Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362460 megtekintés
*

atya

• 1043
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #285 Dátum: 2016. Január 09. 18:39 »
Semmi baj Gergely!

Igaz, csak tavaly ígérted meg.   ;) ;D  ;D
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #286 Dátum: 2016. Január 09. 19:12 »
Szia Gergely!

Várjuk a könyvet.

Az anyátlan családnak frissen petézett lépet betenni csak egy okból helyes.
Három napon belül kiderül, hogy valóban anyátlan vagy sem.

Nevelnek belőle anyát az kétségtelen, de mire kikel, bepárzik és petézni kezd túl sok idő telik el. (ha párzásnál nem vész el)
Ha nem is néptelenedik el a család de a fiasítás neveléséhez nem lesznek fiatal méhei.
A garatmirigy termelése ugyan idősebb méheknél is újra beindulhat, de ezeknek a méheknek már más lenne a feladata. Felborul a család egyensúlya. Ugyancsak a fiatal méhek pempőjére volna szükség az anya neveléséhez is. Ha tehát régóta anyátlan a család, soha nem lesz teljes értékű az anya.
Az anyaneveléshez sok fiatal méh, és kelő fiasítás szükséges. De akkor ez már nem anyátlan család, hanem anyátlan dajkacsalád.

Ha valamit rosszul gondolok, akkor kérem a nálam tapasztaltabbakat javítsanak ki.
Nagy Zoltán

*

barger

• 173
« Válasz #287 Dátum: 2016. Január 09. 19:51 »
Kellett emlegetnem  ;D

Logikusnak tűnik gewi. Köszi a választ.
Baranyi Gergely

« Válasz #288 Dátum: 2016. Március 30. 18:52 »
Sziasztok!

Álcaáthelyezéses anyaneveléshez használ valaki műanyagbölcsőt? Ha igen akkor mi a tapasztalatotok az elfogadás kapcsán?

Esetleg valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban? http://www.meheszbolt-tamasi.hu/anyaneveles/mubolcso-tobb-szinben

« Válasz #289 Dátum: 2016. Március 30. 19:14 »
A véleményem az, hogy nagyon drága!!
Szerintem vagy 5 ft az előállítási költsége.
Én is használok műanyag bölcsőt cupularve tipust. Nekem megfelel.
Az álcázás előtt azért szoktatásra be szoktam tenni előző nap.

Üdv. jani bátya

« Válasz #290 Dátum: 2016. Március 30. 19:18 »
Jani bátya szóval ezt használod? http://www.meheszbolt-tamasi.hu/anyaneveles/cupularve-tuzosejt

Mi a tapasztalatod az elfogadással?

« Válasz #291 Dátum: 2016. Március 30. 19:26 »
A Copularve is alkalmas az álcaáthelyezésre, de nem a legpraktikusabb. A rendszer jó, de álcázáshoz a kis csapos műbölcsők  / a képen/ , sokkal megfelelőbbek. 3mm-es furat kell nekik, a tenyészlécbe befúrva, ha kiépítették és befedték kivéve dugóba helyezhetők, majd így zárkába. A zárka bármilyen lehet, csak a dugó passzoljon bele. Én így teszem keltetőszekrénybe, ott a kelés szinte 100%. Családnál kevesebb. A műbölcsőből a szlovák vagy a cseh olcsóbb.

« Válasz #292 Dátum: 2016. Március 31. 07:34 »
Oldirty írta: Esetleg valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban? http://www.meheszbolt-tamasi.hu/anyaneveles/mubolcso-tobb-szinben

Használtam is és van belőle valamennyi. Akármit csinálok vele lényegesen kevesebbet fogad el mint a mártottból és van hogy néhányba belepusztul az álca. Lényegesen jobb volt az eredményem mikor a jenter bölcsőibe álcáztam be. Én csak a viaszból mártottat használom már, mert ez csak látszólag gyorsabb. Használat után mire eltakarítod addig lemártod viaszból is. Annyi hogy a műanyag a tenyészlécen kevésbé sérülékeny.

« Válasz #293 Dátum: 2016. Március 31. 18:18 »

A bölcsőmártáshoz felhasznált viasz az összetört műlépekből is megfelelő?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #294 Dátum: 2016. Március 31. 19:50 »
NEM.
Én helyedben fedelezéses viaszt használnék.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #295 Dátum: 2016. Március 31. 19:58 »
Ha tudsz szerezz be fedelezésből, vagy építő keretből valót.  A mártott bölcső alapot, sziruppal szórd meg és 1 napra rakd be szoktatásra. Műlép is jó lehet, de az csak lehet.  Amennyiben először próbálkozol az anyaneveléssel, javaslom a lépnyelves, vagy lépszalagos anyanevelést kipróbálni. Nagyon szép anyák nevelhetők ezen módszerekkel kisebb mennyiségben (10 - 20 körüli).

« Válasz #296 Dátum: 2016. Március 31. 20:39 »
Miért nem jó a műlépből készített bölcső? Nem elég tiszta?

« Válasz #297 Dátum: 2016. Március 31. 20:48 »
Elsősorban a dajka erőségétől függ az elfogadás, és természetesen legyen hordás, és ne feledkezzünk meg a dajka szirupos itatásáról sem. Dúsítsuk fel a dajkacsaládot mesterségesen fiatal méhekkel, más családoktól elvett kelőfiasokkal, és legyenek megszorítva. Ne legyenek a tűzőnapon.  A jó dajka  elfogadóbb, kevésbé érzékeny az apróbb dolgokra. De azért ne nagyoljuk el, igyekezzünk a lehetőségeinken belül a legjobbra törekedni.
Fontos a jó tenyészanyag is, pontosabban ez az első lépés a tenyészcsaládok kiválasztása, elsősorban jó mézelő legyen! Ha ez megvan akkor nagyjából a többi tulajdoság is megfelelő. Vadcsaládtól  neveljenek a mazoisták. Kezdőnek főleg elég ennyit figyelmebe venni, nem kell feltétlen kubitális indexet méricskélni. Eleve több éven keresztül kellene megfigyelni a tenyésztésre kiválasztott családot, anyát. Ahol évente cserélik az anyát, ez nem megy. A kezdőnek meg szintén nem.
Tanfolyamon  beleverik a fejébe hogy a rajbölcsőből kelt anya nem jó, aztán nevel magának leöregedett anyátlan családoknál pótanyát, ami akkora mint egy légy. Az esetleges jó rajbölcsőket meg lerombolja. (A jó rajbölcső fogalmát már nem ismétlem, régebben már tárgyaltuk)

« Válasz #298 Dátum: 2016. Március 31. 22:11 »
Én szükségből mártottam bölcsőt műlépből, nem vettem észre különbséget a saját viaszomhoz képest. Imádták.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #299 Dátum: 2016. Március 31. 23:27 »
A műlép minden szart tartalmaz, amit bele mer tenni a műlépkészítő. Éppen ezért jó lehet, de nem igazán jó anyabölcsőnek.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.