Lehet anyás dajkával is elfogadtatni, de "dús" család legyen. Az időpontozásra jobban kell figyelni, a befedés után hamar lerágják a bölcsőket.
Viszont gyors megoldás, csak kinézel egy bika családot, (majdnem, csak ennyi ). Az anyátlan dajkát szoktam alkalmazni, bár az anyásat is többször kipróbáltam.
Lényegében az anyát el kell venni, feldúsítani fiatal méhekkel 2-3 másik családtól kelő fiasokkal. A nyílt fiasokat elszedni, megszorítani, vadbölcsőket leszedni, sziruppal etetni. Ne legyen a tűzőnapon a dajka, könnyen nyikorgás mentesen nyitható zárható legyen ez a kaptár.
A tárcsás anyanevelőnaptár használata biztosabbá teszi az időpontokat. Befedés után már zárkázva, szállíthatjuk a keltetőgépbe. A szállításra alkalmas nikicel doboz, melegvizes palackkal, vagy hasonlóan kemping hűtőtáska. A gépet 35 fokra állítjuk, a páratartalmat telített sóoldattal biztosíthatjuk, ajánlatos egy nappal hamarabb beüzemelni. Klasszikus tizedes könyökhőmérő használata ajánlott, (esetemben pontosabb a gépem digitális hőmérőjénél). A közben a bölcsők végéről a viszat ne feledkezzünk el eltávolítani, a gépben nincsennek méhek, így ezt nekünk kell elvégezni. Bár a zárkában lehet elhelyezni mártott viasz csészécskékben vizet és egy csepnyi mézet, hogy a kikelt anya rögtön tudjon táplálkozni, de a viz hamar elpárolog. A kikelt anyáktól a bölcsőt távolítsuk el, és egy-egy csepp mézet és vizet tegyünk a zárkaka rostájára. utánna már " csak" annyi a dolgunk hogy a pároztatókba telepítsük az anyákat.De ez már megint egy nagyobb témakör.