értesültem volna,de nem voltak.
Mindenesetre Én is gratulálok neked!
És nagyot tévedsz ha azt hiszed hogy Én ellensége lennék bárkinek is!
Nehézséget a kaptáraitokba!

« Válasz #446 Dátum: 2017. Május 16. 21:57 »
Ezt írja izso60:
"Viszont azt sem igazán tudom miből vannak nálam a méhek hiszen nem mászkálnak,nem agonizálnak,de ez lehet hogy csak azon múlik hogy jó kapcsolatit tartottam a körzetemben lévő repce táblák tulajdonosaival és a növényvédelmi beavatkozásokról időben értesültem volna,de nem voltak."
Mázlid van, ennyi.
Vagy a szemeddel van probléma.
Én nagyon sok méhészetben jártam most akác alatt.
Mindenhol mászkáltak a méhek.
Hol kevésbé, hol jobban.
Le kell hajolni, és közelebbről szemlélni a terepet.
Persze aki nem akarja az nem látja.
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #447 Dátum: 2017. Május 16. 21:58 »
izso60

Hasznos recept a mászkáló méhek felismeréséhez:
Először is nyírd le a füvet a méhesben.
következő lépés legyél kint sokat a méheknél.
általában dél és kettő között észlelhető a legjobban a jelenség, amikor nagyon durva akkor még este is ott vannak összekapaszkodva csomóba gyűlve stb.
figyelj egy kis területet egy darabig a fűben és meglátod beindul körülötte.
Ha nincs nálad akkor örülj!
sokan mondták már nekem, hogy náluk nincs, átmentem és elkezdtem mutogatni sorban itt is -itt is. jéé tényleg.
     Volt amikor már kaptáron belüli mászkálást is megfigyeltem .

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #448 Dátum: 2017. Május 16. 22:00 »
Idézet
Együtt kell élnünk a vegyszerekkel,természetesen nem öröm szerintem senki számára sem!
Ja.
De nem ezekkel.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #449 Dátum: 2017. Május 16. 22:01 »
Idézet
Nem akarok sem rövidlátó sem vegyszerek mellett kampányolónak tűnni,ellenkezőleg,a középutat szeretném választani,hiszen Én ma már csak méhészkedem a korábbi Énemhez képest,amikor is a másik oldalon is érdekelt voltam.
Bizonyos esetekben nincs középút. És ezek a mérgek pont azok, amelyek esetében nincs megegyezésre lehetőség.